Môže dojčenie ohroziť tehotenstvo?

18. okt 2021

Maminky povedzte . Viem že sa dá otehotnieť aj počas dojčenia. Myslite že môže dojčenie ohroziť tehotenstvo ? Že môže prísť vplyvom dojčenia k potratu / predčasnému pôrodu ? Moj lekár je proti dojceniu v tehotenstve ale kopec mladých lekárov / PA hovoria že sa nemôže nič stat. Máte skúsenosti ? Ďakujem za odpovede

esel
18. okt 2021

Aktualne som tehotna a dojcim 🙂 dr nemal namietky 🙂

autor
18. okt 2021

@esel a otehotnela si hneď ? Koľko ma staršie dieťatko ?🙂

amelia89
18. okt 2021

otehotnela som pocas dojcenia a dojcila som este 2 mesiace uz tehotna (uz som prestala).

autor
18. okt 2021

@amelia89 a máš 15 mesačne dieťatko ako máš uvedené v profile ? 🙂

janamt
18. okt 2021

Moja (staršia) doktorka s tým nemala žiaden problém, jediné riziko bolo v prípade, že by dojčenie spúšťalo tvrdnutie brucha. Ja som dojčila počas celého tehotenstva a potom asi ešte pol roka tandemovo.

autor
18. okt 2021

@janamt a podarilo sa ti otehotnieť hneď ?🤷‍♀️

esel
18. okt 2021

Ano hned 🙂 dcera ma 21 mesiacov

autor
18. okt 2021

@esel takze budú mat taký pekný vekový rozdiel 🙂 ja mám teraz 14 mesačnú . Chcela by som druhé bábätko len som taká na vážkach kvôli tomu dojceniu a názorom ako sa nemá dojčiť počas tehotenstva ..

ivangeline
18. okt 2021

Nie. Z vlastnej skusenosti. Nemoze. Dojcila som a odrodila pri tom dalsie dve deti..

janamt
18. okt 2021

Podarilo sa mi otehotnieť hneď, na prvý pokus, staršia dcérka mala v čase otehotnenia asi 7 mesiacov.

ivikbloom
18. okt 2021

ja som neplanovane otehotnela ked mala dcera 16 mesiacov a plne som dojcila az do 8 mesiaca lebo sa akosi nechcela rozlucit :D

nafka0483
18. okt 2021

Autorka a pytala si sa tych lekarov, ze z akeho dovodu su proti? Co sa realne moze stat alebo ako dojcenim mozes ohrozit tehotenstvo?

Jedina vec, ktora moze tehotenstvo "ohrozit" je praveze ta, ak mas pocas dojcenia vysoku hladinu prolaktinu a tym padom neovulujes, cize vlastne by bol problem otehotniet. Ale to nie je ohrozenie uz prebiehjauceho tehotenstva, to moze byt prekazka samotneho otehotnenia. Inak neviem o ziadnom racionalnom dovode.

amelia89
18. okt 2021

ma 15 mesiacov,otehotnela som na prelome jeho 12-13. m a dojcila som ho este 2 mesiace a potom som prestala. Otehotnela som v podstate trochu necakane- prave to dojcenie ki trochu rozhadzovalo cyklus a tak myslela som ze to nie su plodne dni,aj ked spoliehat sa na to clovek nema. Ale sme tomu radi, teraz koncim 1. trimester 🙂

zuzu188
18. okt 2021

Mne dojčenie počas tehu spôsobovalo sťahy maternice a musela som prestať dojčiť,lebo mi hrozilo,že potratím

stanislavicenka
18. okt 2021

Moja lekar s tym problem mal. Ja som dojcila do 5ho mesiaca tehotenstva. Prestala som velmi tazko, ale uz to bolo take bolestive pre mna,ze som skutocne musela. A otehotnela som pocas dojcenia, dokonca bez menstruacie

riamia91
18. okt 2021

Aktuálne som v 17.týždni a dojčím svoju skoro 15-mesačnú dcérku. Úplne bez problémov zatiaľ. Ani neplánujem skončiť. Jedine, že sa malá sama odstaví. Kojím ju tak 4x do dňa ešte.

ankare
18. okt 2021

Ja som dojcila celé tehotenstvo, a chvíľu aj tandem. Absolútne bez problémov. Po pôrode to bolo super, lebo som mala hneď mlieko pre mladšieho, bradavky ma vôbec nebolelo, keďže boli stále vo švungu. Ja som si to veľmi pochvaľovala.

11alenka11
18. okt 2021

Ja skm otehotnela ked mal maly 15 mesiacov a kojila som. V 6. tyzdni som zacala krvacat, spontanny potrat. V nemocnici mi povedali, ze to moze byt aj kojenim...

julia2018
18. okt 2021

Ja som v 29.tt a dojčím pomaly 2r syna. Otehotnela som neplánovane, v apríli a to som od januára vôbec nemala ms. Mne zatiaľ dojčenie nerobi vôbec žiaden fyzicky problém. Len som viac unavená. Ale to som bola i pri predošlých tehotenstvách, tak neviem, či to má priamy súvis. Myslím si, že kazda žena je zodpovedná za seba a svoje deti. Nie lekar. Vôbec som to s nikým nekonzultovala, ani nemienim.

lenkike
18. okt 2021

Otehotnela som, keď dcérka mala 10m a dojčila som ju ešte 3,5m. Sú mamičky, ktoré dojčia celé tehotenstvo a po narodení staršie aj mladšie dieťa súčasne. V dobe našich mám lekári prikazovali hneď prestať dojčiť, keď žena otehotnela, ale ja v tom nevidím žiaden problém. V dnešnej dobe máme dosť pestrú stravu a kopec vitamínových doplnkov, takže myslím, že žena sa nemusí obávať, že by nemala dosť živín pre vývoj bábätka aj na tvorbu mlieka, ako sa to niekedy tradovalo. Myslím, že je to škoda, kvôli tehotenstvu prestať dojčiť....hlavne ak je bábätko ešte dosť malé, odoprieť mu materské mlieko, ak sa žena cíti dobre... chápem, že žena prestane dojčiť, ak má silné tehotenské nevoľnosti, alebo jej klesne tvorba mlieka, inak nie.

ivka21
18. okt 2021

Ja som otehotnela keď mal synček 10 mes. Vtedy som dojcila. No ale ako mi bývalo zle a nemohla som ani piť vodu tak sa mi zmenšoval objem mlieka a potom som to už aj ja vzdala a od učila synčeka od dojcenia. Vydržala som tak 3 mesiace

nevenka
18. okt 2021

Ja som neplanovane otehotnela, ked mal syn 12 mesiavov, dojcila som ho este do 17 mesiacov, ale rapidne mi klesla tvorba mlieka a bolo mi to neprijemne, boleli ma bradavky. Odstavila som ho na noc, potrebovala som sa vyspat, sttasne som bola unavena. Pil potom rano, poobede a vecer. A postupne do stratena. Jeden vecer ako 17 mesacny sa uz neprisal a uz sa neprisal ani rano. To bolo cele.

fliacik
18. okt 2021

Otehotnela som, keď mala dcéra 15 mesiacov, dojčila som ju potom ešte ďalších 5. Potom sa sama odstavila, asi sa zmenila chuť mliečka a možno aj množstvo. Riadila by som sa svojimi pocitmi, stimulácia bradaviek môže vyvolávať sťahy maternice, ale telo by Ti asi dalo najavo, že niečo nie je v poriadku, nepríjemnými pocitmi.