icon

Epilepsia a dojčenie bábätka

uzanka16
28. okt 2015

Viete mi poradiť ako je to s dojčením bábätka, keď celé tehotenstvo beriem 3 druhy liekov? Neurologička tvrdí, že mám dojčiť po pôrode lebo dieťa bralo celý čas lieky a, že odúčaním od dojčenia bude si odvykať od liekov, pediatrička mi tvrdí, že to nebude dobré dojčiť, keďže mám až moc silné dávky liekov- denne užijem 7 kusov liekov a ďalší neurológ tvrdí, že po pôrode dojčíť ale len pár dní a meniť na kúpne mliečko. Neviem teraz koho potom poslúchnuť.

Strana
z4
uzanka16
autor
30. máj 2016

@vanesanova
@amanda12 ja ked som mala 13 rokov, som mala hroznych spoluziakov v spravani to bol des a tak ma 1 uz vynervacil ze som penila, extramna zlost do mna a mne z tej zlosti prislo zle a zachvat zrzau sa spustil, potom som toho spoluziaka znenavidela este viac ze kvoli nemu sa mi to stalo.

vanesanova
31. máj 2016

@uzanka16 tak to je jasne keby mne sa to stalo tak ho urcite nenavidim tiez ono to moze mat vela dovodov preco niekomu nervove vypetie vyvola zachvat ja mam cystu na mozgu a minuly rok mi zistili na MRI ze sa zvacsila-ja si mylsim ze to z toho ziarenia tie hnusne vifiny vsade a tlaci mi to podla doktorky na spankove centrum asi aj preto mavam zachvaty len v noci a len vtedy ked som velmi vycerpana a este si aj vypijem to je velmi zla kombinacia no ale inak mi nerobi zle nic ani tie diskoteky ponocovanie ani svetla kazdemu robi nieco ine zle...

chaarliizee
7. jún 2016

@vanesanova mám úplne podobné skúsenosti ako ty ohľadne krčov a pred zaspávaním alebo počas spánku

lawrus
14. aug 2017

Nas zivot s epilepsiou - lezim na nemocnicnej posteli s mojim synom a rozmyslam, co vsetko nas caka....Pred par dnami nam po viacerych zachvatoch stanovili tuto diagnozu. Popravde, mam o nej par informacii ale viete ake sme my mamy, chceme vsetko lepsie ako sa to len najlepsie da. Preto som prisla s napadom vytvorit tuto skupinu, kde by sme si mohli povymienat rady, informacie a pozitivnu energiu v boji s touto diagnozou. Spolubojovnicky, rada vas tu privitam 😊
https://www.modrykonik.sk/group/9776/

uzanka16
autor
14. aug 2017

@lawrus je ešte 1 skupinka ohľadom epilepsie ak sa ti nikto neprida skús aj tam ist

lawrus
15. aug 2017

Prosim vas, viete mi poradit... vyuzivate monitorovaciu podlozku pri detoch s epilepsiou? Neurologicka ma od nej odhovara, ze je maly uz velky ma 13 m. vraj nam bude robit zbytocne poplachy...tak ako fungujete v noci???spat predsa musim obacas

vanesanova
15. aug 2017

@lawrus ja som epi pacientka a moj maly je zatim ok ale my sme pouzivali do teraz do 6 mes.je to fajn pomocka da sa aj pozicat z nemocnice za poplatok nemusis kupovat.raz nam ale spravil plany poplach a poviem ti skoro mi srdce z hrude vyskocilo ale nastastie nic sa nestalo.bola to ale nasa chyba maly ma velku postielku 140x70 a mal ju daleko nie v strede kde spal.13 mes.je ale uz dost podla mna zbytocne obcas v noci skontrolujes aj sama ci maly dycha a zbytocne by som k nemu nedavala moc elektroniku mne robi neuveritelne zle mobil aj vi fi tak ked ma epi vyvarujte sa elektrickym spotrebicom hlavne kde spinka.

nicolle_ni
6. okt 2017

Ahojte, mam 6mesacne babatko a epi mi diagnostikovali v 1/2016. Citala som tuto otazku od zaciatku, vsetky ste super a klobuk dole 🙂
Moja neurologicka mi kazala s kojenim prestat, ked bude mat mala 5-6mes., akurat my sme na seba dost naviazane a nerada by som prestala kojit, podla mna malicka by mala z toho nervy.. Beriem lamotrigin 75mg 1-0-1.. a ked citam vase prispevky, davate mi nadej, ze kojit sa da a budem za to bojovat 🙂 pekny vecer 🙂

uzanka16
autor
6. okt 2017

@nicolle_ni prečo kázala prestať,ja beriem 2 druhy liekov a lekárka že mám kojit do kedy chcem.

mirkie
6. okt 2017

@nicolle_ni ja beriem lamictal 100 rano a vecer a kojim uz 16mesiacov 🙂 uzivajte si spolocne chvile

nicolle_ni
6. okt 2017

@uzanka16 kazala preto, ze bude to pre malu lepsie, lebo cim bude starsia, tym si bude od mliecka a teda aj od liekov tazko odvykat..avsak ja osobne si myslim, ze neberiem take extrémne davky.. ach jaj.. ale vidim ze sa to da 🙂 Este som sa jej pytala, či mi nemoze zmenit liečbu na lieky, ktore sa mozu.. a ona ze to sa kvôli kojeniu neoplati... Dnes nam dala pediatricka nutrilon.. ale asi zostaneme pri mamickinom mliecku ako to tu tak citam. Mala prospieva dobre, nie je nervozna, nema ani abstaky alebo podobné.. chvalabohu 🙂 ked som bola este bezdetna, brala som kojenie len ako krmenie ale teraz vidim ze to je ovela viac a som z toho šťastná, ze sa dojcime 🙂 a nechcem to len tak zanechat.. zo zAciatku sme sa trapili, ale stalo to za to vydrzat 🙂 vylievam si tu dusu trošku 🙂

uzanka16
autor
7. okt 2017

@nicolle_ni ja dcérku nekojila lebo tretie lieky boli novinka nevedelo sa koľko ide do mlieka,potom lekárka vysadila že načo toľko,už neberiem rok a dobre ostal mi lamotrigine 2x150 mg a levetiracetam ,2x1000mg a malého kojim.zo začiatku som nechcela kojit som prosila nech si vymyslí dačo že neodporúča kojenie lebo som zažila ako sa mama trápila s kojenim,skoro nič nejedla,sestra prsník ako cumel mala a tohto som sa bala.napisala že neodporúča kvôli spánkovej deprivacii a majú mi zastaviť v pôrodnici tvorbu mlieka.ale neskôr som si to rozmyslela lebo ma kamoška presvedčila a papier som ani lekárom neukázala.rozbehnut dojčenie ale bolo pre mňa horšie a bolestivejšie než pôrod.skoro mesiac v bolestiach pri kojeni,každý deň niekoľkokrát denne som plakala,bála sa až dojčiť pre tu bolesť,už som začala vravieť že nenávidím dojčenie,laktacnu sme mali veľmi dráhu chcela na hodinu 35€ a nemali sme peniaze tak manžel skús vydržať dojčiť do výplaty a zavoláme laktacnu a ak to bude aj tak bolieť stopnes to lebo sa už nemôžem na teba pozerať,utrápený zo mňa a nahnevaný že som začala vôbec s dojčením,mala som dať papier a by bol malý na UM vtedy som si aj vravela že som bola hlupana a dať ten papier.nakoniec 1 mamička z MK síce z BA mi napísala že na Liptove má sesternicu ktorá je detská lekárka i laktačná a že mi pomôže tak som jej volala pani hneď ráno priletela na aute, sestra z vlastného vreckového mi požičala peniaze a dala som pani 10€ nechcela ináč ale aspoň na benzín som dala.Nakoniec pomohla,malý sa zlé prisaval a volako to prestalo boliet tak som s dojčením neprestala.poviem pravdu ale už by som takéto trápenie nechcela zažiť.masaker pre mňa a nočná mora.

lapersefona
24. okt 2017

Baby prosím vás ako ste zvládali nočné kojenie alebo celkovo nočné vstavanie k babatku? Pomáhal vám niekto, ako casto ste vstávali. Ďakujem za každú odpoveď

chaarliizee
24. okt 2017

@lapersefona vdaka mojej mamine, ktora prve tri mesiace v noci prespavala u nas. Potom manzel spal s malou v detskej a on sa budil na krmenie. Schvalne som nekojila. Priznavam. Inak dcerka krasne spinka od narodenia celu noc. Takze bez problemov. Toto bol moj najvacsi strasiak, ze ako to bude. Dnes ma rok, a spinka celu noc sama v detskej.

lapersefona
25. okt 2017

@chaarliizee woow tak to máš šťastie to je naplnena prosba zhora.... je to super keď rodina pomôže 🤰

vanesanova
25. okt 2017

@lapersefona ahoj ja som sa toho tiez fest bala ako to bude ako to budem zvladat a ci to zvladnem bez zachvatu ale maly ma osem a pol mes.a kojime sa uplne v pohode krasne ono sa to ale stale meni najprv prve dva mes.som kojila den noc kazde dve hod.po dvoch mes.presiel na rezim ze v noci nechcel nepytal spal celu noc bez budenia aj 10 hod.potom prisli v pol roku zubky a zacal sa zas budit raz dva krat teraz uz sa tlaci treti stvrty zub a teraz vstavam aj tri styri krat v noci ono je to vela o psychike musis byt v pohode a nastavit si hlavu pre dieta vsetko....nastastie ja bez zachvatov ja som bez zachvatov na liecbe asi cca 4-5 rokov.bala som sa toho kojenia ako cert a na koniec som skolabovala uplne kvoli niecomu inemu...pred mesiacom som si v noci volala zachranku busenie srdca tachykardia dali ma na infuzky nic strasne vysetrenia vsetky uplne v poriadku len lekar mi povedal ze mam teraz dbat viac na pestru stravu vitaminy mineralky pit zelezo doplnat ze to bolo len z vycerpania a unavy a papat cukor kt.mi dobije baterky lebo som mala velmi nizky cukor pritom jem teraz tony sladkeho inac by som nevydrzala po pol roku som zacala pit uz normalne aj jednu kavu denne ale len rano.lekar povedal ze mam oddychovat cez den spat s malym a neupratovat cely den...co som robila doteraz nonstop lebo vsak co mam robit doma na materskej sama doma ze? Tak ze sa neboj kazdy ma svoje limity a ak budes citit ze ti to nerobi dobre alebo pridu zachvaty potom prestan kojit ale do vtedy sa nemas coho bat babatku nedas nic lepsie na svete ako materske mlieko a este je aj zadarmo 😉

vanesanova
25. okt 2017

@lapersefona asi kazda z nas epilepticiek sa boji kojenia a vela bab kojenie automaticky hned vyluci aj ja som to tak brala ale ked sa mi v porodnici spustilo mlieko tak som bola najstastnejsi clovek na svete a uz nebolo o com...netreba sa podla mna hned automaticky bat ze budu zachvaty lebo nemusia byt tak ako je to u mna ja som mala zachvaty vzdy v noci a vzdy len z vycerpania unavy a nevyspatia a paradoxne teraz ked je toho spanku najmenej nemam vobec ziadne problemy s epilepsiou a kojim uz 8,5 mes.

lapersefona
25. okt 2017

@vanesanova dakujem pekne za odpoveď.....pôsobí veľmi povzbudzujúco...
aj keď každé bábo je individuálne...
a síce dá sa materské mlieko aj odstrekovať to je tiež jedna z alternatív...

Tak ti prajem aj naďalej dobrý zdravotný stav aj tvojmu bábu 🙂

vanesanova
26. okt 2017

@lapersefona dakujem ano kazde babo je ine ale kym ti to zdravot.stav dovoli normalne koj ked ti to nebude robit dobre da sa vzdy prestat...odstrekovat?no podla mna je to este namahavejsie ako kojenie...odstrekovala som prve dva mes.horor!potom ma nastastie svagrina a laktacna prehovorili ze sa mam na to vybodnut a normalne kojit babo je najlepsia odsavacka.neni to vobec jednoduchsie.ja som prve dva mes.odsavala kazde dve hod.den i noc prikladala babi na prsnik a dokrmovala sunarom potom vsetky odsavacky a flasky este umyt a vysterilizovat materske mlieko uskladnit zarobit sunar...takze som bola 12 hod.vyzlecena do pasa a prilepena ku gaucu kde som len kojila krmila odsavala prikladala a to dookola kazde dve hodinky pricom mi cely proces trval aj hodinu takze vlastne kazdu hodinu dookola to iste skoro mi preplo z toho.

lapersefona
26. okt 2017

@vanesanova och to znie naozaj barocne a komplikovabe kolko jedna zena musi zniest....

Takze si sa lepsie citila ked si zacala kojit. A preco si aj dokrmovala sunarom?

Ja som pocula ze niektore mamicky s epi dokrmuju pred nocou UMom aby babo dlhsie vydrzalo spat.

vanesanova
26. okt 2017

@lapersefona na zaciatku kym sa mi rozbehlo mlieko som dokrmovala sunarom...maly sa narodil o mes.skor a rodila som cisarom tak mlieku trochu trvalo kym sa rozbehlo.ak chces ale kojit dlho a chces mat mlieko aj po troch mes.nekombinuj to ja som potom musela brat aj bylinky inak by som stratila mlieko.babo si zvykne na sladku chut sunaru a moze ti zacat materske odmietat a hlavne z flasky mu tecie rychlo bez namahy a z cicika si musi pracne tahat sam takze ziadne flasky ani cumliky lebo sa ti babo prestavi na flasku a si dokojila ja som dokrmov.len chvilu asi prvy mes.aj to len malinko maly bol predcasny tak bol spavy slabucky a nepapal nic necical ani prisat sa nechcel stale len spal ale zvladli sme to chvala bohu laktacnej a kojime sa stale...no nie je to urcite jednoduche ale ja chcem vydrzat aspon ten prvy rok ma odo mna zlu vybavu kvoli liekom a este bol aj predcasny tak mu chcem dat aspon teraz to najlepsie co mozem.oplati sa to materske mlieko buduje imunitu na cely zivot aj ked niekto tvrdi ze jeho deti boli na sunare a su zdrave ale ono sa to moze prejavit aj za desat dvadsat rokov...drzim palce ak chces kludne sa este pytaj.

orsi_h
26. okt 2017

Som farmaceutka a odporucam v takomto pripade konzultovat s klinockym farmakologom ktory js najvacsi odbornik v tejto oblasti.

orsi_h
26. okt 2017

Pripadne mi napiste IP o tom ake lieky beriete,skusim sa vam na to pozriet. 🙂

minniemouse25
25. feb 2020

Žienky kojila ste tu niektorá na levetiracetam? Ďakujem

uzanka16
autor
25. feb 2020
minniemouse25
25. feb 2020

@uzanka16 a mohla ste normálne kojiť? Ako dlho ste kojila? Ako pri prvom mi to Dr. Dovolila len sa mlieko nerozbehlo.. Beriem levetiracetam stada.. 1000mg ráno a večer n1250mg.. Ale nie som si istá ci aj teraz pri treťom na to budem môcť kojiť pretože názory sa líšia a zaujíma ma niekto kto s tým má aj skúsenosti a ci to povolil lekár..

uzanka16
autor
25. feb 2020

@minniemouse25 ja som kojila do 21 mesiacov-sama som dostavila, a to som ešte 1 liek k tomu brala, 150 mg 2x denne lamotrigine + 2x denne levvetiracetam 1000mg.kojenie som skončila minulý rok. Ja som zisťovala inffo od neurologicky ci môžem, potom laktacna ktorá je detska lekarka plus s doktorkou farmakológie som osobne bola a konzultovala s Prahou kde sa presne venujú tehotným a dojciacim matkám ktoré berú lieky a ti schválili tiež kojenie. Takže kľudne môžeš.

lapersefona
26. feb 2020

@uzanka16 chcem sa opýtať, sú to pomerne veľké dávky. Dieťatko nebolo ospalé ako to znášalo? Ja viem, že cez placentu sa dostáva väčší príjem liekov ako cez materské mlieko.

uzanka16
autor
26. feb 2020

@lapersefona vôbec nebolo ospale, dobre znášal, bol rovnaký ako staršia ktorú som nekojila, lebo som mala ešte 3.lieky ktoré neboli odskúšané ako vplývajú keď sa dojci. Pri syncekovi ich vysadili a už ich do teraz neberiem.

lapersefona
26. feb 2020

@uzanka16 to je super správa 🙂 som rada

Strana
z4