icon

Kravské mlieko a jeho pitie 5 mesačnou dcérkou

nena62
9. jan 2012

Ahojte,chcela som sa opýtať,mám 5 mesačnú dcérku,všetky umele mlieka,čo existujú mi zvracia,tak som jej skúsila dať kravské mlieko a to jej sadlo,máte ešte nniekto takú skusenosť?

anjelicek26
9. jan 2012

@radustek - mas strasne divnu doktorku od ktorej by som sa drzala na mile daleko pri takych nazoroch 😕

@rikarika - juj mlieko bol kedysi jediny zdroj zivocisnych bielkovin a tuku, mäso bola vynimka a len pre bohatych (teraz sa posuvam par storoci dozadu), vtedy nebolo na vyber. Aj vtedy z neho ludom zle travilo, mavali bolesti brucha,plynatost ci hnacky. Lenze kravka vtedy nadojila 5 litrov, z toho kazdy dostal malu salocku a zvysok sa predal.

Lenze fakt si myslie, ze v dnesnej dobe, ked mame vsetkeho dostatok, strava je vyvazena, je treba siahat po mlieku? Vtedy to bola jedina alternativa, dnes tomu tak nie je.

cervena_ciapocka
9. jan 2012

Ja nejak ani nechápem prečo niekto zakladá takú tému, kde je dopredu jasné, že sa "začnú boje mamičiek" pre a proti. Ak niečím chcem kŕmiť svoje dieťa, tak to robiť budem, ak nie, tak nie. Prípadne sa poradím s niekým komu dôverujem, a najlepšie s pediatrom, alebo sa riadim len vlastnou intuíciou.

petkave
9. jan 2012

A podľa výrobcov UM by detičky mali kravské mlieko až od 3. rokov... To si myslím, že už je reklamný ťah, ale nie tak dávno som v telke videla diskusiu s nejakou pediatričkou, ktorá tvrdila to isté, a síce, že najlepšie je do 2 rokov kojiť, potom prejsť na UM a až od 3. rokov na kravské... Ja som mala malého čisto na kojení do 14. mesiaca, potom som zaviedla UM, ale je jasné, že si dlhšie zvykal, lebo mu to nebolo po chuti... 😉

radustek
9. jan 2012

@rikarika mate pravdu u nas nemoze chybat lubime ho vsetci kupujeme kartony.....ved moj syn by sa zblaznil keby nemal kakavko......

irriss
9. jan 2012

@rikarika
Tady dole jsem Ti jen neco okopirovala z netu..kazdy muzeme jednat jak uzname za nejlepsi...a nejsem to JA, co Te bude o necem poucovat, ale je vseobecne znamo, ze MLEKO uz neni MLEKO co byvalo kdysi a ze podavani kravskeho mleka muzes i ublizit... 😉
MAM PROSBU, odpovez mi...
"PROC SES ROZHODLA PRO KRAVSKE MLEKO?"

Kdyz se jedna o volbu pro nase dite, jedna se o volbu toho "nejlepsiho", TO JE DOUFAM SPOLECNY BOD 😉 otazka: prozrad mi, prosim - co Te vedlo k volbe podavani kravskeho mleka u novorozeete...co Te ubezpecilo o jeho NEJ NEJ NEJ..dik 🙂

Náhrada mateřského mléka

Jako o jedné z možností náhrady mateřského mléka se i dnes hovoří o mléku kravském, a to i přesto, že podle odborníků obsahuje příliš mnoho bílkovin a minerálních látek, takže by ho děti do jednoho roku dostávat neměly. Je přílišnou zátěží pro ledviny, které mají miminka nedozrálé.

Mléčná – umělá – výživa pro kojence proto musí být velmi pečlivě upravena a výchozí produkt, kterým samozřejmě kravské mléko zůstává, je doplněn o mléčný cukr a jiné uhlohydráty, o mléčnou bílkovinu, kvalitní rostlinné oleje, vitaminy a minerální látky tak, aby se ve výsledku co nejvíce podobal mateřskému mléku.

Méně alergií

Narůstá výskyt alergií, i u novorozeňat. Proto i v případě, že někdo z rodičů či starší sourozenec má alergické obtíže, lékaři doporučí, aby dítě dostávalo speciální kojeneckou výživu, jejíž bílkovinná část je zpracována tak, že riziko alergických reakcí snižuje.

Děti z rodin, které jsou zatíženy alergiemi, by měly být (samozřejmě, pokud je to možné) výhradně kojené do půlroku. Kojení totiž děti před alergiemi chrání a mateřské mléko přirozeně obsahuje minimum alergenů.

Nejčastějším alergenem u kojenců bývá bílkovina kravského mléka (BKM) a nepříznivá reakce se může projevit na kůži (např. zarudnutí, ekzém, vyrážka, svědění), trávicími (např. zvracení, průjmy, bolesti bříška, krev a hlen ve stolici) či respiračními potížemi (kašel, problémy s dýcháním). Při alergii na BKM je nejdůležitější dietní úprava a vyřazení tohoto alergenu z potravy, což lze dokonalou hydrolýzou bílkovin. A protože je alergie chybnou funkcí imunitního systému, je vhodné zároveň výživou posilovat imunitní systém, což nové umělé výživy pro miminka dokážou.

--------------------------------------------------------------------------------

Ochranou není jen mateřské mléko

Ani nekojené dítě se nejspíš nebude dětstvím prostonávat. Uklidnit nás může vědomí, že současná nabídka umělé výživy nejmenších dětí skutečně splňuje veškeré nároky na kvalitní stravu pro ně.

Autoři

MUDr. Vladimír Novák

@rikarika

anjelicek26
9. jan 2012

@radustek - ach jaj fakt koniec. Choditko je nevhodne na klby, vyvracia stehenne klby do stran, dieta spickuje, doraza sa skackanim a ziadne chodenie tym necvici. Isteze je to nevhodne, na co je choditko prosim ta dobre okrem odkladania dietata? Sa tu minule dve maminy stazovali, ako im s tym deti spadli zo schodov, ze aka nehoda strasna, ako sa to mohlo stat? No v choditku celkom lahko, preto je ich predaj napr. v Kanade zakazany zo zakona 🙄

Pozri moje deti nemali choditko, nepiju kravske mlieko a asi nedostavaju kopu inych veci, ako ostatne deti -typu jupik, brumik, lizatka, kakavko, cokoladky a take veci, bez ktorych zivot dietata asi nebude hodny zmienky 😅 Su zdravy, stastny... divne, nie? Nemyslim, ze by sa nejako obmedzovali, ked to NEPOZNAJU.

lypka
9. jan 2012

@yvetulka len taká malá pripomienka na to, že prečo mačka nepije mlieko od kozy, či psa, no neviem si tak presne predstaviť ako by tú kozu, či psa podojila, ale ked jej ho už podojené dáš do misky tak ver tomu, že ho vypije 😅

hermiinka
9. jan 2012

@lypka jasne ze vypije, mame doma macku a pije kozie mlieko 😲 😀 😎

evka4
9. jan 2012

dalsia tema, kedy zakladatelka olutovala, ze ju vobec zalozila 🙂

anjelicek26
9. jan 2012

@hermiinka - no aj nas kocur si da z ryzoveho mlieka ci jogurtu a pravidelne sa z toho poserie 🙄

kaja73
9. jan 2012

@hermiinka Aj nasa vypila -kravske-a potom obsrala vsetko 😝 😝 😝 😝 😝 😝
a pes zje dokonca aj H---O a nic mu nie je-toto je fakt mimo porovnavat.

radustek
9. jan 2012

@anjelicek26 teraz je vsetko zakazane maly mi tam bol od 4 mesiaca a ako 9 mesacny chodil nozky ma dobre....a ked spadli zo schodov tak nedacali pozor urcite nedam dieta do choditka a dam ho tam kde su schody to je uz na zodpovednosti matky ale dietatko sa tam zahra a ide tam kde chce pravdaze matka musi ist po nom detom sa to paci aj my mae klby povykrucane????a to sme mali ake choditka len handra a zelezo teraz to je vymodernizovane...a co tie autosedacky????strasne to je zdrave na chrbticku ked je babo male malinka sa mi narodila len malnka 2.5 kila mala a 48cm a nemohla som sa na to divat ani som ju tam potom nedala ved mi tam stale plackala tak bola poohynana.....

hermiinka
9. jan 2012

@anjelicek26
@kaja73 nasa v pohode 😕

bubulka722
9. jan 2012

@nena62 Osobné skúsenosti s UM nemám, pretože som kojila syna 26 mesiacov a dcérka má rok a je stále kojená. Počula som však veľmi dobré ohlasy na mlieko Babylove, ktoré je natur a predáva sa za slušnú cenu. Osobne by som tak skoro ale na kravské mlieko neprechádzala, najskôr od roka. Určite by som ti ale odporučila mlieko kozie, ak máš teda možnosť kupovať si ho z nejakého domáceho chovu.

minewka
9. jan 2012

JA sa nestačím diviť - aké múdre "pravdy" nám tu píšu mamičky, ktoré sú veľmi uvedomelé, múdre, vedia všetko o ľudskom tele, čo škodí, čo nie, ako funguje. Poučte ma prosím - aký je rozdiel medzi 1dc mlieka a 1dc "mlieka v jogurte"? Jogurt, syr a podobne dieťa môže, ale čisté mlieko nie?A z čoho sa teda ten syr, tvaroh, či jogurt vyrába? Nie náhodou z mlieka?
Lebo mlieko je len pre kravu? Sa teda fakt divým, prečo nemáme profi dojčiace materské stáda, ktoré by nám celý život dávali mlieko. Vhodný jogurt - len z materského mlieka. Nechápem, ako môžu dojčiace matky kupovať klasický jogurt z obchodu - ten smrteľný jed plný smrteľného kravského mlieka...
Už dávno mali mať vyrobený jogurt či tvaroh z materského mlieka.

A už úplne ma udivuje rada typu mandľové, kokosové, sójové mlieko - všetko čisto prirodzené nášmu podnebnému pásmu. (a divme sa, z čoho majú naše deti alergie - tie madľové a sójové mlieka, umelo vyrábané, sú svätý grál zdravia)

Tie naše "hlúpe, naivné a neinformované" mamy nás vychovali v totálnej zadubenosti a máme naozaj veľké šťastie, že všetci žijeme.

A veta "mlieko obsahuje veľa soli" - je veta č.2 roku 2011. (to by ma zaujímalo - aké soli? )

@nena62 poraď sa s DR - čo ti na to povie, skús rôzne UM (skús aj rôznu teplotu mlieka, rôznu hustotu, skús mliečnu kašu - ktorú spravíš riedku) - a ak nič nepomôže a dr to schváli, môžeš skúsiť kravské mlieko - opatrne, postupne.

zajaciq
9. jan 2012

@nena62 kontaktovala by som laktacnu poradkynu a snazila sa rozkojit, aj ked to znie akokolvek divne v piatich mesiacoch, som si ista, ze sa da este kojit aj naucit babatko, ktore ti jasne dava najavo, ze ine mlieko nechce. vedela si, ze aj adoptivne matky dokazu vytvorit MM pre svoje babatka? 😵

kaja73
9. jan 2012

kopirujem

Použitie neupraveného kravského mlieka je pre dojčenský vek nevhodné predovšetkým pre vysoký obsah bielkovín a minerálov, najmä sodíka. (Rozdiely neupraveného KM a MM sú uvedené v tabuľke). Vysoký obsah sodíka a bielkovín preťažuje vylučovanie dieťaťa a často vedie k poruchám vodného hospodárenia – dieťa dehydratuje, môže dôjsť k rozvratu vnútorného prostredia s následným zvracaním, hnačkami, a najmä u najmenších dojčiat až k závažným poruchám vedomia. Niemenej závažné sú možné dlhodobé následky, najčastejšie alergické prejavy (atopický ekzém, chronické hnačky s následnou malabsorpciou, astma). Častou komplikáciou je málokrvnosť, spôsobená podstatne nižšou využiteľnosťou železa oproti materskému mlieku a umelej mliečnej výžive. Práce z posledných rokov ukazujú, že u týchto detí je väčšie riziko obezity, cukrovky, poruchy funkcií obličiek v dospelosti. Na obdobie minimálne prvých desiatich mesiacov života dojčaťa, najlepšie až do roka, nie je teda vhodné podávať kravské mlieko ani vo forme neupraveného (tu je možnosť bakteriálnej nákazy), ani pasterizovaného, alebo uperizovaného mlieka (s predĺženou trvanlivosťou). Ak je podávané odstredené alebo nízkotučné mlieko, organizmus dieťaťa je navyše ochudobňovaný o esenciálne mastné kyseliny, ktoré na vývoj, hlavne nervového systému, zásadne potrebuje a tieto mlieka sú navyše obohacované bielkovinou, takže počet bielkovín je ešte väčší (niektoré mlieka až 7,8/100 kcal oproti požadovaným 2,2 – 4,5g/100 kcal). Jedinou vhodnou náhradou materského mlieka je dojčenská výživa upravená pre tento vek.

irriss
Odpoveď bola odstránená
tetapetra
9. jan 2012

jaaaaaaaaaaaaj co lekar to nazor, nema zmysel to riesit. Kazda mama nech dava co si mysli, ze je dobre pre male. Ale mlieko nie je jed. A to, ze mlieko je len pre teliatka je tiez hlupost, pretoze aj umele sa robia z kravskeho, len su upravene, cize kravicka sa v nom nachadza 😝

anjelicek26
9. jan 2012

@minewka - nemas ani paru o com pises, bohuzial 😔 Najprv sa zacitaj do tematiky a budes si vediet odpovedat sama. Kysle mlieko - rozstiepena bielkovina. Hadam ti to pomoze v zaciatkoch 😝

btw. moje deti miluju sojove jogurty, dostavaju ich na striedacku s normalnymi smotanovymi

@radustek - 4 mesacne dieta v choditku? Vies, co mu to asi spravilo z chrbticou?? Plus by ma velmi zaujimalo, co si spravila s tym malym poohynanym novorodencom v autosedacke? Vzala na ruky a sla bez autosedacky? A za to chces co, pochvalu? Sa mi chlpy jezia, ked si predstavi, ze mas skutocne na zodpovednost dieta s takymto rozumom 😠 Nas mal tiez 2.5 kila a 45cm ked sa narodil a bol v tej autosedacke, ine ma nenapadlo, ved v brusku bol stoceny mesiacov do klbka, tak sorry ake chudatko poohynany????

yvetulka
9. jan 2012

@lypka ale preco by som to robila? nevidim v tom ziadnu logiku totiz...

kaja73
9. jan 2012

@minewka Sol je sodik a toho je KM ozaj vela.
A este ak dieta spapa 1 jogurt vo veku 7-8m,tak je to ine ako pitie litra KM denne ,ako hlavneho zdroja vyzivy.

zajaciq
9. jan 2012

@irriss http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen...
a viac sa do mna nepustaj, a ak aj, budem ignorovat tvoje vyryvacne vystupy, resp. ich okamzite nahlasim adminom. sprava bola venovana matke, ktora sa pytala, nie vyryvacnym veterankam 😔

irriss
9. jan 2012

@tetapetra
Souhlasim, ale rada bych vedela, PROC se maminka rozhodne davat kravske mleko..
Kazda zena - maminka ma a muze mit svuj postoj k vychove ci k jidelnicku..ale mame VSECHNY spolecny bod...
t.j. chceme pro nase dite to NEJ NEJ NEJ..zajimalao by mne,v cem je NEJ NEJ NEJ kravske mleko, proto ktere se nektera maminka rozhodne... 😉

a) protoze se nemusi michat?
b)protoze je levne?
c) protoze jde o nase pohodli a zapominame na dite?
nevidim zadne PLUS pri podavani kravskeho mleka...zadne..rada bych se nektere PLUS dozvedela.. 😉

bubulka722
9. jan 2012

@minewka Z časti s tebou súhlasím a osobne si myslím, že UM sú tak propagované ani nie kvôli ich ohromnej výživovej hodnote ale skôr kvôli biznisu. Celé generácie pred nami boli odchované na kravskom mlieku, ktoré však bolo úplne iné ako dnes. Mlieko od kravy, ktorá sa pasie vonku má určite iné mlieko ako tá ktorá stojí celý svoj život v smradľavej maštali plnej hnoja a žerie siláž.

frick
9. jan 2012

do kelu celé stáročia ľudia pijú kravské mlieko to už čo sú za výmysly že spôsobuje rakovinu.Píšete tu o tom ako keby to bol nejaký jed.Koľko všelijakých polotovarov a jedál jeme so samými éčkami a rakovinu spôsobuje práve KM? Mňa by zaujímalo či niekto niekedy robil výskum aj na to,či náhodou neškodí UM.Keby aj škodilo tak sa to nedostane na verejnosť lebo je to dobrý biznis.Kedysi bol len sunar a feminar a km.Dnes je mliek veľa a čím viac ich je tým viac je z nich deťom zle, vracajú bolia brušká a pod. čím to asi bude?

irriss
9. jan 2012

@zajaciq
1.nechapu proc mi vyhrozujes adminem????
2.nechapu reci o "rypani"
3. jsme na volne diskusi a snazim se dozvedet detaily o TVEM prispevku..i kdyz jsi ho adresovala nekomu jinemu, mam pravo se ptat a ty pravo mi neodpovidat..ale nemusis hned vyhrozovat a videt veci jinak nez jsou..
😉
4. Jen jsem se zamyslela nad tim, jak to muze fungovat a to, ze jsem to prirovnala ke kojeni muzu bylo jen prirovnani, jak mi to prijde "zvlastni"
Nikdo neni schopen odpoved..kazdy je schopen jen napsat a nebo b a nikdo neni schopen svou myslenku prohloubit o SVUJ nazor, co ho k tomu privedlo..k jeho rozhodnuti..

radustek
9. jan 2012

@anjelicek26 ako vidim si tu zjedla celu mudrost sveta.....radsej by som sa pozrela na seby ako sudila druhych vies.....mamicky schovajme sa vsetky a davajme detom sojove jogurty pre boha......a predstav si ze chrbticku ma uplne normalnu asi chodim s nim aj k lekarke teda neviem ako ty lebo ty ju nepotrebujes ty si asi aj lieky naordinujes sama este nahodou by sa lekarka zmilila a co potom....

tetapetra
9. jan 2012

jedno by som vedela, niekomu chuti 🙂 , ako ja osobne nemusim( ale nie z nejakeho cudneho dovodu, len mi nechuti, kakao ano), pretoze sa mlieku venujem 14 rokov a som take mliekarenske decko 😀