MM vs. UM - je medzi nimi naozaj taký rozdiel?

miskamichalka
6. nov 2020

Ahojte. Propaganda okolo MM je veľká a preto sa chcem opýtať či je fakt také strašné ak dávam dieťaťu UM ako dokrmrnie keďže môjho mlieka je málo. Už 8tyzdnov sa snažím o zvýšenie tvorby mlieka prikladanim, senovkami, benediktom, Moringou a babskymi radami ale stále nič. Malý si vyžaduje čoraz viac a čoraz viac si po kojení saje rúčky a tak viem, že má málo, musíme dať este UM.

Chcem vedieť názor mamičiek ktoré koja a ktoré dávajú UM čo je nejaký výrazný rozdiel v imunite a chorobnosti deti, ktoré sa výlučne koja a ktoré su len na umelom mlieku. Vďaka za info 🙂

anjelicek26
6. nov 2020

Imunita je v drvivej vacsine tvorena genetikou rodicov a otuzilostou dietata, nie tym, ako sa stravovalo prvy rok zivota. Rob to tak, aby si ty a dieta boli spokojne. Ja mam vsetkych styroch odkojenych a dlho, ale keby nebolo mlieko, mali by umele a nejako by som to nedramatizovala. Hladne dieta rozhodne nenecham.

helcanw
6. nov 2020

@miskamichalka ja som sa takto tiež trápila 8tyzdnov... prikladala som, pila som čaje, papala vitamíny... nepomáhalo a malému bolo stále malo. Ja som bola nervózna, on zo mna a bol hladný.... tak som prešla na um a všetko ok. Za mna o imunite nemôžem ešte nic povedať, mame 15tyzdnov. Ale sestra jedno dieťa kojila 10mesiacov a druhé mala na um od 2mesiaca. Vôbec neni rozdiel v tom ako bývajú choré, väčšinou ochorie jedna, potom aj druha....aj alergie majú obidve. Podľa mna je to viac o genetike a následnej životospráve 🤷‍♀️

iritka
6. nov 2020

Moja bola dokrmovana od pôrodnice, tiež som mala málo mlieka. Má už 3,5 roka a chorá nebyvala kým nenastúpila do škôlky, teraz mala už dvakrát soplik ale za 3 dni vždy fit, ale to k začiatkom v škôlke patrí.

domak2
6. nov 2020

Propaganda moc nefunguje, keďže väčšina žien prestane kojit do pár týždňov/mesiacov. Rovnako rozdiely síce sú ale statisticke, čiže u vás to nemusí mať vplyv vôbec žiadny.
Podľa mňa je polovica problémov nevedomosť a strach, mamy často žijú na suchých rozkoch a teplej vode a sú v strese kvôli každému zaplakaniu, tvaru bradaviek atď. Netreba sa trápiť nech sa rozhodneš ako chceš, dôležité je že sa staráš 🙂
Ale tiež nemusím tu novú vlnu čo sa spustila proti kojeniu rovnako ako nutenie do kojenia za každú cenu.

zonjushe
6. nov 2020

@miskamichalka len pre info,to,ze si dieta saje rucky nie je tym,ze je hladne ale ide o normalny vyvinovy znak..

veronikaszabova
6. nov 2020

1 syn - od 6t na UM - chory nebyva vobec, antibiotika mal 2x (ma 11r)
2 syn - do 6m vyhradne na MM - chory byva casto.

juliet86
6. nov 2020

segra ma dve kojene. jedna zdrava jedna chorlava. zariad sa ako to vyhovuje tebe a dietatku. bojuj kolko vladzes a ked to nepojde resp. prinesie viac skody ako uzitku tak hladaj ine cesty. drzim ti palce

miskamichalka
autor
6. nov 2020

@miskamichalka viete vyčítala som si že ho dokrmujem ale len skopirujem čo som písala v inej téme ...

miskamichalka
autor
6. nov 2020

Ja som to takto fungovala asi 3 dni že bez dokrmenia a len na cicke malého som mala no a vysledok? Bolave vydudlane bradavky, ja vyčerpaná lebo šak 20hodin denne som ho.mala podľa rád laktacnej na prsníku malý nervozny že mu z cici ide malo a nakoniec do sa stalo? Odmietal mi prsník lebo rezignoval keďže odkiaľ nešlo nič (pár kvapiek) a on sa snažil ťahať. Nakoniec som to urobila tak že som ho raz nakrmila UM a do 3 hodín sa mi prsniky naliali mliekom a tak som ho nakojila. Malý spokojný ja spokojná a hlavne nevyčerpana. Genetika je sviňa .. v rodine sme mali problém s tvorbou mlieka a môžeš jesť a robiť aj nemožné ale keď je málo tak je málo. Malého som nedokázala viac trápiť .. dokonca sme boli aj strihať uzdicku a keď som ho dokrmovala vyčítala som si aká som hrozna že to robím.. ale keď som videla konečne spokojné bábätko a bez plaču a nervozity tak som si povedala že tie rady stáli za ..... A to už nehovorím o tom že keď sme šli len k lekárovi už hneď bol nervny lebo nebola celých 85 minút cicka v ústach 🤦 takže za mňa netreba sa trápiť .. keď to nejde tak to nejde

miskamichalka
autor
6. nov 2020

@veronikaszabova to fakt? Neuveriteľné ... Fakt by som čakala opak keďže MM je tak brutálne propagované až mám výčitky že sem tam dám UM

veronikaszabova
6. nov 2020

@miskamichalka mladsi do 7m vybral 6 antibiotik. A taha sa to s nami doteraz a to ma 6r. Prve dva roky v skolke - 2t doma, tyzden v skolke.

A zato starsi... u neho nepozname, co je to choroba. 1x antibiotika v 2r, 2x v 10r.

hennyinnsbruck
6. nov 2020

To je podľa mňa blbosť....
Mne sa mlieko nerozbehlo- 2 ročná od narodenia na UM a mala 2x vírusové ochorenie(len teploty) teraz ma 2 hy x soplik - inak jej nikdy nič nebolo.

A to sme 2x denne vonku a každý víkend sa motame po nákupných centrách kde je ľudí ako maku....
Začala chodiť do škôlky tak uvidíme 😊😊

Netráp sa naozaj. Áno propaguje sa kojenie samozrejme ze kojenie je " naj" ale keď to nejde tak to nejde...

miskamichalka
autor
6. nov 2020

@hennyinnsbruck vďaka 🥰

nini1010
6. nov 2020

Jasne ze je to rozdiel a brutalny.Ale kebyze nemam mlieko tak dam bez problemov umele.Ale kedze mlieko mam len blazon by nedal ak moze dat dietatu to najlepsie.

evalin88
6. nov 2020

Ja som to robila ako ty, malemu tiez nestacilo a po kojeni dostal este flasku, sopliky mal 2 krat za 2 a pol roka. Kiahne mal ako rocny, bez teplot, len s par botkami, cize ok. Urcite nic zle nerobis. Rozhodne sa nestresuj pre malo materskeho mlieka, ked nestaci, dokrm s UM a ste v pohode.

sapetka
6. nov 2020

Dovolim si tvrdit ze MM nema nic spolocne s imunitou a obranyschopnostou organizmu. Dnesne UM su dost kvalitne. Dieta na UM nie je o nic ukratene oproti dietatu na MM. Imunita je v crevach. Treba sa zdravo stravovat. Ovocie zelenina a tym bude aj imunita podporena.