Je lepšie materské alebo umelé mlieko?
Milé dámy, minule som dostala takú, musím to takto napísať "sprostú" otázku: prečo kojím? či mi nie je lepšie dať bábu umelé mlieko, že moje dieťa vôbec nemá režim, že ja sa nemôžem stravovať ako predtým a či v tom nejaký rozdiel UM a MM, že dieťa na UM je také isté ako nekojené, položil mi tú otázku človek, ktorý o tom nič nevie, pekne povedané, ale jeho dieťa vyrastlo na UM tak jasné, chápem, ze sa zastal svojho..ale už som nepochopila, že mi naša detská lekárka položila tú istú otázku, vraj moje dieťa pije nejaké výlučky, či alergény....akože nemala som na to slov...áno poznáme niekoľko nahrád za MM, čo sa dokonale zložením podobajú na MM, ale nikdy to nebolo a nebude fakt dokonala náhrada.
Ja som s kojením začala veľmi ťažko, mlieko som mala už hneď v pôrodnici, ale (iste aj vy máte také skúsenosti), moje mimi mi viselo na cicke neskutočne dlho, keď som ho od prsníka zobrala tak plakalo, v noci som kojila aj dve hodiny, proste bol to horor, potom sme mali koliky, aj keď som sa stravovala podľa všetkých tých rád, proste si myslím, že keď raz dieťa 3-mes. koliku má, tak na to nepomôže nič iné, len vydržať, ale zasa si nemyslím, že je to preto, že som ho kojila...Ďalej, že moje dieťa nemá režim...prsník som dala mojmu mimi na požiadanie, neviem či bolo hladné alebo smädné, tak isto nekojeným deťom mamičky dávajú čajík alebo vodu a myslím si, že je s tým viac roboty ako priložiť na prsník...moje dieťa je taký malý nerváčik, na prsníku ho ukľudním, uspím, umlčím 🙂 proste neviem si predstaviť, keby som nekojila čo by som s tým mojím mimim robila...ale to sú zasa dve strany...keď sa raz dojčiť nedá tak sa nedá, ale keď sa dá, tak prečo by sme nedojčili? veď je to krásna záležitosť 🙂 keď na vás vaše mimi pozerá a na prsníku sa usmeje a mliečko mu tiečie po kútiku 🙂 myslím, že je to to najlepšie čo mu môžem dať a aj keď existuje niekoľko druhov náhrad NIKDY to nebude materské mlieko!
@anjelicek26 inak Paťka som dojčila do 13 mesiacov a je alergik (zahlienený,sopeľ,kašeľ) a do 6 roku bol dosť často chorý
Evička má intoleranciu laktózy,tá MM nemohla,dostáva umelú výživu nutrilon ADC , chorá nebýva alergia zatiaľ sa neprejavila .....
@ani3012 - ja mam velmi blizku kamaratku, dojcila oboch, aj tandemovo - jeho tusim takmer do 4 rokov a to dieta je fakt non-stop chore, zo skolky je z 30 dni tusim 25 doma, vlastne ani nema zmysel ho tam davat :( Ma predlzenu rodicovsku kvoli nepriaznivemu stavu oboch deti. No proste. Nezachranilo ich to. Vylucne na kojeni imunita nestoji.
Moji su tiez velmi zdrave deti - dcerka bola teraz v 5,5 roku prvy raz chora - prechladnuta. Dovtedy ani teplota. Ci to bolo tymi 2,5 roka kojenim? Neviem. Nespoliehala by som sa na to. Tam vplyva kopu inych veci na to.
Kojenie pre mna nie je zaruka zdravia.
@anjelicek26 ale keby som mohla,tak Evičku dojčím 😉
@anjelicek26 Ja plne súhlasím, žiadna záruka. Ja som od kojenia tiež veľa očakávala. Syna som kojila do 13 mesiacov. Má 2,5 roka a ATB sme brali 4-krát behom roka!! Dcérka má rok, doteraz kojená a už v 2,5 mesiacoch sme mali zápal priedušiek, pred mesiacom znova! Kde je tá zázračná imunita??? NIKDE! A to som u syna spomenula len ATB a nie sople a kašle, čo riešime každý mesiac!
@anjelicek26
netvrdim, ze dieta, ktore bude len na MM tak bude extra super nobl zdrave a v podstatte az take zdrave, ze ho ani smrt v 90tke neskoli... si nemyl pojmy s dojmami. jedine co som v prispevku vyjadrila je, ze MM je urcite kvalitnejsie a pre dieta vhodnejsie ako UM.
p.s. v mojom prispoevku nie je ani zmienka o tom, ze kojenie je jedina a najucennejsia forma posilnenia IS.
ked ste pri prikladioch, ja mam zase okoli znamu, tandemovo koji 3 deti a prave vdaka kojeniu su menej chore, co ma potvrdene vysetreniami a to je jeden z dovodov, preco sa snazi kojit co najdlhsie, lebo to prospieva jej detom aj po zdravotnej stranke. prikladov je vela, nemozes hodnotit len na zakldad toho, ze poznas v okoli nejake 3-4 pripady. to je dost nevedecke, na tom zakladat tvrdenia 😉
@anjelicek26 zas musím súhlasiť
@katka888 - ale tuto skutocnost tu v teme nikto nespochybnoval, ze najlepsie je dieta dojcit. Ale vobec nikto. Ani maminy, co maju dietatka vychovane na UM. Len stale dookola pisem, ze by si niekedy vehementne zastankyne kojenia mali stupnut na jazyk (prsty?) ked pisu, ze je um jed, hnus, blivajz, - co si s toho vezme mama, co to dava dietatu pit - ze ho otravuje? Ze deti pijuce materske mliecko su mudrejsie, zdravsie, maju lepsi vztah k mamine - co vyplyva pre nekojene dieta - bude hlupe, chore, odlud?
Nie je vsetko cierne a biele a pravdu - v skolke ti NIKTO ten rozdiel nespozna. Ale fakt nikto. Ani v sikovnosti dietata, ani v tom, ako maminu lubi - ci ona jeho, ani v zdravi. Tak potom preco sa hadat.
@anjelicek26 ale zase klidek..
@katka888 nic hrozne nenapisala a uz vobec nie o blivajzoch..
podla mna take temy by vznikat nemali. nie tam, kde su mamicky, ktore koja a mamicky, ktore davaju UM.
nech je tema venovana vyhradne UM, a tema venovana vyhradne MM a nech tam prispievaju mamicky, ktorych sa to tyka.. a take temy tu uz vlastne su.
vcera som sa to snazila odlahcit, ale dnes uz tu nepridem, stale je to o tom istom, ale na moje prekvapenie nie az tak krute jedna strana voci druhej ako som predpokladala...
@katka888 - by ma zaujimalo, ako lekar "potvrdil", ze je dieta na zaklade kojenia menej chore 😅 Toto vysetrenie by ma fakt zaujimalo, kedze tie ucinne latky materskeho mlieka - kedze su take premenlive - dodnes nevedia izolovat vyrobcovia umelych mliek. Tak ako "vymysleli" specificky test, ktory tieto ucinne latky v krvi dietat rozozna. To je zasa taky nejaky blud od znamej, ze az.
Isteze je to nevedecke - kazdy pozna vo svojom pripady take a take - a tym si tvori vlastnu mienku, mozno je ta moja poznacena prave pripadmi, kde aj kojene deti boli chore. Len ja mam v okoli fakt vela mamin, co kojili dlho a nejaku uzasnu imunitu u tychto deti nezaznamenavam, tak preto.
@olifcek - ja som kludna, ale tych tem o UM tu bolo viac a casto to vyznieva v tomto zmysle, velmi ma to mrzi, ja neviem maly je uz par mesiacov na UM a ked pozeram do postielky nebadam rozdiel, proste krasne napapkany spi.
Hoci som mam obidve deti nedojcene a rastu na UM, stale som presvedcena, ze najlepsie je MM, o tom niet pochyb. A toto mi pride len ako dalsia diskusia na rozhadanie mamiciek 🙄
@zuzanockamt my sme drobcovi davali mliecko v noci, neskor stacilo len 1 krat, ale on vypil tak mozno deci, viac nie... unas to nie je vobec o hlade, od narodenia je to velmi zive babo, nenaspi toho vela, tak sme zrusili nocne papanie a vobec mu nechyba. aj potom rano nechcel vobec ranajkovat, ked vypil v noci trochu mliecka...
zuzana_m ja som ta absolutne nezosmiesnovala, ani sa s tebou nehadala, iba som ti opisala ako je to u nas. tuto noc sme boli hore minimalne 15 krat, aj viac, tak ja teda neviem... snad sa aj ja raz dockam, ze vypije UM a prespi celu noc, uz sa na to nesmierne tesim! 😵
Ja som malú kojila, ale sama sa mi odstavila pred pár mesiacmi, tak jej okrem príkrmov dávam stále kašičky z UM.
Keď matka MOŽE kojiť a MÁ mlieko, mala by. Nič lepšie nie je. Ale samozrejme neodsudzujem matky, ktoré mlieko nemajú alebo kvôli zdravotným problémom nekoja.
Je to každého osobná vec 😉
@anjelicek26 ja som este na zaciatku citala tie temy, a vzdy mi pride a prislo, ze maminy sa zbytocne handrkuju.. kazdy svoje chvali.
kazdy by sme si svoje mali hladiet a priklanat sa k tomu, co mu vyhovuje, k tej skupine a nezabarat zbytocne do tej druhej. ja kojim lebo mam tu moznost, verim pozitivam mm, ublizit tym urcite olivke neublizujem, je lepsie ked ma mm nez nahradu, ak nemusime volit teda..
a zase tie, ktore musia, ci chcu davat UM, tak nech sa paci, preto sa vyrabaju.
jedno je iste, ako i pisete, MM je jednoznacne lepsie, ale nemozeme zase chciet, aby mamicky, ktore koja chvalili UM a naopak... aby mamicky, ktore musia ci chcu davat UM ho nechvalili..
proste zbytocne dokola o tom istom sa pise...
mali by kazda skupina pisat vo svojich temach a podporovat sa tam.. nie takto.. takato tema ne na prd a zbytocna.
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/10/11...
skuste si precitat co obsahuje UM ;)
a kazda matka moze mat fyziologicky MM (teda az na tie, ktorym sa nevytvorili mliecne zlazy, to je nejaka vyvojova anomalia).
@zajaciq - hm fyziologicky iste, ale hormonalne? Povedz zene, so znizenou funkciou stitnej zlazy, ktora proste nespusti hormony na laktaciu - ze kojit moze. No prosim ako, ked tato hormonmi spustana cinnost proste - nezacne.
Zeny, co beru lieky? Maju aj tie kojit podla teba? Zeny, ktorym sa zo dna na den strati mliecko - ano aj to je - maju nechat dieta hladne?
A ja viem, co UM obsahuje. A co obsahuje MM? Dala si si spravit rozbor materskeho mlieka? Uz neviem, co tu bude vytiahnute, aby sa UM este viac oznacilo za to najhorsie na svete 🙄
Je mi jasne, ze takato tema nemoze mat riesenie, kazdy ma svoj pohlad na danu vec, podla svojej zivotnej situacii a moznosti. Tuto temu uzamykam, inak bude sluzit iba vzajomnym utokom.
Asmira Team

@katka888 - vies kolko deti s narusenou imunitou - vylucne kojenych aj do dvoch rokov - poznam? Vela vela vela. Imunitu narusa vela veci, mne je smiesne, ked mamina, co vylucne dojci, dava dietatu "to najlepsie" potom u pediatra odkyve kazdu vakcinu, ktoru on odporuci a da mu pichnut take svinstva. To mu moze davat akekolvek nenahraditelne a specificke latky - ked mu da pichnut aj taketo veci. A to vo veku par mesiacov.