icon

Svadobná náuka a dojčenie

24. feb 2023

Ahojte so snúbencom ideme mať svadobnú náuku ktorá ide trvať 3dni (piatok od 13;00-20:00 do večera, celú sobotu 8:00-20:00, nedeľa od 8:00-12:00) ide o to že máme syna, ktorý ma 4 mesiace a je výlučne kojený..počas náuky pôjde k babke lenže neviem ako to urobiť s jedením, kojím ho cca každé 3 hodiny, mlieko navyše sa mi odsávať nedá kedze po kojení mi už nič nejde teda nič neodsajem..poraďte čo urobiť

top_manazerka
25. feb 2023

Praktizujúci kresťania a splodia si dieťa pred svadbou… 🤣🤣🤣 pokrytectvo v praxi.

gondyo
25. feb 2023

To niečo také ešte vážne funguje???🤦‍♀️

mravenek
25. feb 2023

@viestta úplne iná skúsenosť. Náuku som absolvovala s manželom a presne ako písala jedna vyššie, niektoré páry si tam uvedomili ze žiadnu svadbu nechcú 😅 vlastne ze nechcú byť ani spolu. Ja to cele hodnotím ako príjemné rozhovory na rôzne témy. Vôbec nie s kňazom, to len okrajovo, skôr s manželským pármi. A k tomu kto a aký sedi v kostole to je vždy také prirovnanie...tak ako sú takí aj onaki ľudia tak je to aj tam. Nejakú štatistiku by som z toho nerobila.

darina14m
25. feb 2023

Necitam komentare..ja len ze..toto by som urcite nedala! Tiez dojcim a nevien.si to predstavit. Ved to dieta ma potrebuje aj pocas dna, pritulit sa, pohrat sa...a vec druha-uz mate dieta-maju tie nauky zmysel? Som veriaca, ale.....

natalka13
25. feb 2023

@kvetinka75 tak uz ked spolu ziju maju dieta, o com ich budu poucat?
Hriech uz spachali tak ci tak.
Vysvetlila by som fararovi
situaciu a poziadala aby stacilo sa 2hodky s vami porozpravat. Uplne to staci.

malinovka333
25. feb 2023

Tie casy som.tak dlhe este nikdy nepocula. A to farar nebude mat ani omsu ci tam budete tiez s nim na omsi napr v sobotu ci v nedelu?u nas v nedelu v tom.case mava farar 2omse.

natalka13
25. feb 2023

@top_manazerka niekto aj pocas tej nauky.

guiseppinka
25. feb 2023

Kde by ste to mali mat? Ked si spominam na nasu nauku v pastoracnom centre na intrakoch v ba (zrejme uz neexistuje), tak tam bolo vela parov. My sme boli vo velkej sale, ale v inych miestnostiach sa fungovalo normalne, teda taky klasicky upececskarsky zivot (posediet, pokecat).. mali sme prestavky a v pohode... Ja by som si zobrala babo so sebou, deku a nesedela na stolicke, ale bola na deke pri nom... Ked bude treba dat jest, tak odides na ten cas, ved to netrva 10 hod... Popripade uspat alebo trochu pokocikovat moze aj priatel, aby ste sa vystriedali. Take male aj tak este vela prespi (aspon moje) a to by bolo v kociku... Mne sa styl tejto pripravy pacil, bolo to zaujimave, neboli to len "dristy", ktore je treba vypocut a zabudnut...

ajka0207
25. feb 2023

@malinovka333 to pravdepodobne nebude náuka len s kňazom, aj keď väčšinou pri organizovaní takéhoto niečoho bývajú viacerí kňazi, náuka zahŕňa samozrejme aj svätú omšu na mieste kde sa takáto náuka koná. Väčšinou je to komplex prednášok od kňaza/kňazov, manželsky párov, samostatnej práce vo dvojici. Niečo na spôsob duchovných stretnuti, len tu ide o prípravu na manželstvo. V drvivej väčšine farnosti, ak o takéto niečo dvojica nemá záujem sa dá dohodnúť na individuálnom riešení. My sme napr. mali pripravu v mužovej farnosti, kde to farár rieši krátkym pokecom na fare a do farnosti kde sa konala svadba sme doniesli len potvrdenie.

rachelkk
25. feb 2023

Vykaslala by som sa na celú náuku. Bábätko je prvoradé.

saxalendra
25. feb 2023

My chodíme bežne na duchovné obnovy s kojencom. Je celý čas pri nás, ani babku nám netreba. Väčšinu času prespí v kočíku. Ak už je väčšie, berieme opatrovateľku s nami na ubytovňu, hotel, prinesie na kojenie, prebalenie. Cirkev určite nerozbíja rodiny, je to vaše rozhodnutie, či pôjde dieťa s vami, či nie, nie rozhodnutie cirkvi...okrem toho, treba sa opýtať na farskom úrade, či nie je možné robiť vo vašom prípade po starom tie náuky, po večeroch.

majkabambulik
25. feb 2023

@animus ach, nevies co tu trepes, ak by si spoznala fanaticku sektu, tak by si uz tu tak nevybliakovala, drzala by si "hubu a krok", sekta by ta mala pekne pod krkom a kontrolovala by ti kazdy tvoj krok, tvoje kazde stretnutie, tvoje osobne financie, tvoju rodinu, tvoje pripadne zamestnanie, tvojich nesektarskych znamych atd., a to je rozdiel medzi cirkvou a sektou. V cirkvi su pokrsteni krestania, ktori mozno nesuhlasia so vsetkym co sa deje v cirkvi no maju slobodu co sekta nikdy nedovoli. Utried si pojmy a dojmy. A to ze si natrafila na neprijemneho cloveka na nauke a potom si hned zacala kydat na cirkev tak to len poukazuje ze nemas ziaden vztah k zivemu Jezisovi Kristovi, pretoze viera je o vztahu ku nemu. Ak mas ku nemu vztah potom chces byt s nim a vies, ze on je zivy vo sviatosti oltarnej a v Bozom slove cize v evanjeliu 24/7 ktore si cele urcite neprecitala - a to garantujem tu vsetkym! No a pochybujem, ze mas zakladne krestanske vedomosti z katechizmu, ak by si ich mala, tak by si nekonala s manzelom tak ako si konala a neodoprela by si to ani vlastnym detom. Samozrejme, ak sa budes riadit svedomim, dosiahnes blazenost, no pamataj, ze si si vybrala tazsiu cestu kde toho ziskas ovela menej pre vecny zivot. Cas rychlo uteka a aj keby si zila 100 rokov aj tie rychlo prejdu, a posledny osobny sud je velmi, velmi prisny, tam nenakydas na tych druhych ako vyhovorku "preco".... Sudena a zodpovedna za svoje skutky budes iba a iba ty! nie ti druhi co na nich tak bez sebakritiky rada kydas kde mozes.

eva233
25. feb 2023

Budete do mesta dochádzať? Ja by som zobrala babku aj malého so sebou. V prípade pekného počasia by sa babka prechádzala po meste v kočíku, išla do knižnice, detského kútika, budete mat určite vás na kávu/ obed a tiež by som kontaktovala organizátora ci by nebolo možné, aby bola babka s bábätkom v kočíku v nejakej miestnosti tam a podobne, pripadne, že by ste chceli kojiť a ze kde a ci by to bolo možné. My sme mali v budove miestnej diecézy presne tak isto ako vy celý víkend a boli tam aj maminky s babatkami. Mali ich aj v šatke keď spinkali a podobne. Podľa mňa keď sa chce a sú ústretové obe strany vždy sa dá dohodnúť 😉

kaca222
25. feb 2023

Za seba poviem tak, že v žiadnom prípade by som na toto nepristúpila. V 4 mesiacoch syn rozhodne nebol schopný byť v podstate 3 dni bez matky. Predpokladám, že nekojíš presne po 3 hodinách, čo keď zrovna bude hladný po dvoch? To bude chúďa hodinu plakať? Prišla by som za kňazom a na rovinu povedala, že máme malé dieťa, ktoré ma potrebuje a preto takáto forma náuky neprichádza do úvahy. V prípade, že by inú možnosť nepovolil, zvolila by som na sobáš inú farnosť s benevolentnejším kňazom.

eva233
25. feb 2023

A ešte k tej náuke boli sme na takej a môj muž je veľký ateista, ale na samotnú náuku nedal dopustiť. Povedal, že to bol super strávený čas vo dvojici. Boli tam prednášky manželov aj farár, ktorý nehuckal fanaticky, ale krásne rozprával o láske.

autor
25. feb 2023

@top_manazerka nejaký problém máte s tým? Vy ste kto že súdite?

lunademonica
25. feb 2023

A co sa tam akoze mate ucit take dolezite aby si opustila tak male miminko? Recept na zivot? Keby existoval, uz ho ma kazdy

autor
25. feb 2023

Bola chyba tu napísať, tí čo ste mi poradili veľká vďaka…neviem čo si tu niektoré chcete dokázať ale svadbu máme naplánovanú už dva roky…vy čo ste tu moralistky a zaryté kresťanky by som chcela vedieť koľko z vás nemalo sex pred svadbou…tak sa nám podarilo bábätko a čo ? Mala som ísť na potrat aby bolo že ,,dieťa až po svadbe”?! Sme veriaci chodíme do kostola a to z nás nerobí o nič horších kresťanov ako tých čo mali dieťa po svadbe…Viem že náuky nám v niektorých smeroch ako rodičovstvo antikoncepcia už ani budú na nič ale zvyšok mi príde prínosné…bohužiaľ nedá sa to inak vyriešiť ako tým vikendom, skúšali sme to riešiť aj inak nevybrala som si prvú možnosť… aj ja som z toho na nervy ale niektoré ste mi tu dobre poradili a ďakujem, ubytujeme sa v meste a po dohovore s nimi som sa dohodla že budem môcť kedykoľvek odísť za bábätkom keď potrebujem…

lulupulu
25. feb 2023

To čo je za náuka?? My sme boli 2x po hodine na fare a tretí krát deň pred sobášom už v kostole na 15 minut

elementissa
25. feb 2023

@majkabambulik a toto sú presne tie sektárske reči, pre ktoré s vami súdni ľudia nechcú mať nič dočinenia

matkahelka
25. feb 2023

a preco ste to knazovi hned nepovedali? nasiel by vam inu noznost nauky, alebo odporucil vas na ineho knaza. my sme mali nauky 4 soboty po sebe a casom sme sa prispisovali prave paru, ktori mali 2 male deti.

matkahelka
25. feb 2023

@viestta na to, aka si rozhladena mas v tomto uplne predpotopne nazory. su ludia, ktori sa sobasia v kostole aj ako 40 rocni po x rokoch vztahu, ci uradneho sobasa s uz odrastenymi detmi. bud dovtedy neboli veriaci, alebo dovtedy necitili potrebu. a co je na tom? autorka diskusie sa nepytala na nazor, ci sa ma v kostole sobasit, ale na radu, ako nauku poriesit.

zabka000
25. feb 2023

@beata_k samozrejme, tak by to v tom ideálnom prípade predsa malo byť.

lubkovaandrejka
25. feb 2023

My sme mali tak skveleho farara,ze nam dal vsetky nauky na USB kluci,aby sme si ich doma pozreli a porozprabali sa o tych temach. To sa mi pacilo,ze v tejto modernej dobe sa nasiel aj takyto skvely moderne zmyslajuci knaz a vysiel nam maximalne v ustrety.

elementissa
25. feb 2023

Autorka, ale dievčatá ti tu chceli povedať len to, že predmanželská náuka ťa nič podstatné nenaučí, keď máte už 4mes dieťa. Tá náuka by mala byť práve o príprave na rodičovstvo a o upevňovaní vzťahu aj s deťmi. A to vy už všetko máte. Žiadny nový "aha" efekt z toho nebude. Navyše, 2 roky plánujete svadbu, takže minimálne 2 roky a asi aj dlhšie žijete v jednej domácnosti. Čo ti pomôže keď ti tam bude dáky pár rozprávať, že máte byť k sebe tolerantní, lebo obaja idete z rôzneho prostredia a máte rôzne návyky? Čo za 2 roky spolužitia (minimálne) + 4 náročné mesiace spolužitia s kojencom ste sa ešte nenaučili spolu vychádzať v jednej domácnosti? Nikto z teba nerobí horšiu kresťanku, ani sa tu z tvojej viery nevysmievame. Ver čomu chceš a ako chceš. Ale nie štýlom, že to negatívne ovplyvní tvoju existujúcu rodinu. Čo sa na tej nauke ideš dozvedieť viac o svojom mužovi ako si sa dozvedela počas tehotenstva, pôrodu, šestonedelia a starostlivosti o malé dieťa? Akože fakt sa nad tým logicky zamysli a porozmýšľaj, čo je náročnejšie pre vzťah ako malé dieťa. Nič. Vy už náuku nepotrebujete, vy už môžte ísť robiť lektorov. To je to, čo sa ti tu dievčatá snažili povedať. Na jednej strane sa ohanas tým, akí ste veľkí kresťania - tak pokiaľ viem, tí sú haklivi na nemanželské deti. Dokonca aj na sex pred svadbou. Aspoň ochranu ste teda mohli používať. Lebo takto je to také farizejske trochu. A stále, neotehotnela si a neporodila za deň. Kľudne ste sa mohli vziať počas tehotenstva. Či to by bolo nápadné? Mať brucho na svadbe? To by panko spravil baci baci? Keď je dieťa už na svete, tak sa ho dá lepšie schovať a vlastne panko nemusí vedieť, že už máte dieťa, však? Akože, daj si výhovorku akú chceš, stále je to pokrytectvo. Myslím, že nie je dobré hrať sa úplne na niečo, čím nie sme, ničí to našu psychiku. Dieťa je väčší záväzok ako svadba. Civilný sobáš vám nestačí? Veď pozri, k plodeniu ste "boží súhlas" nepotrebovali, teraz ho už potrebujete? Ani asi potreba spoločného priezviska tam nie je nejaká urgentna, lebo keby bola, vezmete sa ešte počas tehotenstva. A obdobie 3-4 mesiacov je pri bábätkach najťažšie. To ste si vôbec nenaplanovali dobre. Veď keď ste čakali doteraz a chcete teda aj absolvovať tú náuku, nemôžete to posunúť o rok? Zasa čo sa také stane za ten rok? Doteraz vás ten sobáš tak neurgoval, tak už nevydržíte pár mesiacov navyše, aby si dokojila, mala samostatnejšie dieťa, lepšie si svadbu zorganizovala? Na svadbe ako chceš riešiť kojenca? Budeš ho mať v sále a bude mu hucat hudba do uší? Absolútne nevhodné miesto pre bábätko. Alebo ho budeš mať hore na izbe s opatrovateľkou a budeš za ním čo hodinu chodiť? No to si tú svadbu veľmi užijes. Čisto logika plánovania takejto udalosti tam nie je. Môžte sa teraz vziať budúcu sobotu na úrade, nech ste ofiko rodina a divadielko s predmanzelskou naukou a božím súhlasom na spolužitie s trojmetrovou bielou vlečkou a panenskými laliami si môžete spraviť aj o rok. A bude to menej stresu pre teba aj pre dieťa. asi je to iba otázka priorít

viestta
25. feb 2023

@matkahelka ano, viem. Viem, ze sa ludia sobasia aj ked jeden zo snubencov je na smrtelnej posteli. Viem, ze sa sobasia bez akejkolvek viery, len preto, ze sobas v kostole je krajsi. Ti prvi uz asi nemaju sobas podmieneny naukou, tym druhym je cela nauka o nicom, pretoze je to len sucast toho divadla. A medzi tym je XY dovodov preco sa ludia sobasia v kostole a XY pripadov a sposobov ponimania celej nauky a sobasa. Jednak zo strany snubencov, jednak z strany tych, ktory tu nauku organizuju a poskytuju.
V tomto konkretnom pripade by mi bolo dieta prednejsie ako nauka a rozhodne by som sa snazila celu nauku (ak je naozaj povinna) absolvovat tak, aby dieta nijak netrpelo.

viestta
25. feb 2023
autor
25. feb 2023

@elementiss po prvé nežili sme spolu 2 roky, aj snúbenci čo žijú oddelene môžu plánovať svadbu…žiť sme spolu začali až keď som zistila že som tehotná 🙂…po druhé ako viete že sme nepoužili ochranu? Predstavte si použili, aj tak sa stalo…po tretie ako vy poznáte náš život keď píšete že sme sa mohli vziať pred svadbou? Moje tehotnestvo bolo od začiatku rizikové od 5 mesiaca som musela len ležať kvôli riziku predčasného pôrodu do 5 mesiaca maximálne šetriť kvôli vcestnej placente, myslíte že práve vtedy keď som sa trápila aby bábätko bolo v poriadku som pomyslela na nejaké náuky alebo svadbu?! Moralizujete tu a viete veľké H o našom živote…a ze aby ,,panko” nevidel brucho? To akože kto je panko? A prečo by som sa mala schovávať ze som tehotná? Čo mám 18 rokov a otehotnela som po mesačnej známosti zo strednej školy či čo aby som sa hanbila za tehotnestvo? A za ďalšie svadbu mame až koncom leta keď bude mať 10 mesiacov a mame to formou slávnostného obedu a posedenia, žiadne diskotéky a tancovačky čiže o môjho syna sa nemusíte báť…

mravenek
25. feb 2023

A toto ma fascinuje...keď súdim cudzieho človeka bez toho aby som o ňom niečo vedel...žiaľ tak to na sieťach chodi. Prídeš po radu dostaneš úplne niečo iné 😅 držím palce. Nech sa darí a všetko vám dobre dopadne

mvagusta
25. feb 2023

My sme to mali presne ako ty…3mes dcera bola s nami na tej blbej nauke a estw som ju tam aj kojila:D