Svadobná náuka a dojčenie
Ahojte so snúbencom ideme mať svadobnú náuku ktorá ide trvať 3dni (piatok od 13;00-20:00 do večera, celú sobotu 8:00-20:00, nedeľa od 8:00-12:00) ide o to že máme syna, ktorý ma 4 mesiace a je výlučne kojený..počas náuky pôjde k babke lenže neviem ako to urobiť s jedením, kojím ho cca každé 3 hodiny, mlieko navyše sa mi odsávať nedá kedze po kojení mi už nič nejde teda nič neodsajem..poraďte čo urobiť
A niekto ti povedal, že tam nemôžeš ísť so synčekom? Nerozumiem, v čom je problém.
@timea301196 myslite že keď zavolám k vám na faru by nám vyhoveli?
Tam je pán farár ozaj pohoďák tak je to aj možné 😂
Dajú sa nájsť rôzne alternatívy, len sa treba posnažiť, popýtať sa a vysvetliť dôvod, u nás sa okrem týchto víkendoviek osobne robí aj online náuka aj z takýchto dôvodov.
Skus ist na faru osobne. Vysvetli situaciu. Mozno bude mily a uplne v pohode navrhne ine riesenie. Ak nie, beriem, ale "Pan farar, nechcete mat ovecky v rodine?" Dobre, dovi dopo. Tak male babatko potrebuje svoj rezim a ty svoju pohodu. Drzim palce a hlavne nestresuj. 🙂
Skús a uvidis neviem odkiaľ si. Ale viem zw pan Farar mal aj pary z iných dedín
Povedať to na fare, že máte takúto situáciu. Predpokladám, že ak to nie je nejaký úplný blb, tak vám nejak skúsi vyjsť v ústrety.
@didip Vau. Netušila som, že niekto robí z toho takú vedu. Vždy som si to predstavovala len ako občasný pokec s kňazom, prípadne ďalšími pármi, ktoré sa berú v rovnakom období. Aj tak bolo. Naozaj nepoznám nikoho (z mesta či dediny), kto absolvoval pobytovú alebo takúto zdĺhavú viacdňovú náuku.
Ano, len volaj.to si mala urobit ako prve 🙂 drzim palce
Prečo to komplikuješ s babkou?Veď si zisti u organizátora predmanželskej prípravy či môžeš prísť s malým.Podľa toho čo popisuješ je to formou duchovnej obnovy a na podobné akcie chodia ľudia s bábätkami bežne.Len sa treba vopred dohodnúť.Niekedy býva k dispozícii aj miesto na dojčenie či prebaľovací pult.Záleží ale od priestoru kde sa to bude konať.Ale zvyčajne bábo v kočíku nie je problém.
Náuky sa niekde vyžadujú aj okolo 10 menších večerných sedení.To že to niektorí kňazi skrátia je ich ústretovosť.Ale normálne sa vyžaduje viac ako len jedno či dva sedenia s kňazom.Preto veľa párov vyhľadáva práve túto možnosť,lebo majú celú náuku hotovú za jeden víkend.Ale tebe s malým by asi viac sadlo niekoľko kratších sedení.
Treba to povedať kňazovi, že máte malé bábätko a všetko sa vyrieši. Zbytočne sa trápiš, nájdete spôsob, ktorý vám bude vyhovovať, len sa treba o tom porozprávať. Tak ako píše @lussyl5, , všetko je o dohode. Predmanželskú prípravu vám vie urobiť aj kňaz, aj keď je pravda, že preferujú tieto prípravy vedené manželskými pármi, ale aj tie si vieš určite dohodnúť k tvojej spokojnosti.
Babka bude za dverami kočikovat s malym a poda ti ho na kojenie. Alebo ho budes mat v nosiči počas nauky a nakojis kedykolvek bude chciet. Prvorade je dieta. Ja kojim uz vela rokov, s detmi chodim všade a kojim kdekolvek. My sme tak na vyške fungovali s babatkom.
Preboha ved mas dieta tak tam prides s nim. Ved ho kojis tak je normalne ze musis byt stale s nim. Alebo si dohodni normalne individualnu pripravu, urcite ti vyjdu v ustrety. Len sa normalne dohodni 🙏🏻
@katka0123 prečo si myslíš,že farárovi má záležať na manželstve?
Jemu je to jedno a Bohu už úplne.
Ľudia tu sviatosť potrebujú,tak by k nej aj takto pristupovať mali.
Inak súhlasím s napísaným,všetko sa dá vyriešiť,aj kojenie. Kde je vôľa,tam je cesta.
Milá maminka, je mi veľmi ľúto aké odpovede sisi tu musela prečítať.
Dúfam, že tie žienky, ktoré ti písali nelaskavym spôsobom, si raz uvedomia čo robia a ako ubližujú.
Z môjho uhla pohľadu ste vzorom pre mladých ľudí. Zosobasite sa pred Pánom a tak to má byť.
S bábätkom to možno bude ťažšie, ale aj krajšie.
Priznám sa o 3 dnovych naukach, počujem tiež prvý krát, my sme mali zopár sedení na fare.
Boli to úžasné sedenia, veľmi veľa mi dali.
Aj keď máte dieťatko, manželstvo sa neustále mení, preto som si istá, že sa dozviete nove veci, alebo si na ne spomeniete v budúcnosti.
Tie 3 dni určite zvládnete, ja by som to riešila tak, že babka by si spravila výlet s nami.
Želám vám, aby vám to prešlo v poriadku, verím, že pre svoju rodinu robíte to najlepšie.
Prajem Vám krásne manželstvo ♥️🫂
@terezka1947 a nemalo by? Cirkev hlasa cestu rodiny. A knaz by mal buducich manzelov podporovat, aby mali tuto sviatost. Jedna z foriem podpory je tolerancia. Pred 12timi rokmi, stacilo sedenie, dve na hodinku. Tieto vikendove seansy nie su nikde v biblii uvadzane ako povinnost.
Na nauku môže ísť aj jeden nemusia byť prítomný obaja aspoň u nás sa dalo
@katka0123 koľko ľudí, toľko chutí. Niekomu vadí, keď tú prípravu vybaví kňaz na dvoch sedeniach na fare, lebo veď čo už len kňaz má čo kecať do manželstva. Keď je možnosť mať tú prípravu s manželskými pármi, tak zas je zle, lebo sú to dlhé seansy. Myslím, že v tomto prípade tiež nie je žiadny problém v tolerancii, problém je že autorka má strach ako to porieši, ale keby to preberie s kompetentnými, zbadá, že nie je žiaden problém.
@mayami ano, pride mi to divne. Preco by vikend s inymi manzelmi (hlavne velmi ortodoxnymi), mal byt podmienkou vstupu do manzelstva. Ale dobre, kto chce, nech ide. Nerozumiem tomu, preco by to ale nemalo byt prisposobene mamicke a babatku, napr kratsim jednorazovym rozhovorom.
@katka0123 nerozumiem ti.
Tolerancii je tu ublížené?
Je odmietnuta sviatosť?nie je.
Sviatosť je dobrovoľná. Veď komu nevyhovujú podmienky,presunieme svadbu o rok. Keď sa svadba vie presunúť kvôli kojenie,vie sa aj príprava posunúť kvôli kojeniu-ked už idem úplne do krajnosti.
To,že všade máš nejakú podmienku je snáď normálne. Nechceš ju splniť,máš s ňou problém,ok.
Nejdem do toho.
A ku konkrétnemu prípadu,mamička ešte kojenie neriešila s nikým a už sa tu útočí na to,že prečo jej to nie je umožnené.
Myslím,že vždy sa dá nájsť riešenie,keď sa riešenie hľadá.
@terezka1947 precitaj si aj starsie prispevky. V prvom rade, odporucam osobnu navstevu knaza a rozhovor. Ako posledne pisem, co v pripade, ze odmietne. Takze citaj s porozumenim 🙂 A neviemco je na tom zle, ze by farar mal byt tolerantny, ako aj manzelia ktori vedu taketo pripravy. To, ze tie pripravy povazujem za nieco s cim nie som stotoznena, je moj nazor. Mam ale pocit, ze autorka je v strese, ako to vyriesit. Preco by sa mala iba ona prisposobit? Nikde v biblii taketo pripravy nie su povinne, ani inde vo svete. Takze tolerancia na prvom mieste.
Tieto viacdňové predmanželské stretnutia pre snúbencov sú preto takto rozsiahlejšie aby sa prebralo viacero tém a oblastí z partnerstva, manželstva, rodičovstva ... , podieľajú sa na nich lektori z rád kresťanských manželov rôznych skúseností a veku, takže v rámci prednášok okrem informácií odoznievajú aj osobné skúsenosti, možnosť rozhovorov, okrem toho sa pracuje aj v malých skupinkách pre väčšie súkromie, kde sa preberajú odoznené veci, okrem toho je priestor aj na zoznámenie sa medzi sebou, pre snúbencov je to čas na to byť spolu a medzi sebou sa často dostanú vďaka programu k témam a oblastiam vzťahu ktoré ešte spolu vôbec neriešili a v ktorých sa nepoznajú ... pokiaľ sú prihlásení pozitívne a otvorene nastavení, tak je tento štýl stretnutí prínosný pre každého a vôbec nie len z kresťanského, ale aj funkčného-partnerského hľadiska. Zúčastňujú sa ho nielen bezdetní, ale aj snúbenci ktorí už spolu dlhšie, či dlho žijú, ktorí majú dieťa/deti a pod., nie sú v tomto žiadne obmedzenie.
@katka0123 nemyslím si,že niekto je netolerantny.
Autorka to ešte s nikým poriadne neriešila,nikto ju ešte neodmietol.
Nie je problém,na ktorom by sme sa predsa išli pohádať.
Ja by som nič,žiadnu skúsenosť pred vážnym rozhodnutím neodmietla. Tie prípravy vedia dať do života veľa. Kto ich nechce,ok.
A k tej tolerancii....aj ona má hranice.
isla by som si poriesit svadobnu nauku inam. toto je extrem, co sa trvania tyka a pri babatku nech sa na mna nikto nehneva - totalna blbost. ja by som babo vzala zo sebou, alebo riesila inu moznost. su knazi, co vybavia nauku za hodinu pri kave ...
@terezka1947 pre mna je uz cez ciaru, vyzadovanie sedeni s cudzimi manzelmi cez vikend, na ukor pohodlia kojeneho babatka a mamicky. Nevsimla som si, kde je toto dane ako oficialne podmienka. Nikde v pisme to nie je. Takisto je otazna uroven odbornosti sedeni. Za mna velmi cudna praktika.

@lenkadenisa neviem nikde na internete nájsť takúto možnosť ale radšej by som priala online, ak viete o niečom kľudne pošlite ďakujem