icon

Keď budem mať druhé dieťa, nebudem ho kojiť

gupka27
9. feb 2017

Ahojte baby, zakladám tuto diskusiu len prosím vyhnite sa nejakému osočovaniu, hadaniu a podobne. Jednoducho ma to zaujíma. Rozmýšľala som nad tym ze ak by som mala druhé dieta, nechcem už kojiť. Vôbec. Mam na to svoje dôvody to je moja vec prosím nerozoberajte to. Zaujíma ma ako to je potom v pôrodnici. Myslím ze lekári z toho budú asi na prášky a sestry zrejme tiež ak budú musieť prikrmovať. A co robiť aby sa mi vôbec nerozbehlo mlieko? Dakujem

marcelatje
13. feb 2017

@septemberkl tento "druhotny pocit neschopnosti" dokaze ale vyvolat akakolvek kampan ci reklama 😒

marcelatje
13. feb 2017

@slimstar to ze niekto niekomu vyka neznamena ze ma uroven. Nie, nikde explicitne nenadavas ale ten podton tvojich prispevkov hovori za vsetko. Mam 2 deti, dojcim uz piatym rokom ale nie som ovca co hladi jednym smerom.s klapkami na ociach ktora nevidi ci netoleruje argumenty druhej strany. Nech kazdy robi ako vie ci chce.

yanni
13. feb 2017

@evittam ved prave preto to pisem, si to sama spomenula. Ono aj na SK davaju deti s matkami na izbu, pred 30.timi rokmi to bolo asi v BB v novej nemocnici priekopnicka praca, ale tak ked to vtdy super fungovalo, nechapem, preco to nemoze fungovat aj teraz.
A taktiez to nutenie kojit. To kto kedy videl. ked zena nechce, nemoze, neda sa, nema na to nervy vecne skusat, tak nech ju nechaju. Ved je to jej telo, jej dieta a jej rozhodnutie.
Tak isto ako zeny, co skusaju az to "omdletia", cez cievku a neviem ako. Co je zase pre mna nepochopitelne takto trapit seba aj dieta, ale zase je to ich rozhodnutie.
Ja som vzdy kojila, najmladsia ma 18 mesiacov, kojila som ju 17 mesiacov, sama sa odstavila. jednoducho otocila hlavu a nechcela.
Prvy mesiac som mala pri nej aj ja problemy, ale povedala som si, ak to teraz nedam, tak kaslem na to, ved aj deti na UM su zdrave, stastne, nic im nechyba. Sice nebolo treba, ale nemali by som problem ani s UM.
Tiez krutil hlavou nad tym uz hore spomenutym "nutenim", ci "skaredo kukanim" po matke v nemocnici. Sestricky ci doktorov je do toho prdlajz. To som ja, moje telo, moje dieta, moje rozhodnutie.
Ako som uz spominala, my zijeme v zahranici, rodila som len v zahranici, s SK mam "skusenost" len z rozpravania a citania. Ale u nas sa napr VZDY uz pri prijme pytaju, ci chce zena kojit ak sa bude dat. Ke dpovie zena ano, tak koji, pomahaju ak je problem sestricky, ak zena kojit nechce, daju jej lieky na zastavenie laktacie a nikto nikoho nenuti do toho, co nechce.

niky21
13. feb 2017

@extempore pre boha a kde ste prosím rodila ? Na takú kravu by som sa sťažovala. Ja viem aké je to snažiť sa kojit dieťa, ktoré ma žltačku a stále chce spinkat... Je to boj , riešila by som to ako vy , keby som to vedela skôr, koľko musí spapat...

evittam
13. feb 2017

@yanni Suhlasim s tebou. A by skusila po mne nejaka sestricka zazerat a nebodaj vrieskat a vyhrazat sa-by sa po.rala v lufte...

septemberkl
13. feb 2017

@marcelatje ano, to je pravda, ze tie kampane a reklamy vyvolávajú tieto pocity. ja som už dávnejšie prestala čítať časopisy typu eva atd, lebo som z nich zacala mat pocit, ze mam otrasnu plet, vela vrasok, rozsirene pory a od urciteho veku si to zrovna mozem hodit a mala by som pouzivat sto rôznych kremov. odkedy ich necitam pacim sa sama sebe, len castokrat kamaratky same od seba zacnu take nieco, ze "jaj uz kolko vrasok mame, to uz v nasom veku atd.. a pritom by som mohla lupu zobrat a nenasla by som na nej pomaly ani jednu. ale tak sme v takej dobe reklam a kampani, len je dobre o tom pisat, ze to aj taketo pocity v ludoch moze vyvolavat, aby si to ludia uvedomovali, lebo reklamy uz presahuju urcite hranice podla mna

yanni
13. feb 2017

@evittam hm, vies co, neviem aka by som bola, keby som zila na SK. Ja zijem viac ako polovicu mojho zivota v zahranici (a to nemam este ani 40). Sice ja si hubu otvorim, ked sa mi nieco nepaci, ci mi niekto krivdi, ale asi je to ine v zahranici a ine na SK, kde sa zije na motto "drz hubu a krok".
Zijeme momentalne uz dva roky v dvoch diametralne odlisnych krajinach paralelne (ano aj to sa da hihi) a aj ked sa clovek z casti musi/mal by sa prisposobit zvykom krajiny, nejake nezmyselne okrikovanie ci ponizovanie by som si nedala.
To co tu ta mamicka s tym "zltackovym" babom napisala, neviem ako by som reagovala na SK. Viem ako by som reagovala u nas. Ale toto by sa samozrejme u nas nestalo. Takze fakt neviem, co by som urobila a aka by som bola, keby ze zijem stale na SK.
Je to tazke takto posudzovat.

marcelatje
13. feb 2017

@septemberkl pekne sa na to pozera ale clovek by mal pracovat hlavne na vnutornej vyrovnanosti a mal by mat doveru vo svoje vlastne rozhodnutia. Vtedy ho nic nerozhodi. Uplna izolacia od takychto "natlakov" asi nie je mozna.

mysga
13. feb 2017

Tiež som mala svoje dôvody a plné ústa toho, ako nebudem dojčiť, lebo hento,lebo toto. A keď som ju zbadala a videla, ako ňufká a hladá prsník, tak som zrazu vedela s rovnakou istotou, že dojčiť budem. :D A inak, rovnako som mala silné reči o tom, ako moje dieťa nebude nosenec a nebude spať s nami a bla bla bla. A nakoniec je všetko inak. 🙂 A som si smiešna, že som bola taká presvedčená o svojich "zásadách" a stačilo, aby mi ju dali prvýkrát do rúk a ako správne (pre mňa) mi prišlo niečo úplne iné.

Takže - keď sa ti reálne narodí druhé bábo a nebudeš chcieť dojčiť, tak si vypýtaš UM a to je celé. Načo to riešiť teraz.

extempore
13. feb 2017

V apríli sa mi má narodiť dcéra a už budem múdrejšia ako keď som mala syna. Ústa si na mňa nik otvárať nebude. Vyskúšame, či sa pustí mliečko ale nebudeme to siliť! Budem mať doma kúpenú Bebu a požiadam manžela aby mi ju do pôrodnice doniesol. A basta!

puklica13
13. feb 2017

👏👍...Bola som na tom veľmi podobne....

@gupka27 veľmi provokačna téma..Nie si ani tehotná a rozpúta sa tu vášne..Vážne nemáš nič lepšie na robote? Lebo ako sa hovorí..Človek mieni a pánboh mení...(alebo karma)

dada200
13. feb 2017

@extempore ja tiež čakám v apríli syna a do pôrodnice beriem automaticky,fľašku,sunar, termosku a mini cestovnú varnu kanvicu. Ak mlieko nebudem mať hneď,nenechám predsa dieťa vrieskať od hladu. A nikoho sa ani nebudem pýtať či sa mu to páči,alebo nie a či s tým súhlasia.

malasandrika
13. feb 2017

Nerozumiem názorom, že to je provokačná téma. Matky, ktoré chceli a nebolo im dopriate dojčiť sa vôbec nemusia vyjadrovať, ani tie ktoré dojčia a nepáči sa im to. Bola položená otázka, na ňu sa očakáva odpoveď k veci. A zdá sa mi, že názov témy bol upravený, to si myslím, že môže urobiť iba admin.

simculllka
13. feb 2017

Ahojte, ja kojenie neprežívam či už u seba alebo u iných. Som šťastná, že sa mi rozbehlo v poriadku mlieko pri oboch babách, jednu som kojila, dokiaľ sa nenarodila druhá (máme rozdiel medzi dievčatami rok a 4 mesiace), ale druhú som už vedela, že budem kojiť len do roka, ak sa podarí. Čo sa týka samotného kojenia, mňa to neotravovalo, ani nijako neobmedzovalo, ale je pravda, že od bábätka som mala obe dievčatá naučené kojiť v intervaloch, každé tri hodiny cca. Nie som veľmi zástancom prikladania na požiadanie, takže moje dievčatá vedeli pekne prespať aj v noci, aj cez deň som si vedela naplánovať všetky činnosti tak, aby som nevytŕčala prsník kade tade a zároveň si v kľude pobehala či po obchodoch, či išla na ihrisko atď. Mne bolo v každom prípade pohodlnejšie v noci len priložiť dieťa na prsník, ako ísť zarábať a ohrievať mlieko, ale ak by sa mi nespustilo samo od seba, nesilila by som to a boli by sme na umelom. Ako je to s imunitou, to neviem, nakoľko poznám kojené deti, čo sú choré každý druhý týždeň pomaly a rovnako také deti, čo boli kojené do dvoch rokov a neboli ani raz choré. Je to na každej z nás, či chce alebo nechce kojiť, ak teda môže a tvorí sa jej mlieko. Dôležité je, aby bola mamička spokojná, potom je aj dieťa kľudnejšie. Popravde mi lezie na nervy ten terajší všeobecný názor, aby matka kojila div že nie do piatich rokov, pretože umelé mlieko je zlé, ale hlavne, že papáme prechemizované a preečkované potraviny...

slimstar
13. feb 2017

@marcelatje a načo mi to píšete, mna to nezaujíma. Ja som si napísala svoj názor a pravdu o mlieku, za to ste na mna spustili hon. Takže asi to nebude o mne a mojom prvotom príspevku, ktorý mohol ostať absolútne nepovšimnutý ako normálna reakcia na kojenie. Úroveň správania, úroveň inteligencie, úroveň samotného človeka sa prejavuje na jeho správaní. Ťažko vysvetlovať niečo sedláčikom, chodte do sveta a pozrite sa ako to vyzerá inde.

srnkaknm1
13. feb 2017

Ahojte neda mi popravde aj vyliat si srdce pretoze ja som kojila asi mesiac aj nieco. Nemala som problemi s mliekom ale maly neviem ci to bolo refluxom alebi prosto temperamentom nie vzdy sa prisal bez nejakeho protestu uz v porodnici sme mali problem ale ked sa prisal tak sa obcas najedol poriadne obcas malo ale prosto neriesila som to povedala som si doma bude pohodlie bude to ine. No nebolo a po asi po dvoch tyzdnoch si maly povedal ze chce byt na prsniku a len dudlat. Nic som neurobila den a noc som sa nevyspala manzel pracuje na tyzdnovky nemal mi kto pomoct az som sa dostala do stadia psychyckej vycerpanosti plakala som pri kojeni prosila som aby maly spal viac ako pol hodiny pocas dna a v noci aby nechcel dudlat a stale sa vrtel cele noci som pocuvala ako sa vrtel.Az sa mi prsnik zapalil a nasadili mi antibiotika tak mi idporucali nekojit len odsavat aby sa mlieko udrzalo. Mala som zasobu odsateho mlieka ale to bolo malo. Mala som doma sunar tak prisiel na rad on. Ale zrazu bol sppkojnejsi menej mrncal a aj noci boli kludnejsie tak som bola rizhodnuta ze budem aj kojit aj dokrmovat. Ale mlieko sa pomaly stratilo a maly aj ked sa prisal netehal len dudlal prsnik. Tak uz bolo rozhodnute ze zostane na sunare.Ako je to pohodlnejsie ked clovek chce niekam ist bez maleho. A veru nerobi mi v noci problem v noci vstat a urobit mlieko do flase. Prveho syna som kojila 3,5 roka a bola som uviazana a on na mne naviazany neuveritelne prakticky je doteraz a to ma 13. Inak mi to nebolo jedno mala som vycitky aj u laktacnej som bola ale ona videla ze robim vsetko spravne. Prosto maly nejakym sposobom bojkotoval prsniky.A to ked som niekomu povedala ze uz nekojim a tie pohlady ako keby som neviem co urobila ze sa nedalo.Sestra mala problem pri kojeni pri vsetkych troch detoch a vsetky su ok aj na umelom mlieku. Myslim ze je to kazdeho rozhodnutie.Mozno by som riesila odstavenie az doma ked tak. Pomaly ked budes odsavat coraz menej ono sa mlieko strati.

siska53
13. feb 2017

@daakotaa trosku od veci,nahodou tie bezlaktozove mlieka si netestovala? Lebo nasa krpata (5r.) UM uz asi vyse roka nechce,zvacsa pije kravske(miluje mlieko- najskor 2r.moje),no ma rada aj tie krabickove sojove a tak (take tie male,co predavaju).. Ze ci je to ok alebo jej to radsej zamedzit- je mliekova po tatinkovi..

siska53
13. feb 2017

@tehulkake Ale ved mlieko sa spusta na 3.den! Tak to je prosto dane..zo zaciatku ho je len trosku.. Mne maleho dali az na 3.den,ked sa konecne uvolnili izby na novorodeneckom a ja opuchnute nohy,ze co to je a sestricka sa smiala,ze to z mlieka. Maleho som mala len raz dovtedy prilozeneho,lebo po sekcii som za nim nevladala behat.. A mlieko sa mi pekne spustilo.. Dovtedy neviem,co mu davali,ale viem,ze to bol cez striekacku..ano,trosku mimo,lebo toto je tema o nedojceni.

srnkaknm1
13. feb 2017

Davaju im glukozu kym pride mlieko

elizita
13. feb 2017

@gupka27 aka je vyhoda nekojit?

kluska
13. feb 2017

@evittam no ale nie v kazdej nemocnici tak deti davaju hned k matke a vacsina matiek si urcite po porode chce aj oddychnut, tak daju dieta sestrickam a ked si odpocinu, tak im dieta privezu, tam kde ja som rodila, deti idu hned k matke a ziadny odpocinok, na slovensku urcite dieta nedaju hned po cisarskom matke, ale az po 1 dni a inak kedy robi sa na sk bonding? lebo ja som mal;a 2 cisarske a bonding bol hned po narodeni, prveho mi dali do 5 minut na hrud na 20 minut a potoim ma zasili a potom hned este po zasiti na pol hodiny mi ho dali na telo a bols nami aj muz, muz bol aj pri porode ciarskym. Pri druhom som dieta dostala po zasiti, lebo bol priduseny, ale po zasiti bol so mnou telo na telo asi hodinu-dve, pol hodiny po cisarskom. Ale v jednom sa zhodujem, ze ani na sk, ani v zahranici nie je dostatok sestier co vedia pomoct s kojenim

marcelatje
13. feb 2017

@slimstar uroven.spravania sa sa prejavuje na spravani.......ehm.... 😅 uplne si to vystihla.
A nie, nie si natolko zaujimava ani nemas priekopnicke nazory ako Kopernik aby tu niekto na teba zahajil hon. Ide o sposob prezentovania sa. A myslim.ze ty si sa odprezentovala celkom jasne. Si len hlupucka, ale zato nemozes.

kluska
13. feb 2017

@siska53 no nioe je pravda, ze mlieko mas az na 3 den, zalezi dost od matky, niektore maju hned skoro po porode a niektore az na 4-5 den, mala som obe cisarske a pri prvom prislo mlieko skoro na 5 den, pri druhom na 3 som uz mala relativne dost mlieka, ale vedela som si odsat uz aj na 2 den nieco. Ale bol to iny porod, prvy bol planovany cisarsky bez kontrakcii a druhy bol akutny s kontrakciami, takze aj to urychlilo a tiez som pri druhom vela pila vody, mala maleho casto telo na telo, aj tak som s nim spala,z e telo na telo, potom som bola v psychickej pohode nie ako pri prvom a dokrmovala som ho uz aj umelym, zeby mi nespadol s vahou dole. No a kazdopadne som aj odsavala, aj prikladala a aj davala umele a nakoniec sa prisal po par dnoch a uz som normalne kojila.

slimstar
13. feb 2017

@marcelatje uhm, hovorí úbohý nick na internete. už ste prešli k urážaniu, výborné. O vás samotnej to veľmi vypovedá. Áno nemáte úroveň a už ste si začali aj dovolovať.

marcelatje
13. feb 2017
sticker
slimstar
13. feb 2017

@marcelatje áno, ste smiešna, zasmejme sa na vás.

marcelatje
13. feb 2017

@slimstar ano, prispevky vela napovedaju o urovni. No hoc ju podla teba nemam, nevadi hlavne je ze nemam v povahe sa vyvysovat nad inych to je pre mna viac ako ked niekto sam osebe tvrdi aky je na urovni 😂.
Radsej budem sedlacik pod uroven inych ako hov.o co vyslo na kredenc a tvari sa ze je kremes.

slimstar
13. feb 2017

@marcelatje krásne vyjadrovanie sa, čo to má s kojením na tejto diskusii. To je teraz taká móda, prísť na fórum, zapárať a hašteriť sa s niekým o kom neviete absolútne nič. Ešte dajte aj niečo so súkromného života, nech sa dozvieme a najlepšie si ešte niečo povymýšlajte o mne.

domafi
13. feb 2017

Dobrý deň, nečítala som príspevky nado mnou, ale ja by som to urobila takto...už do pôrodnice by som si nachystala fľaštičky, počiatočné mlieko podľa vlastného uváženia a vodu, z ktorého chcem to mliečko pripravovať...po pôrode by som pokojne lekárovi a sestričkám oznámila, že kojiť z vlastných osobných dôvodov nebudem a že sa chcem sama postarať o výživu svojho dieťatka....viete, je to vaše dieťa a vaše rozhodnutie, ktoré by podľa mňa mali lekári aj sestry rešpektovať...nikto vás nútiť nemôže a podľa mňa si vypočujete viacero názorov zo strany lekárov a sestier, ale ak ste skutočne presvedčená, že nechcete kojiť, pokojne poďakujte za názor a radu,a len povedzte, že vy to chcete robiť takto a robte si po svojom....želám Vám všetko dobré a veľa pokoja a trpezlivosti🙂

marcelatje
13. feb 2017

@slimstar 👍 hlavne ze ty vies o kazdom ze je sedlak bez urovne 😂😂😂