Nedostatok mlieka
ahojte. mozno mi niektora z vas bude vediet poradit, mozno ste mali rovnaky problem s dojcenim.
Ide o to, ze mam pocit, ze mam stale malo mliecka pre nasho maleho. Plne dojcim (5 tyzdnove babo) a pocas niektorych dojceni sa mi stane, za maleho vystriedam aj 5-6 krat na obidvoch prsnikoch a on si stale pyta, niekedy sa aj srdi na prsniku, ked mu uz naozaj nic nejde, pripadne sa rovno rozplace. Tyka sa to hlavne vecerneho dojcenia, ale stava sa to obcas aj cez den ci v noci. Ked ho chcem zhruba o 18:30 ulozit na nocny spanok, vtedy nie a nie nadojcit a potom sa trapime s uspavanim do 22:00 hod. niekedy aj do polnoci. Viem, ze on ma svoju hodinu o pol siedmej (par krat sa mi podarilo nakojit ho tak, ze mu mliecko stacilo a nasledne spokojne zaspal). Avsak ked je toho mliecka malo a donekonecna ho prekladam z prsnika na prsnik, pritom vidim, ze par krat prehltne a potom uz mu nejde nic, ani ked mu pomaham, tak potom sa nam velmi tazku uspava.
Aby som este doplnila informacie: prisatie mame v poriadku, navstevovali sme aj laktacnu poradkynu, ktora mi povedala, ze sa to upravi. Avsak som uz z toho unavena, trapime sa takto 5 tyzdnov. Taktiez uzivam tablety senovku a benedikt, ktore mi pomohli na zaciatku pri tvorbe mlieka, ale v tomto stadiu neregistrujem zlepsenie. Kojim vzdy na vyziadanie, cez den niekedy aj kazdu hodinu. Vacsie pauzy mame len ak sme na vychádzke (prvu mavame dvojhodinu a druhu hodinovu - vtedy byva pauza aj 3 hod.)
Mozem cakat zlepšenie po ukončení sestonedelia? Je tam nejaka nadej, pretoze uz zacinam byt zufala. Vopred dakujem za rady.
Tie tablety so senovkou beries stale? Aj sa poriadne najes,napijes?Aj to ovpl.tvorbu mliecka. Niekomu zabera spominana vinea al. cierne pivo. Mne osobne pomahala komzumacia velkeho mnozstva bryndze. Inem
Este ma napadlo tusim na mamila.sk sa pise nieco o lieku Costi-precitaj si otom.
Ahoj, toto je o lieku Costi, ak by si mala záujem: http://www.mamila.sk/post/pouzitie-lieku-domper.... Prípadne ak máš kontakt na tú laktačnú poradkyňu, skús sa spýtať, či by toto nemohlo byť riešením pre Teba. Skúšaš aj odsávať? Mne sa odsávanie dosť osvedčilo, aj to stimuluje tvorbu mliečka. Moc Ti držím palčeky, nevzdávaj to, aj ja som sa natrápila, ale stojí to za to.
Na homeopatika sice nie som , ale toto mi pomohlo Ricinus communis 5 Ch. 3 krat denne 5 guliciek rozpustit v ustach. Nema sa uzivat dlhodobo, tak skus jedno balenie, dva tyzdne pauza, potom mozes druhe, ak by bolo treba.
A este po dojceni zvysok odsat,podporuje to tvorbu mlieka.
@gabuss toto platí asi aj pre vás http://dojcenie.wordpress.com/zivot-s-dojciatko...
Ahojky. Ja mám skúsenosť s homeopatiou Ricinus a doporučujem. Hlavne treba system, napr ako ja po každom kojeni vypiť 0, 5l čaju na tvorbu mlieka. Vela spánku a stravu. Keď na vychadzke dobre spinka tak skús babo uložiť do kocika a dať spať na balkón v kočíku. Možno vydrží tie tri hodinky spať a mlieka sa vytvorí viac a lepšie sa zasyti ak si myslíš ze mas malo mlieka.
A má dudku? Nemáva náhodou koliky? Keď plače a chce stále ťahať a nevie sa uložiť? Môj malý mával také stavy. Potom sa prejedol a mal tazobu, spinal sa, nevedel sa uložiť a plakal plakal. Potom sme prišli na to že máva koliky.
A u doktora na prehliadke keď ho váži stále pribera?
Držíme palce. To kojenie je super pre drobca hlavne prvý polrok. Nech sa darí
aj ja som brala homeopatika skus, ale myslim ze sa to upravi velmi si toto obdobie uz nepamatam ale mam pocit ze som malu prekladala donekonecna 🙂 a nakoniec som kojila do 20 mesiacov .....myssli pozitvne a myslim ze sa to zlepsi
skús jedávať rascové polievky, k tomu homeopatikum Ricinus comunis 5CH 2-3x denne 1-2 guločky, pravidelne prikladať malého k prsníkom /aj časté prikladanie podporuje tvorbu mlieka/, treba vydržať, to sa iste upraví
Ahoj, ja mam tiez prave 5 tyzdnove babo, dojcim ho takisto na poziadanie.. a u nas sa kolika tiez zacina okolo 18.00.. Zacina sa krutit na prsniku, hlce vzduch a place.. ale ja mam zas dojem, ze mam dostatok mlieka, teda az prebytok a to to sposobuje. Ked sa prichyti na prsnik, za taku minutku citim brutalny tlak v oboch prsiach... ak by som nemala na druhom prse plienku, striekam s nim.. Ten moj maly sa tym mlieckom az dusi .. aj ked si najprv odstriekam, nepomaha - ten tlak je velky a maly sa az zadusa..nahlce sa vzduchu a potom ma koliky.. a sme takto hore aj do 22.00 hodky a niekedy aj dlhsie...som na tom podobne..
@luba28
@adkasmolka
@monicm
@betka011
@mammaroma
@werka_t
@luba41
@ivetlo
@azbestica
@marilka001
@rebeka11
dakujem vam vsetkym velmi pekne. tu su odpovede k vasim otazkam:
- snazim sa pit naozaj vela, hlavne po kazdom kojeni vypijem 1-2 salky vody. Okrem toho samozrejme caj pre dojciace matky, 2 salky denne.
- vineu som tiez skusala, nevidela som ziadne vysledky, ale pojdem si ju dnes znovu skusit
- cierne pivo tak isto, este v porodnici 🙂 odporucili mi ho sestricky
- rascovu polievku jem denne. jedine rozmyslam ci nevadi, ze som si ju doplnila o nastruhanu mrkvu a zemiaky + prihodim aj bujom pre chut
- senovku a benedikt beriem stale, sice len 2 kapsule 3x denne
- ricinus ani costi som neskusala. Costi su myslim na predpis, asi ich predpisuje zensky lekar tak sa ho skusim opytat.
- oddychovat sa samozrejme snazim co najviac, vzdy ked je to mozne
- koliky nemava, tym sme si presli na zaciatku ked som zjedla petrzlen v rizote :(
Jedine nad cim este rozmyslam, ci nevadia tie obedne vychadzky. Vyrazime o 11 vratime sa o 13 a niekedy pospi este do 14 aj trosku dlhsie. A ci tam potom nemam prilis velku pauzu.
Mila mamička. Mi kvôli tým naším pokladom sme schopné urobit všetko. A ako som čítala ty tiež. Niekedy deti proste plačú. Ja som za kojenie ale nie za každú cenu. Ja by som vyskúšala dať umelé mliecko pred spaním. Možno fakt nemáš už po celodennom makani dosť.
Veľa síl prajem a napíš potom ako pokračujete.
@gabuss to že dlhšie spí vôbec nevadí,robíš všetko perfektne,skús ešte tie homeopatiká,s tými ja nemám skúsenosti,ale kočky ich tu dosť odporúčali,tak vyskúšaj.a ak by ste sa mali dalej trápiť a ty by si bola príliš vyčerpaná,vyskúšaj UM.tvoja pohoda a pohoda bábätka sú dôležitejšie ako to,či budeš kojiť,alebo nie.ľúbiť ho budeš predsa stále,nie? 😉 🙂
mozno by trebalo zvysit prijem takých potravin, ktore budu bohate na ziviny a dietatko zasytia na dlhsie, vela pit a tu Vinenu mam odskusanu. a po dalsie, presne v tomto obdobi sa ti zacalo upravovat tvorenie mlieka na tolko kolko potrebuje dietatko, preto sa ti moze zdat, ze nemas tolko mlieka ako v nemocnici atd. je to prechodne obdobie a dalsie pride na prelome 2-3m. Dietatko aj rastie, mozno ma teraz ten rastovy spurt kedy potrebuje viac prsnik pre pokoj a tiez papanie - http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/spurt/
a za dalsie, skus si medzi dojcenim este poodsavat trosku mlieka, nie vela, len proste trosku rozbehnut laktaciu, mozno aj to pomoze, mozno babatko vypije len predne mlieko a preto sa ti zda, ze je stale hladne, lebo sa k zadnemu mlieku nedostane , ktore je na tie ziviny co ho zasytia bohate. Ja som dojcila na striedacku z prsnikov. Jedno dojcenie jeden prsnik, druhe dojcenie druhy prsnik, ked bolo malo, dala som aj z druhého.
Vyskusala by som aj tie homeopatika, a tiez skus to UM len vecer pred spanim. Moj syn bol dojceny do 9m a od narodenia pil pred spanim aj umele mlieko. On sa potom odstavil sam. Dufam, ze niektora z rad pomoze, netreba sa vzdavat 😉 drzim palce
ja smám vždy veľa mliečka z obyčajnej dojčenskej vody Lucky .. už som robila aj pokusi, keď som ju nepila a nebolo to až tak ako keď ju pijem, vyskúšaj uvidíš.. držím palce
@gabuss ahoj, ja som mala tiez podobny problem, s tym, ze mi mala malo spinkavala, zaspala o polnoci a o stvrtej bola hore a potom som si ju 4 hodiny v kuse prekladala z prsnika na prsnik dokola, stale chcela papat, tazko zaspavala, vela plakavala. Skusala som snad skoro uplne vsetko, na zaciatku mi dost pomohol Ricinus, puding, kremes, dokonca trochu burciaku, vinea, spanok, oddych, ked mi malu kocikovali pribuzni. Potom vsak uz nepomahalo nic a skoncili sme v zacarovanom kruhu - nedostatok spanku-malo mlieka. Prisatie a papkanie bolo OK, skusila som si odsavat jeden den a zistila som, ze mlieka je velmi malo, rano este OK, ale postupne pocas dna mi objem odsateho mlieka klesal, vecer som uz odsala ledva tretinu toho, co potrebovala. Mala sa skor nalogala vzduchu, mala este aj reflux a z toho mohla byt nepokojna a nespokojna. Takze odporucam na vecer UM, to zabralo. Cez den som prikrmovala a potom som uz len odsavala, lebo som mala fakt malo a dala som jej, ked som nazbierala celu davku, striedala som moje a UM . Od 5.mesiaca je len na UM. Teraz ide na 7. mesiac, krasne prospieva, je sikovna a nebola ani chora. Cele sestonedelie sme sa trapili, chcela som jej dat to najlepsie, ale nakoniec sme presli na UM a nelutujem, tiez nie som za dojcenie za kazdu cenu.
Domperidon (Costi, Motilium) som neskusala. pouziva sa na traviace tazkosti a neodporuca sa dojciacim matkam.... Hoci ho odporucaju na podporu dojcenia (je to vedlajsi ucinok-laktacia, posobi na hypofyzu, ....) , opieraju sa len o nepodlozene studie v Amerike. Ja som sa rozhodla neuzivat aj na zaklade pribaloveho letaka a lekara. http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/spc/costi-...
Drzim paste, urcite vsetko zvladnete 🙂
neviem ci je to nahoda, ale ja som zacala pit lucku pred vikendom a mam pocit ze mam plnejsie prsia. a co sa tyka vecerneho kojenia, nakoniec som zistila, ze tam je problem s tym ze ked premrham tu hodinu, kedy ma spat, tak potom je placlivy a mozem ho prekladat z prsnika na prsnik aj 100-krat, bude si pytat stale. ale nie preto, ze by bol hladny ale preto, ze sa nevie ulozit na nocny spanok. potom uz nasleduje len plac striedany s unavnym mrnkanim a po urcitej dome (1-3 hod.) od unavy zaspinka. radila som sa s laktacnou, vravela mi, ze zial bud to vystihnem alebo nie, ze musi z toho vyrast, ze je este malinky a nedokaze spracovat vsetky podnety z celeho dna. ale dakujem za radu
dakujem za prispevok a radu. ja so nakoniec zistila, ze nie je az tak problem v mliecku, ale ide o vystihnutie vecerneho zaspavania (vid. predchadzajuci prispevok)
co sa tyka tabletiek costi, tak som sa aj cudovala ze mi je ten nazov povedomy, pretoze kedysi davno som ich uzivala na traviace tazkosti, ale ked som to citala tu a zdal sa mi nazov rovnaky, tak som si myslela ze som si ho zle zapamatala a ten liek na zaludok sa volal len podobne. tak potom mi to pride take cudne uzivat nieco, co v podstate je na uplne ine tazkosti. ale zase ked to niekomu zabera. ja este uvidim, bud. tyzden idem k zenskemu lekarovi, tak sa ho opytam, aky ma nato nazor ale momentalne si asi dam pauzu od tohto vsetkeho a uvidim ako sa to vyvinie. rada by som vsak dojcila co najdlhsie, min. do jedneho roka. no uvidime
@gabuss to som rada, že ti to pomohlo, dúfam že aj ďalej bude 🙂 a je to pravda, že musí z toho vyrásť nám sa to upravilo keď mal malý 3,5mesiaca, do vtedy každý jeden večer si musel odrevať svoje, plus zo začiatku prereval aj skoro celý deň okrem toho keď papal alebo spinkal, samozrejme že sa vám to môže upraviť skôr, ale ja som tiež nedúfala.. a teraz? teraz máme pekný denný režim plus mínus pol hodinka a aj nočný režim (klop klop klop :D), dokonca sa mi pár krát stalo že prespal celú noc, ale inak sa tak 2 -3x zobudí, čo akože pri ňom sa mi ani len nesnívalo...A o koľkej vlastne kúpete a kedy ho ukladáte spinkať? My sme chybu robili asi aj v tom že sme sa ho snažili podvečer nechať čo najdlhšie hore a kúpali sme okolo pol 8 niekedy aj neskôr, a to už nevedel zaspať, proste sa mu nedalo... A ty máš fakt ešte malinké bábätko, takže sa neboj 🙂. Držím palce
no ja som si prvykrat vsimla, ze si ocka sucha o pol siedmej vecer. potom som skusila vecerne kupanie spojeme s kremovanim a nejakou rychlou masazou bruska a chrbatika (prip. vecerne umyvanie -ked nekupeme, tak mu len umyjem rytku pod tecucou vodou a potom este malym uterakom namocenym v teplej vode umyjem tvaricku a nakremujem) cca o pol siestej, aby sme potom este do pol siedmej stihli kojenie. takto sa mi to podarilo dvakrat, ze sa pekne napapal a zaspinkal a spal cca do 21 - 22 hod. avsak inokedy sa nam to uz nepodarilo. uz pri kojeni som vedela, ze ked sa pyta aj tretikrat na ten isty prsnik a zacina byt uz nervozny len pri prekladani z prsnika na prsnik, ze ten moment je uz prec. nasledne som si vsimla, ze ocka su sucha niekedy uz aj o siestej. tak som to vsetko (vecerne ritualy) skusila zacinat uz o piatej. ani to nepomohlo. neviem kde robim chybu.... ale asi budeme musiet vydrzat presne ako vy.
my sme vcera skusili taky figel, ze ked sme ho opat nevedeli uspat, tak namiesto nosenia na ruka spojenych s placom, dali sme ho do hojdacieho kresielka, kde si spokojne lezkal, oci mal sice ako kukucka :D, sem tam sme ho museli pohojdat, ale ked som ho skusila potom po nejakom case zobrat k sebe, nakojila som ho a nasledne sa mi ho podarilo uspat. tak uvidime, ci to bude platit aj dnes 🙂
@gabuss to veľmi dobre poznám, keď má oči ako kukučka :D aj toto s tým kresielkom, museli sme ho hojdať .. hh my sme kúpili dokonca aj hojdačku je to ako to vybračné kresielko ale hojdá sa to samé na baterky aj do strán aj spredu dozadu (my sme zistili že nášho uspáva pohyb do strán) takže ked viem že už má spinkať cez deň a nedá sa mu samému tak ho tam dám a zachvílku spinká, ani raz sa mi zatiaľ nestalo že by tam nezaspal, je to síce drahé ale neľutujeme dokonca tu na MK v bazáre sme to našli, nové stoja okolo 130e a naša 75e.. Takže keď už si nebudete dať rady, treba vyskúšať aj keď časom si on sám spraví ten režim..
@gabuss ahoj. Laktačná poradkyňa ti povedala, že sa to upraví? Poradila ti užívať SE a BE 3 x denne iba dve kps? A ďalej čo ešte..? Prosím, zavolaj mi, poviem ti k tomu to, čo chýba a ešte neičo navyše, čo vám pomôže. Alena Kolesárová, laktula a poradkyňa pre život s bábätkom. na mojich weboch nájdeš na mňa kontakt 🙂

@gabuss skus vineu,ta mnohym zabera,..ja som to vzdala v 5 tyzdnoch a presla som na UM,...cize moc ti viac neporadim,... ☹