Neodporúčaju mi kojenie po pôrode. Mám kojiť aj s liekmi?
Ahojte,
potrebujem poradiť.... Nájdu sa tu maminy ktorým neodporúčali kojit po narodení bábätka z dôvodu liečby maminy? Hneď po pôrode ste to riešili ešte v nemocnici?
Mám kĺbové ochorenie, pri prvom som si to zanedbala a teraz mi odporúčajú lekári hneď po pôrode pokračovať v biologickej liečbe (enbrel), a tým pádom nekojit, po prvé kvôli liečbe a po druhé ako záťaž pre organizmus. Ešte možnosť miesto biologickej liečby byť na Prednisone 5-10mg denne. Pri oboch sa nedoporucuje kojenie.
Je tu nejaká mamina čo kojila s Prednisonom alebo s bilogickou liečbou?
@janka0509 no vidíš a ja to mám v okoli zase naopak, samé mamičky čo koja 🙂 ale zase fakt aj takú fanaticku (dokonca jedna z najlepších kamosuek), s ňou sa ani nikto už nebaví na tému dojčenie, lebo teda maly bude mat 5r o mesiac, mladšia 3r ma, a oboch kojí, pri druhom tehu riskovala veľmi v tehu, veľa krvacala, stahy maternice od začiatku, ale ona chce dojčiť, a môže sa, tandemove dojčenie po narodení, malého - staršieho jej nosili do nemocnice na dojčenie aby bol spokojný. A kojí oboch doteraz 🙂 a na stránku mamila a pod nedá dopustiť 🙂
S PREDNISONom chces kojit???????? Neblazni!!! Ved to su kortikoidy ja ich berem 7.5mg zacinala som ba 80mg plus equral ale urcite by som nekojila ved prednison he hnus!!! To ti sni lekar nemusi povedat aby si nekojila to da rozum...nerreba cez mŕtvoly kojit ..ja dom kojila 3 tyzd este som v tedy nebrala tento kentus ani mi len nechceli pi hnut kortikoidy pocas tehu a pohode..teraz som rada ked pocuvam kojace ako nespia furt a nevedia odstsvit dieťa a co z toho ked aj tie co koja deti majú plno alergii a su chore viac ako moj??? Vobec to nie je o kojeni uz teraz...
A ty nevymyslaj s kojenim pri hentej liečbe
@montemotherone no vidno ze neberes tuto liečbu! Ja berem prednison PLUS iny liek a zakazali mi otehotnieť tetaz a este aj po pol roku lym sa vylúči ten kentus z tela takze 3 mes je málo a mala by počúvať lekarov a nie mamicky co s tymto nemsku ani len skusenost ze co yo je a aky dopad to ma pre dieta a celkovy organizmus
@mamina321 no to co opisujes je extrem - z toho si ozaj priklad nemusis brat🙂 inak ono je to tak - ja som rodila skoro naraz s mojou naj kamoskou . Ja som kojila ona od zaciatku nie . A bola dist nestastna z reakcii - kazdy ze a preco nekoji a pohorsene krutili hlavou . No a po roku sa to otocilo - na mna kazdy nechapavi, ze este kojim a ze kde je problem 🙂 😂 proste ludom dnes nevyhovies nech urobis ako chces, vzdy si najdu miesto na kritiku - nakoniec ani nikoho do toho nic nie je 🙂
@maminka1986 veľa tehotných berie medrol alebo prednison práve aj v tehotenstve a to je na pribalovom letáku napísané že sa nemá počas tehu a dojčenia, preto ma napadla nízka dávka keď v tehu davaju dokonca aj vyššiu kvôli imunite matky aby nenapádala vlastný plod. Ale ak vy som do kojenia išla, ak tak tak len na krátku dobu a bez liekov, len som chcela názory či sa tu nájde nejaká mamina ktorej by to lekár odobril. Určite mi je prednejšie zdravie môjho dieťaťa a moje, dieťa by som nikdy neohrozila, aj keď to tu možno tak vyplynulo, že by som kojila aj s liekmi. Ak tak krátkodobo mesiac až tri a potom sup na liečbu. Len keby to bolo jednoduché s odstavením, takze skôr sa prikláňam k UM od začiatku, nech nemá ani dieťa stresy.
@chrissie_kf presne tak to veru je, nech robí človek akokoľvek vždy je terčom ľudí a budú analyzovať a preberať prečo to a tamto.
@mamina321 - klbove ochorenie, polyatritidu mam aj ja. Dostala som v detstve, v dospelosti cca od 2O rokov som bola bez liekov. Vsetko vcelku ok. 3 deti mam. tehotenstva no problem, uplne super, čo sa tyka klbov. Mala by som by tehotna non-stop. Po prvom porode haproval laket, asi po roku, tak obstreky. Po druhom tiež podobne. Raz ok, raz nie. Tretie dieťa bolo prekvapko, som sa bala. No veru 3 mesiace po porode taký zápal kolena, že amen. Len som poskakovala asi mesiac, chodila na obstreky. Potom to dako preslo. Ja mam RF uplne ok, len zapal prejde na par klbov. Takže môj lekar ma netlacil do liekov, zvladla som s obstrekmi.
Neviem, ako si na tom ty, či vobec mozes bez liekov existovat. beries aj teraz v tehu? Lebo tehotenstvo vacsinou je u reumaticiek ako-tak. 3 mesiace po porode by si mala mat ešte po tehotenske nastavenie. U mna to vo vsetkych 3 pripadoch bolo. Potom 3 dalsie vydrzat len s obstrekmi. Ja by som to asi takto skusila a po 6 mesiacoch riešila lieky, aby som aspon 6 mesiacov dojčila. Ale neviem, ako by si to zvladla. Inak moja reumatologicka mi po skončeni VS povedala, že som reumatik a proste mam lieky brat. Hoci moja detska mi ich vysadila skusobne a bolo mi fajn. Potom som nastastie zmenila miesto bydliska aj ju a mam super doktora, ten ma 10 rokov netlacil do liekov. Len teraz som uz sama citila, že je na ne cas. Tak ale dieta mam velke.
@mamina321 vies co ja som konila 3 tyzdne pre mna hrozné nieco...stres plac malý aj hodinu jedol ja bradavky krvave...no u mna hrozne a ked mas takuto liecbu...no beviem...ja na mojenue neverim a na jeho účinky dobré ako som pisala kamosky msju deti viac choré ako moj na umelom co bol...
No medrol je tiez hnus ..su to male davky ale pre tak male telicko je to dost...nevuem ci to stoji zato aby si ho potom za 3 mes odstavila ... ved tie um su tak dobré du testovane roky rokuce takze urcite neskodia...
Ano bere sa prednison pri otehotnemi ked sa nedari alebo po umelom...ale to je minimalba davka a ra sa vysadza...ale to su extrémy yz ked sa to bere...
Prajem teda spravne rozhodnutie nielen srdcom ale ak rozumom ;)
@dahra pocas tehu som bez liečby a tiež som vysadila pred tým ako som plánovala otehotnieť, dokonca bioliecba enbrel stačí vysadiť až keď sa zisti tehotenstvo, no ja som po dohode vysadila skôr, nech si telo zvyká bez liečby chvíľu a tiež aby nebol stres pre organizmus že zrazu zmena - tehotenstvo a ešte mu zoberiem aj liečbu. Pritom vraj pri crohnovej chorobe berú bioliecbu tehotné teraz neviem už či prvé tri či nie až 6mesiacov v tehotenstve, že musia. A presne ako píšeš, mohla by som byt tehotná cely život, aj pri prvom som sa cítila vynikajúco aj teraz. A ako píšeš že prvé tri mesiace telo ešte funguje ako v tehotenstve tak asi na tom niečo bude, tiež pri prvom som si to užívala bez liekov, bez bolesti, až potom to pomaličky začínalo nabiehať. Preto zvažujem alternatívy čo robiť. Dosť mi tu pomáhajú komentáre všetkých vás tu 🙂 ste poklady!
@mamina321
Jasné, nájdu sa aj take, to je naozaj extrém.
Ale len hovorím, že je tu skupina matiek, ktoré vnímajú propagáciu dojčenia veľmi negatívne.
každé UM má svoju reklamu, to nikomu nevadí, ale niektorým len slovo dojčenie dvíha tlak 😂.
Iná kapitola je mamila, ta je tak pro- dojčiaca, za každú cenu, až stráca moju dôveru. Ale podľa mňa je v poriadku podporiť maminky v dojčení, aj keď majú zo začiatku problémy s dojčením (samozrejme iba také, ktoré dojčenie nevylučujú).
Ale ty sa vôbec netráp, ako som napísala, ja som za dojčenie, ale keby nemôžem zo zdravotných dôvodov druhé dieťatko kojit, výčitky voči sebe by som nemala. Trošku by mi to bolo možno ľúto, ale zase ocenila by som viac slobody, ktorú nedojciaca matka , určite má.
@maminka1986 jasne na kojení svet nestojí a ani mi nestojí za problémy. Diki za názor, cením si rady každej jednej z vás 😉
@janka0509 presne tak to cítim aj ja, že mi to bude trosku ľúto ale zdravie mame len jedno, rozhádzem si organizmus a potom sa bude dávať oveľa ťažšie dokopy. Možno to na mna doľahne v pôrodnici že všetky okolo budú dojčiť len ja nie 😔 tam keď zvládnem nápor hormónov po pôrode tak doma už bude dobre.
😲😲
kojiť 5rocneho, ochchchch... Ale aj ja poznám takéto, len nechápem 😀

@myleontina nikto ju nechápe, už ani vlastný muž, aj ten nad tým krúti hlavou, a každý kto ide na ňu v dobrom tak vytiahne všetky plusy dojčenia, pritom ich deti majú alergie, atopicky exem, a za zimu v pohode 3-4 x ATB. Ale už to nikto nerieši, teda nikdy sme to neriešili, len s tým nesúhlasíme že robí až tak dobre ako si mysli.
Ja by som len velmi rada podotkla, ze vacsina lekarov pri predpisovani liekov automaticky povie nedojcit. Aj napriek tomu, ze maju len malo vedomosti o tom, ako sa dany liek vstrebava a kolko sa z neho vobec do mater. mlieka dostane. Malo farmaceutickych firiem si da tak isto vypracovat studie, ako je to s ich liekom a dojcenim. Je pre ne pohodlejsie a bez rizika uviest - v tehotenstve a pri dojceni sa poradte so svojim lekarom.
Pokial viem, na medicine sa ohladom dojcenia dozvie Student minimum - je sice mozne, ze sa to uz zmenilo 🙂
A nemyslim si, ze sa to rokmi praxe zmeni.
To je aspon moja skusenost.
Nezavidim Ti, mas tazke rozhodovanie 🙂
Urcite je ale lepsie, teda podla mna, s dojcenim vobec nezacinat, ak sa rozhodnes nedojcit, odstavovanie je potom väcsinou velmi bolestne.
Pre obe strany.
Vsetko dobre prajem🙂
@katkazuz neviem, či sa dá reálne zabezpečiť uplne doveryhodna štúdia každého lieku a jeho účinku na dojčenie. Iste, da sa predpokladať jeho prechod do MM, to sa asi odmerať dá, ale reakcia po vypití takéhoto mlieka dieťaťa naň sa asi odmerať nedá. Neviem si predstaviť reálne zrealizovať takúto štúdiu. Samozrejme treba brať ohľad aj na individuálnu variabilitu-teda každá žena má individuálne vstrebávanie, individuálnu hladinu v krvi atď, teda ani účinky na dieťa nemusia byť v každom prípade rovnaké. Nemôžeš zabúdať ani na alergické reakcie- aj v malom množstve v MM môže vyvolať alergiu u dieťaťa. Asi sa Ti ľahko píše, keď nenesieš zodpovednosť za možné komplikácie. keby si v koži lekára, dvakrát si rozmyslíš, čo predpíšeš tehotnej a dojčiacej žene.
som sice velky zastanca dlhodobeho dojcenia, ale poradim ti toto. biologicka liecba je fakt silna, sama by som velmi zvazovala, ci dojcit alebo nie. pri predinsone neviem, no pravdepodobne by som dojcenie nezastavovala. akokolvek sa sama rozhodnes, osobne si myslim, ze by naozaj bola skoda pripravit svoje dieta aspon o to kolostrum a vsetky imunitne latky v nom. rovnako by bola skoda, keby si si sama po porode nepomohla dojcenim pri stahovani maternice a dalsimi xy pozitivnymi vplyvmi dojcenia na organizmus matky. darmo, priroda to zariadila tak, ze docenie je po porode to najidealnejsie pre teba aj dietatko.
uvazovala by som skor takym smerom, ze by som sa snazila dojcit aspon pocas sestonedelia. vtedy to dietatko naozaj potrebuje a potrebuje to aj tvoje telo. nasilne zastavenie laktacie po porode (najma to medikamentozne) je pre telo ovela zatazujucejsie nez dojcenie. tehotenstvo a porod znamena pre telo velku zataz a dojcenie je naozaj jednou z foriem, ako sa telo dostane spat do formy. ano, niekto tvrdi, ze dojcenie je zatazou pre matkin organizmus, ale v tych prvych tyzdnoch po porode je viac osozne nez zatazujuce, najma tym co zvonku nevidime a prebieha vo vnutri matkinho tela. samozrejme, ze maminka by mala byt psychicky vyrovnana a nezatazovat sa somarinami (mam dost mlieka? nemam slabe mlieko? preco stale place?). bonding a uzivanie si fyzickeho kontaktu s babatkom je klucom k uspechu.
ak si svoj stav zdravotny zanedbavala doteraz, mozes liecbu posunut o dva mesiace po porode. to urcite neublizi. skor si myslim, ze pomoze aj tebe a aj svedomie budes mat ciste. babatko uz pocas sestonedelia mozes skusit (trochu) prikrmovat, po sestonedeli prejst na umele mlieko uplne a ty mozes zacat s liecbou.
Skus pozriet na e-lactancia.org, zadaj nazov ucinnej latky a docitas sa, ako je to s dojcenim 😉 a potom sa vies rozhodnut, ako uznas za vhodne. Bolo by skoda volit, ci sa liecit a nedojcit, alebo dojcit a neliecit, ked sa da obe naraz. Chod po ozaj doveryhodnych zdrojoch, pytaj sa na studie a dokazy, nie osobne nazory a strach, co by bolo, keby bolo... Bezny lekar- teda ja 😉, sa vacsinou neorientuje v tom, co sa s liekom deje v tele a ci a ako sa dostava do mliecka a co je lepsie... Preto je fajn ist ozaj po faktoch. Drzim palce v rozhodovani
Je sila, ze lekari ti nieco povedia.... a ty sa tu pytas mamiciek, bez medicinskeho vzdelania...
Casto matky nezamestanane, ucnovky, bez maturity a pod a ich nazor je pre teba dolezitejsi??? Ako nazor lekara?
@perzefona sú tu matky aj vzdelané a dokonca aj lekárky... A prečo by som nehľadala možnosti, možno niekto bol v takej istej situácii ako ja a kde mám takého človeka nájsť v reálnom živote... Úplne by som to tu neodsudzovala.... Sranda že si vymenovala zrovna len matky ktoré mi nemaju čo povedať, ale každá jedna so svojím príspevkom mi niečo dala, či už psychická podpora v tom že nebudem zlá matka keď kojit nebudem atď atď. A ty si ktorá z nich? Nezamestnana, s ucnovkou bez maturity? Nechcem podrypavat...ale sú tu matky naozaj vzdelané!!!
@perzefona vsimla si si v uvodnom prispevku koniec? je tam otazka a to aj vysvetluje preco je tu tato diskusia. aj zena bez medicinskeho vzdelania moze pomoct pokial ma rovnaku skusenost a vie ake to bolo, ako to zvladla,... a aj z diskusie vychadza, ze zakladatelka ma v umysle pocuvnut lekarov, ale potrebovala podporu lebo prodojcenska lobby v nej vyvolala pocit, ze ak nebude dieta dojcit na ukor svojho zdravia, tak je zla matka. netreba sa hned poburovat, staci citat
@kkl82 takto nejako som si to doteraz predstavovala, že aspoň to šestonedelie, neviem si fakt predstaviť plná hormónov po pôrode ako všetky naokolo prikladajú svoje deti a ja nič.,..nejde o druhých, kašľať na všetko okolo seba. To sa ani popísať nedá....stále sa prikláňam k názoru že začnem (tie dva tri mesiace zvládnem) a potom pomaličky končiť bezbolestne, ako lieky na zastavenie kojenia. A teda chcem ešte poriadne naštudovať prípadnú liečbu s lekatmi. Ďakujem moc za rady!
@mamina321 perzefona to podla mna nemyslela zle, len prilis vela otaznikov😀
Je pravda, ze zienky tu ti mozu odovzdat svoje skusenosti, no ja by som tiez pocuvala v prvom rade lekara (aj viacerych oslov). Drzim palce!
Ja mozem za seb povedat, prvy syn 2,5 rocny nekojeny (6m som odsavala), dcera (3mesacna) kojena a pre syna som vzdy jeho maminka. Kojenie momentalne povazujem za obmedzujuce, kedze nechce byt u nikoho ineho na rukach. Urxite ma vela benefitov, no nestavajme ho na piedestal, je to v prvom rade obziva a nie celozivotne poslanie
@angelyana ale áno z časti viem ako to myslela, ale,.... O tom by sa dalo veľa diskutovať, už len o tom kto čo povedal, chytať sa za slovíčka a pod. Najviac mi tu dnes dala @kkl82 presne vystihla akoby moje slová.... Mám tri možnosti, nekojit od prvého dna vôbec a ísť na lieky na zastavenie laktacie, čo má teda vôbec neláka, tie lieky sú humus :( alebo začať kojit a čiastočne prikrmovat, postupne znižovať tvorbu až úplne zanikne a byť bez liekov (tato verzia má najviac oslovuje)a posledná že kojit a zistiť o liekoch či sa môže/nemôže alebo dať nejaké iné šetrnejšie a ísť do toho dlhofobo. Ale preferujem stále tu druhu.
dzkaj sa je vidno ze sa moc snazis a dufam to zvladnete

Ja by som kojenie určite neriskovala s takými liekmi. A lieky užívať musíš, aby si bola zdravá a schopná sa postarať o deti. Absolútne nemusis mať výčitky kvôli tomu. Chvalabohu teraz je na trhu veľa kvalitných UM. Ja som za kojenie, sama kojim ešte 17 mesačného syna, ale pri dnešnej ponuke UM, ani neuvazuj o tom, že by si musela kojit na úkor tvojho zdravia.
Ešte mám takú poznámku, v mojom okolí najbližšich kamarátok, kojim iba ja, ďalších 7 mamičiek nekojilo vôbec.+ 1 z nich kojila do 6 mesiacov. (Hovorím iba o mojich kamoskach na materskej) a niiiikto ich za to neukamenoval. Na mamilu nechodili. 😁. Áno existuje pár článkov a pár mamičiek ktoré to s tou propagáciou preháňajú , ale v poslednej dobe mám pocit, že viac ludi, hlavne tu na MK , rieši propagáciu kojenia ako niečo zlé, niektoré nekojace maminky, za každým komentom o dojceni vidia fanatizmus.
V tvojom prípade , je však odporúčanie lekára jasné,a toho sa drž.