icon

Problémy s dojčením po náročnom pôrode

16. dec 2025

Ahojte chcela by som sa poradiť. Som 5 dni po pôrode a stále sme v nemocnici nakoľko pôrod bol extrémne náročný, dieťa má zvýšený bilirubin a podozrenie na zltacku a ja už 3 deň totálne upchate mliekovody. Som extrémne vyčerpaná a neviem čo robiť. Na jednej strane viem že musím kojiť aby mala výživu a pomôže to sj na tu zltacku, lenže ako keď tie prsníky sú upchate. Dali mi kvapky oxytocinu do nosa, nahrievam si to cervenou lampou. Včera som prsníky ako tak dala do normálu a cez bolesť som to dala von až išlo mlieko prúdom, lenže dnes je ten istý problém.. odsvackou to nejde pokial to nerozmasirujem z vrchu. Najhoršie na tom ne to že sa chce prisavat len na jeden prsník nakoľko ten druhý má problematickú bradavku je úplne zatvrdnuta a nechce na tomto prsníku byt. Ta druha bradavka má strašne boli už. Prosím vás o všetky rady čo vám pomohlo pri takomto probléme.. už som tak v koncoch že som za tých pár dni chudsia ako pred tehotenstvom podľa mna som celých 14kg nechala tu. A o tom kedy som naposledy spala 8 hodín denne ani neviem. Ďakujem vám.

bolarazjedna
16. dec 2025

Kvetinovú masáž bradaviek si skúšala? Skus pozrieť na mamike, ako sa to robi. Žiadajú laktacnuu poradkyňu k sebe, niektorým bábätká treba pomôcť, aby sa vedeli dobre prísat, ešte sú slabé, rýchlo sa vysilia aj oni. Začiatky vedia byť ťažké. My sme sa na trápili tiež prvé 2 týždne, kým sa môj syn naučil dobre sať. Držím palce.

reela
16. dec 2025

Moj syn kvoli novorodeneckej zltacke sa nevedel prisat, taky slaby bol, ako caj. Plus moje ploche bradavky k tomu... pomohlo, ze som mala odsavacku (ktora mi vyriesila aj upchate mliekovody spolu s masirovanim) a som mu proste davala odsate mliecko cez flasku, lebo cez sosak sa mu lepsie pilo.

majlo1234
16. dec 2025

Tepla sprcha, a rozmasirovat kym budu makke, odstriekavat po teoskach aspon. Zaciatky dojcenia su tazke a hrozne, cele je to otrasny zazitok(aspon take su moje spomienky-a to dojcim uz 4 roky vkuse🤣)
Nejaku dobru laktacnu poradkynu si najdi, pompze aj fyzicky aj psychicky

anjelicek26
16. dec 2025

Pozicaj si odsavacku a kazde tri hodiny odsaj co sa da... pomoze to aj na to upchatie (babo ti taha slabo, kvoli zltacke) a aj sa to lepsie rozbehne. A nerob si tlak, keby to neslo, mame umele mlieka. Davaj na seba pozor a oddychuj.

michaela329
16. dec 2025

Teplá sprcha, masáž , mne nosili aj vankúšik na nahrievanie a teda neviem, či i vás v nemocnici majú lajtarium, ale v Žiline mali s takou veľmi vykonnou odsávačkou, mne to klasická automatická nepotiahla. Doma len ručná. Mne sa malý tiež neprisal, kŕmili sme aj UM práve kvôli žltačke.

autor
16. dec 2025

Ďakujem vám iddm poskúšať všetko postupne.. už som rozhodnutá že pôjdem každé druhé dojčenie cez striekacku pretože má to unavuje.. chcem jej dávať to materské mlieko a už som ok aj stym ak by to malo ísť cez fľašku. Z toho jedno prsníka vie piť aj 40 minút.. priloženie nám robí problém protestuje aj 10 minút ale potom jej to už ide pekne..
Ja nie som nejako ešte ani v pohode s tam pôrodom. Praskla mi voda v 37 týždni len najhoršie bolo to že pôrod nepostupoval museli dať oxytocín, použiť vakum, placenta nešla odlucit tu mi manuálne vybrali a take vnútorne poranenia mám na krčku aj vo vnútria opuchy do toho aj to dojčenie je problém.. je toho veľa naraz

michaela329
16. dec 2025
@anonym_autor

Ďakujem vám iddm poskúšať všetko postupne.. už som rozhodnutá že pôjdem každé druhé dojčenie cez striekacku pretože má to unavuje.. chcem jej dávať to materské mlieko a už som ok aj stym ak by to malo ísť cez fľašku. Z toho jedno prsníka vie piť aj 40 minút.. priloženie nám robí problém protestuje aj 10 minút ale potom jej to už ide pekne..
Ja nie som nejako ešte ani v pohode s tam pôrodom. Praskla mi voda v 37 týždni len najhoršie bolo to že pôrod nepostupoval museli dať oxytocín, použiť vakum, placenta nešla odlucit tu mi manuálne vybrali a take vnútorne poranenia mám na krčku aj vo vnútria opuchy do toho aj to dojčenie je problém.. je toho veľa naraz

@anonym_autor tak dupľom na seba netlač, musíš byť najskôr v poriadku Ty a potom všetko pôjde ako má.

juliet86
16. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor zlatik vela sil. neviem kde si. v bratislave mam tip na 2 laktacne ktore su super. pridu ti pomoct priamo do porodnice. mas narocne obdobie. ie to velmi prevelmi narocne pre telo nysel aj dusu. vydumamky.sk drz sa

autor
16. dec 2025
@juliet86

@anonym_autor zlatik vela sil. neviem kde si. v bratislave mam tip na 2 laktacne ktore su super. pridu ti pomoct priamo do porodnice. mas narocne obdobie. ie to velmi prevelmi narocne pre telo nysel aj dusu. vydumamky.sk drz sa

@juliet86 Dakuejm za odpoved.. áno som z Bratislavy, ďakujem idem pozrieť

kiki68
16. dec 2025

Moj syn mi rozbehal mlieko, tiez podobny problem s druhym dietatom skrz porod a neonatologiu a on to rozbehal tak, ze ako sa do 3,5 roka kojil, tak mi nejak uplne jemne skrabkal vedla bradaviek zo strany a zrazu to same zacalo valit. Odsavacka isla 40 min a kvapku dostala von. Dosiel mlady a pozerali dve sestry, co boli aj laktacne, ze aky trik. Ze to este nevideli. On ma nejaky trik na to, lebo vzdy ked toto spravi mi vyleje prso, alebo doslova. Minule cely matrac od mlieka…

kavasaki370
16. dec 2025
@majlo1234

Tepla sprcha, a rozmasirovat kym budu makke, odstriekavat po teoskach aspon. Zaciatky dojcenia su tazke a hrozne, cele je to otrasny zazitok(aspon take su moje spomienky-a to dojcim uz 4 roky vkuse🤣)
Nejaku dobru laktacnu poradkynu si najdi, pompze aj fyzicky aj psychicky

@majlo1234 jj dojčenie vie byť masaker. Je to skutočná živá existenčná činnosť. Určite teplá sprcha, či skor keby ze sa dá, ĺahnuť do vane. Dať si horuci kupel. A masirovať..... ak by som mal tvoje inicialy, viem ti poslať Reiki. 💚

autor
16. dec 2025

Ďakujem vám za odpovede. Neviem čo sa stalo ale mala sa mi prisala na ten prsník čo nechcela a bola na nom asi 2 hodiny ale úplne sa to uvoľnilo.. skúsili sme zmenu polohy… tak dúfam že to takto vydrží a že to rozbehame..

juliet86
16. dec 2025
@anonym_autor

@juliet86 Dakuejm za odpoved.. áno som z Bratislavy, ďakujem idem pozrieť

@anonym_autor ak chces napis mi sukromne poslem ti kontakt na obe. nechcem ich tu zdielat verejne oni su top of the tops a vela sil

majlo1234
16. dec 2025

No dietatko je vzdy ucinnejsie ako akakolvek odsavacka, mozno ti to proste odsala. Pokial sa prisavat chce anprosava sa ti relativne bezbolestne, nechaj ju kludne cuckat hodiky, neobmedzuj dojcenie na desat a desat minit alebo kolko sa hovori. Proste dokial vam obom bude fajn, tak ju mechaj. Mne sa napriklad dojcilo pohodlne len v lahu na boku, tak som tak obe deti dojcila