Svadobná náuka a dojčenie
Ahojte so snúbencom ideme mať svadobnú náuku ktorá ide trvať 3dni (piatok od 13;00-20:00 do večera, celú sobotu 8:00-20:00, nedeľa od 8:00-12:00) ide o to že máme syna, ktorý ma 4 mesiace a je výlučne kojený..počas náuky pôjde k babke lenže neviem ako to urobiť s jedením, kojím ho cca každé 3 hodiny, mlieko navyše sa mi odsávať nedá kedze po kojení mi už nič nejde teda nič neodsajem..poraďte čo urobiť
Do 5. mesiaca si sa musela šetriť. V pohode. A tie zvyšné 4? Tam sa nedal spraviť slávnostný obed ako teraz? Výhovorky na všetko, ale kresťania ako hrom 🙂 robte si čo chcete a ako chcete.. ale skúste byť aspoň úprimní sami k sebe. Ja tvoj život nežijem. Ale poznám dosť párov, ktorým sa zadarilo dieťa pred svadbou, tiež sa aspoň z tradície chceli zobrať v kostole, tak spravili svadbu pred narodením dieťaťa. A takým, čo im ten sobáš až tak žily netrhal, počkali kým malo dieťa aspoň rok -rok a pol a náuku absolvovali 2 mes pred svadbou, tú povinnú. Určite nie pol roka vopred ako to chcete vy. Vymysleli ste si najkrolomnejsie riešenie, ale budeš si dupkat nohami na nete. No keď tá náuka musí a musí byť teraz a inak to nepôjde a iný termín už nikdy nebude a ešte trochu viac to zdramatizujeme, tak si tam zober dieťa zo sebou a koj v kostole, kým vám bude farár vykladať. Niektorí si proste chcete komplikovať život stoj čo stoj 🥳
@elementissa naučte sa čítať napísala som že do 5 mesiaca šetriť od 5 som už iba ležala kvôli vysokému riziku predcastneho pôrodu…
Ahoj, kupila by som male umele mlieko, v piatok ak sa napapka o 13.00 tak staci ak si len raz da umele mlieko.
V sobotu je to uz horsie, ale si myslim, ze tam bude obedova prestavka. A vtedy odskocis a das mu mlieko a v nedelu taktiez len 1x musi mat umele.
Ja by som si taku tazku hlavu nerobila zo svadobnej nauky, isla by som piatok, sobotu poobede a v nedelu.
Ja som mala svadobnu nauku raz za tyzden kazdy piatok, max.1 hodinka, a zda sa mi ze to boli 4 hodinky dokopy.
@janetinka27 moja ja som mala predmanzelsku náuku. Nie katolícku. Ale moja sestra s jej mužom robia katolíckych lektorov na predmanzelskych naukach a viem, čo tam rozprávajú. Počula som. Inak ja som si myslela, že s partnerom sa treba zoznámiť pred plánovaním svadby :D ty si toho tvojho asi spoznala až tam no :D najväčšia skúška každého vzťahu je práve dieťa a to keď už autorka s mužom zvládli, určite nemajú problém s toleranciou, vzájomnou pomocou atď. Čo sú nesvojpravni a nepoznali sa doteraz? Ty si svojho muža nepoznala pred naukou? Ja som vedela koho si beriem a teda na nauke som sa o svojom mužovi nič nové nedozvedela. Lebo my sme venovali čas tomu, aby sme sa navzájom spoznali pred tým, než sme naplánovali svadbu, že hej... Nemusíš so mnou vobec súhlasiť, ani ja s tebou nesúhlasím v žiadnom názore. To je v pohode, sme rôzni a aspoň sa vie autorka pozrieť na problém s rôznych uhlov. Ale ona je už presvedčená, že robiť tú náuku a svadbu je ideálne práve teraz 🙂 taaaak nech im to dobre dopadne ☺️
Co to je za blbost ? 3dni svadobna nauka?
Dohodni sa s fararom a odbehni
A inak podla mna to bude menej my sme.boli fakt chvilu mozno hodinu
@janetinka27 inak keby si videla nasu cast nauky tej sexualnej casti to bol trapas ako fras boli sme tam dokonca v okresnom meste ze to bude pre všetky farnosti v okoli naraz.. akoze prisli sme tam 1/2. tehotnych zien,pani odrapotala clanok a dovidenia ja z gyma.som vedela a viem viac jak sme sa tam dozvedeli
Autorka, ja by som na tvojom mieste teda postupovala inak. Chápem, že majú ženy rizikové tehotenstva, ale ak by som na tom bola tak ako ty - 9 mesiacov pripútaná popruhmi k posteli, že nikam som sa nemohla presunúť, stále by som chcela byť rodina s mojím mužom a dieťaťom aj oficiálne, takže hneď po pôrode prvý víkend by sme podpísali papiere na úrade. To je pol hodina ani nie. A veľkú svadbu s rodinou a známymi by som riešila v čase, keď už by bolo dieťa dostatočne veľké. To by bol môj postup, som presvedčená, že vybaviť sobáš v dnešnej dobe je veľmi jednoduché, naozaj je to pár minút na najbližšom úrade, netreba žiadne veľké ovácie okolo toho. A inak tento kôň je zaujímavé miesto, všetky neplánovane tehotné ženy otehotneli napriek ochrane. Veľmi zaujímavé. Antikoncepcia podľa MK štatistiky má tak 20% úspešnosť. Ale tak net veľa znesie. Ty si anonym, my sme anonymovi a každý svoj príbeh vie vyfarbiť tak, aby bol on chudáčik obeťou svojho života, v ktorom nič nevie kontrolovať... Lebo to vzbudzuje viac sympatie ako to, keď niekto povie, že si nedal pozor, nerozmýšľal vopred, nechcelo sa mu to riešiť atď. Ale každopádne držím palce s naukou a svadbou a hlavne bez ohľadu na to, či sa vezmete teraz, o rok, o 10 alebo vôbec, chráňte si vzájomnú lásku a buďte dobrými rodičmi pre svoje dieťa.
@elementissa jaaaj, pocula si... tak uz mi je to jasne
@janetinka27 ešte raz, mala som aj vlastnú, aj som počula (na vlastné uši ) prednášky z tej danej farnosti kam chodí prednášať sestra. Či človek nemôže len počúvať, musí byť účastník, aby vedel o čom sa hovorí?
@elementissa že výhovorky na všetko akože vy idete nazývať môj zdravotný stav výhovorka? Vy ste čo za človek? Vy mi čo kažete ako mám a nemám robiť a kedy sa mám brat a ešte tu urážate ostatné prispievateľky…napísala som že ku bábätku budem môcť odísť hocikedy kedy budem chcieť…prestávku na obed v sobotu nám dali až 3 hodiny čiže s dieťaťom aj pobudnem a u babky ho nejdú utyrať, ma sa tam veľmi dobre myslím že tých pár hodín čo sa s nimi pohrá a zvyšné prespí + s ním aj budem mu neurobí ujmu na zdraví ani na psychike..bohužiaľ nič som si zo svojho zdravotného stavu nevymyslela nemám už 20 rokov cize na prvé bábätko v mojom veku to nebolo prekvapením, kiežby to tehotenstvo bolo ok to by sme určite riešili svadbu pred narodením…a to či zlyháva na koníku ochrana alebo nie netuším, prispievam prvýkrát, bohužiaľ aj kondomy vedia zlyhať 🙂 ja to beriem tak že babatko si nás vybralo a tak to malo byt…
Ahoj, skús sa o tom porozprávať s farárom. Je zbytočne to riešiť na mk. Ak si ty (aj babka) ochotná pristúpiť na to, ze dieťa bude s ňou celý čas, čo môže však byť pre všetkých veľmi náročné, tak si skús vopred odsavať mlieko medzi časmi kedy bežne kojis a uskladniť (v mrazáku - zisti si viac ako), aby malo bábo jedlo zabezpecene. Ak je však len kojeny aj jedenie z fľaše môže byť problém.
...ja by som to takto nedokázala. Takže by som určite poprosila farára o radu, ako by sa to dalo riešiť. Aj absolvovať náuku aj sa postarať o dieťa. Aj kňazi sú ľudia a väčšinou veľmi ústretoví. Nemaj prehnane obavy z toho. Ak nepomôže jeden, skús osloviť iného, prípadne sa popytaj známych, či nepoznajú nejakého ústretoveho.
@viestta ked vies, tak naco tu vypisujes hluposti typu, naco sa ide sobasit v kostole. no lebo... ty sama v mnohych diskusiach poukazujes na to, ze treba odpovedat na to, na co sa autorka pytala. ona sa nepyta, CI sa ma sobasit v kostole, ona sa pytala na rady k nauke. ako ateista mas s naukou nulove skusenosti, takze tuto temu si mohla preskocit.
Ahoj mala som to podobne...som myslela ze ako fajne ze sa to dá zbuchat za jeden víkend a ked mi došiel rozpis od piatka večera do nedele večera som to hned zrušila lebo som tiez kojila..nakoniec sme to absolvovali v dedinke tam to bolo 2 soboty po 2 dve hodiny ...😊
@elementissa mala si nekatolicku nauku a vies, co tvoja sestra na nauke prednasa, pocula si. Tak presne si sa vyjadrila.
Mozno by tvoja sestra mala na sebe popracovat a prednasat tak, aby mali vsetky pary z toho osoh,kedze si, znala veci, usudila,ze nemaju.
A zbytok tvojho vystupenia nekomentujem. Zrejme mas potrebu dat autorku za kazdu cenu dolu a ty sama ziarit ako diskogula. Zvlastne vystupovanie aj na konikovske pomery.
Sa opytaj farara, čo mate robíť. Chore!
Strašne emotívne všetko berieš ako útok na seba. Chápem, že po pôrode sú tie hormóny všelijaké. Ale fakt na teba neútočím, iba popisujem to, čo z tvojich odpovedí vnímam. Problém na každé riešenie. No vidíš, nakoniec si sa zariadila, problem solved, ani diskusiu okolo toho nebolo treba, necháš dieťa u babky a hotovo. Žiadny problém. A ja som mala tiež zlé tehotenstvo, nie si jediná na svete. Ani ja by som sa počas takého tehotenstva ako som mala nemohla vydávať, preto som povedala, že by som to riešila hneď prvý týždeň po pôrode na úrade. A veselica kedykoľvek neskôr, to už by tak nesurilo. Ty si sa rozhodla čakať. Čo nie je problém, len si si podľa mňa vyrobila problém navyše, ktorý by nevznikol, keby ste tú svadbu posunuli ešte o kus ďalej. A ak vám praskol kondóm, skús manželovi povedať, nech si kupuje väčšie. Ak ho má príliš napechovany, tak môže prasknúť, ale toto je taký nejaký základný predpoklad, že chlap pozná svoje telo a svoju veľkosť. Ak máš správnu veľkosť kondómu a správne nasadený, nehrozí, aby praskol len tak. Ale tu to čítam v každej téme o neželanom tehotenstve. Všetci sa chránili, každá otehotnela cez ochranu. Tak asi by bolo naozaj dobré mať názornú sexuálnu výchovu na školách, lebo to len potvrdzuje, že ľudia ochranu nevedia používať. Alebo to skôr bude tým, že nikto sa neprizná, každý to zhodí na "zlyhanie ochrany". Nemusí to byť tvoj prípad, to je všeobecné moje pozorovanie, za tie roky čo tu čítam témy.
@janetinka27 ona je vykvet MK, doslova ukaz. vzdy siahodlhe traktaty a vzdy o nicom. a vzdy totalne mimo toho, co sa autor diskusie pyta.
@matkahelka aha diky, chapem,tak potom nic
@elementissa tak s tým kondómom ste to zaklincovala…pekný víkend
Ja by som absolutne neriesila v tomto pripade nauku. Babatko je ozaj male cely den bez mamky bude tazky. Nvm ci ste skusali uz davat mliecko na flasku niektoré fľašku uplne odmietaju. Dalej ako bolo spomenuté nie vzdy chce papat presne po 3 hodinach. Myslim si ze je to pre vas len stres taktiez aj pre babatko. Neviem ci som prehliadla alebo nebolo spomanute preco zatial nie len uradny sobas a ked mate vsetko naplanovane tak aj hostina. Poznam viac parov,ktore mali cirkevny sobas cca po roku od uradneho. Nic tym nestratite a urobite si ho v pokoji. V kazdom pripade drzim palce aby to vyslo co najmenej stresujuco😊 a tie co moralizuju,ze mate dieta pred svadbou nic si z toho nerobte, keby sa na to takto pozerali aj knazi 🤣 nvm kde by sme dosli. Ani by taketo babatka nepokrstili🤦🏼♀️
A k dojceniu by som poradila pozriet este power pumping, ono aj ked vam zatial po dojceni netecie mliecko da sa to nastartovat.. tak ako by sa babatku zvysovala potreba mlieka a salo by viac aj viac mlieka sa vam zacne tvorit
Dalsi alibizmus, zit sme spolu zacali az som ostala tehotna🙈
@matkahelka snad nebudeme verit, ze sa narodenim dietata, zrazu obaja stali veriacimi a chcu svadbu v kostole, ale noooo
a tie manželské páry sú psychológovia? že si dovolia dávať zaručené rady budúcim manželom? alebo stačí, že sú silní veriaci? aj tak si stojím za tým, že kňaz žijúci v celibáte si ani nedokáže predstaviť niektoré vzťahové / zdravotné / rodičovské problémy, je iné žiť v rodine ako dieťa a je iné byť otcom rodiny... oni majú zabezpečné bývanie, príjem, oni žijú v inom svete ako my obyčajní ľudia a určité veci nemôžu ani len chápať, nakoľko to nikdy nezažijú, ak to niekomu pomáha a cíti sa istejší tak nech to absolvuje, ale ja by som osobne uprednostnila miminko pred náukou
@natalka13 fakt nerozumiem. cuduj sa svete, aj veriaci sexuju pred manzelstvom, aj sa im pritrafi dieta pred manzelstvom. a cuduj sa svete, existuju ludia, ktori boli 40 rokov ateisti a v zivote sa im udialo "nieco" a stali sa z nich veriaci a zosobasia sa dodatocne v kostole. ze ty o takych pripadoch nevies, neznamena, ze neexistuju.
@natalka13 veriaci sme od malička a ako čo kedy sme mali spolu začať žiť podľa vás?

@elementissa zvlastne veci pises, na nauke si uz bola? Preco myslis, ze sa tam par, ktory spolu zije a ma spolu dieta, nema co nove naucit? Ako mozes povedat, ze niekto, kto zije v domacnosti s partnerom a ma dieta uz sam moze robit lektora? Preco si myslis, ze predmanzelska nauka je o rodicovstve? Preco si myslis, ze sa tam uz o sebe navzajom nemozu nic nove dozvediet? Ako mozes hovorit paru o ochrane pred pocatim v katolickej debate, ked jedinym katolickym sposobom regulacie pocatia su metody prirodzeneho planovania rodicovstva? A tie sa velmi podrobne dozvie prave na nauke.
Ty za koho hovoris, co sme chceli autorke povedat?
Preco planujes autorkekedy a ako maju absolvovat sobas?
To co pises je nerozumnost veta za vetou a co sa tyka tvojho posudzovania zivota autorky, to uz nekomentujem vobec. Mozes pisat romany pre zeny, lebo tvoja fantazia je bujna, ale realitu obchadza z dialky.