Mám pokračovať v dojčení po roku?

eltajin
28. okt 2012

Dobrý deň mamičky, neviem čo potrebujem viac, či poradiť alebo podporiť. Počas tehotenstva som verila, že budem dojčiť svoju dcérku možno mesiac. Dojčenie ako také ma však natoľko pohltilo, že o chvíľu to už bude rok. Pred pôrodom som bola veľký spáčik a pomaly to už je rok, čo som sa nevyspinkala podľa mojich predstáv - sme hore každú pol hodinu, niekedy hodinu a keď je veľmi dobre, tak každé dve. Dcérka so mnou spinká v posteli, ja však pri dojčení spinkať neviem, takže som hore dovtedy, kým sa neodpojí. Cez deň veľa nespapá, vody sa nenapije, dojčiť sa niekoľkokrát nadojčí. Od septembra som sa vrátila do školy, našťastie len v pondelok na tri hodiny kvôli učeniu a v piatok na päť kvôli napísaniu minimálky + dva krát do týždňa mi ju zoberie mamka, aby som mohla pracovať buď na práci, alebo niečo porobiť doma. Nemám pocit, že by jej vadilo, že je s babkami, nerobí jej problém, keď odchádzam. Ja mám toho však posledné týždne nejako veľa - neviem čo skôr - musím písať prácu, pripravovať sa na skúšky, odučiť, venovať sa dcérke, domácnosti - a malá mi posledný týždeň v noci začala vyvádzať, nikdy sa nebudila tak často a s takým skučaním. Takže nielenže je toho veľa cez deň, ešte aj noci sú strašné. Prácu a skúšky musím absolvovať do konca decembra. Odstaviť dcérku kvôli tomu a naučiť ju spať v postieľke aby som si aspoň v noci oddýchla, alebo to vydržať - ale ako potom všetko skĺbiť dokopy. Je mi jasné, že len ten, čo sa o dojčenie zaujíma, vie, že dojčenie má význam aj po roku a že takéto časté budenie je u nich úplne normálne. Ďakujem za každý príspevok.

elli333
28. okt 2012

@eltajin hm a kde mas istotu ze po odstaveni by to bolo lepsie a nie horsie? Ja tiez este kojim a mala spi so mnou a trochu sa bojim toho ked ju budem ucit na postielku,podla mna estelen vtedy sa nevyspime 😀 pripadne ak prestanes kojit mala ti bude v noci plakat cim ju uspis? Budes rychlo robit UM ? Alebo das len cajik? Lebo tym ze prestanes kojit ti neprespi automaticky celu noc...takze pozor nato aby si to nemala este horsie 😉 ale asi viac nam k tomu povedia mamicky co takto v roku odstavili dieta ci to bolo ok potom,sama som zvedava 🙂

leusska
28. okt 2012

@eltajin je super, ze si uvedomujes vyhody dojcenia aj po roku...mam tak isto stare babo a skoro tie iste problemy...len s tym rozdielom, ze nemusim riesit skolu takze, ked spinka maly cez den tak dospavam aj ja. Skus sa obratit na poradkyne na www.mamila.sk Drzim palce, aby sa ti podarilo sklbit dojcenie aj povinnosti...verim, ze ti poradia a zvladnes to 😉 drzim palce 🙂

elienka
28. okt 2012

@eltajin Ja kojím malú a má 1,5 roka. Občas sa stalo, že v noci sa začala budiť častejšie, tak som si povedala dosť, že má nárok každých min. 2 hodiny, a skôr som jej jednoducho nedala, chovala som ju a pod ale nedala som jej mliečko, boli to 2 prerevané noci (tá druhá bola lepšia) a bol pokoj, pochopila to rýchlo. čoskoro to bolo už len každé 3 hodiny. Momentálne sa budí cca 2x za noc. Inak tiež spí so mnou v posteli.

diana_81
28. okt 2012

@eltajin

Ahoj, mame dcerky skoro v podobnom veku. Ja este dojcim, ale u nas je problem skor v tom, ze sa asi sama mala zacina odstavovat, kedze ju cez den na prsko nadostanem, nadojci sa len pred spanim a v noci. Mne to uprimne chyba a mrzi ma to, cize moja odpoved bude zrejme ovplyvnena mojou skusenostou 🙂 plus ja dojcim v posteli a pocas toho spim dalej, tak si asi Tvoje neprespane noci neviem az tak precitit. No na Tvojom mieste by som este vydrzala. Podla mojej skusenosti mozno neukazuje, ze jej ta "cudzia" opatera vadi, ale i to momentalne caste budenie sa v noci a dojcenie kazdu chvilku bude zrejme spojene s tym, ze Tvoju nepritomnost takto potrebuje spracuvat. My sme teraz na navsteve na Slovensku (inak zijem mimo a sme tu na par tyzdnov) a aj ked som si myslela, ze malej vobec nevadi, ze je vela s babkou a inymi, zistila som, ze je ku mne akasi odmeranejsia, neista... vzdy sa k inym hrabe lebo je to pre nu zaujimave ale zaroven sa v nej bije neistota preco sa jej mama uz nevenuje ako predtym. Odstavovat teda Tvoju dcerku teraz a brat jej este i toto by mohlo byt prilis vela. Ved je s Tebou cez den menej ako inokedy a teraz ma byt sama v postielke aj v noci?

Celkovo neviem, aka zavislacka Tvoja dcerka je? Kolko krat sa asi v noci budi? Ako dobre a kolko spi cez den? Nevie Ti niekto este odbremenit dni - pomoct s domacnostou? Mozno sa tie dva mesiace este daju vydrzat, a potom bude lepsie? Plus ani odstavovanie, plac, ucenie na postielku, zastavenie tvorby mliecka a tak nie su uplne lahka cesta, cize otazkou je, ci by vas "hned" cakali pokojne noci a Ty by si si skutocne oddychla? Nam sa spanie v postielke nepodarilo realizovat. Niekto vravi, ze ako si si naucila, tak mas, ja mam cim dalej viac dojem, ze zalezi i od dietata a od toho ako si ochotna na tie potreby reagovat. Citim, ze moja dcera by dokazala plakat dlhe hodiny a dlhe obdobie, mne by to asi este viac ubralo dusevnych sil.

majka1981
28. okt 2012

pre mna ma dojcenie po prvom roku vela pozitivnych veci.predpokladam, ze tvoja dcera citi novu situaciu a ze si napäta, tak potrebuje istotu ze si tu a budi sa castejsie. ked by si ju odkojila, tak by si nemala istotu, ze sa to zmeni. pre mna osobneje prsnik ten najjednoduchsi sposob, ako upokojit dieta a jeho zakladne potreby.
Odkojenie ti nedava garanciu, ze dieta prespi celu noc.
Nejdu jej nahodou zuby? Tie sa vacsinou tlacia v noci, kedze ma telo volnu energiu lebo orgny pracuju pomalsie.
Neuci sa nahodov nieco nove - ako daleko je motoricky? U nas sa polepsil nocny spanok az vtedy, ked syn dobre chodil, takze z hruba mesiac aj pol po prvom kroku.
Viem, ze toho mas vela. Ale treba si trosku preorgnizovat : ked si unavena, tak si kludne pospi cez obed, resp. chod skorej do posteli. Domacnost nemusi byt dokonala, mozes si aj predvarit na dva tri dni. Nepises o manzelovi. Mas od neho pomoc? Kedy sa ucis?
Myslim si, ze by si to mala vydrzat, ved december je uz o dva mesiace. mohlo bysa stat, ze odstavovanie by ta vycerpalo viacej.
drzim vam palce, aby sa vam upokojila situacia.

eltajin
autor
28. okt 2012

Je pravda, že si neviem predstaviť, ako by sme sa učili na postieľku, pretože ja neznesiem, aby dcérka dlhšie ako 5min plakala. Možno mám len depku, toto počasie, všetky tie povinnosti. Najhoršie je to napätie, že človek nevie, prečo sa v noci zrazu tak často budí - či preto, že ma má málo cez deň, či sú to zúbky, či preto že cez deň nič nespapá, či z očkovania. Motoricky sme vpohode, sama chodí od 9,5. U nás manžel pomáha ako len môže - je to zlatíčko. V posledných dňoch mám toho vážne veľa, a mám pocit, že je s ňou viacej ako ja. A to tom, že domácnosť nemusí byť dokonalá by som vedela rozprávať - vidím niekde prach, tak to je koniec sveta, všetko musí byť vyčistené, keď sa niečo nestíha, tak mám stres. Chcem asi príliš veľa vecí naraz a všetko musí byť dokonalé - resp. že musí byť všetko pred svokrou dokonalé 🙂

boka79
28. okt 2012

ahoj, tiez si myslim, ze prestat dojcit to nevyriesi, skor zhorsi, lebo malej vezmes aj prsko, ked uz si musi zvyknut byt bez teba, je to jej utecha a preto sa asi tak aj sprava. Budit sa asi bude aj tak, je to obdobie, ked bolia zubky . Najlepsie by bolo, keby si si mohlaschrupnit niekedy inokedy, dat ju k mame raz zacas a pospat si cez den... Je to tazke, ja tiez pojdem po roku do roboty a moj maly bude 4 hodky u opatrovatelky, ale naucili sme sa spinkat pri dojceni, takze niekedy neviem kolko krat sme sa dojcili. Dojcis ju poleziacky?

predstav si, ze sa tvojmu babu zmenil zivot, chodi k babke, nie si stale s nou, a potom by si ju dala este do vlastnej positleky a prestala dojcit, myslim, ze by to bolo pre nu veelmi tazke a tym padom aj pre teba a pri uceni by Ti to nepomohlo. Skus najst pomoc a pordporu v rodine , urcite to zvladnes.

boka79
28. okt 2012

hm, koli svokre sa nenic, je to len svokra, v ich casoch sa nedojcilo tak dlho, deti sa nechavali preplakavat, domacnost bola mozno top. To ti zato nestoji, urci si priority, nastartuj novu energiu, ano je to skuska, je toho vela, ale zvladnete to, a co prach, mala sa aspon imunizuje, ja tiez nemam poriadok, pri dvoch detoch je to tazke, ked chces mat aj na deti cas.

liviadanova
28. okt 2012

Určite pokračuj, máš moju podporu! Tiež som na začiatku neverila, že zájdem až tak ďaleko a dnes sa z toho veľmi teším. Tiež spávam s dcérkou v jednej posteli, budí sa veľmi často pomaly každú hodinu, taktiež ako aj ty som pred tehu aj počas tehu rada spala a už ani nepamätám kedy som spala súvisle dlhšie ako dve hodiny, ale na druhej strane si neviem predstaviť aké by to bolo bez dojčenia.... Dcérka sa ku mne vie tak krásne pritúliť, ráno sa budím s pusou na čelou, cez deň sa rada mojká, hladká ma a pusinkuje a verím tomu, že to je vďaka dojčeniu, že máme takýto vzťah 🙂 Vzdať sa toho nemá význam a bez dojčenia to bude skôr ťažšie a ak jej idú zúbky tak sa ani nedivím, že tak často hore, mojej idú teraz stoličky a cez deň by sa dojčila stále čo ju to tak bolí a na prsku sa hneď utíši, ľahko zaspí, keď sa udrie priložím ju a je po plači a nehovoriac o výhodách čo sa zdravia týka ale to máš už určite naštudované. Takže hlavu hore a vydržať, vydržať! 🙂

vavrenka
28. okt 2012

@eltajin moja mala ma 16m a okolo toho roku to bolo "na zabitie", budila sa velmi vela krat, ani to neviem spocitat, potom sa to upokojilo a teraz? ani neviem, zrazu som sa naucila dojcit v polospanku 😀 , ale to asi az poseldny mesiac. skus vydrzat 😉 , si dobra mama, nechaj sa viest intuiciou..

kvetinka211
28. okt 2012

@eltajin syncek mi okolo roku tiez zufalo spaval .. tak ze som nemohla ani vyjst zo spalne ... niekolko tyzdnov som mala doslova 5-10 minu pre seba, niekedy ani to nie ... potom sa to nejako same upravilo. Teraz mi v poslednej dobe trochu vymysla zo zaspavanim, ale ked uz spi tak (klop-klop-klop) tak bud si da mliecko ked ja idem spat alebo sa ani nezobudi a spi dalej a potom az do rana. Takze meni sa to asi nezavisle od kojenia. Tiez neviem kedy dokoncim dizertacku, zatial to nechavam tak, kedze som robila inu robotu po nociach ale asi uz budem musiet zacat 😖 Zavidim babicku co zoberie synceka 2x do tyzdna 😀 Upratovat sa uz trosku da aj s malickym, ale to bolo okolo roka tiez nemozne, aj teraz je to dost adrenalin. Drzim palce a zelam kopec sil a nech mas pracu cim skor v doskach ... ja sa strasne tesim na moment ked ju zanesiem hotovu do kopysluzby nech to zviazu 🙂 A na promocie ked mi bude syncek mavat 🙂 Snad sa k tomu dopracujeme ...

hradnapani
28. okt 2012

@eltajin myslim, ze odstavenim by si si situaciu teraz este viac zhorsila. To caste budenie je v tomto veku uplne normalne, treba to vydrzat. Tazko povedat, ze kolko to este potrva. U nas boli priserne noci od cca 7 do 13 mesiaca (budenie aj 15 krat za noc, v podstate som nespala vobec), a potom sa to zacalo zlepsovat. Je vela pricin budenia v tomto veku - zuby, separacna uzkost, nove vzruchy, zazitky, schopnosti, mozno citi aj tvoje napatie, ze mas toho vela na pleciach a tak. S tym odstavenim by som urcite este pockala... Co ked sa ti bude takto budit este nejaky ten tyzden? Budes vstavat a zarabat umele mlieko alebo podavat flasu s cajom? (a vobec, vie pit z flase? ) Drzim palce!

tinka9000
28. okt 2012

ja budem úprimná-zásadná chyba, naučiť dieťa spávať s tebou v posteli. Mám polročnú dcérku, od narodenia spí sama v postieľke, len ráno po prebudení okolo 7.30 si ju na chvíľu vezmem k sebe. Večer zaspí bez muknutia a spí celú noc, do nejakej 4.00-5.00, až vtedy papá. Viem že každé dieťa je iné, ale tým, že spáva s tebou v posteli vie že dostane, čo chce a kedy to chce, tým je viac fixovaná na tvoju bezprostrednú prítomnosť v noci. Keď sa dieťa od narodenia naučí spať samo, nemá potom stres z toho, keď ju zrazu chceš šupnúť do postieľky a zrazu sa cíti osamelo. Čo sa týka dojčenia, tiež dojčím, ale podľa mňa po roku už nejakú extra výživovú hodnotu dojčenie nemá, už má mať dieťa pestrú stravu a dojčenie má skôr psychologický a emocionálny, ako výživový efekt. Takže ja by som z toho odstavenia také stresy nerobila, aj tak pri takomto strese a vypätí nie je práve ideálne dojčiť. Ale neurob to samozrejme naraz-aj odstavenie, aj zmena spania v postieľke, to by bol veľký stres naraz.

alena16
29. okt 2012

Ja suhlasim s nazorom co ma @tinka9000 . Mne sa tiez maly zacal okolo pol roka budit kazdu pol hodinu a vobec sa to nezlepsovalo. V 8. mesiacoch som mu namiesto vecerneho dojcenia zacala davat Sunar odvtedy som sa konecne uz aj ja vyspala. Tak ale ide o to, ci mienis byt stale v noci k dispozicii na dudlanie alebo potrebujes aj fungovat cez den...

magic08
29. okt 2012

@eltajin ahoj, z toho co si napisala nemyslim, ze ked malu odstavis, sa jej nocny spanok zmeni... skor si myslim, ze dcerka z teba citi stres, nervozitu z toho, ze mas toho vela. Takze dojcenim to urcite nebude... dojcenie ma vyznam a vacsi vyznam hlavne po 1. roku, nesushlasim s tym, co pise tinka9000 a alena16... dojcenie nie je len prostrriedok na utisenie smadu alebo hladu... dojcila som 26 mesiacov, presli sme si s dcerkou kazdecim, vela krat som nervozitu, stres a nespavost, caste budenie pripisovala dojceniu, no nebolo to tak... do 20 mesiacov sa dcerka v noci budila casto, a potom zrazu akoby utalo a zacala spavat celu noc a bola dojcena rovnako, nic som neubrala ani nepridala, co sa tyka dojcenia... takze si nemyslim, ze ked je dieta nervozne, nespave, dovodom je prave dojcenie... dieta citi kazdu zmenu, emocionalne rozpolozenie matky, alebo situaciu v rodine a podla toho sa sprava.... priciny treba hladat inde.... pravdepodobne tvoj stres je pricinou dcerkinych problemov so spankom... drzim palce, aby ste to s dcerkou spolu zvladli...

velvet26
29. okt 2012

moja mala ma 17 mes. a kojim dalej, neboj ono sa to v noci upravi, uz pyta len raz v noci a potom az rano...cez den kojim len naobed a potom az ked ide spat...takze ja by som kojila na tvojom mieste urcite dalej.. 😉

zaneta08
29. okt 2012

@tinka9000 môj malý do ôsmich mesiacov spal presne ako tvoja dcérka, sám zaspával, prespal celú noc a potom akoby uťalo, večer plakal kým sme k nemu neprišli a v noci sa budil 6-7 krát. Vtedy som ho už nechala v posteli, lebo som ho nevládala toľkokrát dávať a vyberať z postieľky. Ja to dávam do súvisu s cvičením vojtovou metódou, nám sa to vtedy všetko zmenilo. Motoricky sa mu polepšilo, ale môj kľudný spánok je nenávratne preč. Momentálne sme vo fáze, že sa síce budí 3-4 krát v noci, ale kojím ho len 2-krát, tie ďalšie zobudenia riešim pritúlením. Takže tak ako sa písalo vyššie, postupne nauč dieťatko, že síce si tam, ale papanie nedostane tak často, ono si zvykne. Ja som tiež chcela po roku odstaviť, ale zatiaľ to nie je v záujme synčeka, takže ešte počkáme a to už má onedlho 1,5 roka. Ale dojčím len raz cez deň a potom večer a v noci. Ja by som na tvojom mieste vydržala, nedá sa skôr požiadať nejaký odklad na napísanie práce, prípadne odbremeniť sa z ostatných povinností?

eltajin
autor
29. okt 2012

Ďakujem Vám mamičky za všetky Vaše postrehy. Veľmi mi záleží na tom, aby som dojčila čo najdlhšie, veď načo mám dieťa napr. kŕmiť kravským mliekom, keď má moje zadarmo. Ale tieto plusy tu budem darmo vypisovať, len ten, čo sa dojčeniu venuje aj teoreticky, vie aké sú výhody aj po roku dieťaťa. Je síce pekné, ako mi niekto napíše, či povie, že má dieťa spať v postieľke, no každé dieťa je iné - to naše spinkalo do 5. mesiaca v postieľke, potom v dojčení začali problémy a až príliš veľmi mi začalo záležať na dojčení, a preto sme postieľku zrušili a spinká pri nás. Úprimne som aj rada, pretože je malinká len raz, toto už možno nikdy nezažijem a chcem ju mať pri sebe, kým sa sama nerozhodne odísť a postieľka aspoň nezavadzia a malá má viacej miesta na hranie, keďže bývame v malom byte. Je pravda, že som sa v poslednej dobe až príliš sústredila na školu. Prvoradá mi však teraz má byť dcérka, takže idem trošku vypustiť a dohodnúť si posunutie termínov. Aby som sa tak veľmi nevenovala škole a viacej dcérke. Takže záleží už len na školiteľovi, či to bude akceptovať.

boka79
29. okt 2012

@eltajin 😀

majka1981
29. okt 2012

@eltajin krasne si to zhrnula adrzim vam palce, aby ste si nasli svoju cestu 😵

lakte
29. okt 2012

@eltajin ak potrebujes individualne poradenstvo, napis mi IP 😉 odporucam precitat clanok
http://www.mamila.sk/post/ako-dlho-ma-dieta-byt...

veve10
29. okt 2012

@eltajin uprimna budem aj ja. Som tiez fanusikom dojcenia, ale ja som dojcila iba rok, pretoze to potom mojho syna prestalo bavit. Proste si cucol a dost...otocil sa a zaujimal sa o ine. Ale ako vravis, kazde dieta je v tomto ine. Tiez si nie som ista benefitmi, ktore dojcenie po roku ponuka. Z hladiska nutricneho toho vela nie je...stale sa da argumentovat latkami, co zvysuju imunitu dietata, ale to v podstate len preto, ze sa to neda dokazat, ani vyvratit...staci sa pozriet na nedojcene deti...mnohe z nich su zdravsie, ako tie dojcene...opat je to individualne...proste mozno genofond, mozno prostredie, atd. Z hladiska psychologickeho to ma velky vyznam, ale podla toho co tu citam (aj tvoj posledny prispevok) som stale viac presvedcena, ze je to (po roku) skor prijemne a dolezite pre matku ...ktora samozrejme samu seba presvedci, ze je to ziadane aj od dietata. Dieta je proste na to zvyknute a je mu to prijemne. Neverim, ze nedojcene deti sa napriklad menej maznaju (ako tu niektora pani pise)...absurdne - to je cisto na vychove a pristupe rodicov. Tiez suhlasim s @tinka9000, ze velkou chybou je spat s dietatkom v posteli. Ja sa nestiham divit, ako neskutocne su deti adaptovatelne a zaroven ako radi vyzaduju svoju rutinu (ktoru ale vdaka ich adaptabilite dokazes velmi lahko zmenit). Nehovorim, ze mas prestat dojcit, to by naozaj teraz nepomohlo a je pravda, ze by mozno ani nepomohlo, dat dietatko teraz do postielky (aj ked sama by si mohla byt prekvapena vysledkom). Uplietla si si na seba bic...tak ako mnohe...tu zrejme viacere mamy - naucila si ho na to. Cim je pri tebe blizsie, tym viac citi mlieko. Kazdy zly sen, kazde svrbenie nozky riesi prsnikom. Tiez si myslim, ze jedine, co by mohlo teraz trosku pomoct je nedavat dietatko vzdy na prso, ked zaplace. Tiez som sa obavala, ze ako budem riesit synov plac, ked prestanem kojit, ale mojmu stacilo, ked som na neho polozila ruku, aby ma citil. Ani na ruky som ho nebrala (uspavanie v naruci je dalsia prijemna rutina, ktoru s oblubou vyzaduju, ked ich na to naucis). Dietatka su neskutocne ucenlive...a da sa ich lahko preucit bez toho, aby to sposobovalo u nich traumu - to je skor materinska paranoja (sama som nou trpela a stale sa strachovala 😉, ale ver mi, ze netreba. Dietatko je prvorade, ako vravis, ale ono bude v pohode, aj ked spravis nejake radikalnejsie zmeny v jeho dojceni, spani a pod. Naozaj bude v pohode, len my mamy tomu stale neverime...z tolkej lasky k nim. 🙂

veve10
29. okt 2012

@lakte ja naozaj podporujem dojcenie, ale taketo clanky mi pripadaju ako neuveritelna sikana. Poznam mnoho mamiciek, ktore nemohli dojcit z naozaj objekvtivnych dovodov a po precitani vasho clanku (v ktorom si v podstate sami sebe kladiete neskutocne tendencne otazky) si mozu uz len trhat vlasy, ze akymi katastrofalnymi chorobami budu trpiet oni aj ich deti. Zijem napriklad v krajine, kde je iba 5 mesacna materska a potom musia ist matky do prace a teda drviva vacsina prestane dojcit, lebo sa to proste neda. Co maju tie povedat a ako sa maju citit pri takomto clanku? Ako zle matky, co nechcu to najlepsie pre svoje dieta? To je ako ked som si tu raz precitala reakcie na nejaku absurdnu temu o "urieknuti". Rovnako absurdne a zastrasujuce argumenty typu, ak nie ste cela rodina pokrsteni a pravidelne nechodite do kostola, vase dieta aj cela vasa rodinu budu stale urieknute. To, ze dojcenie je prospesne je samozrejme, ale preco mate potrebu ocernovat az do apokalyptickych rozmerov nedojcenie? 🙄

season
30. okt 2012

@eltajin podla mna to treba nechať na dieťati, ked sa odstaví a spanie spolu s matkou je dobré. My s chlapcami spíme spolu doteraz, mne sa tak moc nebudili už v tomto veku, podla mna je to stresom. Aj ja som si obhajovala doktorát cez materskú, bolo to o držku, tak Ti držím palce, aby si to dokázala v čo najväčšom klude zvládnuť.

tinka9000
30. okt 2012

@season nesúhlasím že sa má dieťa odstaviť "samo", na rozmýšľanie je tu matka, nie dieťa. To akože keby sa dieťa neodstavilo samo, hoci sa bude len maznať a zo zvyku vkuse pýtať prsník, tak budem kojiť do 5-tich rokov? To je predsa úchylné a určite nie normálne..a spanie v posteli s rodičmi? Najhoršie čo môže byť. Pomaznať sa ráno spolu, to áno. Ale dieťa má mať vlasné miesto, útočisko, budovať si návyky, a samostatné spanie k tomu nepochybne patrí, potom si neviem predstaviť ako fungujú páry s deťmi v posteli, odhliadnuc od sexuálneho života, to asi nie je extra pohodlné, navyše je asi potom problém dieťa naučiť samostatne spať. Na to je detská postieľka, aby v nej dieťa spalo. Ale nech si robí každý ako chce, len nech potom nepíšu mamičky sťažnosti, ako ich dieťa nechce samé spať..

boka79
30. okt 2012

@season

ahoj, mas uplne pravdu, mne sa to zda byt uplne normalne, len dnesna spolocnost je ina bohuzial, a nech si tvrdi kazdy, co chce, deti, na ktore bolo toto rozhodnutie ponechane , su samostatnejsie, bola na to aj studia, niekde som to citala, ale nech si kazdy robi , co chce, ja mam deti na to, aby som plnila ich potreby a neodstemplovala ich a tym padom splnila tie moje 🙂

a ked sme pri tom, tak ako to funguje v prirode? presne tak, odstavenie, kym dieta nechce a spanie spolu, nosenie, ked to tak je v prirode,t ak to asi tak aj ma byt, som rada, ze moj instinkt ma vedie tymto smerom a sme vsetci stastni, aj ked niekedy zle spime, ale ked sa rano zobudim a mam obe deti vedla mna, nie je nic krajsioe

boka79
30. okt 2012

@tinka9000

co sa tyka sex. zivota, nie je na to len postel, mimo je to omnoho krajsie 🙂 dieta sa nauci spat vtedy, ked je na to pripravene , vlastna skusenost, to su len take kontra preco dieta nedat do rod. postele.. Utocisko ? Ake utocisko by malo byt podla teba pre take male dieta? No ja som rada, ze ziadne nepotrebuje a maju nas. ale nebude to riesit,ako pises, kazdy nech si robi po svojom

season
30. okt 2012

@tinka9000 už to bude skoro 9rokov čo spíme spolu a nesťažujem sa, spím s detmi v detskej, okrem iného aj preto, že manžel začal chrápať 😀 😀 tak sa skôr vyspím medzi dvomi malými nočnými cestovateľmi a najstarší na poschodovej posteli nad nami. Je diabetik a keby mu bolo v noci zle, radšej ho chcem počuť, ked na mna bude volať. A presne ako
@boka79 píše, sú to moje inštinkty, som tu pre deti a viem, že útočisko majú u mňa, nech ma má každý za kvočku alebo za sliepku, je mi to fuk, takto nám je dobre.

lakte
30. okt 2012

@veve10 chyba je norma spolocnosti ktora je nastavena ako je, ako to tu uz nizsie mamy napisali 😉 dojcenie po roku ma vyznam aj z nutricneho hladiska, v mlieku boli najdete vacsie hodnoty tuku napriklad, je toho vela a je to na dlhsie a tato tema nie je o tom.Otazka bola postavena a ja som na nu odpovedala, nesudim nikoho. To co koluje okolo dojcenia, nie je prave spravna propagacia, nakolko nie je pravda, ze dojcene deti nikdy neochoreju...Dojcene dieta mozu byt chore, ale vdaka dojceniu je mozne tuto chorobu u dietatka castokrat lepsie zvladnut. Okrem toho, dojcenie ma vyznam po zdravotnej stranke aj pre matku, a na to sa zabuda o tom maloco sa vie a je to pritom tak. Dojcenie ma vyhovovat obom stranam samozrejme, a kazdy ma pravo volby, ale aj pravo na informacie 🙂 V krajine, kde zijem ja, dojcenie otazka zivota a smrti...A neociernujem nedojcenie, nie je to o tom, ze matky nechcu dojcit, ale o tom, ze im nebola poskytnuta pomoc, aby dojcit mohli...