icon

Tandemové dojčenie - za a proti

janifer
11. apr 2016

Ahojte, budeme mať rozdiel medzi deťmi 2r.4 mesiace, som teraz v 13.tt., mlieko už takmer nemám, bradavky zmenili farbu, prsia prázdne, syn nervózny, ťahá na prázdno a je to dosť nepríjemné. Zatial sa dojčíme na zaspatie cez obed a večer a v noci niekolko krát. Cez deň si nepýta "na požiadanie".
Čítala som niekolko ospevných článkov o tandemovom dojčení, aké je to zdravé pre dieťa a pre psychiku, ulahčí to žene život, súrodenci menej žiarlia.... ale rada by som poznala iné názory.
Zaujíma ma:
1. vekový rozdiel medzi deťmi
2. ako dlho ste ešte dojčili staršie dieťa po narodení mladšieho
3. ako ste riešili uspávanie cez obed a v noci / spali ste spolu s oboma deťmi v posteli? Tu sa obávam, že bude budiť jeden druhého. Starší má spánok ako zajac, tak asi mu to bude vadiť....
4. išli by ste do tandemového dojčenia znovu? Alebo čo iné vás napadne.
Ďakujem za názory.

alicka1982
13. apr 2016

@mima4 preco ho mam odstavit ked.nechce ? A tvoje su mentalne ok ? Moje este mentalne dospievaju a kojot sa zjavne pptrebuju ked sit o pytaju 🙂

mircalla
13. apr 2016

@bluka2 ani moj za 3 a pol roka skolky vymeskal 3 tyzdne a co ma z toho akoze vyplyvat?

sashabb
13. apr 2016

@alicka1982 čítam diskusiu od začiatku a ty si tu jediná ktorá stále chce ostatných presviedčať o svojej pravde.
Nečítaš poriadne, len si vyťahuješ to čo sa ti hodí. A keď už anjelicek26 ktorá má doma 4deti!!! napíšeš, že to nevie posúdiť tak to už je iné kafe.

Asi by si mala ukončiť túto tému, keď sú podla teba všetky také nechápavé ...

bluka2
13. apr 2016

@mircalla Vies co, ja ani nesledujem, ci Tvoj bol kojeny alebo nie, takze teraz nerozumiem. Ale ludia dost radi strasia s tym, ako bude dieta nosit choroby zo skolky. U nas to tak nebolo aj v casoch, ked bolo vela deti chorych, tak to pripisujem kojeniu, ale nemusi to byt tym, ako som uz pisala.

mima4
13. apr 2016

@vejula zaujimave vysvetlenie... 🙂

dominikav123
13. apr 2016

@alicka1982 ja sa momentálne snažím rozbehnúť moj prvý pôrod čiže vďaka som so sebou spokojná aj s mojimi rozhodnutiami. No ako matka čakateľka očakávam ze skúsenejšie matky sa tu nebudú chovať k neskusenejsim takýmto povyseneckym spôsobom. Su tu matky ktore vychovali viac deti ako Vy a napriek tomu vedia svoj názor prezentovať menej nadradene. Je to škoda , mohli by ste napr niektoré ženy svojimi názormi podporiť v tom kojiť dlhšie, no týmto ofenzívnym spôsobom ich skôr odstrašujete a iné dehonestujete. Mna tato téma fakt zaujíma no zatiaľ som na ňu žiadnu odpoved nedostala.

vejula
13. apr 2016

@sashabb vidíš a mna tu stále niekto presviedča, že dojčiť také staré dieťa nieje normálne. A alicka to nieje. KEby som mala spočítať tie príspevky, v ktorých mi chcu niektore mamičky (i nemamičky) stale otvoriť oči, lebo ja chuda už mam asi vykojený mozog... I to som sa dozvedela, že kojenie proste uberá žene inteligenciu 😀 Tak skusi čitať od začiatku a pozorne a verím, že zistíš, že presviedča tu o svojej pravde omnoho viac prispievatelov 🙂

bluka2
13. apr 2016

@vejula Tvoje nazory sa mi pacia, ale myslim, ze nemozes povedat, aky je prirodzeny stav. Proste v minulosti sa rodilo viac (u nas) a teraz menej a bodka. Inak k tej minulosti rodit-dojcit-rodit-.......... nemali nahodou zeny tymto stylom aj viac problemov, napriklad s unikom mocu a tak? Ja by som nechcela rodit-dojcit-rodit-.......... cele svoje plodne obdobie.

sashabb
13. apr 2016

@vejula ja čítam pozorne neboj nič 😉 ale tvoje diskutovanie s ostatnými diskustujúcimi je na úrovni, čo sa žiaľ o dotyčnej povedať nedá.
Aby sa tu niekto hádal na 3strany ohladne flaše a písal stále dokola to isté, je už fakt choré...

mima4
13. apr 2016

@bluka2 no na druhej strane keby si v 38cke zomrela pri svojom 10tom porode, tak s vela problémami v zdravi by si sa nestretla 😉

ale tak, sice zeny rodili ako dive.. ale napr. v stredoveku bol standard, ze dospelosti sa dozili 2 deti z 10tych

0silvia0
13. apr 2016

@bluka2 to nie je o tom chcela-nechcela. Jednoducho si predstav, že žiješ so svojim mužom a jednoducho neriešiš antikoncepciu. Tak to kedysi bolo, antikoncepcia sa vôbec neriešila. Koľko detí sa urodilo, toľko bolo, to ženy keď už deti nechceli, len chlapa od seba odháňali. Sex sa vnímal inak ako teraz, to ale my už ani nedokážeme pochopiť, lebo sme tento štýl života nezažili. A áno, @vejula má pravdu, žena je nastavená na rodiaci, dojčiaci kolotoč počas svojho plodného obdobia. To, že už sa nám to takto nepáči a môžeme si vybrať, je celkovým vývojom ľudí, spoločnosti atď. Jasné, že si dobrovoľne vyberieme určitý počet detí, ktoré zvládneme pri fyzickom a psychickom zdraví ako každý druhý-tretí rok rodiť, mať 10 detí (ak sa dožijeme a nezomrieme pri pôrode), byť fyzicky a psychicky vyšťavená...

vejula
13. apr 2016

@bluka2 mno myslím si, že biologicky sme takto nastavení. To že teraz nam rozum káže krotiť sa s plodením deti je pochopitelné ale len ťažko môžeš razom utnuť niečo čo u nas fungovalo od vzniku ludstva. PREto aj tie vyjadrenia chápem skôr v tomto kontexte ako v tom, že byy chcel postihnuté deti

vejula
13. apr 2016

@bluka2 čo sa týka inkontinencie ešte som zabudla... Tak myslím, že pôrody v minulosti prebiehali trochaa inak, taktiež kondicia žien bola iná, ich hlboký stabilizačný systém fungoval uplne inak ako teraz. Panvové dno je velmi dôležitou sučasťou hlbokého stabilizačného systému, ktorý teraz vývojom spoločnosti od malička potlačame. Kedysi chodili deti vonku bosé po tráve nerovnom terene atd... To všetko boli vfaktroy toho, že dokázali ovladať svlastvo HSS, čo mi už teraz moc nedokážeme.

bluka2
13. apr 2016

@vejula Podla mna zmena neprisla, lebo ludia zacali inak rozmyslat, ale s lepsou technologiou, v tomto pripade s hormonalnou antikoncepciou v 50tich rokoch. To dalo zene do ruky moznost si si svoju plodnost efektivne ovplyvnovat. Preto sucasny stav beriem ako prirodzeny, rovnako ako to, ze byvame v lepsich pribytkoch ako v dobe kamennej.

bluka2
13. apr 2016

@vejula Zaujimave, to s HSS som este nepocula

marcelatje
13. apr 2016

@mima4 uz viac krat tu padla otazka ci mas vlastne deti. Mas? Alebo len teoretizujes?
Inak tvoje perly typu ze zeny chcu mat postihnute dieta aby sa nevyvijalo.....to uz ani neviem co na to povedat .... mam pocit ako keby si pisala len aby si pisala lebo niekedy trafis riadne vedla. To ze nesuhlasis s dlhodobym dojcenim ok ale teda niektore prispevky typu opisaneho vyssie si po sebe precitaj skor ako ich uverejnis.

vejula
13. apr 2016

@bluka2 ale to všetko suvisí s myslením. To že si vieme spočítať, že sa nam bude lepšie a pohodlnejšie žiť ak budeme mať 2 deti oprotí tým ktorí ich maju 10, preto sme aj vyvinuli antikoncepciu. Toto je to čo nam hovorí rozum, no tie pudy, ktorými sme ako sučasť prírody vybavení, funguju na tom princípe ako i u iných živočíchov. PReto ženy, ktorých racio vysoko prevažuje nad tým, čo je v nich živočíšne nemaju až tak problem s tým ako to funguje. Ale su i ženy (celkovo ludia) ktorí maju v sebe tu živočíšnosť proste viac vyvinutu a preto prirodzene pociťuju neustálu tužbu mať deti počas celého plodného obdobia. Ja mám napríklad tu živočíšnosť v sebe dosť silnu preto viem, že bude pre mna dosť ťažké nemať deti ako smeti 😀 😀

viera27
13. apr 2016

@0silvia0 "Tak to kedysi bolo, antikoncepcia sa vôbec neriešila. Koľko detí sa urodilo, toľko bolo, to ženy keď už deti nechceli, len chlapa od seba odháňali. "
v tomto by som si dovolila silno nesuhlasit. Aj antokoncepcia bola, aj odvary boli, aj droty a rozne byliny na interupcie aj kadeco ine. Babice na dedinach neprevadzkovali len porodnu cinnost. Okrem toho bolo veeelmi vela spontannych potratov a odhodenych deti pred dvere. Uz odkedy mame prve pisane texty, tak mame zmienky o antikoncepcii 🙂

mojkamojka
13. apr 2016

@vejula cize si racionalne uvedomujes, ze nemozes odrodit kazdy rok?

lorela
13. apr 2016

@viera27 Dokonca oveľa skôr, ešte z čias starovekého Egypta pochádzajú prvé zmienky o antikoncepcii.

barla5
13. apr 2016

@alicka1982 ako vies ze tvoje dieťa vypije denne 1,5 az 2 litre mlieka?

0silvia0
13. apr 2016

@viera27 jasné, že boli aj takéto prípady, to bolo vždy, ale bežný dedinský ľud žil bez riešenia antikoncepcie... píšem o slovenských dedinách žijúcich v silne puritánskom duchu, určite v mestách to bolo voľnejšie a inde vo svete ani nehovorím...

mojkamojka
13. apr 2016

@viera27 suhlas 🙂 A ujo Condom vymyslel ochranu pred nezelanym tehu uz v nejakom roku cca 1600 😉

vejula
13. apr 2016

@viera27 ale to už bolo všetko vecou racia, nie vecou prirodzeného pudu. Žena videla, že už nemá na to podmienky aby uživila další hladný krk, ked ledva uživila tie čo má doma, preto volila metody, ktoré si spomenula.

marcelatje
13. apr 2016

@moni244 ešte stále si mi neodpovedala na moju otázku čo mi podľa teba príde normálne?
Dojčiť či nazývať ľudí hlupákmi?
A do akého tábora podľa teba patrím? Lebo hádzať ľudí do jedného vreca kvôli dojčeniu..... čo ja viem to už sa môže potom aj kvôli farbe pleti, vierovyznaniu, (ne)značkovému oblečeniu.........

Tvoja správa:
"moni244 @marcelatje ja furt neviem, o com toci, dieta ma v ustach cumel, ten napodobnuje prsnik, ostatne flasa, tka furt nechapem, o co jej vlastne ide a mi zosmiesnujeme? Od prveho komentu vsetky matky nazyva hlupimi, bez rozumu, ze nase deti maju traumu, nemame vztah s nimi a podobne, ale ty patris do rovnakeho tabora, tebe to pride normalne "

vejula
13. apr 2016

@mojkamojka každý rok rodiť nemôžem, lebo u mna dojčenie spôsobuje oddialenie plodnosti, takže prvu menštruaciu po pôrode dostávam až po cca 16 mesiacoch. Mno ale pravdou je, že chceme ešte s mužom jedno dieťa, lebo racio... predomnou bude ešte pekných pár rokov plodnosti a viem, že to bude chcieť velký kus sebazaprenia a mobilizacie môjho racia, aby som nemala deti až do prechodu. 😀

viera27
13. apr 2016

@lorela vsak vravim, uz odkedy mame prve pisane texty 😉

viera27
13. apr 2016

@0silvia0 "píšem o slovenských dedinách žijúcich v silne puritánskom duchu"
ale vsak pisem aj o nich aj ja. Si trosku pozri historiu a babice a "bohyne" co prevadzkovali, ake odvary a mesacne cajicky miesali 😉 . Na podporu otehotnenia, aj na zabranenie nezelanemu tehotenstvu, aj na potratenie dietatka. Vsak z coho vychadza oi tradicia cerveneho vina na vyvolanie menzesu, ci kupele v horucej vode a vyplachy atd 🙂. A oznacenia ako "najduch". Neboj sa ty nic, aj nase stare matere a ich matere vedeli do 10 napocitat, len sa tym samozrejme nechvalili.....

alicka1982
13. apr 2016

Vsetko co str mnr vlozili do ust su asi vase podvedome vycitky, inak si to vysvetlit neviem. Preco vam vadi ked niekto koji starsie dieta ? Este ziadna neodpovedala z vas.
Navyse ja nikym nepohrdam ani nepresviedcam. Viem, ze moje deti by traumu mali a plakali by, keby ich trraz odstavim len tak. Preco by som to aj robila? Leho to vadi mamickam na modrom konikovi ? Ja mam dvoj instinkt a cit a verim v ne a rovim podla toho. Preto nechapem preco to nirkomu vsdi a stale sa obranujete ze aj vy mate cit pre deti a plnohodnoynr materstvo aj bez kojenie. Ked to tak vnimate potom je vsetko v najvacsom poriadku a nevidim dovod, preco ked niekto napise ze koji starsie dieta lebo jejo fieta si to pyta a nebudem mu to odopierat hnef vam to vafi. Ak vasim deto, stacil 1 2 3 5 10 mesiacov ci tok a pol skvele . Mojim nestacil.

mima4
13. apr 2016

@marcelatje pisala som jasne, ze "myslim si...", nie ze je to tak...