icon

Keď budem mať druhé dieťa, nebudem ho kojiť

gupka27
9. feb 2017

Ahojte baby, zakladám tuto diskusiu len prosím vyhnite sa nejakému osočovaniu, hadaniu a podobne. Jednoducho ma to zaujíma. Rozmýšľala som nad tym ze ak by som mala druhé dieta, nechcem už kojiť. Vôbec. Mam na to svoje dôvody to je moja vec prosím nerozoberajte to. Zaujíma ma ako to je potom v pôrodnici. Myslím ze lekári z toho budú asi na prášky a sestry zrejme tiež ak budú musieť prikrmovať. A co robiť aby sa mi vôbec nerozbehlo mlieko? Dakujem

fidka79
Odpoveď bola odstránená
karolinka1991
10. feb 2017

Ahojte, mrzi ma, ze na modrom koniku sa takmer vsetky temy zacnu hned zvrhavat na utoky a velakrat uplne nepravom. Maminky, ktore kojite a ste za kojenie, skuste sa na to pozriet aj z inej perspektivy.
Napr. ja by som dala cokolvek za to, aby som kojit mohla, ale z vaznych zdravotnych dovodov (mojich i dcerkinych) som nemohla - v porodnici ma samozrejme vytrapili (a nasledne aj laktacna poradkyna, ktoru som sama oslovila) a malo to dost zle nasledky. Potom mi moj gynekolog povedal, ze s najvacsou pravdepodobnostou sa budu rovnake zdrav. problemy opakovat u mna i dalsieho dietatka/deti, a preto by nemuseli moje snahy o kojenie dopadnut dobre. Preto som aj ja uvazovala presne nad touto istou otazkou - ako s dalsim dietatkom v porodnici, ci mu neodmietnu davat umele mlieko a pod. (je mi jedno, ako sa budu spravat ku mne, ale nechcem, aby vytrapili aj dieta - lebo uz som pocula a vlastne aj zazila vselico). Cize za mna, toto je nanajvys RELEVANTNA tema nielen pre tie, ktore NECHU kojit, ale aj pre tie, ktore NEMOZU kojit a autorke dakujem za odvahu pridat prispevok, lebo si bola urcite vedoma, ako tu dopadne...

jeemima
10. feb 2017

@gupka27 urcite ti vedia medicinsky pomoct aby sa mlieko nerozbehlo a previazat prsniky aby sa nenalilali...ked som bola v porodnici tak jedna mamka nechcela kojit a nik neriesil (samozrejme sestricky pokukovali, ale respektovali) povedala ze si kojit nepraje a tak ich domov pustili ked nasli mlieko (uM) ktore dieta tolerovalo ( nie vzdy je to lahky proces), a so mnou na izbe bola mamka ktora uzivala lieky kt vylucovali kojenie a tiez jej dali nejake tbl na zastavenie laktacie a nemala problem ziaden vobec sa jej laktacia nerozbehla, tiez len poriesili UM a ked dieta tolerovalo a priberalo pustili ich domov...nie si prva ani posledna

kluska
10. feb 2017

@jana_eyre myslela som tu dobu, ked sme sa my narodili nasim matkam

kluska
10. feb 2017

@janulik2008 rozumiem, ale podla mna je velky rozdiel v tom, ze ci zena nechce kojit alebo chce, ale nemoze alebo nevie ako na to. Ja som mala tiez zle skusenosti s kojenim pri prvom, ale povedala som si, ze aj druhe bude mat materske mlieko a vyslo to a natrapila soms a pri prvom dost, lebo som odsavala skoro pol roka a to je fakt drina odsavat, vela vela casu tym stravis, som si aj budik na noc nastavovala kvoli odsavaniu a predsa som sa poznazila aj to druhe dieta kojit. Ale pohoda, v nemocnici som zazila aj take, ze mamicka hned flasku dala a dieta v noci revalo a ona dalej spala a sestricka ho toou flaskou krmila, kedze sa mama ani nezobudila na ten rev. Aler to bolo v irsku, tam su deti hned pri matke od narodenia.

jana_eyre
10. feb 2017

@kluska myslela som si.. a prave ta doba bola riadne plna chemie, postrekov a ziadnej ochrany ludi..

Ja viem, zediskusia je o inom a ani nemam v plane menit temu, len nemam rada, ked si ludia myslia, ze za naseho detstva bolo okolie ciste ako lalia.. Bolo to prave naopak..

kluska
10. feb 2017

@jana_eyre no neviem neviem, bolo to myslene tak, ze vtedy nasa generacia vyrastala na kravskom mlieku alebo sunari, to kravske mlieko urcite bolo kvalitnejsie, tak nemozes popriet,z e v tom case bola kvalita nad kvantitou, zober si napr take masove vyrobky kolko masa obsahovali, neverim, ze dnes je menej chemie, pomaly akzda rodina ma auto, niekedy aj viac aut, ale to je jedno, nehovorim, ze sme zili v neviem akom prekrasnom svete, ale z roka na roks a to zhorsuje

beton
10. feb 2017

@gupka27 mliecko sa tvori od 16tt. takze s tym vela nenarobis.... a podpora dojceniu v nasich pôrodniciach je povacsine taka, ze tlacenia do dojcenia by som sa velmi nebala. Skor maju problem mamicky, ktore dojcit chcu a nevedia sa dovolat správnych informacii a spravnej pomoci.

junova
10. feb 2017

Zase dobrá téma na hádku 🙂 Kojace verzus nekojace. Poznám nekojene detičky sú zdravé, múdre a pekné. Ale poznám aj kojene deti, ktoré sú inteligentné a zdravé🙂 Nech si každý robí ako chce. Ja som nebola kojena a mám autoimunitne ochorenie, kožné choroby, alergie. Netvrdím, že keby ma mama kojila bola by som zdravá ako rybička. Asi išlo aj o genetické predispozicie a nie príliš zdravú stravu. Ja som obidve deti kojila a zatiaľ sú zdravé. Všade zúri chrípka a oni nemajú ani nádchu. Dcéra vymeskala za prvý polrok jeden deň zo školy aj to keď išla k zubárovi. K autorke len toľko, je to tvoja osobná vec. Keď nechceš kojit, tak to oznám personálu v pôrodnici a hotovo.

katka2602
10. feb 2017

Niekto zisťuje koľko matiek chce kojiť, kojilo a bude kojiť. Koľko matiek nechce a nebude kojiť? Čo už je toto za "blbú" otázku od ženy, ktorá ešte ani nie je tehotná? Rozoberať minimálne rok dopredu, že nechceš dojčiť? Tak nedojčí, nikto ťa k tomu nedonúti 🙂 Keby si bola mesiac pred pôrodom tak som ticho, ale toto je teda dosť čudné. Pokiaľ budeš mať to druhé dieťa môže prísť ešte 100 vecí, ktoré tvoje terajšie rozhodnutie zmenia. Ale aj tak ak nechceš nekoj, ak chceš koj. Do pôrodnice si vezmeš svoje vlastné mlieko, aby si vedela čo mu dávajú a je to.
A k tej imunite, kojenie je len maličká časť, ktorá prispieva k imunite dieťaťa. Ja ako dieťa som bola kojená do 3 rokov a od ani 2 rokov sa mi robia obličkové kamene (moja prvá operácia bola v 2 rokoch) a prekonala som meningitídu čo nie je žiadna sranda. Moja malá ma takmer 4 a ešte si sem tam cucne a našťastie ešte ani raz nebrala anitbiotiká. Chorá je ako každé dieťa, soplík a kašeľ (crp je stále negatívne). Takže určite je materské mliečko to naj, ale nie je to záruka zdravia a imunity, je tam oveľa viac faktorov, ktoré tú imunitu ovplyvňujúci.

prevenar
10. feb 2017
zuzka_puska
10. feb 2017

@gupka27 necitala som ostatne odpovede, takze neviem ci vam baby radili... Ale z mojej skusenosti - ja som v porodnici kojenie skusila, snazila som sa, bradavky som mala cele skrvavene, zosuchane, bol to des. Po 3 dnoch som v porodnici poprosila, ze chcem ukoncit kojenie. No nepochodila som, doktor na mna len nakrical, sestricky zazerali. Mlieko som mala slabe, malu som z donutenia teda skusala kojit, stale mi plakala... Pritom stravu som dodrziadala podla pokynov, aby ju nezapekalo, aby ju nebolelo brusko, atd atd. Odisla som teda s tym, ze kojit musim, tak ok....Doma som to zasa skusala, po tyzdni som dostala taky zapal prsnikov ze som dostala 40tky horucky, zalahla som nevladala som sa ani pohnut... Este ze mi pomahal manzel, mama, svokra, svagrina, svokor, no cela rodina sa mi starala o tyzdnove babatko ☹ Nakoniec som zistila ze ked budem kojit a dam aj trosku UM, mala je spokojnejsia, asi sa viac napapala... Ked som dala svoje mlieko do poharika, ostala mi z neho len taka voda- tak sa zistilo ze moje mlieko je slabe a mala mi place lebo je hladna... Nakoniec som bola uz taka zufala, sla som po 2 mesiacoch za svojim gynekologom a on mi predpisal lieky na zastavenie laktacie.... Konecne sa mi ulavilo, po 2 mesiacoch ma prestali boliet vecne zapalene prsia... to bola neskutocna ulava!! Presla som teda na UM, a nastal u nas taky pokoj, ja spokojna, kludna, bez bolesti, moja mala spokojna, napapana, prestala aj plakat a pekne mi spinkala. Dieta citi kazdy stres matky ☹ Ale uz vas asi nudim, moj nazor je, ze v tej nemocnici tych par dni asi treba len nejak "pretrpiet" a po prichode domov zajst za svojim gynekologom a poprosit o zastavenie laktacie, ci uz lieky alebo injekcia.... V porodnici s tym asi nepochodite ☹ A k tomu nekojeniu, moja mala nebola do 3 rokov vobec chora, maximalne mala slaby soplik, takze moje nekojenie jej imunitu nejak vyrazne neoslabilo....

evittam
11. feb 2017

@kluska Len mimo diskusiu-aj ma SVK su deti pri matkach hned od narodenia. Dokonca uz velmi davno.😁

malasandrika
11. feb 2017

@kluska zasa nedramatizuj, podstatné je, aby dieťa nebolo hladné, predstav si, ja dojčím a malú odstavím sama. Tragédia čo? Ja som pôrodnici malej dala aj cumel, keďže som sa chcela vyspať. Vrchol sebeckosti 😂

Dámy čo dojčíte a nedajbože odsávate, aspoň sa neprezentujete ako trpiteľky a akú obeť ste pre svoje dieťa spravili, bolo to Vaše rozhodnutie.

kluska
11. feb 2017

@malasandrika :D ja som cumel nedala len preto, ze som nemala spravne prisatie a aj tak ho moje deti chceli az neskor, starsi v 3 mesiaci a mladsi ma iba sem tam ked ma starsi a predstav si, ze mladsiemu som dala v porodnici aj umele mlieko vies :D

kluska
11. feb 2017

@evittam no nemas pravdu, nie je to vzdy, urcite nie pri cisarskom, ja som hned sla po cisarskom na izbu s dietatom a aj po normalnom porode, dieta ti donesu az na poziadanie, ze ho chces mat pri sebe, inac nosia na kojenie

malasandrika
11. feb 2017

@kluska s tým mliekom je to pochopitelné, to som dala sj ja, keďže mi mlieko nabehlo až tretí deň

evittam
11. feb 2017

@kluska Nikde som nepísala o CR. Myslela som pri normálnom prirodzenom pôrode. 😉 A asi viem či mám alebo nemám pravdu - rodila som prirodzene pred 9 rokmi a dieťa mi hneď po pôrode dali na izbu. Či ty vieš lepšie či mám pravdu a čo som zažila?😉

katka2602
11. feb 2017

@kluska môžeš napísať svoj zážitok, ale teraz nemáš pravdu ty 🙂 napr. v Ke mi dávali malú hneď po pôrode, pýtali sa ma či ju chcem teraz, alebo až od druhého rána, aby som si oddýchla. Pokiaľ viem už všade na SR dajú dieťa po pôrode k matke a nie len ak o to požiada, alebo len na kojenie. Jedine na vyšetrenie a umytie mu ju zobrali, inak bola celý čas so mnou.

anickaaa6aaa
11. feb 2017

Normálne by som povedala v pôrodnici ze dojčiť nebudeš. Ak tak dones svoju fľašku aj mliečko. Ja keby bolo druhe..tak urobím to isté. Môj malý mal moje mliečko cca 4mesiace. Nevedel sa prisat. Prsia naliate boľavé a v porodnici mi ich normálne zmrzacili co nútili prikladať a podobne. Bradavky krvavé mala som pocit ze mi odpadnú. Malinký nie a nie sa prisat. Tak som odsavala co sa dalo aj som mrazila a postupne som prikrmovala um na ktoré potom neskor úplne prešiel. Uľavilo sa mi. Pre mňa je dojcenie..neviem to nazvat..aby sa niektoré neurazili. Divne protivne..nervozna som bola ako ma všetci nútia. Syn je zdravý múdry chlap. Do 3r úplně zdravý až v škôlke začal chorlaviet ale to prešlo. Nič mu nechýba a mame krásny vzťah aj bez toho aby na mne visel ako na cumli..

mima4
11. feb 2017

@marcelatje

ale ved tato tema nie je, ci chce, ci nechce, ona je rozhodnuta a hlada informacie, ci realne skusenosti, ako sa to da zastavit - v tele.
Len vela zien sa zas potrebuje tu realizovat a presviedcat o svojej pravde zakladatelku temy, ktora o nazory "ano alebo nie" neziadala.
Je to vec kazdeho cloveka a nikoho do toho nic.

evittam
11. feb 2017

@katka2602 Presne tak. Píše o SVK akoby sa tu rodilo ako za komunizmu - dieťa si pomaly nevidela a o návštevách ani nehovorím - na schodoch pri okienku....😂

marcelatje
11. feb 2017

@mima4 chapem. No ide o uplne banalnu vec. Nie je na to potrebna nadludska odvaha. Nie je v situacii.ze by proti nej stal cely svet. Verim ze by to zvladla aj bez tohoto teatra tu do ktoreho sa uz mimochodom ani nezapaja.
Verim ze kazda svojpravna zena dokaze robit rozhodnutia aj bez MK.
Tiez sem rada chodim, poradim, precitam a vela krat som tu aj radu nasla. Nastastie som ale stale schopna robit aspon elementarne rozhodnutia samostatne.

vikusss
11. feb 2017

zas sa niekto nudi?????

gupka27
autor
11. feb 2017

@marcelatje mýliš sa čítam každý jeden komentár ktorý mi sem niekto napíše a som za ne vďačná. Rozhodnutie si samozrejme urobím sama len na zaujimalo či je na tom niekto podobne ako ja. V úvodnom príspevku som dala najavo ze sa nemienim s nikým dohadovať a vadiť, nepotrebujem aby mi niekto vnucoval kojenie. Jednoducho ma zaujíma či ma ku kojeniu niekto taký postoj ako ja. Preto na take príspevky neodpovedám. A tie ktoré mi svoj názor normálne napísali som laikla.

gupka27
autor
11. feb 2017

@vikusss ja sa nenudim a ak ty hej chod si nájsť iné čítanie. Dakujem za pochopenie

mmoni89
11. feb 2017

@kluska haha a toto mas odkiaľ 😂dieťa ti donesú, ano síce nie hneď, po dvoch hodinách a odvtedy je s mamou

senta_sofia
11. feb 2017

@gupka27 podla mna,ak si rozhodnuta,treba im povedat,nech daju nieco na zastavenie laktacie,pripadne uvidis sama,ako moc sa ti naleju prsia.Ak mas zdravotne dovody,mozno by nebolo zle mat uz niekde v knizke poznamku od tvojho gynekologa.Vela to asi bude zavisiet od ludi, na ktorych natrafis,ale to je tak so vsetkym.

marcelatje
11. feb 2017

@gupka27 nemozem vediet co lajkujes, resp.to nesledujem. Poradim ti len jedno, ak mas pocit ze nedojcit je pre teba to naj tak to urob. Nechod sama proti sebe aj keby ti vsetci tvrdili opak. A to ti hovorim ako dlhodobo dojciaca.
Jasne si napisala ze na to mas svoje dovody neriesim, nepatram. Rob to co si myslis ze je najlepsie.

katrinka8
12. feb 2017

@mmoni89 - off topic, ale mne doniesli dieťa hneď 😉 Na Slovensku.