Tandemové dojčenie - za a proti
Ahojte, budeme mať rozdiel medzi deťmi 2r.4 mesiace, som teraz v 13.tt., mlieko už takmer nemám, bradavky zmenili farbu, prsia prázdne, syn nervózny, ťahá na prázdno a je to dosť nepríjemné. Zatial sa dojčíme na zaspatie cez obed a večer a v noci niekolko krát. Cez deň si nepýta "na požiadanie".
Čítala som niekolko ospevných článkov o tandemovom dojčení, aké je to zdravé pre dieťa a pre psychiku, ulahčí to žene život, súrodenci menej žiarlia.... ale rada by som poznala iné názory.
Zaujíma ma:
1. vekový rozdiel medzi deťmi
2. ako dlho ste ešte dojčili staršie dieťa po narodení mladšieho
3. ako ste riešili uspávanie cez obed a v noci / spali ste spolu s oboma deťmi v posteli? Tu sa obávam, že bude budiť jeden druhého. Starší má spánok ako zajac, tak asi mu to bude vadiť....
4. išli by ste do tandemového dojčenia znovu? Alebo čo iné vás napadne.
Ďakujem za názory.
@sardinka335 s tym nickom som uz aj ja mala tu cest. Mna isla presviedcat, ze 9 mesacnemu dietatu (podotykam, ktore uz je takmer vsetko) kojenie 4 krat (nadranom, rano, pred spanim a jeden krat v noci) neoze v ziadnom pripade stacit. Ze mam kojit na poziadanie (a to POZIADANIE mojej dcery, je potom ake poziadanie?!?!). A tiez, ze nemam davat vodu ale MM. Tak co ju mam zmlatit aby mi cez den cucala? Ked nechce, tak nechce. Ako keby som jej neponukla, a nie raz. Ked nechce po zjedeni obeda este pit MM ale radsej si da vodu, tak jej, s prepacenim za slovo, ten cecok predsa nebudem tlacit do hubicky nasilu, nie?
Jeeeezis, mne sa z takych nazorov niekedy fakt zastavuje rozum.
A k teme: mila zakladatelka, ja som sice tandemovo nekojila, len moja blizka kamoska (prve a druhe dieta, druhe a tretie uz nie) a povedala nikdy viac. Kojila takto cele druhe tehu a este tandemovo 10 mesiacov. Bola uplne znicena, vyflusnute. Tych 10 mesiacov fakticky len kojila. Nemala na nic ine cas, lebo deti sa nekojili zaroven, ale v rozne casy, Kedze na poziadanie. Potom sa prve dieta same odstavilo, malo cez 2 roky a ona si vydychla. Druhe dieta kojila este do 1,5 roka a potom sa zase same , ako to prve, odstavilo.
Takto ti poradim, ak tvoje dieta uz neche, tak ho "neznasilnuj". Nechaj, nech sa odstavi. Ono to mlieko pocas tehu meni chut, popripade sa straca, ci je ho menej. Neh bubacika "dozriet", oddychni si trosku od kojenia a po porode hor sa do kojenia babätka. Mozno to vyznie blbo ale ja mam moju teoriu: kazde babo, ci to prve, ci piate v poradi ma narok na mamu len pre seba. Pri druhom a dalsom v poradi to samozrejme aj tak doslovne neplati, ale aspon to kojenie a mliecko nechajme len pre neho.
Tiez je blbost, ze ked sa koja naraz dve deti rozneho veku, ze v jednom prsniku je take a v jedno onake mlieko. Mlieko sa casom meni a prisposobuje veku a potrebam dietata. JEDNEHO (popr dvojicky) dietata, nie dvom v roznom veku.
A ked uz som sa rozhodla tu prispiet, mne je fakt jedno, kto kolko koji, ale urcite hranice by si mal kazdy urcit. Trojrocne povedzeme OK ale takmer 5 rocne???? MM je prva srava dietata. Babo musi pit len to mlieko (popripade UM), nema na vyber. Ale take velke deti? ked je dieta zdrave, je uz vsetko, to MM nema pre neho po vyzivovej stranke ziadny osoh. To je uz len mojkanie, zavislost. Mojkat sa da aje aj bez cecku.
Niekto tu spominal tie rezne. Vysmiali ste ju. Ale ma pravdu. Ked si pomyslim, ze onoho casu nas vtedy najmladsi v styroch rokoch zbastil 2 rezne naraz,no neviem si predstavit, ze by mu clovek daval este cucat.
A ked niekto, co koji 6 rokov v jednom kuse den a noc niekolko deti naraz, tvrdi, ze ma aj iny zivot, nie len deti a popripade domacnost, tak neviem, nepovim, ze to nie je mozne, ale velmi neverim tej vypovede.
My me velmi aktivna rodina a neviem si predstavit, ze by som teraz popri malej kojila este dalsie dieta a ja som prave pol dna niekde na triatlone. Kto by tie deti nakojil, hlavne ked sa koja v roznych casoch?
Tiez mam svoj pracu, do ktorej sa mienim vrati najneskor malej v dvoch rokoch. Kojenie rano a vecer je OK, ale cez den????? Dvojrocne dieta je uz fakt vsetko.
Osobne poznam zeny, ktore nedojcili a vsetky tvrdili, ze to robia z pohodlnosti. Dieta im moze nakrmit aj suseda, nemusia brat dieta všade so sebou, v noci k nemu nemusia vstávať, deti tu spia samé v izbách od narodenia, takze je to veľmi unavne, vstane muž, nanny... Umelé mlieko sa u nas da kúpiť v tekutej podobe, stačí preliať do fľašky, mame mlieka v sackoch, netreba ani len prelievat, vkladá sa do špeciálnej fľaše, odpadá sterilizacia umývanie fliaš..., taktiez dieta naučia piť mlieko izbovej teploty, takze odpadá zohrievanie. Staršiemu dieťaťu strčia fľašu , nemusia držať, nie je potrebné hľadať miesta na decentne dojčenie, môžu jesť, piť co len chcú, fajčiť, ísť čím skor do práce... Uz si ani na všetky výhody nepamätám...ani jedna sa nestazovala , žeby to bolo menej pohodlne ci náročnejšie ako dojčenie a to niektoré sa pokúsili dojčiť, ale priveľka námaha, tak sa na to ....
@sisaka svata pravda 😀
@jajka257
@nyusika
@gala79
presne tak baby, nezavidim "flaskovym" mamkam. Ja som vzdy dakovala "bohu", ze kojim. Pri copani to ale nevyzeralo na zaciatku dobre. Ale rozkojila som to. Fuuuuu nastastie. neviem si predstavit, ako by som to dala s flaskou. Od malej troch tyzdnov sme tamer neustale na cestach. Prelietali sme uz pol sveta. Kojenie je fakt uzasne, kedykolvek, kdekolvek, mlieko ma vzdy spravnu konzisteniu a teplotu a nie je mozne aby doslo, lebo bolo preve vtedy zarobene menej alebo dieta malo veeeeelky hlad a chcelo niekde na letisku viac ako obvykle. Fuuuuu som to ja stastna mama 😉
A poviem vam, ja skor obdivujem flaskove maminy ako to zvladaju, maju zial o starost viac ako my kojacie a este to ide aj do penazi.
@mircalla ja som to pochopila ze uz sa nedojcil len drzal. Ja som na svoje prsia citliva a poznam mamicky co im deti prsia zmolili brrrrr
@sardinka335 a nie je cumel a flasa napodobnenina prsnika ? Preco ichbpotom davat dietatu ? Obe su umelou nahradou matky. urazky o mozgoch di nechaj pre priatelov. Sem nepatria. Ano hlupost - nevedomost a hlupy clovek je ten, ktory nema dostatok informacii a instinktu na to, aby spravne vedel rozhodovat o sebe, svojom tele a svojom dietati. Akokolvek chces, kazdy vie, ze materske mlieko a kojenie je nenahraditelne, avsak v dnesnej dobe napodobitelne. Unikat kojenia je ale len jeden, a matka, ktora koji dlho si vie predstavit keby odstavila nasilu dieta ako by sa citila ona i dieta. Ale matka, ktora nekoji alebo nekoji do samoodstavenia dietata netusi, co to znamena kojitpodla teba "starsie " dieta. Aky to ma vplyv na vyzivu a vo vyssom veku hlavne na psyhiku, zdrave sebavedomie. Z deti, kojenych do samoodstavenia vyrastaju sebavedomi mudri jedinci, ktori su samostatni. Moje deti su toho dokaz, vobec nepanikaria ak ostanu s niekym inym a ja niekam na par hodin idem, maju plnu doveru a nic take ako sa tu spominalo ze znicene matky - v nicom takom sa vobec nenachadzam. Chodim upravena, tiham domace prace, vzdy je navarene , poupratovane a neboj ;) s manzelom to tiez klape vyborne po vsetkych stranllkach. Skor to ohrievanie umelych mliek, davkovanie a dopovanie deti nezdravym kravskym mliekom ktore je uplne bezpredmetne vo vyzive ako sa dnes uz vie a csetko je len velka propaganda, skor to by mi zaberalocas. Kojenie veru nie.
Mrzi ma, ze nikdy nebudes mat potuchy, co to znamena kojit dieta di samoodstavenia, ze nikdy nezazijes ten vztah medzi detmi, ktore sa tandemovo koja a vztah teba ako matky s dietatom ktore sa mihlo kojit az kym nebolo samo pripravene na odstavenie.
@sisaka ano u vas v Kanade a uz aj u nas v DE dostat UM v tekutej podobe. Dokonca sa nemusia ani prelievat, nasadit len uzaver s cumlom a ide sa. Len napr. mne mna uz je aj to nepohodlne. Ked niekde ideme (a to dost casto aj na dlhsie trate), musis si vypocitat kolko toho to dieta potrebuje a nabalit. Tiez izbova teplota, OK, ale ked idem autom 800 km na SK, tak tu izbovi teplotu nemam. Ano, da sa dat zohriat niekde po ceste v restike ci na benzinke, alebo este lepsi "komfort" mat autoohrievacku flias. Ale to tiez stoji prachy a tiez to musis trepat so sebou. A nebajboze sa pokazi atd. No nie dakujem.
@alicka1982 vau, ty si fakt fanatik, to co ty davas, je uz mimo chapania
@alicka1982 ale prosim ta, uz sa ukludni s tymi prejavmi. Uraz ludi a znevazujes ich. Nechcela som to povedat takto, ale fakt udiera nlieko na mozog. Je vedecky dokazane, ze pocas tehotenstva a kojenia zeny hlupnu. A tvoje urazky su relevantnym dokazom, ze neklamu...
Este by som sa vyjadrila ku kvalite toho mlieka....nikdy som to neriesila ale ked to tu dnes zaznelo......neviem ci kazdy prsnik je schopny vyrobit ine mlieko pre kazde dieta ale mna napadlo ze telo sa asi prisposobi vacsinovemu dopytu. Starsie dieta prsnik vyuziva na zaspavanie alebo upokojenie 1-2-3 x denne nie ako primarny zdroj obzivy. Kym babatko pije ovela castejsie a v objeme to asi vychadza viac preto asi telo skor produkuje mlieko podla potrieb babatka nie? Ale to je len dedukcia mojho sedliackeho, dlhodobym dojcenim ovplyvneneho rozumu 😀
@jajka257 to iste ale mala som na mysli pohodlnost v zmysle, ze si pre to dieta nahraditelna. Vsetky ukony o flasiach ktore si popisala mohol urobit aj niekto iny, kdezto kojit moze len matka.
ja len k umelym mliekam tolko. Dojcila som, moje dieta malo potravinove alergie, pod dohladom doktorky som mala eliminacnu dietu, neprisli sme na to z coho to je, doslova som jedla uz len vodu a vzduch, maly bol cely vyhodeny, rozskrabany, stav na kortikoidy a nemocnicu, doslova. Ja som schudla, krvacali mi zuby, o nechtoch a vlasoch pomlcim...nehovoriac o tom,ze moje dojcene dieta bolo chore kazdy mesiac. TO HNUSNE UMELE MLIEKO (NUTRILON ALLERGY CARE) a nasledne sunar, my po 7. mesiacoch dojcenia zachranil dieta aj rozum. Maly sa prestal vyhadzovat, este sa vyhadzoval z prikrmov, ale to uz sme dostali pod kontrolu, a tu sa priznam, ze uvazujem, ze pri druhom ani dojcit nezacnem, leboo prejst tymto este raz, hodim si maslu. Takze radsej budem dopovat svoje deita UM, lebo je to pre neho lepsie. Neviem, preco mamila and com...ma pocit, ze UM je smrrrrrrrrrt.
@marcelatje hmmm, ja si skor myslim, ze je to dlzke kojenia, teda sa prisposobi starsiemu. Neviem.
@marcelatje podla mna je vcelku bezpredmetné či sa v každom prsníku tvorí ine mlieko. Je to proste materské mlieko určené ludskému mladaťu a je vždy vhodnejšie ako mlieko kravské. Takže mne toto prídu vcelku žabomyšie vojny.
@alicka1982 no pekne🙂 tak este som krkavcia matka🙂 prestan rypat a urazat. Travit cas s dietatom sa da inac ako s prsom v jeho udtach🙂 a vobec, moj muz zazil to co tvoj nikdy. Nakrmit svoju dceru. A budovat s nou hlbsi vztah. Toto je napriklad na nezaplatenie. Maju uzasny vztah a ver toto ty nikdy nezazijes.
@sisaka presne tak ! Ale vidim, se vela tych nekojacich matieks a tu potrebuje obhajovat z nejakeho neznameho dovodu. Bed ak su oks tym, ze nekojili alebo kojili dokedy si
rozhodli, preco potom pisat ze si "treba urcit hranicu " ?? Hadam dieta vie najlepsie kedy je pripravene a kazde dieta je ine. Preco by to malo byt prave 4, 5 , 5.5, 6 rokov ? Podla coho ? Kde je navod ? Vsetko co je nahrada za kojenie dieta prijma tazsie , iste prijme, kedze nema na vuber a starsie ak chape ale ak by holo na nom, mozno by sa este kojit chcelo. Tak preco mu to odopierat a snazit sa to menit ???
@jajka257 dovolim si oponovat lebo ked som maleho priniesla z porodnice mala za relativne kratky cas pribrala 3kg stravu sme jej nemenili tak myslim te to bolo z toho mlieka.
@jajka257 počas tehotenstva sa prestane tvoriť mlieko a začne sa tvoriť kolostrum. Takže dieťa dojčené počas tehotenstva pije kolostrum. Takto je to nastavené. Po pôrode je teda pre novorodenca vytvorené kolostrum či žena počas tehu dojčí alebo nie. Potom čo sa týka zloženia materského mlieka je to tak, že materské mlieko ma ine zloženie pri prvom dieťati druhom treťom, ma ine zloženie či matka dojčí jedno, či dvojičky, či tandem, dokonca každá žena ma materské mlieko iného zloženia, preto je to ozaj vcelku bezpredmetné takto rozpitvávať. Každopadne, je to mlieko určene ludskému mládatu a toto su proste nepodstatné banality
@vejula ja nevediem vojnu len ma to zaujalo a zamyslela som sa 😊
@moni244 a co take ? 🙂
@jajka257 ahaha vedeckyd okazane ze zeny hlupnu pocas kojenia. Tak toto je kkmentar sam za seba. Na to netreba ani dalsi. Sama si sa okomentovala 🙂
@marcelatje jasne ja som to ani tak nemyslela, že vedieť vojnu, ja len že na zloženie materského mlieka ma vplyv mnoho faktorov, aj to kolké dieťa dojčiš a tak celkovo 🙂 podla mna je aj trošku nezmysel rozdelovať prsníky pre menšie a väčšie dieťa. Ja dojčím menšiu z oboch prsníkov, staršiu tiež
@vejula viem ze mlieko je pri kazdom dietati ine a tvori sa na zaklade akychsi receptorov na prsniku ktore vysielaju informaciu niekam kde sa namiesa mlieko vhodne pre konkretne dieta - tak laicky povedane - len ma zaujalo ako to je ked sa dojcia dve deti naraz. Nie je v tom ziadna ironia len cista zvedavost.
@alicka1982 vsetko, co tu davas, az mi je zle z teba
@alicka1982 Mna by zaujimalo do akého veku vas kojila vaša mama 🙂
@alicka1982 Fľaša Je napodobenina prsníka????
Tak to mi je potom uuuuuplne jasné, prečo toľko mužov slope 😀😀😀
@jajka257 si vtipna, ale skusila si, to je ok. Ze muz ma jedinecny vztah s dietatom lebo hi nakrmil. Veru, mohla si si pospat. Tak to je fajn. Uz si asi nemala co napisat. Este si asi nevidela tandemove kojenie ani nic podobne.
A nevsuvajte slova do ust o nikom som nepovedala ze je krkavcia matka ani nic podobne. Mam k tejto teme absolutne co povedat, skuste si este raz prispevok zaciatocny precitat. A mozte si zalozit ini temu a tam sa uistovat ze UM je vlastne skvele a cumel a glasa su tou najprirodzenejsou sucastou materstva. Iste sa tam budete citit lepsie. Nwrozumiem, rpeco mate tendenciu sa tu obranovat, a dusovat, ze aj vy ste uzasne matky. To musi kazda matka citi a ak to citis s cumlom a umelym mliekl,, potom je v setko v najvacsom poriadku a urcite nemas potrebu prispievat prispevkami na tvoju defenzivu do fora ktoreho nazov je tandemove kojenie. Alebo ano ?
@marcelatje jo jasne, no ja dojčím obe deti z oboch prsníkov, tak neviem 😀

@gala79 ale ja fakt nepotrebujem žiadne alibi, ved ja sa akože pred nikým nepotrebujem obhajovať, čo som nejaký zločinec, že potrebujem alibi? 😀 😀 Vieš, že to vnímaš ako to vnímaš ja už fakt nezmením, ja hovorím neriešila som odstavovanie, prišlo kedy prišlo.
S tým, že dieťa potrebuje pomojkať, no tak moju dojčenu trojročnu ked chcem pomojkať, hned chce prso, mojkanie jej v plnej miere dojčenie proste nevynahradzuje. Môjmu šesťročákovi to už stačí, dojčenie už nepotrebuje... Ide to s vekom.