icon

Tandemové dojčenie - za a proti

janifer
11. apr 2016

Ahojte, budeme mať rozdiel medzi deťmi 2r.4 mesiace, som teraz v 13.tt., mlieko už takmer nemám, bradavky zmenili farbu, prsia prázdne, syn nervózny, ťahá na prázdno a je to dosť nepríjemné. Zatial sa dojčíme na zaspatie cez obed a večer a v noci niekolko krát. Cez deň si nepýta "na požiadanie".
Čítala som niekolko ospevných článkov o tandemovom dojčení, aké je to zdravé pre dieťa a pre psychiku, ulahčí to žene život, súrodenci menej žiarlia.... ale rada by som poznala iné názory.
Zaujíma ma:
1. vekový rozdiel medzi deťmi
2. ako dlho ste ešte dojčili staršie dieťa po narodení mladšieho
3. ako ste riešili uspávanie cez obed a v noci / spali ste spolu s oboma deťmi v posteli? Tu sa obávam, že bude budiť jeden druhého. Starší má spánok ako zajac, tak asi mu to bude vadiť....
4. išli by ste do tandemového dojčenia znovu? Alebo čo iné vás napadne.
Ďakujem za názory.

marcelatje
12. apr 2016

@dominikav123 čo je to dudka či cecušok? To že dojčím neznamená že mám iq húpacieho koníka. Ja mám prsia žiadne didy, cici, sisiky a tomu podobné výrazy

marcelatje
12. apr 2016

@sardinka335 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

mima4
12. apr 2016

@alicka1982 a preco sa nevyseres na verejnosti pred ludmi? vsak kto urcuje hranice?

engbeng
12. apr 2016

@marcelatje Sisiky???? Co, haha?

nyusika
12. apr 2016

@mima4 skoro mi zabehol 😀😀

alicka1982
12. apr 2016

@alby2014 zalezi. Vyssie niektora pise ze ich napinalo. Zalezi na dietati. Ale vidis, same tu pisu ze napinalo. Videla som to na vlastne oci ako matky strkaju cumle a flase a dieta napina. Tvoje si asi rychlo zvyklo. Mozno nemalo.na vyber ? Neviem ako si to riesila a neviem kedy si mu ponukla flasu ci cumel

dominikav123
12. apr 2016

@marcelatje ja som povedala ze tak Vy voláte svoje prsia ? Kľud.

alicka1982
12. apr 2016

@marcelatje ja takisto. Prsia a ziadne hlupe zdrovneninky co pouzivaju zeny s iq 0.

alicka1982
12. apr 2016

@mima4 to co za vulgarizmy ?? Ako mozes porivnavat potrebu na wc s kojenim ?!? Vidim ze uroven tvojho myslenia a uvazovania je uplne inde nez som ja tak sa radsej zdrz komentara. Fuj si nechitna

marcelatje
12. apr 2016

@mima4 ťažko povedať lebo raz niekto niečo napíše a povie že som nepochopila lebo to bolo myslené všeobecne, potom napíše niečo niekto iný a zasa som nepochopila lebo som to zovšeobecnila....... každopádne pedofília vo vzťahu k dojčeniu je pritiahnutá za vlasy. Myslím že viac pedofilov sa nachádza v iných inštitúciách ako medzi dojčiacimi ženami

alby2014
12. apr 2016

@alicka1982 moje dieta malo dva mesiace, lebo som sila na zakrok, a napriek tomu, ze mamila hovori, ze dojcit mozes furt po akychkolvek liekoch, mam na to svoj nazor a dala som odstriekane ,.....zobral na 1x a nenaplo ho vobec, ale moje deita je nocna mora laktacnych..on mal prso na jedlo, netisil sa nanom, nezaspaval na nom po 6nedeli, neliecil si frustracie, proste jedol a dost. Ako som pisala vyssie, dnes som vdaka jeho ekzemom vdacna, za umele mlieko.

engbeng
12. apr 2016

@mima4 Kojenie sa da robit viac nenapadne, ako sranie na verejnosti 😀 Aspon myslim, odskusane mam len jedno z toho

sardinka335
12. apr 2016

ale zase musite uznat ze ta hlaška z dnešného rana, ze ,,didka je pokazena,, - rozumej - nie je mlieko, je uplne super...zdrobnelina - nezdrobnelina som myslela, ze umrem od smiechu...perfektne.

mima4
12. apr 2016

@alicka1982

do prdele!!!!!!!!!!!!!!!

3 rocne dieta NEMA POTREBU KOJENIA, zajdi za hocijakym pediatrom, ci je nevyhnutne ho kojit... ved to je neraz uz absolvent jasliciek, je to skolkar, je to co bezny dospely ludia!!!!!!!!!!!!!!!!

akááá teda potreba???? a ked tu potrebu mas ty...tak mozes si ju vykonat doma, ci nie? ci co spacha dieta potom na ulici? dostane psychicky zachvat????

na rozdiel od kojenia trojrocneho dietata je potreba WC uplne realna u kazdeho, ci sa mylim?????
kto urcuje, ze ci sa mozes vykakat na ulici pred ludmi? kto tu dava tieto hranice?

dominikav123
12. apr 2016

@sardinka335 ale kakusok uz nic neprekoná 😄

mima4
12. apr 2016

@marcelatje Pozri, ja som ti to vysvetlila...ako som to myslela a urcite nezovseobecnujem, len som napisala, ze vselico sa stava..hlavne ak niekto potrebuje aby mu zuzlal prsniky skolkar... to vsak sa neda generalizovat.

nyusika
12. apr 2016

@mima4 A keď niekoho to srání bude obťažovať, nech sa pozrie inde. Stačí predsa hlavu otočiť

sebulicka2
12. apr 2016

@janifer
no my mame podobny rozdiel.. 2r. a 4 mesiace.. starsi syncek sa dobrovolne odstavil po dvoch rokoch, ked som bola tehotna s mladsim... uz som nemala poriadne mliecka a raz hovoril ze je, raz ze nie...tak som mu povedala, ze uz je velky a v brusku je babo, preto uz maminka mliecko nema, ale ze ked sa narodi, bude zas a vela a jedna didi bude pre babo a jedna pre neho... pochopil to velmi krasne a bez placu.. uspavanie dovdedy bolo riesene, ze si postupne zvykal aj na zaspavanie s manzelom, ja som ho nakojila a pak ma vystriedal manzel... po narodeni mladsieho synceka, starsi sa raz vyskusal kojit..ale uz mu to neslo.. parkrat som ponukla, odmietal..bolo mi to luto..ale ani neviem kedy presne po par mesiacoch (uz ma mladsi takmer rok) zase zacal starsi pytat..hlavne vtedy, ked sa citil odstrceny, zle sa zobudil.. alebo videl mladsieho sa kojit..tak som zacala kojit aj jeho🙂 a tesime sa z toho vsetci🙂 v noci nikdy starsi nepytal, a pred vecernym zaspavanim mame dohodu-ze vtedy musi ostat pre babo aby nebolo hladne, tiez to rychlo pochopil... takze vacsinou chce rano, poobede po spinkani a niekedy cez den🙂... teraz spime spolocne, vecer uspavame vacsinou naraz tak ze sa zatvorim s oboma do izby, postele mame spojene, v noci spi starsi ako zabity, aj ked mladsi krici🙂 az nad ranom je to kriticke okolo 5-vtedy musim rychlo reagovat, aby mladsi nezacal plakat... cez den spime tiez spolu, skusala som ich davat zvlast-ale to sa este viac budili. niekedy su tazsie chvile, ale je to krasne a myslim pre starsieho to znamena omnoho viac nez si myslime. drzim palce

sardinka335
12. apr 2016

@dominikav123 jáááj myslíš tu temu ,,,2 ročny sa zlakol kakuška v šerblíku,,? No to tiez som myslela ze odpadnem od smiechu....

marcelatje
12. apr 2016

@dominikav123 ja som kľudná, len tak hocičo ma nerozhádže

marcelatje
12. apr 2016

@mima4 presne tak generalizovať sa nedá, preto ani v tejto žabo myšej vojne nikto nieje víťazom pravda je niekde uprostred

alicka1982
12. apr 2016

@mima4 asi vie moje dieta co chce a nie ty, alevot y ho poznas a vies ako sa citi ? Ahaha. Si vtipna. Ako ty vies aka je pre neho potreba kojenia a kedy ? Dieta sa koji pokial chce a ked nechce odstavi sa. Je to jeho potreba ktoru nikdy bepochoois kedze nemas skusenost ako ja, nemozes si dovolit o tom polemizovat a diskutovay. Mozno ziarlis taks a rozohnujes. Ale o kojeni teda zda sa, nevies vobec nic. 🙂

alicka1982
12. apr 2016

@mima4 a ako s ucitostou tvrdis ze 3rocne dieta nema potrebu sa kojit. Asi keby ju nemalo nepyta sa kojit, vsakano ?! A pediatri su kto ? Nejaki vsevedkovia a dozorcovia co urcuji hranice kojenia pre dieta ?? Oni niekedy kojili a tandemovo kojili ze vedia kedy je ten spravny cas ? Kto su oni a preco och mam pocuvat ? Aj pediater co odporuca vsetky ockovania je super ? Alebot en co neodporuca ziadne ? Mam svoju hlavi, a deti svoju, a dost rozumu, citu a materinskeho instinktu na to, aby som usudila a pockala a videla kedy je dieta priprvene kedys odstvi. O kojeni zjavne nevies nic

mima4
12. apr 2016

@alicka1982
spytaj sa lekara, ktory je v tomto zdatnejsi ako ty... do kedy je realna potreba aby dieta bolo kojene.
Nemyslim na potrebu olizovat ti prsia a cmulat ich, co je nahrada za cumel, ale realne prijimat materske mliecko.
ale konzultuj toto s odborikom, nie z rychlokvasenymi "kockami" z mamily..co maju za sebou par kurzov a o medicine nemaju ziadny sajn.

3 rocne dieta predsa sa stravuje ako dospely clovek, preco by malo prijimat potrebu urcenu pre malinke babatko? Ono nepije z prsnika, lebo je zavisly na mliecku a je to jedina jeho strava, on ma len zlozvyk, ze ti zuzle prsnik... tak ako by zuzlal cumlik a ked mu cumlik vezmes... robi cirkus...

a uz ked ti to nevadi tak hadam vie pochopit, ze moze zuzlat doma a nie na verejnosti, ci nie? take dieta uz ma vyvinute chapanie, pravda ak je vedene a vychovavane... tak si pocka domov.... to ako ked ho v skolke napadne...ze chce prsnik, tak co zrazu..???

mima4
12. apr 2016

@alicka1982 tak maj svoju hlavu, ale jedna sa cisto u teba len o tvoje emocie, ziadne fakty, ziadne podlozene argumenty z medicinskeho hladiska...cisto len "ja to tak citim...".

marcelatje
12. apr 2016

@mima4 ale musím povedať že ja som napriek všetkým vzdelaným medicínskym odborníkom na dojčenie v pôrodnici prišla domov s prvým dieťaťom ktoré pilo UM z fľaše. Pomohla mi jedine tu tak zaznávaná laktačná z Mamily 😕

mima4
12. apr 2016

@marcelatje myslim ze zovseobecnujes "vsetkym vzdelanym medicinskym odbornikom"... mozno si narazila na niekoho, kto ten zaujem nemal, ale vedz, ze nie vsetci su taki. Kazdopadne pre mna smerodajny je pohlad cloveka, co v danej veci ma vzdelanie a prax ako niekoho, kto ma novu "uchylku" (dufam, ze chapes spravne). A tvrdit ze pre skolkara je potreba byt dojcenym... to je proste to, co zeny ktore koja degraduje na "abstak od rozumu".

anjelicek26
12. apr 2016

@marcelatje kazdy uzna, ze laktacne poradkyne maju svoj zmysel a casto velmi dobre pomozu. Ale na mamile... prepac co citavam... kojit cez vsetky lieky, zapaly, bolesti, odmietanie dietata, vycerpanost, osobnu nepohodu, chorobnost a proste cez vsetky uskalia za cenu zdravia a nervov, proste hlavne KOJIT. Nikdy som necitala, ze by mamicke povedali, ze je lepsie prestat. A ano su momenty, kedy proste je treba povedat - nejde to napriek mojej maximalnej snahe - a ideme dalej. Ten zdravy usudok tam chyba. Kojenie nie je vsetko a to mam prave prisatu nasu malu pijavicku a uzivam si jej vonu a blizkost a kojit ju zboznujem.

alicka1982
12. apr 2016

@mima4 stale si neodpovedala. Ktory dr a super odbornik zazil kojenie a tandemove kojenie a vie tolki ze mi.moze povedat kedy je pre to moje dieta "spravny cas " ako to nazyvas ?? Kto vie ake je moje dieta fyzicky a emocionalne vyspele a ako vnima kojenie ?
Nepochopila si ze to je naopak ? Ze cumel je nahrada matkya nie matka za cumel ? To bolo snad vysvetl3ne jasne. 3 rocne dieta s cumlom je ok a s prsnikom nie ? Mne sa skor hnusi tos ozuzlanym cumlom. Moje 3 rocne dieta vypije za 24h cca 1.5litra materskeho mlieka a nezuzle si len tak bradavku. A keby aj, z nej stale vy nieco tieklo narozdiel od cumlam ktory kazi zuby, a nema vobec ziadne benefity ani citove ani vyzivove. A preco by malo pochopit a preco by som.mu ja mala vobec vysvetlovat ze vonkus a nesmie kojit ? Ved nic.zle nerovi, koji sa pod satkou, preco by to akoze podla teba " malo chapat " a preco by mu takato vec, na akom.zaklade, vobec mala byt predstavovana a vysvetlovana ? Ani ja toriz nechapem, co je neprijatelne na to, kojit pod satkou 3 rocne dieta ? Vobec nerozumiem co je na tom zle alebobpreco nie vonku ? To je akoze pre tvoj oaovny nazor ? Ze ked ty to cidis, mrzi ta ze iz nekojis, alevo zavidis, alebo sa ti to zda z akehobpohladu zvlastne ? Nic ine ma toriz nenapada, preco by tir akato vec ze 3rocne dieta sa koji vonku mala byt neprijemna.
Este mi prosim napis, ktory lekar to reda je 🙂 co je citujem " v tomto zdatnejsi nez ja ". Zda sa mi z vasich prispevkov ze ste ozaj zaspali v dobe, kedy bolo vsrtko nalinajkovane a ucitel hovoril kedy byt doma, a dr kedy prestat kojit ? Sme ozaj v 80. - tych rokoch kedy co povie doktor, tak nerozmyslam je to svate rychlot o idem splnit ? Naozaj nemame vlastne uvazovanie a instinkt ? Ja poznam pediatrov, ktorym ked poviem ze kojim 3 rocne mi povedia, ze nic.lepsie pre jeho.psychicky a fyzicky vyvoj nemozem urovit. A podotykam to naozaj zijem v krajine, kde je jedno z najlepsich zdravotnictiev na svete. Ale aj keby minpovedali ze rovim tu najhorsiu vec, nic to na nasomm zivote nemeni. O mojich detoch rozhodujem ja a nie.pedoater. navyse, zivony z mlieka ktore moje 3 rocne dieta vupije sa nevyparia ale telo ich vyuziva.

alicka1982
12. apr 2016

@mima4 ano, ja nepotrebujem kojit preto, ze mam podlozene medicinske fakty. ahaha. Ja kojim na zaklade potreby dietata. Niekedy je prostejsie a rozumnejsie nacuvat dietatu a jeho potrebam nez medicinskym.bludam. neviem , kde na take chodia. Lebo aj who ked uz sme pri tom nedava hranicu kojenia, odporuca dieta kojit do 2 rokov minimalne a potom tak dlho ako si to dieta ziada a matke vyhovuje (myslene nevadi ). Rozumnej.matke asi nevadi ked sa dieta koji kedze chape ze uspokojuje svoju prirodzenu potrebu.