Nie je materinské mlieko preceňované?
Zaujímajú ma vaše skúsenosti z reálneho života. Poučky,ako je materinské mlieko najvhodnejšie pre dieťa si prečítam všade...
Ide o to,že zatiaľ len vidím,ako môj syn kvôli materinskému mlieku trpí.
Hneď druhý týždeň po narodení reagoval na niečo v mojej strave,vyhodili sa mu hnisavé vyrážky a skončil na antibiotikách ☹ Nechcela som do neho pchať umelinu,nakoniec som musela chémiu 😒
Ďalším problémom je,že po napití z prsníka je stále nekľudný,stále stoná,kope nožičkami,rozhadzuje ručičkami,zaplače,potom sa na chvílu utíši...má úplne opuchnuté očička,čo sa mu chce spinkať,no nemôže 😒 Hladný nie je,lebo sa sám odpojí,spinká 5 minút,no potom je neustále nespokojný. Takisto po ňom často zvracia. Keďže z jedného prsa odstriekavam,viem,že si vypije dosť.Takto sa trápi celý deň až večer vysilený zaspinká,no o tretej ráno je hore a začína to odznova.
Skúsila som dať príkrm,myslela som si spočiatku,že si vypije málo,preto je nespokojný,no po príkrme hneď zaspinká,aj na tri hodiny a viac,žiadna nervozita,žiadne bolenie bruška,stolicu má normálnu.Dokonca sa zo spánku usmieva,a to je pre mňa najväčší dôkaz,že je spokojný.
Čo sa týka mojej stravy,obmedzujem sa,vylúčila som takmer všetko,čo by mu mohlo spôsobovať ťažkosti...tak teda čím to je???
Nechcem nikoho pobúriť,len sa to snažím pochopiť,prečo to tak je,prečo je MM mlieko také ospevované,ja zatiaľ v ňom vidím len to negatívne ☹ Aj keď dojčenie je nádherný pocit,no chcem pre malého to najlepšie.
Ďakujem za odpovede 😉
Nie, kojit nejde vzdy a uz by si to mali fanaticky priznat. aj laktacne poradkyne. treba si poriadne nastudovat anatomiu, vziat do uvahy aj ine faktory a kludne sa moze stat, ze naozaj zena nebude kojit. tak ako to tu ktosi spomenul, jednak zla strava matky=slabe mlieko, dieta nervozne, splostene bradavky, kedy vam nepomoze ani hyper super klobucik, zapaly bradaviek, slaba mliecna zlaza - ano, aj to byva, genetika - dost silny faktor a ked nie je mlieko a odsajete ci s manualnou odsavackou alebo elektrickou a tyzden po porode odsajete ledva 10 ml, tak mi nehovorte, ze kazda zena moze kojit. nie, nemoze, nie vzdy to ide a bez pardonu - davat dietatu glukozu striekackou? cukor? ktory ho upokoji a na ako dlho? to je ako ked si da rychly cukro dospely, za pol hodiny je hladny. nehovoriac, ak sa porod riesi v celkovej narkoze, prikladanie je neskore, vieme dobre, co je spustacom laktacie a to porod, prirodzeny porod. vsetci to vedia, vedia to vsetci v baby friendy hospital, len sa o tom mlci, lebo treba tlacit teoriu, ze kazda zena koji a vie kojit a MM je to nalepsie, co moze byt. Mlieko som nemala ani raz a mam to aj v prepustacej sprave z nemocnice, obe moje deti nepoznaju ATB, 9 rocny syn za celu dobu mal atb 2x a 3 rocna dcera 1x na zapal uska. obaja boli cisto len na UM a so skorymi prikrmami, ja sama som alergicka a silna atopicka a ani jedno moje dieta nema alergiu. tak mi tu nechodte nahovarat, ze len s MM budu deti zdrave. A suhlasim s nazorom, ze zena ako sa sprava k sebe v tehotenstve, tak si dieta nauci. netreba sa pchat kadejakymi tabletkovymi vitaminmi, staci jest vela cerstvej zeleniny a pestru stravu a vitaminmi sa nadopujete aj bez leikov. Cim to asi bude, ze mam absolutne zdrave, nealergicke a nekojene deti? nepchala som do seba ziadne tehotenske vitaminy, jedla som vsetko a deti som naucila jest vsetko. a nech mi tu niekto povie, ze som zla matka!
Kojenie nie je preceňované, kojenie je prirodzená súčasť života. ale tie fanatické mamičky ktoré vedia spraviť s nekojacej ženy monštrum a slabocha mi lezú hore krkom. čo vy viete čo si tá žena prežila, čo všetko už má za sebou, obujte si jej topánky a potom súdte. Tiež som nechápala čo je na kojení také ťažké, až ked som po asi troch mesiacoch a vychudnutom dietku snahu vzdala som si uvedomila čo dokážu spraviť ženské so psychikou. Tiež som sa snažila ako to bolo možné, ked už som nevedela ako dalej tak som odsávala a odkladala si tie svoje kusky aby mala malá aspon dve dávky denne mojho mliečka. ked sa mi prisala hned aj zaspala, ked nechcela cucať tak som odsávala. bola som v jednom kole, odsávanie, krmenie, plač, potreby dieťaťa a to nevravím o tom že riadny poriadok v domácnosti som si spravila asi až po dvoch mesiacoch od narodenia malej. spánok nerátam-nebolo kedy. A prečo toto všetko? lebo som čítala ako je kojenie dôležité, aká som na nič mater ked neviem dať svojej malej moje mliečko, aký slaboch som a ako jej hrozne ubližujem ked hladam vhodnú značku umelého mlieka....a poviem vám, ked si tieto vaše jedovaté názory prečíta žena ktorá trpí popôrodnou depresiou a má také myšlienky že doteraz o nich nikomu nepovedala a hanbí sa za ne jak pes tak je to fakt na slučku. ak by sme mali druhé dieťa, budem zas robiť všetko pre to aby som kojila, budem sa snažiť aby som podporila to prirodzené čo v živote je ked vynosím a porodím dieťa ale poviem vám, navždy sa budem hanbiť za tie ženy ktoré si myslia ake su dokonalé len preto že im kojenie išlo lahšie a nevedia si dať servítku pred ústa a dosť škaredým spôsobom atakovať tie ktorým to proste nejde. a prečo sa budem hanbiť za tie ženy? lebo presne kvôli takým sú vtipy o fúriách, o ženách ktoré pojedli všetku múdrosť sveta a možno presne kvôli takým hlupaňám prišla o život nejedna žena alebo dieťa ktorým psychika zlyhala. aj v mojom okolí to jedna dotiahla až na slučku.... takže.... @savanahhh kojenie nie je precenované, je dobré kojiť, je to tá najlepšia volba, ale ked to nejde tak to nejde a nenechaj sa znechutiť jedovatými ženami ktoré si myslia aké sú múdre.
@vejula 😢 😕 😠 to o com pises? co s tym ma Boh? vies o tom, ze moze byt aj alergia na materske mlieko? osobne poznam take pripady. Boh zrejme na tych vavrinoch predsa len zaspal a my teraz nechame dieta zomriet, nie? Ako to mozes nazvat chamtivostou a namyslenostou? si v nejakej sekte, ci co? ja nechapem, kde na taketo rozumy chodite. Vobec ta do toho nic nie je, ci niekto koji alebo nie a uz vobec nie zosielat na ludi trest za to, ze krmia svoje deti 😠. Ty nemas ani paru, co si Boh mysli a ci vobec mysli, ale urcite nemysli ako ty, take otravene myslienky musia otravit aj to materske mliecko.
uff tazka debata, ja len pridam svoju skusenost kedze niekto tu pisal o tom, ze ked nevytiahnes odsavackou mlieko tak tam nie je, s tymto nesuhlasim, ja doteraz odsavackou nic nevytiahnem, len par kvapiek a dost, napriek tomu mala pije, pocut ako hlta, mali sme tiez problemy s kojenim a tiez s priberanim do troch mesiacov, prikrmovala som cez cievku, mala skratka nevladala vytiahnut a ani ja som nedokazala s odsavackou, napriek tomu som mala prsniky plne, upravilo sa to same od tretieho mesiaca sme bez UM, mala podrastla a asi zosilnela a doteraz taha ako drak 😀 ma 17 mesiacov, len este dodam, po prvom prikrme umelym mliekom sa nam spustil ekzem, predispozicie sice boli od manzela ale spustacom mohlo byt aj UM, aj ked to neviem na 100%
Jaaj dievcata. Ja som kojit nemohla. Nie preto ze by som nemala mlieko, mala som ho litre ako povedali v nemocnici aj pre dvojicky. Tak preco som nekojila? Nemohla som... so zdravotnych dovodov dietata. Dcera ma fenylketonuriu. Preto som od siedmeho dna davala specialne umele mlieko ktore sa dava pri tejto diagnoze. Vlastne mohla som ju nakojit 2x za den a zvysok som jej davala spec. mlieko co sme dostavali od lekara. No a kedze od siedmeho dna pila z flasky, nevedela sa prisat. Takze som si 2 mesiace svoje mlieko odsavala a davala z flasky + UM. Postupne sa mi mlieko prestalo tvorit tak sme presli na Nutrilon + nase spsec. mliecko. Dcerka ma teraz 4 roky a je zdrava. Teda diagnoza stanovena po narodeni je celozivotna, ale okrem toho ziadne problemy. Dievcata mozno tie baby co nekoja naozaj nemaju inu moznost ako to bolo u mna. Tak neodsudzovat... skuste viac chapat
Fakt úplne zbytočná otázka... Ak mu je po UM lepšie, tak mu ho dávaj, neobviňuj sa a ani neodsudzuj tie čo sa rozhodli dieťa kojiť..
Je to Tvoje rozhodnutie, pri tých problémoch čo píšeš by som aj ja prešla na UM, len by som rozhodne neodsudzovala materské mlieko..
Ja som vychovaná na UM, sestry boli kojené, tá stredná až 22mes.. Žijeme všetky tri, nepovedla by som že som viac chorá ako sestry, ani viac zdravá..
Moju malú som kojila 13mes a hlavne preto, že je to lacnejšie, pohodlnejšie, také by som povedala - krajšie, príjemné... Proste mi to vyhovovalo, ale fakt keby som videla že mi vracia, je jej zle a po UM je spokojná neriešila by som. Zvolila si správne - to čo Ti radí Tvoja materisnká intuícia, len to nerozoberaj, proste kto kojí a chce kojiť nech kojí, kto nechce nech nekojí... Fakt zbytočne dráždiš matky čo sa kojiť snažia a chcú - také laktačné poradkyne musia mať z Tvojho pomerne nezmyselného príspevku fakt nervy... 😉 😉 😉 😉 Veľa zdravíčka Tebe i synovi a pozor na zápal prsníkov keďže svojho mliečka máš ešte asi dosť - je to nepríjemné - prešla som si tým aj s horúčkami 😉 😉 😉 😉
Kojim a tiez mam obmedzenia v strave vyplyvajuce z alergii dietata na:
- citrusy
- kyselinu citronovu
- kakao a vsetko z neho vyrobene
Je to narocne (predtym bola cokolada chlebom mojim kazdodennym), ale da sa na to zvyknut. Odporucam znovu zistovat z coho v mlieku sa to vlastne babo vyhadzuje, tak ze vlastne kazdy den zacnes vyhadzovat zo stravy inu vec a zapisovat si to (prvy den som zacala kokos, dalsi som k tomu pridala kavu, dalsi den kakao, potom banany, potom kofolu, atd), az zistis, ze sa babatku plet zlepsuje, zacni postupne znovu pridavat odkonca tie pokrmy co si obmedzila a prides na to, co presne mu skodi.
Nie som fanaticka, sama som nebola dojcena a som zdrava, no myslim ze ak sa da, tak kazde dieta by malo mat pravo byt dojcene, ma to more vyhod...
ja som zazila oba pripady - prveho syna som kojila len par tyzdnov, potom bol na UM. Bol velmi uplakany, trpel kolikami a refluxom.
Druheho som kojila dost dlho, bol kludnejsi, moc neplakaval. Ale nemozem tvrdit, ze to bolo mliekom, proste kazdy je iny, ma ine travenie. Starsi rovnako plakal aj na MM ako aj na UM. Mladsieho som isty cas dokrmovala aj UM popri kojeni, a vobec ziadnu zmenu som na nom nevidela.
Najvacsiou vyhodou na kojeni pre mna bolo jednak ten blizky kontakt s dietatkom, ale hlavne to, ze som nemusela nic vozit so sebou. Ked mal mladsi asi 4 mesiace, boli sme s nim nadovolenke, brala som len oblecenie, plienky a kozmetiku. Mlieko som mala vzdy pri sebe, pripravene ked ho chcel. So starsim sme veru na dovolenke neboli, kym bol malicky, a aj ked sme sli na na par hodin na navsetvu alebo na vylet, bol to stres - nabalit flasku, cumlik, prevarenu vodu, mlieko, namiesat, zohriat, ci je to spravna teplota. Sterilizovali sme, ked som mu urobila malu davku, musela som dorabat, ked som urobila velku, musela som to vyliat. S kojenim to bolo tak, ze som vytiahla prsnik, maly si vytiahol kolko chcel a tym to cele skoncilo.
Nevyhodou bolo to, ze som od nemohla na dlhsie odist, ked som nieco potrebovala vybavit.
Logicky si myslim, ze materske mlieko musi byt lepsie ako UM, lebo je prirodou urcene na to, aby sa nim zivili babetka, kdezto kravske mlieko je urcene na to, aby sa nim zivili teliatka. Ale najvaciou vyhodu materskeho mlieka je podla mna to, ze kojenie je uzasne pohodlne a ovela lacnejsie ako kupovanie UM, kojeneckej vody, flasiek, cumlikov, ich vyvaranie, zohrievanie vody, sterilizacia...
Materske mlieko urcite nie je precenovane.... ved preco inak by sa UM upravovalo aby sa podobalo materskemu? Ked sa vam zda byt precenovane...dajte svojim od narodenia detom rovno kravske!!!!
nechce sa mi to tu citat cele, takze verim, ze sa tu rozputala ziva diskusia kojenie verzus nekojenie,...ako uz v tisicich temach tu na MK. 😝
Ja k tomu len tolko... Stastna mama = stastné dieta 😉 a toho by sa mala kazda mama drzat...ak sa bude nervacit, ze jej kojenie nejde ale povedali jej ze kojit treba lebo je to pre jej dieta najlepsie, nebude to k nicomu, lebo to babatko tu nervozitu citi viac ako ktokolvek iny a nenaje sa v klude, tym padom bude hladne a nervozne ☹
ak ale pre tvoj klud a klud babatka ti vyhovuje viac UM tak kludne prejdi na UM , pripadne si mliecko odstriekavaj a davaj ho malinkemu z flasky alebo lyzickou...a uvidis 😉 mozno sama zistis, ze kojenie sa rozbehne a spokojni budete obaja..a mozno nie, a aj tak budete spokojni a dobre vyspinkani 😉 drzim palce 😵
Mam dve deti. Jedno som NEKOJILA a druhe som KOJILA
Materske mlieko nie je precenovane...
Ale vadia mi tu dva faktory:
1. Ak matka koji...tak sa to taha az do, podla mna zbytocne vysokeho veku...pripada mi to, ze nie dieta, ale matka sa nemoze odlucit od kojenia
2.Ak matka nemoze kojit, tak sa uspokojuje blbymi poznamkami na materske mlieko...co je podla mna ozaj nevhodne.
Ale som si ista, ze laska k dietatu a puto medzi dietatom a matkou nezavysi od kojenia.... To by si skutocne kojacie mamicky mohli odpustit 😎
No , tak asi takto, kazdy podla svojho. Mna mama kojila do 2,5 roka a mam alergie, astmu, problemy so zubami , proste hroza, kazda choroba sa na mna nalepi, vplyv na zdravie skor negativny ako pozitivny.... 😖 Ja som malu nekojila, respektive kojila 6 dni, bola hladna, mala som 2O ml za cely den, zvracala z mojho mlieka. V podstate od narodenia bola na UM, bilancia? Nikdy nebola chora, ziadne antibiotika, tak si vyber. Podla mna stastna matka=stastne dieta. A vztah mame na jednotku, je to moj maly tulkacik 🙂 🙂 🙂
katkanova
"myslim ze materske mlieko je pre dieta najlepsie bez ohladu na to co matka je alebo neje, nikto nemoze vyrobit to co priroda vyrobi uplne dokonale."
Toto nie je pravda. Poznam viacero zien, ktorych polrocne, zatial neprikrmovane plne kojene deti maju uz dokazane rozne alergie na zlozky stravy matky - matka musi vynechavat velmi vela veci, trapia sa obaja, deti maju hnisave vyrazky, mapy po celom tele.
Nuz a priroda nie je dokonala, ani my, mamy a ani nase deti nie sme dokonale. To by neboli potom choroby, poruchy, reflux, alergie,potraty, nedonosene deti atd... Takze ja by som sa na to tak nespoliehala.
Problemy s kojenim mozu byt a byvaju a vtedy sa musia riesit a nevyriesia sa vykrikovanim o dokonalosti nasich nedokonalych tiel.
Celkom som sa pobavila na odpovedi mamicky, ktora tu spomina Babylonsku vezu a Boha... Boh nam dal materinske mlieko, rovno ho zvrhnime zo stolicky 🙂)))))))))))))))))) este teraz sa smejem. UM je len produkt, ale vymyslel sa presne pre mamicky, ktore maju problem kojit, alebo kojit nechcu... kedysi sa detom jednoducho dalo mlieko kravske, kozie... co si myslim, ze UM je lepsie. A myslim, ze v tejto teme sa neriesi to, ze niekto kojit nechce, ale to, ze je to proste velmi narocne, alebo u niekoho nemozne.
A mna Boh asi materinskym mliekom neobdaroval, asi preto, ze som ateista 😀. A inak keby Boh naozaj nechcel, aby sa UM pouzivalo, asi by nedopustil aby sa vytvorilo, alebo by mohli kojit vsetky maminky bez problemov... tolko k tejto veeeeeeeeeelmi nabozenskej problematike 🙂))). ja som mlieko aj mala, ale mala som ho malo pre dve deticky naraz. A nech si kto chce, hovori, co chce... Ja som sa kojit snazila velmi, velmi som si vycitala, ze nekojim. Spatne sa na tom smejem.
Mozno keby mamicky, ktore tak velmi UM zavrhuju mali naozaj problem kojit, mozno keby boli v situacii ako mamicka, ktora zakladala temu, alebo ako ja, alebo ako milion inych mamiciek, tak by neboli take premudrele. Materinske mlieko je urcite to najlepsie pre dietatko, ale myslim si, ze UM nie je ziadna tragedia (aj ked je to len produkt 🙂)))
Ono, pred dvadsiatimi-tridsiatimi rokmi to bolo zase naopak, pri najmenšom probléme s dojčením sa dával Sunar, mýty o ,,slabom" mlieku boli na dennom poriadku, dnes sa jednoducho vracia k prirodzenosti, podľa mňa to všetko súvisí s BIO. A tiež beriem s rezervou tie reči o pute, spaní detí v posteli s rodičmi atď. Veď láska sa dá prejaviť aj mnohými inými spôsobmi. Jednoducho keď dojčenie nie je možné, tak čo, veď tá matka za to nemôže a tiež chce len to naj pre dieťa.
mnoho zien vratane mna malo alebo ma nejake problemy s dojcenim. treba vyhladat odbornu pomoc namiesto toho, ze sa pokusis zhodit MM, akoze to vlastne ani nie je potrebne.Je dobre a potrebne, aj ked samozrejme nie je nevyhnutne pre zivot.
ja kojim, maly spi 1,5 - 3 hod. 3 hodiny to je rekord 😀 . Tiez byva nervny lebo hned musi jest a potom sa vrti, kruti. Dlhsie mu trva zaspavanie a aj dlhsie sa zobudza. Mrnci si, rozhadzuje rucickami. Su deti, ktore cez den vobec nespia, max. hodinku. Kojenie je unavne co je pravda, pretoze casto vstavame, ale pokial mozem budem ho kojit a hrat sa dojku 😀 Strasne by som chcela, aby v noci vstaval len raz, ale zatial mi to sudene nie je. Nebudem Ti pisat vydrz, ked to nejde, tak to nejde, skor skus odbornu pomoc. Ja osobne som ohladom stravy vylucila vela zeleniny a ovocia. Pomaly sa vsak k nim vraciam. Jem vela mliecnych vyrobkov a pijem caje a vody.
no ja mám oboch kojených synov a je pravda, veľmi často sa budia ale staršieho som chvíľku aj prikrmovala a nebolo to tým. To, že kojené deti bývajú niekedy viac choré može byť pravda pretože poznám veľa kojených detí, ktoré v 7 mesiachoch papajú to čo moj starší- 4 ročný nepapá ešte teraz. strava je základ všetkého- ako sa cítime, aj choroby po vačšine vznikajú zo zlej stravy. Moji chalani bývajú chorý úplne minimálne a aj keď sa na nich niečo nalepí rýchlo sa z toho dostanú. Jedia veľa ovocia a zeleniny, a jednoducho aj s mm sme začali jesť omnoho zdravšie odkedy ich máme. Niekedy už nemožem počúvať frázu- my sme jedli všetko a nič nám není 😅 😅 😅 😅 raz mi jedna suseda povedala s výsmechom moje deti jedli všetko a nič im nieje a má 15 ročnú dcéru čo trpí obezitou a zlíhavajú jej obličky- to myslím hovorí za všetko. To sú veci ktoré sa odrazia v neskoršom veku. a aby to nevyzeralo tak, že moje detio bezproblémovo jedia tak sa mi hovorí . Kým boli mali tak veĽKé problémy s jedením lebo ani jeden neobsedí behala a aj behám za nimi doteraz aby sa najedli. ale tak už to beriem ako samozrejmosť. Na kravské mlieko prichádzajú stále na samé negatíva tak neviem ono každá matka cíti a chce dať dieťatku to najlepšie. Tak aj ty keď sa zamyslíš určite ti vnútro povie, čo je pre drobčeka to najlepšie,. koľko vlastne má? lebo ono to mliečko sa upraví možno má teraz koliky, reflux- a reflux nezmizne podávaním iného mliečka. Ale je to na tebe a na 100 pro chce len a len to najlepšie. Ale jasne veľa detí nieje kojených a tak isto sú zdravé podľa mňa záleži aj potom od tých príkrmov a stravy ostatnej čo papá. Ale materským mliekom mu dáš to, čo mu nič iné nenahradí a každý mesiac je plus. Alebo to kombinuj
Moja mala je predcasne narodena a kedze bola dlho v inkubatore tak som bola dobrovolne nasilu nutena odsavat. Ale odsavala som 22 mesiacov, uspesne. Materske mliecko som jej zahuscovala nutrilonom, s pociatku jednou odmerkou a neskor s dvomi. Ked sa ma pytali, ze preco nekojim tak moja odpoved bola, nieze by som to neskusala ale moja mala hltavo papala, hltala pri to vela vzduchu a potom grckala... a to som ja nechcela. Lebo moja reagovala vzdy na co i len male prejedenie grcanim. Ale to ze grca neznamena, ze ma nieco so zaludkom..jednoducho si aj tvoj bud potiahne viac mlieka alebo sa nahlta vzduchu a potom grcka a boli ho brusko. Skus len odsavat a davat mu mliecko materske + odmerka nutrilonu a budes spokojna aj ty a aj maly. Ja som sa po mojej skusenosti rozhodla aj pri druhom ,,len,, odsavat. A co sa tyka zdravia tak moja mala aj napriek tomu, ze bola tazky nedonosenec tak do dnesneho dna nemala antibiotika a ani horucky. Ma vybornu imunitu. A co sa tyka stravy pocas kojenia- odsavania tak ty si musis odsledovat na malom co mu najviac vadi. Ale chlapci vseobecnejsie maju vacsie problemy s kolikami. Drzte sa.
ahoj, tak ja som mala presne ten istý problém ako ty. Dojcenie bolo u nás doslova nočnou morou, malý pri kojení kopal nozickami ostosest, plakal, po kojení bol takisto nekludný, stále mrncal, tiez sa mi vyhádzal a to viackrát, aj ked som prestala jesť potraviny, ktoré nie sú odporúčané, neustále ho bolelo bruško a tiež toho moc nenaspal..po niečo cez dvoch mesiacov sa to v podstate vyriešilo samé, keďže som mala čoraz menej a menej mlieka tak sme prešli na UM. Odvtedy žiadne kopanie nožičkami, žiadna bolesť bruška ani plač. Malý sa spokojne napapá, odgrgne a s úsmevom na tvári zaspí.
Samozrejme nespochybňujem, že niečo umelo vytvorené sa vyrovná materinskému mlieku, to isto nie, ale ide predsa a spokojnosť toho malinkého, nie? 🙂
Kebyže mám dostatok mlieka a malý by s tým takisto nemal problém, bez váhania by som ho kojila samozrejme, ale takisto si nerobím tazkú hlavu z toho, ze je UM, keď vidím, že je teraz úplne spokojný, veď v prvom rade na tom by malo záležať🙂
To ci je kojenie precenovane, na to jednoznacnu odpoved nedostanes, kedze je to tema ktora maximalne polarizuje tuto komunitu. Ja som za zdravy rozum a zlatu strednu cestu, aj co sa tyka kojenia. Ano, je to to najlepsie pre dieta, je to najprirodzenejsie a navrhnute 🙂 len prenho a ked to ide a dietatko je spokojne je to super a vtedy ma zena kojit a vazit si ze moze. Ale budme radi, ze pre zeny ktore kojit nemozu, lebo ANO, skutocne take existuju, nie len - podla niektorych - "krkavcie matky" ktore sa tak rozhodli - existuje mlieko umele vdaka ktoremu mozu dat babatku vsetko co potrebuje.
Je uplne odporne, ako teraz cele okolie masiruje mozgy, ze zena je len vtedy dobra matka ked koji a ta ktora nekoji a je uplne jedno preco, sa jednoducho dost nesnazi, je prilis pohodlna, nelubi svoje dieta ked mu nie je schopna dat to co by prirodzene mala 😠 Je neskutocne, ze uz aj predavacka v obchode alebo na poste je schopna sa vas spytat ci kojite, pricom je to len vasa vec a vasho dietatka a najblizsej rodiny - ja sa jej predsa tiez nepytam cim krmi svoje deti, jednak ma to nezaujima a jednak si myslim ze to robi s najlepsim vedomim ako kazda mama. Ale to uz je na SVK narodny sport - hodnotit a porovnavat.
A presne v takom duchu sa nesie aj tvoja odpoved @zajaciq , aby som ta citovala - "absolutne stupidna" - nijakym sposobom si neprispela k rieseniu problemu ktory @savanahhh ma, ale s pokojom si oznacila zeny ktore nekoja za lenive, ktore si ani nedaju namahu aby skusili dat decku to najlepsie ... 🙄 Nehovoriac o tom, ze sa bijes do prs aka si odvazna, lebo si nedas servitku pred usta a s kludom ich pourazas... A co sa tyka nakupovania UM a prislusenstva k nemu - zrenicky sa ti rozsiria najma ked sa pozries na tu cenu a preto nech mi nikto nehovori ze UM je lahsia cesta.
@savanahhh sprav tak ako citis ze je najlepsie pre teba a tvoje dietatko a vsetky nazory a hodnotenia "supermatiek" ignoruj. Drzim palce nech ste cim skor v pohode 😉
necitala som prispevky báb len Tvoj tak ak by to uz bolo napisane sorry. Cely problem je prave v tom ze sa obmedzujes. Keby si jedla vsetko normalne nic by mu nebolo. A kazdy chlapec je nekludny na prsniku a cucat bude chciet este pekne dlho. Aj moj chcel kazdy chvilku stale sa vrtel teraz ma 3 a este si pyta. Zato imunitu ma na jednicku. Ja som jedla vsetko
😀 😀 😀 urcite ked niekto nekoji, tak nieta nestraca!!!!!!!
mrzi ma ked vidim maminky ( co kojili cele roky) ako si myslia ze to im to zaruci hento a tamto.............akoze kojenie nie je zle! nie je na skodu! a urcite dietatu neublizi!!!!!!! ale tvarit sa ze je to jedine spravne, jedine dobre a nenahraditelne a ze matka ktora nekoji je zla matka, je sakra pokrytectvo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ak sa matke da kojit tak nech koji, ale urcite to ze nekojila neznamena, ze nebude mat taky emocionalny a pevny vztah s dietatom, neznamena to ze dieta bude chorlave, neznamena to ze dostane rakovinu prsnika, ze dieta bude menej inteligentne a podobne hovadiny co sa popisali......... to je fakt strasne zvelicene!!
ja som kojila 7mesaicov. mlieko mi odislo a mohla som skusat mozne aj nemozne, maly mlieko nechcel. kupila som vsetky mozne znacky UM z lekarne aj drogerky, skusila som vselijake kase. kravske mlieko, kupenske plno aj polotucne, cerstve aj trvanlive, skusila som granko, kakao, krupicu, puding............ no proste NIC NECHCEL. moj syn od 7ich mesiacov nepije mlieko a to udajne dieta do roka MUSI mat dve porcie mlieka! podla vsetkych tych publikacii je potom moj syn predurceny na zanik, lebo nema dost vapnika, dost materinskej lasky a blizkosti, dost kontaktu so mnou, takze urcite nema dobru imunitu a podla jednej exta studie co sa mi dostala do ruk asi pred rokom, nebude ani inteligentny 😀 😀 😀
ja nepoviem, kto moze a chce nech koji, ale tvarit sa ze materske mlieko je to jedine co dietatu aj matke zabezpeci iste veci, je prinajmensom naivne
Ahoj, ja som mala podobnu dilemu, ked sa mala narodila. Mlieka som mala neurekom, tiez bola taka nespokojna a stale len pila a pila to mlieko. Ale priberala velmi pomalicky. Taktiez som sa stranila umeleho mlieka, az napokon na poradni v 8.tyzdni som ju musela odpojit a zacala som jej davat Aptamil - Nutrilon na prikaz lekarky. Od vtedy bola uplne spokojna, spinkala krasne a tiez nemala ziadne bolesti, co sa tykalo bruska a podobne.
Ale k veci - mala je chora takmer stale. Ja som sa ju snazila kojit kvoli jej imunite, no ona uz mala tolko antibiotik, ze ich ani spocitat neviem. Ja si osobne nemyslim, ze v dnesnej dobe je materske mlieko nevyhnutnostou. Umele mlieka maju podla mna viac vitaminov a potrebnych latok pre babatka. Kamoska davala jej malej umele mlieko od narodenia a to dieta nebolo chore poriadne este a nasa je stale chora... Podobne skusenosti mali aj moji znami.
Ale je to taktiez kazdeho osobna vec, podla mna take, ze kojit do 3 rokov je nezmyselnost.. Ale vela ludi to robi 🙂)))
necitala som tych xy prispevkov, teda napisem rovno moj nazor...obe deti som zial nemohla kojit /nedostatok mlieka a zapal prsnikov/ cize po cca mesiaci trapenia som bola nutena siahnut po umelej nahrade, co nas uz v tom neskutocnom strese a panike z hladnych deti dostalo do normalu. nebol s tym ziadny problem, deti boli zrazu ako vymenene. teraz maju 8 a 7 rokov, su zdrave, nemaju alergie a choroby ich obchadzaju /atb sme brali asi len 4-5x/...cize u nas to kojenie zas az tak nechybalo 😎
neviem ako stare dieta mas ale mala som podobny problem vsetko to nakoniec bolo o rfluxe nadprodukcii mlieka a neskor zasa nedostatocnej tvorbe ale zavolala som si laktacnu poradkynu a bolo to ok, kojim doteraz
precenovane urcite, nie je pravda vsetko co sa pise, ja som kojila starsiu 7mes a je stale chora uziva lieky na imunitu, kamaratka kojila 1mes a jej mala takmer nevie co su to lieky
ale ja osobne som za kojenie je to to najkrajsie co zena moze so svojim miminkom prezit, ked sa mi starsia odstavila aj som si poplakala
p.s. ak sa mas trapit ty ci dieta kojenie nema vyznam
@savanahhh vyhladaj laktakcnu poradkynu - ak chces a mas zaujem kojit... ta ti poradi najlepsie...
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do...
a co sa tyka toho precenovania, urcite nie, pretoze zijeme asi na inej planete, ked v nemocnici(porodnici) ti hned nukaju flasu s umelym mliekom a pediater tiez 😎
PS. ja budem nasho drobca kojit ako to pojde
ja si skôr myslím, že preceňované je umelé mlieko, nie? :D :D :D :D :D :D :D
precenovane su rozne "must have" hluposti, co kazde babetko musi mat. kolko tehotnych venuje ovela viac casu vyberu kocika ako priprave na dojcenie??? inak, nie je sex precenovany, ked sa da dieta urobit aj ivf? 🤐

ja si myslim ze netreba sa za kazdu cenu trapit nad kojenim.ak mas pocit ze dietatu lepsie robi UM daj mu ho.Preco? pretoze dieta vyciti ze matka je nervozna a materstvo nieje o kojeni ale o krasnych chvilach stravenych s tvojim dietatom.Naco su preplakane noci? Utrapene nevyspate dieta?Mnoho matiek si mysli ze ked dojcia svoje dieta za kazdu cenu tak mu davaju to najlepsie co sa da ale co ak ho nieco trapi?a moze byt milion veci.A to ze sa trapis ty alebo tvoj manzel, na to sa ti kazdy moze vy...ale trapite svoje dieta!Pocuva sa to dobre?a to nehovorim len tak ale z vlastnych skusenosti.A pokial ide o obranyschopnost tak tomu tiez neverim, lebo moja mala je od 4 mesiaca na UM a zatial mala iba raz v zime sople pretoze sme mali priliz teplo kde spala a inak je zdrava, do teraz sme nemali ziaden problem a moja sestra ma o 2 mesiace starsieho syna a je plne kojeny a este som nepocula od jeho 2 mesiacov zivota aby ten chlapec nemal sople alebo nebral antibiotika alebo nemal streptokoka a podobne.Jednoducho stale ked rozpravame stale mu nieco je.Sopli uz ani neviem ako dlho a je uz potvrdeny alergik,ma velmi slabu imunitu a to ma este len 9 mesiacov.My mozme ist s malou na vylet a podobne bez akych kolvek obav alebo problemov a oni nikdy nikam pretoze stale maju minimalne sople ked nie viac.A teraz sa pytam, kde je ta imunita?Odolnost?Ja som nebola kojena vobec a niesom alergicka a maximalne dvakrat do roka som chora a moj manzel nevie co je UM a je silny alergik.Kde je teraz pravda?A pri problemoch s dietatom a nevyspatych prerevanych nociach v prvom polroku zivota tvojho dietata, sa ako budes tvarit ked ti niekto spomanie, ze kedy budes mat druhe?Niekto ti povie "Ved polroka neprezijes?"ale okolo dietata nemas prezivat ale mas si ho uzivat a to je rozdiel.A este jedna vec co sa mi potvrdila je, ze ak budes nervozna ty s dietatom, hned sa to prenesie na manzela a rodinu, vzniknu hadky a nedorozumenia, a pod.Moja skusenost.