icon

Som 9 dní po cisárskom a stále nemám mlieko

kikus48
25. sep 2016

Ahojte. Potrebovala by som trochu povzbudit. Som 9.den po akutnom cisarskom reze. Mlieka sa mi tvori hrozne malo, denne odsajem max 70 - 90 ml. Malicku ucime s laktacnou poradkynou prisavat, zatial ju krmim po cievke. Robim vsetko. Caje, homeopatika, vinea, dokonca som si dala aj tmave pivo a objednala koprove semiacka. Myslite ze sa to este rozbehne ? Ste tu niekto komu sa laktacia rozbehla neskor ? Vopred dakujem.

kp7333
28. sep 2016

@kikus48 len na povzbudenie: mne sa pri prvej dcere nepodarilo nikdy odstat ani pol deci mlieka, mala som problem si vytlacit co i len par kvapiek na lyzicku, ked som jej davala vigantol. Vlozky do podrsenky som nikdy nepotrebovala, lebo mi mlieko nikdy netieklo a ani som nepoznala pocit naliatych prsnikov. Aaale, dcerka rastla ako z vody, v 4. mesiaci zdvojnasobila porodnu vahu a to bola len dojcena - kojila som na poziadanie kazdu hodinu. Tym chcem povedat, aby si sa nesledovala a nestresovala, ze mas malo mlieka. Ono je ho tolko, kolko si dieta vytvori sanim. Treba malicku povzbudzovat, aby co najdlhsie sala, sleduj ju, ci pri papani prehlta, ci sa jej hybe aj krk alebo len usta. Ak len dudluje, skus jej jemne masirovat licko v mieste kde konci sanka pri uchu. Podporuje to prehltaci reflex. Ak zaspava na prsniku a mas pocit, ze malo vypila, mozes ju hladkat alebo jemne stipkat do lica, aby sa prebrala. Proste cokolvek, aby vydrzala co najdlhsie sat. Na bolave bradavky si kup v lekarni mast a po kazdom kojeni si nechaj zaschnut kvapku materskeho mlieka na bradavke. Podporuje to hojenie. Prinajhorsom skus kalciovu mast alebo si daj predpisat framykoin, to uz ked budes mat naozaj bolave mokvajuce rany. Tiez som si tym presla v zaciatkoch kojenia a neraz som kojila so slzami v ociach. Treba vydrzat. Tie bradavky si casom zvyknu a kojenie uz nebude boliet. Drzim ti palce.

zltalienka
28. sep 2016

@2sisi2 aha..... moje nevracali. Ale bola som nahnevaná na sestričky, lebo kým bol u nich, tak mu vypestovali zapareniny až do krvi.

charity
28. sep 2016

Mozno by som zvazila krmenie injekcnou striekackou. Ukludnite sa obe...

2sisi2
28. sep 2016

@zltalienka to nie je bohvie čo! Môžem vedieť kde ste rodila?

2sisi2
28. sep 2016

Inak vie mi niekto prosím vysvetliť prečo keď má dieťa problémy s papaním ste proti používaniu fľaše? Cievky a strielačky sú akože lepšie? Neviem, nepočula som o tom tak ma prosím informujte 🙂 lebo ja som odchovaná na fľašk keďže mamina stratila mlieko a nemám pocit že by som bola iná....

2sisi2
28. sep 2016

Striekačky* (oprava)

charity
28. sep 2016

@2sisi2 Presne. A este dieta stipkat do tvare, aby unavene salo... Dojcenie je dolezite, ale nie za kazdu cenu. Namiesto uzivania si babatka s flaskou len horory a vazenia... Proste klud...

zltalienka
28. sep 2016

@kikus48 aspoň že neschudla! Musí spapat viac aby začala priberat. Dieťa musí jesť. Nech laktačná vymyslí ako, aby sa to dalo zvládnuť. Myslím, že zdvihnúť dávku UM ešte vyššie ako je 60 ml nebude dobre, skôr treba kŕmiť castejsie, naozaj aj častejšie ako 2 hodiny. Viem je to sibenicne, ale ako pisu mnohé maminy, babatka takto jedávajú, veľmi často, lebo maju malé brušká a tiez preto, lebo len toľko si naraz vytiahnu, viac nie je.... poväčšine.

zltalienka
28. sep 2016

@2sisi2 rodila som v Kosiciach - nová nemocnica, ten so zaparenou ritkou bol 6 dni na JIS, rozbalovat som ho mala zakázané, len nadojcit a vrátiť. Prečo sa pýtaš?
Prečo nie fľaša? Vysvetlím ako to mám ja pochopené. Z fľaše dieťa v skutočnosti nesaje, nepoužíva sací reflex, ale normálne pije. Z flasky sme schopní sa napit aj my dospelí, z cievky alebo zo striekačky to už nevieme ( skusila som, nedá sa), my už nemáme sací reflex, ale novorodenci práve toto potrebujú používať lebo inak si z prsníka mlieko nevytiahnu. V pohode, že sa informujes, pokiaľ ste taký problém nemali, odkial máš vedieť? Ci pracuješ na novorodeneckom?

charity
28. sep 2016

@zltalienka Tolko k teorii. Ale ked je mamicka na prasky, bradavky znicene a dieta stagnuje, treba sa na rozvoj cicania vykaslat a ist na plan B: ulahcit to obom ako sa len da.

kp7333
28. sep 2016

@2sisi2 pitie z flasky moze u novorodencov sposobit stratu sacieho reflexu. A potom je to zacarovany kruh - dieta odmieta prsnik, lebo mu "netecie" tak ako z flasky. Tym, ze nesaje z prsnika, nestimuluje bradavky, nedochadza k tvorbe mlieka, az zena mlieko strati. Za cias nasich materi bolo moderne dokrmovat deti z flase uz na porodnici (babatka neboli na izbe s mamou, ale na novorodeneckom, sestricky ich nosili na krmenie v presne stanovenych casoch, co nie kazdemu babu vyhovovalo a ked uz niemtore moc revalo, dostalo UM z flasky), preto vela nasich mam mlieko stratilo alebo vobec nemali. Dnes si na porodniciach davaju pozor, dieta dokrmuju len v krajnom pripade a so suhlasom matky a nie z flase, ale zo striekacky s tym, ze babatko pritom cuca prst, cim sa nasimuluje satie z prsnika.

lia23
28. sep 2016

@kikus48 na bradavky som si kupila IALUSET ..uuplne super ....par krat a bolo po probleme...inak,bradavky bolia ked je nespravne prisata.nespravnym prisatim sa ti mozu dopraskat...zo zaciatku som musela maleho budit,lebo mi zaspaval,v porodnici to bolo hrozne nakolko mi ukazali ako a nechali tak....museli sme sa trapit...doma som este nikolko tyzdnov plakala pri kazdom kojeni,zeny veaveli ake to je uzasne,krasne,ako to vztah prehlbuje-ja som zial nic take necitila...no citim to teraz ako som na synovi "zavisla"...vydrzali sme aj napriek tazkym zaciatkom a dnes kojim uz takmer 8mesiac...je to tazke ale vydrz...casto prikladaj....odsavaj po kazdom kojeni.. a pojde to..ak len 5kvapiek...ale rozbehne sa to...trpezlivost ruze prinasa 🙂

zltalienka
28. sep 2016

@2sisi2 aby som upresnila k tej striekačky, z tej sa samozrejme dá piť aj mne, keď má širší koniec, ale z cievky CN01, ktorá sa dáva novorodencom ... to nejde.

kp7333
28. sep 2016

@charity tiez nie som za kojenie za kazdu cenu, ale zas vzdat to po 2 tyzdnoch je skoro. Podla mna sa oplati zatat zuby a skusat aspon prvy mesiac. Ak sa dieta chyti, super, ak nie , tak svet sa nezruti.

zltalienka
28. sep 2016

@charity myslím, že to zadávateľka témy vie, že dojcit nemusí a nikto jej v to danej situácii nebude vyčítať. Ak však dojcit chce, tak sa ju snažím povzbudiť a píšem z vlastnej veľmi podobnej, ak nie úplne rovnakej situácie, že sa to podarilo. Mne to "saskovanie s cievkou" a "horory pri vážení" stalo za to.

kikus48
autor
28. sep 2016

@zltalienka bola u mna laktacna a kazala mi prikladat co i len ked zamrnci. Upravili sme trochu polohu. Vystriedat prsniky, a az nakoniec cievku. Ked si odpije 20 ml tak tolko. Ze mam sledovat plienky. Ze nutrilon moze stat 3 - 4 hod pri izbovej teplote. Tak ju teraz prikladam a 1.5 - 2 hod. Ani som sa od nej nepohla. Len najest a vycurat. Ale odsavat nestiham. Mozno vecer. Dievcata vsetkym vam dakujem za rady. Nevzdavam to. Som odhodlana vydrzat, jedine co ma zastavi je to ak uvidim ze klesa na hmotnosti ev je dehydrovana. Vtedy skoncim. Na mojej unave nezalezi, i ked krizy ako rano este asi budu.

sandri
28. sep 2016

@kikus48 drzim palce! Je to velmi tazke - fyzicky aj psychicky. Ale ak sa ti to podari, budes na seba nesmierne hrda, uvidis 😉

kiki75
28. sep 2016

@kikus48 necitala som vsetky prispevok, neviem ci to uz niekto pisal, ale krmit takemale babo kazde 3_4 hodiny sa mi zda malo.....ja som mala problemy tiez s kojenim,a dceru som prikladala aj kazdu pol hodinu....cím castejsietym lepsie, potom sa to rozbehlo....

2sisi2
28. sep 2016

@zltalienka áno pracujem na novorodencoch, ja naopak viem že sací reflex použivajú aj pri fľaške, len im to ide samozrejme ľahšie 🙂

2sisi2
28. sep 2016

@kp7333 neviem v ktorej porodnici davaju pit deťom zo striekačky... My davame klasicky fľašu 🙂

kikus48
autor
28. sep 2016

@2sisi2 ona z flase pit nechce. Uz som v krizovej situacii skusala. Nechcem ju dopliest este dalsim sposobom krmenia.

zltalienka
28. sep 2016

@kikus48 drž sa a ozvi sa ako vám to ide.

zltalienka
28. sep 2016

@2sisi2 tak toto je zaujimave, ze pracujes na novorodencoch a toto nevies, predpokladam, ze dana porodnica nie je BFH.
Tam kde som rodila nemali problem nakrmit striekackou, pekne som ich poprosila, ze sme mali pri prvom synovi problem s prisatim a sestricka mi vyhovela. Ani s cievkou popri prsniku nebol problem, ale to som si uz poradila sama.
Avsak pri prvom porode moj najstarsi dostal v noci flasku a rano sa uz nevedel prisat, hoci vecer po porode to vedel. Ano, prave preto, ze z flasky mu to islo krasne lahko a vela, a z prsnika, kde bolo po 16 hodinach od porodu "iba" kolostrum to tak lahko neslo a ani vela nebolo. Ved deti su bystre, rychlo im dojde odkial sa lahsie napiju. Dufam, ze teraz Ti uz dochadzaju suvislosti.

nativanativa
28. sep 2016

@kikus48 ahoj . Ja si myslim ze malinku velmi vycerpa cucanie a tym padom nevladze a zaspi . Potom aj mlieko sa ti tvori podla potreby . Neviem ci si pisala v ktorom tyzdni sa narodila . Ci na termim alebo skor . Ak si teda podstupila akutnu sekciu
Ja som rodila spontanne v termine . Maly mi ale jeden a pol dna nepapal vobec nakolko bol nahltany plodovej vody . Potom sa to nejako zacalo - bol nervozny a prisal sa mi . Islo to . Lenze s pravou bradavkou som mala problemy - co mi jedna zo sestriciek hned povedala ze s tymto neodkojim jedine s klobukmi . Aj tie som mala . Ale nestazovala som si . Mlieko bolo a odkojila som dva roky .
Treba byt v klude hlavne . Viem ze ta to trapi velmi ale nevzdavaj to
Ja si skor myslim ze malinka bude ten problem - nevladze a to ti sposobuje nedostatocnu tvorbu mlieka

egiginka
28. sep 2016

@kikus48 , no tuurcite podporu ohladom dojcenia moc nenajdes, skus sa na fb pridat do skupin kontaktenho rodicovstva, vnimaveho rodicovstva, tam dostanes aj odbornu pomoc, ja velmi odporucam moringu, riccinus communis, su skor na nedostatok mlieka pri velkej strate krvi, to ti moc nepomoze odporucam casty kontakt telo na telo, ideal satka, nosic a casto prikladat🙂 a hlavne klud nic sa nestane ked dokrmis

nativanativa
28. sep 2016

@kikus48 ak je malinka spokojna a pribera tak si myslim ze ma dost . V konecnom dosledku ak by bola hladna asi by ti to aj davala najavo . Mne moj maly spaval cez 3 hodiny . Niekedy potiahol az do styroch a vobec som nemala problem s tvorbou mlieka . Aj pediatricka sa mi zhrozila ze preco ho nechavam tak dlho spat - mam ho budit kazde dve hodiny - no to iste ! Dieta si same vypyta jest ked citi hlad . Hadam ho nebudem budit ...

kikus48
autor
28. sep 2016

@nativanativa 38 tt sa narodila. Ale museli jej nasadit magnezium a preto bola spava a neprisavala sa a malo pila v nemocnici. Az ked sme znizili davku na stvrtinu tak sa prebrala. Ale ak tak je velky spachtos. Tiez riesim ci je to unava alebo plnost. Ale uz sa vie hlasit na hlad a nenechavam ju dlho sa vystavovat.

kindervajicko
28. sep 2016

@2sisi2 presne taky pristup nemocnic a sestriciek kazi mamickam dojcenie. Ak uz ludia co pracuju na novorodeneckom nevedia ako nakrmit dieta, aby potom aj chcelo cucat z prsnika tak dovidopo. Ako nic proti tebe, len tak vseobecne 🙂 a @kikus48 ohladne dojcenia ti uz radili predo mnou, ja len tolko, ze na stehnach som ziadne strie nemala pocas tehotenstva, ale po porode mi strasne popraskali. Po par mesiacoch uz ich nebolo vidno 🙂 drz sa.

2sisi2
28. sep 2016

@zltalienka to že sa malý nechcel prisa nemá s fľaškou nič spoločné.... Deti po cisárskych bežne pijú aj 4 dni kým nemá mamina mlieko z fľašky, samozrejme pred kŕmením sú prikladané a po rozbehnutí mlieka normálne sajú, povačšine odchádzajú domov plne dojčené.... Takže teórie fľaška vs strata inštinktu sania je len prelud "laktačných poradkýň" 😉

zltalienka
29. sep 2016

@2sisi2 jasné ..... rodila som vaginálne. Ako napisalo @kindervajicko predo mnou, presne takýto prístup kazí mamičkám dojčenie. Je mi ľúto, že sa nedokáže zamyslieť a poučiť, rovnako ako mnoho iných ľudí z novorodeneckych oddelení. Mohli by mamičkám ušetriť hrozné dni až týždne pri napravaní chýb, čo porobili v pôrodnici. Môjmu trvalo 17 dni, kým sa znova prisal. Z pôrodnice sme odchádzali na UM, bez prisatia. Alebo ste platení zo strany výrobcov UM? Lebo tomu naozaj nerozumiem, všade po pôrodniciach vyvesane, ako sa fľaška a cumel nemajú dávať a personál nie je preskolený! Alebo len lenivý prijať nové?😠