icon

Som 9 dní po cisárskom a stále nemám mlieko

kikus48
25. sep 2016

Ahojte. Potrebovala by som trochu povzbudit. Som 9.den po akutnom cisarskom reze. Mlieka sa mi tvori hrozne malo, denne odsajem max 70 - 90 ml. Malicku ucime s laktacnou poradkynou prisavat, zatial ju krmim po cievke. Robim vsetko. Caje, homeopatika, vinea, dokonca som si dala aj tmave pivo a objednala koprove semiacka. Myslite ze sa to este rozbehne ? Ste tu niekto komu sa laktacia rozbehla neskor ? Vopred dakujem.

egiginka
29. sep 2016

@zltalienka presen ako my a presne vsade letaky, ale pri odchode, ked som si pytala striekacku, tak naco nekojitee, ani nebude HA uz kojim 3 roky🙂))), ale nebolo to easy, tie my asi tak ako vy dlho sme sa trapili a spolubyvajuca este ani neporodila a uz dieta malo cumel,lebo chcela, ale nikto jej ani nespomenul, ze by podstate aj nemusela ona jasne aj hned flastickou vodicka , ze vsak ziaden problem a potom o mesiac mi vola, ze problem ako svina:( ..... a presne tak vdaka zlej podpore personalu v nemocnici a aj pediatrom, jsne, ze zeny nedojcia, ked hned UM, UM doporucia, na miesto toho aby podporili matku, ukazali jej ako chytit dieta, konecne prestali trepat o 3h intervaloch, ale na miesto toho odporucili nech ma dieta na sebe a v posteli 🙂 a urcite by mnoho zien kojilo aspon tych 6 mes viac a na mmiesto flase, radsej ukazali ako dokrmit, hned by isli percenta hore🙂

kikus48
autor
29. sep 2016

@kindervajicko dakujem. Dufam ze zmiznu. Neviem preco mi to prasklo az po porode.

2sisi2
29. sep 2016

@zltalienka nie ste odborníci, takže nemáte skúsenosti s deťmi.... Cumel
Podporuje sanie... A nech sa páči, prídte sa spýtať mamičiek ako im pomáhame, deti sa dokážu prisať aj na ploché bradavky s našou pomocou.:.. Nie som za UM, ale dieťa predsa nemože bytm hladné keď matka nemá mlieko 😒

siska53
29. sep 2016

@2sisi2 a preco potom kamosku v Rakusku nechali vytrapit aj s dietatom? Odmietli jej dat UM,ze si ma malu prikladat. Obe revali,ale na 3.den sa jej mlieko spustilo a mala sa konecne napapala.
A mozno vy pomahate,ale asi to nebyva pravidlom. Ja som nastastie problemy nemala a v pohode sme sa dojcili,ale su maminy,ktore maju. Ani kamoske nikto nepovedal,ze dojcit ma castejsie a nie kazde 3hodiny. Ona chuda este po cisarskom,tak sa jej mlieko vobec nerozbehlo. Nepocuvala splubyvajuce,ale asi nejake nacitane clanky alebo sestry v nemocnici,tak jej mala zas skoncila na UM. Ako nic jej nie je,je zdrava,ale mohli sa dojcit..

luba41
29. sep 2016

@2sisi2 ako viete že matka nemá mlieko? dieťa nepriberá? plače? a čo kolostrum? to sa vytvára každej. čo je pre vás smerodajné, že "mlieko už je"?....je jedno či matka je po cisárskom alebo po normálnom porode, ten spušťací system je tam ten istý..aj matky po cidárskom "majú mlieko" hned alebo na druhý den..netreba 3 dni prikrmovať..tam ide skor o fyzickú pomoc matke v tých prvých hodinách, kedy matka nevládze..to dieťa može mať aj matka po cisarskom hned pri sebe, na sebe..ved tak to funguje inde..
ako podporuje cumel sanie? ved na sanie a "cumlanie" je prsník..na čo je potrebná gumenná náhrada? a čo je podla vas dojčenie na požiadanie?

willino1
29. sep 2016

bola som po cisárskom a s dvojičkami... ani jeden sa nevedel správne prisať... z nemocnice sme išli na 4. deň... mala som smolu, že som mala cisársky v piatok a laktačná prišla do práce v nemocnici až v pondelok a o prístupe ostatných sestričiek sa nebudem vyjadrovať ale do pondelka som mala krvavé bradavky a ani kvapka ... v pondelok mi laktačná naordinovala odsávačku a ukázala kŕmenie po prste cez cievku... takže v pondelok večer som konečne aj vo fľaške mala na dne prvé mliečko a hneď krvavé... laktačná mi poradila čo a ako a dala aj kontakty ak by som mala doma problémy a nevedala si rady... o poznámkach sestričiek, keď ma videli krmiť po prste krpcov sa nebudem vyjadrovať 🙂 doma som v tom pokračovala a odsávala prakticky stále... deň noc každé 2 hodiny z oboch prsníkov ako blázon... krpci nemali vôbec cumle a papali to čo som odsala a zvyšok umelé cez prst... nijak inak... keď sa mi zahojili bradavky tak som začala prikladať najprv jedného toho čo sa vedel lepšie prisať... aj keď to ešte nebolo ružové a mlieka som mala stále málo... po každom priložení som z druhého prsníka zároveň odsávala a keď malý dopil tak som ešte odsávala aj z toho prsníka z ktorého papal... trvalo asi mesiac, kým sme sa dostali na úroveň že jeden bol plne kojený a aj potom som po každom kojení odsávala z oboch prsníkov aby sa spravilo mliečko aj pre druhého... a nakoniec sme sa dopracovali aj k nemu... a kojenie si užívame bez problémov doteraz, krpci majú 15 mes. Ale trvalo to 2 mesiace 🙂 takže 9. deň 70-90 ml nie je zlé ... len to nevzdávať, dieťatko prikladať často a po priložení ešte odsať čo sa dá... ak aj nič nebude nevadí o 4-5 dní aj po sosaní maličkej už niečo odsaješ... čo odsaješ naviac o to menej jej daj umelého na druhý deň a nech z fľašky vypije po prste tvoje mliečko. a nejaké blbosti, že po materskom nemôžeš dokrmiť umelým nerieš... pokiaľ nemáš maličku s ťažkými kolikami alebo grckajúcu tak to nie je žiaden problém ... treba si nastaviť hlavu, že to zvládneš a pôjde to...

zltalienka
29. sep 2016

@2sisi2 ano nie sme odbornici. Ale aj na nete sa moze ktokolvek docitat, ako dokrmovat novorodenca a nepokazit dojcenie kuk na tento link:
http://www.babyweb.sk/ako-dokrmovat-nepokazit-s...
tak je cudne, ze Ty ako odobornik toto nevies.

Tu davam link na to, co som citala na nastenke v porodniciach, kde som bola. Je tam okrem ineho aj zoznam porodnic, ktore su BFHI, predpokladam ze aj porodnica kde pracujes ma tento titul a teda by si mala poznat 10 podmienok, ktore davaju. Extra sem skopirujem bod cislo 6 a bod cislo 9, ktore sa velmi tykaju Tvojej nevedomosti o nepouzivani flasky a cumla pri dojceni a o nedokrmovani.

BFHI nemocnica musí spĺňať týchto 10 podmienok:
6. Ak na to nie sú podstatné zdravotné dôvody, dieťa nemôže byť dokrmované. Postupne sa musí naučiť na dojčenie a správne sa najesť. Niekedy to bude vyžadovať viac trpezlivosti a častejšie dojčenie, no mamičky i deti sa nakoniec do toho dostanú.
9. Dojčené deti nemôžu dostávať ani žiadne doplnky z fľaše a nemajú používať počas obdobia zoznamovania sa s prsníkom ani cumlíky.

link na cely clanok.
http://najmama.aktuality.sk/clanok/236161/baby-...

Mila @2sisi2 dovzdelaj sa!

willino1
29. sep 2016

@zltalienka veru ... rodila som v BFHI pôrodnici 🙂 prvé čo spravili sestričky strčili deťom fľašku s umelým a cumle... mohla som si hovoriť čo som chcela 🙂 ale musia mať zamestnanú laktačnú ... tá bola fajn (nie úplná fanatička, ale chcela a snažila sa rozkojiť aj maminy ktorým to nešlo od prírody ako po masle) ako tú prácu jej tam ale vôbec nezávidím... tie sestričky na ňu pozerali ako na blázna a na mňa ako druhú bláznivú, že sa jej radami riadim 🙂 podkopávali jej rady, hneď ako vytiahla päty z izby... už ani nehovoriac, že kŕmim dieťa cievkou po prste a sestrička na mňa hľadí a poznamená že takto to nepôjde a kým som sa spamätala, malého mi zobrala z rúk odniesla a dokŕmila normálne z fľaše.... asi tak BFHI pôrodnica, jedna z najlepších na slovensku (zo sestričiek na novorodeneckom boli dve, ktoré boli naozaj fajn, že sme sa ich ako prvorodičky nebáli niečo opýtať a necítili sa pri tom ako úplne blbé... ostatné nestáli za nič... to sme čakali, kedy budú mať službu a až potom sme sa pýtali ... a aj v prípade, že mali nočnu 🙂

willino1
29. sep 2016

@2sisi2 fúha... tak skutočnosť ... po cisárskom (mala som ho ráno o 8:00) deti som videla prvý krát o cca 22:00 hod... na duhý deň som ich videla 2x (bola som na pooperačke) nechali mi ich dokopy asi 5 minút... sestrička prišla, potiahla mi prsník no štýlom že som oň skoro prišla krpcovi narvala bradavku do pusy, krpec stlačil ja som uvidela všetky hviezdičky... druhý tak isto... celé to naozaj trvalo 5 minút... tých pár ráz stačilo na krvavé bradavky... žiadne také, že dieťa musí ísť k prsníku a nie prsník k dieťaťu a podobne... to som sa dozvedela až od laktačnej... takže niečo ako nosenie detí matke pred každým krmením... hahaha... a už vidím tú sestričku ako ich kŕmila lyžičkou, alebo po prste... ono cumeľ nepokazí satie ako také ale prisávanie ... mne skôr ako prelud sestričiek z novorodeneckého pripadá, že nosia matkám po cisárskom pred každým kŕmením dieťa na prisatie... a aj jej správne prisatie ukážu a pomôžu jej s tým... na novorodeneckom nám ukazovali kúpanie... všetky deti tam mali strčené v pusách cumle... možno sú detičky, ktorým fľaša a cumeľ nepokazia prisatie a sanie ale väčšine pokazia... deti nie sú hlúpe, načo by sa mali trápiť so satím z nejakého prsníka, kde sa namakajú, keď im poľahky tečie z fľašky... keď som odchádzala z pôrodnice, sestrička mi povedala, že nikdy kojiť nebudem a doktorka napísala do správy, že kojím neefektívne... a keby nie tých preludov laktačnej, tak sa nikdy nerozkojím...

2sisi2
29. sep 2016

@zltalienka áno patríme medzi BFH... väčšine nemocníc sa má tento "titul" odňať, pretože väčšina z bodov je priam nemožná.... aj ten bod , kde sa žena nemá nastrihávať.... videli ste už niekedy pôrod kedy matka nevie tlačiť a dieťa uviazne v pôrodných cestách a dusí sa? preto je tu ten nástrih.... aj to je bodom titulovanej nemocnice BFH.... toľko k tomu čo sa píše a čo je skutočne správne a na mieste... takéto články ja nečítam, ďakujem, ja skôr odbornú literatúru...

zltalienka
29. sep 2016

@2sisi2 nevidela som nikdy porod, sice som 3x rodila, ale z druhej strany som to nevidela. o tom nie je tema.
Cize chces povedat, ze pracujes v BFH a neboli ste skoleni ako prikrmit dieta alternativne, teda nie flaskou? A preco je to takto lepsie? Tak nech porodnici, kde pracujes zoberu ten titul a nevesaju po stenach plagaty o tom, co by malo byt a nie je.

kikus48
autor
29. sep 2016

@zltalienka ahoj. Iba pisem ako sa mame. Pozitivum je ze sa mala krasne prisavala, konecne. Negativum ze mi kleslo mnozstvo mlieka na polovicu. Dnes cca 60 ml za cely den. Viem to, lebo pri dojceni sledujem bradovu pauzu, a mala takto dala len par hltov, skor doobedu. A odsala som za cely den len 50 ml. A po dojceni bola hladna, museli sme vkuse dokrmovat. Konecne vsak stiahla aj 70 ml na davku, i ked nie vzdy. Dufam ze je to len zly den pri tvorbe mliecka a nie koniec vsetkeho.

zltalienka
29. sep 2016

@kikus48 drzte sa, myslim na vas obe. Pytala som sa znamej, co si tymto presla len nedavno a vravela, ze este 3 tyzdne po prisati musela dokrmovat UM, kym mala dostatocnu tvorbu mlieka. Lebo toto si uz ja nepamatam, ze ako dlho este bolo treba dokrmovat.
Terka sa rozpapa, bude silnejsia, bude viac vladat aj sat. Ozvi sa aj zajtra, ako ste na tom. Ma uz Terka 2 tyzdne?

willino1
30. sep 2016

@2sisi2 nejde o to, že sa nesmie nastrihávať... ide o to, aby sa nenastrihávalo zbytočne... keď v iných krajinách dokážu odrodiť oveľa vyššie percento bez nástrihu (a naozaj oveľa vyššie) tak asi niekde robia naši pôrodníci chybu... buď ženú pôrod príliš rýchlo a telo sa nestihne prispôsobiť alebo nastrihávajú zbytočne... nikto predsa nechce aby sa dieťa pri pôrode dusilo... ale takto potom môžeme uvažovať, že načo sa rodí prirodzene, keď zbytočne pre istotu nastrihávame, tak môžeme aj zbytočne pre istotu všetky rodiť cisárskym... čo na tom, že pre ženu je to rizikovejšie, nepríjemnejšie atď... to je aj nástrih...

luba41
30. sep 2016

@kikus48 strašne vela dokrmuješ..prečo nie je na prsníku stále? ako meriaš že kleslo mlieko?..skus napsať ako fungujete cez den, presne ako vyzerá vaše dojčenie, kontakt počas dna..

kvietok173
30. sep 2016

Ja mam 4 deti a pri prvom som pocuvala vsetky odborne rady ako casto, ako dlho, reve lebo mas malo mlieka a podobne veci. Vyskusala som na radu inych flasu a to bol zaciatok konca. Kojila som 3 mesiace a odstriekavala mlieko a trapila sa a nikdy som si neodsala viac mlieka. Pri ostatnych detoch a z toho som mala 2x cisarsky som nepouzivala nic. Ziadne odsavacky ani cumel ( to nemalo ziadne z mojich deti) len som prikladala a prikladala. Prve tyzdne mam povit ze som bola vkuse prilepena k dietatku. Niekedy aj hodinu na prsniku, rychla sprcha, najest sa a opat 🙂. Poslednu dcerku ma 2 roky a skoro 3 mesiace kojim doteraz odstriekat mlieko len na lyzicku mam problem 🙂. Podpora laktacie je aj dudlovanie prsnika. Preto urcite nie som zastancom cumlikov, add1 miesto cumlika je prso co podporuje laktaciu a add2 je to guma 😉 Vraj na podporu mliecka je aj dobra cakankova kava cize klasicka inka ci vitakava bez mliecka 🙂 drzim palce

kikus48
autor
30. sep 2016

@luba41 no mam ju pol hodinu na prsniku, sprvu potiahne par krat a potom uz dudle. Ked ju dam dole hystetiri . Ked potom pridam cievku krasne s kludom pije a prehlta. Odsavanie nic moc. Den je kolotoc. Snazim sa ju mat na sebe aby som ustriehla prebudzanie. Potom prilozim. Potom dokrmim. Potom ak je co odsajem. Ona cez den spi vela. Takze ju budim ak nevstava po 3 hod. Od vecera je hore skor. Skusala som aj skratit interval. Ale zatne pery a odmietne prsnik.

luba41
30. sep 2016

@kikus48 polhodinu na prsníku? stláčať prsník, ked dudle alebo zaspáva -vystriedať prsník a stláčať , zase ked končí -vystriedať prvý prsník a potom zase možeš druhý...nechať zaspať na prsníku a pritom nechať dudlovať..cievku máš na prsníku?ja by som neodsávala..dokrmuješ len cievkou na prsníku? takto na dialku je ťažko radiť, kedže neviem presne ako to vyzerá..a už bude mať 2 týždne, takže už bude viac hore..

kikus48
autor
30. sep 2016

@luba41 akonahle vidim ze zaspava prehadzujem prsnik.Takto to striedam niekolko krat. Uz ked vidim ze fakt nic, dokrmim cievkou na prsniku. Konecne prst netreba. Bojim sa ju nechat trapit dlhsie lebo mam strach ze sa vysili a nebude jest nic. Rano napr som ju dala na prsnik a potom stiahla este 20 ml a spala. Po 1.5 hod isla zas na prsnik a potom dopila 50 ml. Dnes jej uz nechcem dat magnezium ranne, snad bude aktivnejsia. Prsniky stlacam. Cele. Nasiroko. Snad ako bude aktivnejsia tak bude castejsie na prsniku. Da sa povedat ze sa prisava spravne 2 -3. den. Aspon dufam ze je spravne. Takze ju budem moct mat castejsie. Ked sme prisli po tyzdni z nemocnice nevedela nic. Prve dni bol boj o nakrmenie, bala som sa ze skoncime v nemocnici. Takze sme sa najprv ucili na prst. A bola velmi unavena. Teraz uz prst nepouzivam, konecne aspon nieco posaje. A cievka na prsniku. Ale to mnozstvo mlieka vidim. Sledujem bradovu pauzu. Takze cca poznam kolko hltov dame. A ked malo, odsavam a takmer nic. Teraz som sa snazila odsat menej casto, aby mala v prsniku. Ja uz fakt neviem co je spravne. Asi robim chybu.

kikus48
autor
30. sep 2016

Dievcata poradte. Mam ci nemam odsavat mlieko aby sa to rozbehlo.

luba41
30. sep 2016

@kikus48 ja by som neodsávala..ide vám to už celkom fajn..až tak prehnane ju a seba nesleduj, striedaj tie prsníky a ked tak prikrmiť cievkou na prsníku/ ale zase nie vela, pretože zbytočne roztahuješ žalúdok/..aj v noci dávaš cez cievku? alebo len dojčíš?..v noci najlepšie nič iné len tie prsník / bez cievky/..aj nadránom-len prsníky..a najlepšie nosiť v šatke-nech sa zobúdza a zaspáva na prsníku..tam može dudlovať pri spaní..

kvietok173
30. sep 2016

@kikus48 ja som mala zle skusenosti s odsavackou a ani mi nic neslo alebo minimum. Najlepsia odsavacka je dieta 🙂

kvietok173
30. sep 2016

A tiez by som v noci nedavala cez cievku a ja by som teda vobec nedokrmovala ale iba prsnik.

kindervajicko
30. sep 2016

@kikus48 z vlastnej skusenosti, neodsavala by som. Moj po vypiti odsateho mlieka furt bol hladny, a ked som neodsala a kojila tak mu to stacilo a bol spokojny. Ale to je iba moja skusenost 🙂

zltalienka
30. sep 2016

@kikus48 viac menej suhlasim s @luba41, podla mna Ti dava velmi dobre rady.

Potom, co vypila este 50ml UM ako dlho spala? Tiez len 1.5 hodiny? Ak ano super, mohla si znova dojcit a dokrmit. Ak spala zas dlho (cez 3 hodiny) a musela si ju budit, tak to nie je dobre. Ona je sice najedena (alebo prejedena, lebo ma roztiahnuty zaludok) ale Tebe prsnik stoji naprazdno a nepodporuje sa tvorba mlieka.

Moja rada: dojcit co najcastejsie, kazdu hodinu a pol, aj castejsie ak bude chciet. mlieko skus neodsavat, a dokrmovat (ak bude este chciet) ale max. 20-30ml naraz. Ak ju tato davka UM neuspokoji, co sa moze stat, je zvyknuta na 60ml, tak jej dat dalsiu davku UM napr. o 20 minut (znova len 20-30ml), medzitym nech si dudluje prsnik. Nech si zvykne na mensie davky ale casto, ako pri klasickom dojceni. Terka sa asi bude budit casto, bude chciet znova jest. A Ty sa najblizsiu noc vobec nevyspis!
Moje fungovanie asi s mesacnym dietatkom (tretim) vyzeralo takto: nadojcil sa, prebalila som (kakal casto), dala na prsnik aby zaspal. Do 10-15 minut zaspal, pospal 30 minut a dokola. Nakojit, prebalit .... zhruba v 1 a pol hodinovych intervaloch a do toho 2 rocny a 4 rocny chalani, ktori sa pokusaju zahlusit jeden druheho.

willino1
30. sep 2016

@kikus48 ozaj je najlepšia odsávačka dieťa 🙂 ja som po kojení ešte odsávala, ale to len preto, že som potrebovala urobiť mliečko aj pre druhé dvojča... ak sa maličká dobre prisáva, tak podľa mňa netreba odsávať, len ju nechať na prsníku koľko chce... nech si aj dudle bradavku... no ono aj pri tom dudlaní jej nejaké to mliečko natečie... a postupne by som uberala z umelého... radšej nech je trochu hladná a viac sa snaží vytiahnuť z prsníka... ono je to pravda, žiadna odsávačka nikdy nevytiahne z prsníka toľko čo mimino 🙂 mne sa potom stávalo, že pri nočnom kojení som aj s prisosnutým dieťaťom zaspala a zobudila sa o dve hodiny a dieťa spalo prisosnuté na prsníku ešte stále 🙂

kikus48
autor
30. sep 2016

Dievcata som vam velmi vdacna za rady. Aj vdaka tomuto foru som to este nevzdala. Dnes u mna bola kamaratka, ktora prednasa o laktacii a fakt toho vela vie aj zo skusenosti. Videla cely nas postup. 2x prsniky, potom dokrm kolko chce (TERAZ TO BOLO napr 30 ml) . Videla ako mala potiahne par krat na prsniku a potom nic netecie a dudlemem A ked sme dali cievku, sala ako diva. Ze vraj aj tymto stimulujem prsnik a saje aj z prsnika. Odsavat po dojceni sa mi nedari, dufam ze fakt mala vytiahne aspon nieco. Uz nenavidim tu odsavacku. Ste zlate ze pisete.

zltalienka
30. sep 2016

@kikus48 drz sa

zltalienka
2. okt 2016

@kikus48 Ako vam to ide?

kikus48
autor
2. okt 2016

@zltalienka rovnako. Teraz som ju mala 45 min na prsnikoch, striedala a tlacila som, chuderka hystericka az bola ze neslo. Potom som jej dala 30 ml odstriekaneho materskeho mlieka (celodenny zber) :( Uz prestavam dufat. Je taka usilovna, uz sa prisava, je mi to fakt luto ked vidim aka je hladna a nic netecie. Viem proste kedy pije a kedy nie. Doobedu dokonca potrebovala dosat az po 60 ml opakovane. Myslis ze este mame sancu?