icon

Problémy s dojčením v nemocnici

liliblacky
3. mar 2025

Zienky, isto ste si niektorá s tým presli. Som v pôrodnici s novorodencom, snažím sa dojčiť ale nejde to :/ Jednak je syn lenivý a moc sa mu ťahať nechce (skôr tak zuzle), a jednak ja mám malo mlieka (aj keď kolostrum sa už spustilo, no mám tukové prsia a malo mliečnych zliaz), sme tu len 2 dni. No je to katastrofa, lebo ja ho priložím, on sa nacucne ale v podstate sa len hra, potom druhé prso a potom samozrejme plače lebo je hladný… Uz druha noc bola čistá katastrofa, nespala som nič :/ Sestrička z novorodeneckeho mi fakt pomáhala, aj prikladať ale on ako keby si nevedel nič vysat (keď mi stlačila prsník tak niečo vyšlo). Tak mu priniesla materské mlieko v striekačke, ale tiež bol problém, nechcel si to potahat ani cez prst, musela mu to strieknut.. potom zaspal asi na 2 hodiny a jasne, že sa zobudil znova a opäť ten istý problém… z prsnikov nič, dali mi aj odsavacku, nevyšlo nič… Tak zase mlieko od nich cez striekacku, nechala mi už aj nutrilon, ak by som potrebovala dokrmit, lebo že materské dávajú len prvých 24 hodín… každý že “len prikladať”, lenže ja nemôžem byt 24 hodín hore a akonáhle ho dám z prsníka preč tak plače lebo je hladný… rovnaký problém bol pri dcére, v nemocnici som nespala nič, doma som skúšala aj laktacnu a všetko a po 2 týždňoch sme presli na cisto UM… ako to mám vyriešiť tu v nemocnici? Aby som aspoň tie 2-3 hodiny spala aj ja, kým spi drobec :/ Ďakujem za nápady!

Strana
z3
pribinak
3. mar 2025

Wau …novorodenec je lenivý 😳😳😳😳😳 tak ty si iný level

evcagabi
3. mar 2025

A preco mu nedas to um?

lenkakravcova
3. mar 2025

@liliblacky deti začínajú jesť na 3-4 deň po narodení. Dovtedy je to len oblizovanie kolostra.. nemáš sa kde ponáhľať. Ste tam ešte veľmi krátko na to aby mlieko tieklo potokom.
Pekne ďalej len prikladajú každé dve tri hodiny nech ocuckava a mlieko sa ti zajtra alebo pozajtra spustí. Dovtedy dieťa nezomrie. Prirodzene chudne ale prijíma vitamíny z kolostra, ktoré oblizuje.

greta2017
3. mar 2025

@pribinak boze boze...presne tento komentar potrebuje citat....nabuduce radsej nic nepis!

@liliblacky viem presne ako ti je. Mala som to iste pri oboch detoch. Ja som chcela velmi kojit ale v hlave som mala nastavene ze 3dni v porodnici na UM vydrzia a doma nastartujeme kojenie. Cize netrap sa, daj mu zakazdym UM v porodnici a ked mas energiu stale skusaj prikladat alebo aspon odsavackou stimulovat... pises ze uz 2dni ste tam to znamena ze zajtra by ste mali ist domov. Moja rada znie kup su kvalitnu dobru elektricku odsavacku a odsavaj si mlieko. Ja som davala prve 2tyzdne moje odsate vo flasi a ked som akurat nemala tak som dala UM. Maly sa tiez absolútne nechcel prisat aj ked bol hladny. A po 2 tyzdnoch sa vsetko krasne rozbehlo a bol cisto kojeny, ziadne flase ani UM. Pri dcere to bol rovnaky scenar. Ty teraz spi ked sa da a UM vyuzi ked ti pomoze. Drzim palce

pribinak
3. mar 2025

@greta2017 ty odkedy rozhoduješ čo môžem a nemôžem napísať?

greta2017
3. mar 2025

@pribinak nerozhodujem bola to rada lebo evidentne nemas empatiu ale zato mas potrebu rypnut si...

pribinak
3. mar 2025

@greta2017 ty odkedy posudzuješ kto má a kto nemá empatiu?

Toto nie je o empatii, či rypani, ale p zacudivani sa čo sú niektoré ženy schopne vyprodukovať

….lenivy novorodenec…..ty keď si taka náramne mudra, tak vysvetli ako môže byt novorodenec lenivý
Vrela vďaka

xena_
3. mar 2025

@pribinak No múdra si strašne. Vieš o tom, že toto bežne hovoria aj sestričky na tom novorodeneckom? Keď dieťatko nechce ťahať, alebo sa prisať. Zrejme to má mamička od nich.

pribinak
3. mar 2025

@xena_ nie neviem, ja som nič take nepočula a keby sj áno, mám mozog a novorodenec nemôže byt lenivý

xena_
3. mar 2025

@pribinak Si veľmi nepríjemná a necitlivá. A keby si sa chcela opýtať, odkedy ja posudzujem, kto je nepríjemný a necitlivý, tak odteraz. 😉

greta2017
3. mar 2025

@pribinak tak ak si to nepochopila z celeho prispevku tak uz neviem...aspon je tu dokaz ze si sa zamerala len na to jedno slovo "lenivy" a radsej podla svojho usudku si zhodnotila ze autorka prispevku je "iny level" , akoby si mala si to s porozumenim precitat este raz....

A ty si kto aby si zosmiesnovala ludi a vypisovala taketo komentare ako bol ten tvoj prvy skvost?

A "lenivy novorodenec" ,ak si to nepochopila, znamena ze ked ho prilozi na prsnik tak bud ani nevezme bradavku do pusinky alebo aj ked sa podari prisat tak netaha. Ano stava sa to...a je na to xy dovodov ale tym ta nebudem zatazovat.

oblecenie99
3. mar 2025

Zažila, pri synovi. Po troch dňoch šaškovania som poprosila sestričky o umelé mlieko, lebo tie naše na mňa aj vrieskali že dostane žltačku.

Mlieko sa mi spustilo až doma. Hneď, ako som prekrocila prah dverí. Píla som.ten čaj pre kojace matky (neviem druh, možno z DM??. Aj tak sa nechcel prisat, dnes už vieme aj dôvody, skúšala som aj laktačnú. Dokázala som sama odsať Max do 100 ml dokopy za 24 hodín. Následne sme prešli úplne na UM. Teraz čakám druhé a nastavená som tak, že buď, alebo... Mám toho načítaneho viac, a som na to pripravená po teoretickej stránke lepšie, aj viem,.čo ma čaká, ale zároveň som prijala, že ak by to nešlo, nebudem sa pomaly že rúcať, ako vtedy.
Drž sa.

domka222
3. mar 2025

Hlavne nezúfaj. Mne syna dokrmovali um. Tiež mlieko skoro žiadne. Ale akonáhle som prišla do domáceho prostredia,tak sa spustilo.

pribinak
3. mar 2025

@xena_ no vidím že ty si veľmi logicky typ, však vysvetli ako môže byt novorodenec lenivý ?

pribinak
3. mar 2025

@greta2017 ak novorodenec nezoberie bradavku do pusinky tak je nejaký problém a nie že je Lenivý

liliblacky
autor
3. mar 2025

@pribinak prosím ukľudní sa a takto ho včera nazvala sestrička. že je lenivý si ťahať, nevedel potiahnuť ani zo striekačky. uzdicku mu kontrolovala

liliblacky
autor
3. mar 2025

@evcagabi dám, nemám s tým problém, len nie úplne chápem ako (či cez tu striekacku a koľko atd). Keď som sa pýtala doktorky, tak zase len prikladať a prikladať.. ja tomu rozumiem, ale fakt ako ho dám dole z prsníka reve, takze to by musel byt na prsníku 24 hodín a aj tak sa nevie najesť

liliblacky
autor
3. mar 2025

@lenkakravcova ale to je ten problém, že ja neviem tie 2-3 hodiny, lebo on toľko ani kludny neostane. Zobudí sa hladný (v noci jedol to mlieko od sestričiek), priložím na 10 minút na jeden, na druhý, on už vypluva bradavky (lebo nič nejde), no za 2 minuty mi plače lebo je hladný (olizuje ruky, jazyk vyplazuje, hlada bradavku), dám ho spat a scenár sa opakuje.. mne len ide o to, ako získať aspoň tie 2-3 hodiny času medzi kojenim

tramtada31
3. mar 2025

@liliblacky Ano, teraz bude na prsníku stále, dbaj na dobre prisatie, aby ti nespôsobil zranenie. Aj mne sa spustilo mlieko 3-4 deň. Pri druhom som to nehrotila, kázala som mužovi kúpiť UM, doma som mu ho dala len raz a už sme kojili normálne. Chvíľu to trvá

liliblacky
autor
3. mar 2025

@greta2017 ďakujem pekne! a nebol potom problém pri prechode u flase spat na prsnik?

liliblacky
autor
3. mar 2025

@oblecenie99 veď to, tiež nechcem aby zltacku dostal kvôli nedostatku mlieka alebo čo.. a dávala si mu cez striekacku to UM?

ika02
3. mar 2025

Ahoj, mala som to isté pri oboch deťoch. Dali mi oxytocín a mlieko mi tieklo samé od seba ako zo striekačky🤪. Skús sa opýtať sestričky. Obe deti odmietali cumle, fľaše, tak som dojčila 33 a 31 mesiacov. Pôjde to, len sa nevzdávaj! Držím prsty Vám obom.

lenkakravcova
3. mar 2025

@liliblacky neponahlaj sa. Malé bábätko po narodení nemá ešte režim 3 hod. Moje tak okolo 1,5 mes takto začali dodržiavať. Predtým pili dokola každú hodinu a pol po 10-15 minut.
Tvoja hlavná úloha je teraz jesť, spať, umyť sa, kŕmiť dieťa a tak dokola. Celý prvý mesiac. Potom sa to pomaly začne upravovať keď skončí šestonedelie. 🙂
Nezufaj a prikladaj na požiadanie dokola dokola.
S UM zbytočne plašíš. To stačí po 4 dní začať pridávať, ale iba ak by sa ti to mlieko nespustilo.

lenkakravcova
3. mar 2025

@liliblacky a žltačku nedostane z nedostatku materského mlieka. Práveže to materské mlieko niekedy blokuje odbúravanie bilirubínu. Syn bol na materskom mlieku a v 6 mes boli sme v nemocnici lebo ešte stále tu žltačku mal. Musela som na týždeň prerušiť dojčenie a dávať UM (a odsavat svoje), potom mu zmizla.

greta2017
3. mar 2025

@liliblacky absolutne nie. Akonahle sa naucili prisavt a pit z prsnika tak som odkladala flase. Ale na ten prsnik stale treba prikladat ked uz budete doma...musi sa snazit. Ale na druhej strane treba ho nakrmit. Cize ty si odsaj mlieko, ked bude pytat papat daj ho na prsnik nech sa "potrapi" a ked sa prisaje a bude cuckat super a ak nie tak mu daj to co mas odsate, ked dopije odsaj si znovu pre dalsie papanie....a zas ten isty kolotoc. Je to otrava, a hlavne v noci to pre mna bol des ale tych par dni/tyzdnov sa to dalo vydrzat a potom uz sa len prisaval a papal priamo z prsnika

petamich
3. mar 2025

@lenkakravcova zltacku sice nedostane z materskeho mlieka ale preto, ze malo je, bilirubin sa odburava mocom a stolicou, ak novorodenec malo je, tak sa neodburava dostatocne a ano moze dostat zltacku

a autorka, toto presne som zazila, maly sa narodil a mal 4.5 kg, stale bol hladny, vacsinu casu v porodnici preplakal a ja s nim lebo som este mala smolu na personal na novorodeneckom, ktory si zmylil povolanie, nas by aj jedol ale zasa mu nechceli dat lebo norma je xy (ciastocne chapem, len ta norma asi nebola nastavena na 4.5 kg deti), za mna len vydrzat a nejako to prezit, ja som tiez prisla domov, mlieko sa mi zacalo tvorit a zrazu ho bolo na rozdavanie, zavolala som si laktacnu, pomohla s polohami a pod. a kojila som dalej bez vacsich problemov ale teda nas nanestastie zltacku dostal :( ale nebola to katastrofa, bol na zopar hodin pod tou UV lampou

luccija
3. mar 2025

Glukózu už nedávaju, keď materské ti uz n

ki__
3. mar 2025

Ach.. Toto isté som mala aj ja. Malý sa nechcel/nevedel prisať a namiesto toho aby mi sestričky ukázali, ako na to, mi robili extrémné výčitky. "Ako to, že neviem kojiť? Veď ja som jeho matka! Čo ho chcem nechať umrieť od hladu."
Bradavky som mala krvavé a boľavé, ako keby mi ich niekto rezal. Sestrička mi tak silno stláčala prsník, že som mala modriny. Až keď som plakala od bolesti aj od zúfalstva, že to nedám a nech ho konečne už zoberú nakŕmiť, ho sestrička zobrala ale s poznámkou, čo revem a že som nezodpovedná.
Z nemocnice som odchádzala na hrane ppd.. Až doma, keď som si konečne sadla a vydýchla, sa mi mlieko spustilo "potokom".
Takže nezúfaj!! Doma sa ti mlieko spustí, len sa nauč techniku. ✨💪🏼

luccija
3. mar 2025

Nechcú dať?moja takto isto po 4 dňoch už mabe

luccija
3. mar 2025

Nabehla na moje mlieko dovtedy glukóza, materské od nich, umelé všetko😛treba vydržať prikladať a dovtedy to lepiť s mliekom od nich aj umelym.Aj ja som prvé dni striekala striekačkou

Strana
z3