Pozor na výber laktačnej poradkyne
Prečítajte si článok s názvom: Zásahy do farmakoterapie dojčiacich žien, strana 16
@horseshoe Inac predstvate si, mala som sekciu v celkovej nakroze, a dojcila som 2,5 roka...takze mamila hovori toto, mamila hovori tamto.....dakujem, neberiem to ako pismo svate, lebo u mna vsetko co hovori mamila nikdy neplatilo...nech si hovori, co chce....nebudem sa toho fanaticky drzat
Myslim, ze zbytocne davate zenam pocit, ze neurobili maximum
@sardinka335
Lobby Mamily - no Mamila ako obcianske zdruzenie zial nema ziadne financne prostriedky z toho, co robi. Maximalne dobrovolne financne dary, ktore jej ludia posielaju z dobrej vole. Co sa tyka laktacnych poradkyn - vacsina z nich poskytuje pomoc a poradenstvo bez poplatku. A tie, ktore poskytuju za poplatok, tak je jeden z prijmov, z ktorych ziju a teda poradenstvo robia ako svoje povolanie.
Okrem toho nemas pravdu a velakrat vyrobcovia umelych mliek porusuju kodex, ktorym su zaviazani. Kodex, ktory ma chranit materske mlieko. Naposledy to bola tato septembrova kauza ktoru financovala firma Nestle - vyrobca umelych mliek - mozes si to najst na internete. Jej sucastou boli plagaty, na ktorych matky dojcili svoje deti a prsniky mali pomalovane ako Hamburger alebo Coca-colu. Pointa - matka, ktora jedava hamburgery a pije Colu, tak takej ide z prsnikov hamburger a Cola namiesto mlieka a teda umele mlieko je lepsia volba 😵 🤐
A ty dokola omielas ako Mamila schvaluje vsetky lieky bez rozdielu, kazdu chorobu bez rozdielu - nie je to pravda.
Tymto koncim v tejto diskusii, co som chcela, som povedala, mozno niekomu moj nazor pomoze...
No tak zase podvyživená matka (v zmysle nedostatok živín ako dôsledok nesprávneho - nezdravého a nevyváženého stravovania trvajúceho roky) toho naozaj nemá veľa čo poskytnúť...
A možno aj to je jedna z príčin, prečo mnohé dojčené deti majú slabšiu imunitu a bývajú často choré.
@mircalla Kazdy povazuje za extremizmus nieco ine. Tu na MK figurujem v skupinach o dojceni skoro 3 roky, radim ako dojcit, ako riesit rozne problemy. Sama kojim uz takmer 3 roky s roznymi problemami. Skutocne som mala velmi vela problemov pri kojeni. Preto si myslim, ze moje rady a nazory mozu zenam pomoct. A nie ze v zenach vytvaram pocit viny....
@horseshoe ktore su tie pripady kedy dojčiť neodporuča???
Lebo aj ked povie ze liek prestupuje do mlieka tak povie - zmente liek, a zvaze závazné riziká nedojčenia...takže povedia sice A ale hned začnu strašiť tými ,,závažnými rizikami,,.
Počet hodin nedojčenia je podla mojej psychiatričky blbooost na entu...pri niektorých liekoch určite nakolko hladina učinnej latky sa dvihne a proste do dalšieho užitia lieku sa udržuje ale neklesa...napr.AD. A teraz čo? Takze zase sme tam kde sme boli - nič nie je cez šablonu. A ked dieťa bude vrieskať hladom v čase ,,odstupu tých hodin,, počas ktorých nema zena dojčiť? Bude počuvať vrieskajuce decko? Flašu mu podla mamily davat nema...ani cumel. A teraz babo rad...
Takze to su tie rady...a nie ze matky si myslia ze urobili všetko - oni urobili všetko čo v danej chvili mohli, vedeli - ja sama so skušala davat cievku na prsniku a par mesiacov som sa trapila poznám to. To len druhí si myslia zo svojho pohaldu ze ved ,,mohla vydržať viac,,. bolesti, nepohodlia, plaču, zapalov...kazdy ma hranice inde. Sposob krmenia z nikoho dobreho rodiča nerobi. Svet nie je čierno biely...
@slniecko77 s imuno oknom ma kamaratka super skúsenosť,malý plne kojený a pediatrička im odporučila v období toho imuno okna pomaly skúsiť trošku príkrmu lebo vraj v tom období je to naj.odviezla ich zachranka s anagylaktickym šokom.teraz má 14 mesiacov ma polyvalentnu alwrgiu na potraviny.a čaká ich hospitalizacia aby pod dozorom začali s nejakými potravinami.uz jeden pokus bol neúspešný,tak že pockaju ked bude mať rok a pol.v rodine nemajú absolútne žiadneho alergika.kamoska je cele dni na pečive suchom,ryza zemiaky,ako náhle si na chleba natrie maslo.maly hneď reaguje.dala mu do ruky kúsok mrkvy za minútu bol vyhadzany opuchnuty.
Pomoc ženy...kam to celé speje? Kedysi ženy dojčili bežne, nebola to žiadna veda...ak bola a mali s tým problém, boli tu na to lekári, babské recepty...atď... Načo celé to šialenstvo okolo Mamily?? je to jedna sekta...už som alergicka na tie slniečkárske matky s batikovanými šatkami s jedným dieťaťom v šatke v predu a s druhým v šatke vzadu čo citujú výroky z kníh a stránky Mamily... je mi z toho zle 😢 a týmto slávnostne prisahám že ked budem mama, tak budem iná! :D a žiadna móda šatiek a dojčenia kdekolvek, akokolvek, kedykolvek hlavne verejne, nech ma každý vidí a každý o tom vie, aké je dojčenie super , nezláka!
Dojčenie je pre mimi životodarne..to si uvedomujem...ale prečo z toho robia niektore ženy životný štýl??
Mimochodom...pred 20 rokmi, keď moja sestra porodila, nemala mlieko...Pamatám si ako plakala (mala som 6 rokov), ako chodila po lekaroch... a nepomohli jej...behom par dni ju smutok presiel a presla na umelu vyzivu. A zdravsie decko, ako je to jej, dnes už 20ročné, snad ani nepoznam...🙂
@mircalla presne ako vravíš...moze radiť v problémoch prisatia, zvyšenia tvorby a tychto veci...o ostanom nema šajnu, ale bude tu zavádzat zeny ze nevadi ze hlcu lieky a koja. Lebo ved manna nebeská...
Kolko ludí sa stale stravuje nezdravo, fajčia...aj zeny. To čo jedia ide do MM. Najradšej by boli aby UM uplne stiahli z trhu...verim tomu. Ak matka bude jest vizivovo ,,mrtve jedla,, tak asi ani v tom mlieku to zazrak nebude...neviem teda od kial tie vitaminy, mineralne latky a ine veci zoberie...zo vzduchu asi.
@horseshoe ano ano je to take skryte že matka musi byt velmi disciplinovaná aby teda to mlieko bolo ok, a nesmie akoby "zhrešit" a tym pádom mozu u matky navodit tiez taky pocit viny ked si dopraje niečo čo nie je dva krát zdravé - ale čo je dneska zdravééé... skoro nič ☹ a tým pádom teda akoby usmerňujú na to že keď sa dá umelé mlieko je to bez práce a obmedzovania sa 😀 akurát obmedzovanie potom nastane možno aj inde veď umelé mlieko stojí strašné prachy.. ja kojím a neviem dokedy budem ale zas ja si neviem predstavit kojit dieta dlhšie ako povedzme rok ☹ a cítim sa koli tomu previnilo ale proste zatial mam taky pocit ze to dlhšie nezvládnem ako tych 10-11-12 mesiacov... neviem no ☹ minule som akurát pozerala stránku dojčenie.com a tam sa prezentuje pani že dojčila tušim do 4 rokov a na porodnej sále sa jej prisalo babetko a zaroven aj jej syn ktorý už tam chodil a mal 2 ci 3 roky ja neviem ☹ toto by som nezvládla a npr ja som sa cítila vinne za to že nemám v sebe pocit že chcem moje dieta kojit tak dlho ☹
@8291 chcelo by to vacsie podrobnosti a poznat sirsie suvislosti. Kazdopadne podla toho jedneho pripadu tazko posudzovat teoriu imunologickeho okna.
Je mozne, ze to dieta by dostalo anafylakticky sok aj keby zacalo byt prikrmovane po 6 mesiaci - ked sa to vo vseobecnosti odporuca, Osobne by som to na imunologicke okno nehadzala a uz vobec nie na dojcenie.
@rica1 a presne sem to vedie...z čoho máš pocit viny ked robíš všetko tak dobre ako len mozeš? Prečo sa porovnavaš s inymi zenami? Čo o nej vieš okrem toho ze dojčí? Nič...ale uz si ju idealizuješ na zaklade toho čo robí a nie na zaklade toho kým je - mozno je to na figu manzelka...nevesta alebo kamoška...čo ty vieš. Super zena to nie je - taka neexistuje. Mozno tvoje deti vo vysledku budu ovela štastnejšie a spokojnejšie ako jej..kto vie? Uz som tu čitala aj take temy kde matka cela zufala lebo jej 2 ročne dieťa sa uz nechce kojiť...tak mu nasilu ma strkať cecek do ust...lebo je to vraj ,,špurt,,. Dojčenie akoby sluzilo zenám a nie deťom. Ani ja by som to nezvladla dojčiť do 4rokov a ani to zvladnut nemusim...nie je to šport ani suťaž.
@slniecko77 tak to určite by dostal o tom netreba ani diskutovať.on bol od druhého mesiaca stále taký soploško a furt niečo.dr si aj myslela ze ci náhodou nebude alergiu,lebo mal aj dost ťažký atopycky ekzém.tak im toto poradila.ja som tu štúdiu spomenula len kôli tomu ze je hrozne vek dojcenych deti alergikov.a ja si myslim že aj mamicky po pôrode sa nestravuju pestro aj keď dojčia lebo potrebujem hneď schudnúť na veľkosť 36.ale nechcem maminy vôbec urážať česť výnimkam neutočim na nikoho ale poznam také baby.
@8291 materske mlieko je to najlepsie co dieta moze dostat, o tom je naozaj skoda diskutovat 🙂 priroda je naozaj velmi mudra.
Praveze dojcenim by mala ist vaha dolu...v UK okrem inych vyhod aj tymto nabadaju maminu na dojcenie 😉 😀
NaSlovensku dost casto zakazuju jest to ci ono, lebo je to mozny alergen a tiez to davat detom..ja som citala aj odporucania WHO aj teoriu imunologickeho okna a priklonila som sa k tomu co mi prislo ''logickejsie''.
@sardinka335
A to nevieš??? Nie zo vzduchu, ale aj takáto matka má zásoby vo vlastnom tele a všetky potrebné živiny potom prechádzajú do MM z jej kostí, krvi... 😅
@lorela no ano...dieťa ju vycuca....ved ako to bolo za vojny ked nemali stravu? Zeny mali všetky zuby odvapnene....tehotenstvami a dojčenim...ako je to možné??? Ta kampan ma pravdu v tom ze sa treba zamysliet nad tým ako sa stravujem myslím si ze v ,,emerike,, je to potrebne hovoriť...to je jasne...tu je uz vela uvedomelých zien.Ja som jedla všetko tak ako som mala chut- treba skušať, ja by som na zakazoch nevydržala...ked mam na to chut tak si dam. Syn sa mi vyhadzal len raz...ked som zjedla horku čokoladu na posedenie...strašnu chuť som mala.
@lorela zase ten argument "poznam deti ktore su dojcene a su chorlavejsie ako tie co su na UM"....akoze fakt dookola dokola to tu ide. 🙂 WHO na zaklade celosvetovych skumani zistila ze dojcene deti maju lepsiu imunitu a maju nizsi vyskyt roznych ochoreni (UM je na trhu od povojnoveho obdobia, takze na nom vyrastli uz 3 generacie)...amen. ak si robila komplexnejsi vyskum ako oni, a zistila si ine vysledky, kludne sem daj link, nech si to precitame....ale obhajovat UM na zaklade toho ze susedkyne deti to a kamaratkine tamto, to je fakt ze srandovne...hlavne ak sa dobra imunita posudzuje podla toho kolko krat mali deti sople. 🙂
@canama Milujem sarkastické odpovede 🙂.
WHO robila/robí rôzne výskumy, zaujímavé, že "fanatici" vyťahujú len tie, ktoré sa im hodia. Tiež veľmi veľmi srandovné. A bacha, CELOSVETOVÉ, nie celoslovenské...
Výskum som síce nerobila, ale mám pár zdravých očí a uší, a vidím vo svojom okolí deti, ktoré boli dojčené, niektoré dlhodobo, a choré sú často. Zdĺhavý priebeh, vysoké teploty, komplikácie, nie nejaký soplík.
A pochopiteľne, že imunita je zhluk viacerých faktorov, ako len dojčenie/nedojčenie, takže ako si si vyložila vlastne to skúmanie WHO ohľadom lepšej imunity dojčených detí?
Farmaceuti by radsej mali hladat vhodne lieky pre tehotne a dojciace zeny a nie alibisticky na vsetko pisat,ze je to pre ne nevhodne.Lebo to je strasne prijemne 4 tyzdne mat zachvaty kasla a nemoct si dat ziadny liek.Dojcila uz dokopy vyse 3 rokov a nemozem skoro nic uzivat.Podla mamily zase nic neskodi.Tak nech sa uz konecne dohodnu,ako to je.
ješíííš WHO...@lorela a ty si nevedela ze udeniny škodia a sposobuju rakovinu???
Teplu vodu zase objavili...
@duratlicka a čo maju robiť pokusy na dojčiacich a tehotných zenách?...taky vyskum trva viac ako 5 minut a stoji kopu penazi. Liekov čo na kašel mozeš je dost, všetko zavisi od tyzdna tt a podobne.
@sardinka335 Nebola to astma ani zapal.Uzivala som vsetko,co sa dalo a nic nepomohlo.Zeny niekedy musia uzivat aj to,co nesmu.Mozno by bolo dobre,keby sa ich skusenosti zbierali a potom posudili.
@sardinka335 Noooo, vďaka za pripomenutie 🙂 To je práve jedna z tých štúdií, ktorú by "propagátorky dojčenia za každú cenu" nemali opomenúť do budúcna, pretože práve toxíny sú látky, ktoré prechádzajú do mlieka a žiaľ, čím dlhšie dojčenie tým viac toxínov v mliečku.
@slniecko77 ha že váha dole, ja som práve výnimka, ktorá potvrdzuje toto pravidlo, ja som pri kojení oboch detí pribrala

@horseshoe pocit viny z nedojcenia si zeny nevytvaraju vo vlastnej hlave...dovolim si napisat....i ked ja som dojcila a netyka sa ma to...ale teto pocit v nich vytvaraju prave ludia, ako ste vy....pardon za uprimnosti