icon

Tandemové dojčenie - za a proti

janifer
11. apr 2016

Ahojte, budeme mať rozdiel medzi deťmi 2r.4 mesiace, som teraz v 13.tt., mlieko už takmer nemám, bradavky zmenili farbu, prsia prázdne, syn nervózny, ťahá na prázdno a je to dosť nepríjemné. Zatial sa dojčíme na zaspatie cez obed a večer a v noci niekolko krát. Cez deň si nepýta "na požiadanie".
Čítala som niekolko ospevných článkov o tandemovom dojčení, aké je to zdravé pre dieťa a pre psychiku, ulahčí to žene život, súrodenci menej žiarlia.... ale rada by som poznala iné názory.
Zaujíma ma:
1. vekový rozdiel medzi deťmi
2. ako dlho ste ešte dojčili staršie dieťa po narodení mladšieho
3. ako ste riešili uspávanie cez obed a v noci / spali ste spolu s oboma deťmi v posteli? Tu sa obávam, že bude budiť jeden druhého. Starší má spánok ako zajac, tak asi mu to bude vadiť....
4. išli by ste do tandemového dojčenia znovu? Alebo čo iné vás napadne.
Ďakujem za názory.

anjelicek26
13. apr 2016

@marcelatje toto neni vec nazoru, ale hranici s nepochopenim materstva vseobecne. Deti sa maju vyvijat, rast, maju urcite vyvojove stupne a my ich budeme zbytocne emocne a stravou drzat na urovni babatiek? Na co? Mne nenapada nic ineho ako to, ze to emocne uspokojuje hlavne matku taka naviazanost. Hovorim o kojeni skolkarov a starsich deti... s plnym chrupom, plynulou recou a zdravych...

aliza
13. apr 2016

@marcelatje no lebo je rozdiel napisat, ze ' ja tandemovo dojcim a vyhovuje mi to, aj ked teda tak velke dieta sa uz dojcit realne nepotrebuje' .... a je rozdiel presviedcat, ze iba prsnikom dava matka dietatu lasku a ze 3-4 rocne maju primitivnu instinktivnu reakciu riesit boliestky a nepokoje prsnikom

marcelatje
13. apr 2016

@aliza suhlasim

marcelatje
13. apr 2016

@anjelicek26 dieta nedonutis aby sa dojcilo ak nechce. Aj moj rocny mi da najavo ak ho tym otravujem 😀
Ale mas pravdu ze niekde to zachadza az do extremu

alohim
13. apr 2016

U mňa tandemové dojčenie (ktoré som aj chcela, ale nesilila to) vyriešila sama príroda, teda môj organizmus. Starší syn mal 10 mesiacov, ja som bola v 8tt, maý sa dojčil v noci aj 7-9x. Cítila som veľké vyčerpanie, organizmus zareagoval 40tkami horúčkami, vysoko stúpol počet bielych krviniek . Hospitalizovali ma, nasadili atb, infúzie, ohrozené tehotenstvo... a neprišli na to aký zápal mám. Lekárka, ktorá sa mi venovala povedala, že nie každá žena je na to stavaná oddojčiť naraz dve deti, že ten zápal je reakcia na vyčerpanie a telo to nezvláda. A ľudia podporujúci dojčenie mi radili vydržať, že v nemocnici určite si mlieko udržiavať odstrekovaním a potom v dojčení staršieho pokračovať.
A čo som mala robiť? len pre svoj pocit a túžbu ohroziť druhé dieťa? Poslúchla som radu lekárky-gynekologičky a dala som sa postupne dokopy, malý to celkom dobre zvládol, pil UM z pohárika. Ťažšie bolo uspávanie ale našli sme si iný spôsob. Nie vždy je všetko ideálne a dá sa zvládnuť dlhým dojčením, ako sa prezentuje. A to by nás vôbec nemalo frustrovať.... Samozrejme, komu to vyšlo a vyhovovalo mu to, tak fajn. Veď nie nadarmo sa hovorí, že odporúčané je dojčenie aspoň do rok a a potom ako to mamičke a dieťaťu vyhovuje (nikde sa nevraví iba ako to dieťaťu vyhovuje) ;)

mojkamojka
13. apr 2016

@anjelicek26 my rovnako, az na to, ze sme museli na UM prejst lebo na tuhu stravu bol este malicky (mal 2 mesiace ked sme to zistili).

anjelicek26
13. apr 2016

@mojkamojka my sme to zistili dost neskoro, tak si to chudak odtrpel a my s nim 😖 Ale uz je dobre a to je hlavne.

alicka1982
13. apr 2016

@aliza ked ai ho pyta a mozem jej dat preco by som jej nedala ? Keby som jej nedala sklamala by som jek doceru, nechapala by preco nie a bola by aso z toho smutna. A to ja iste docielit nechcem. Ani nechcem skusat jej nedavats a kojit . Nemam na to dovod ked ai pyta

alicka1982
13. apr 2016

@anjelicek26 prave kojenies kolkrarov.casto prospieva ich emociobalnemu vyvoju a posilnujes ebavedomie. Ale ty to nepochopis podla mna, pretoze si to nezazila. Nemas doma 3 rocne dieta ktore sa kojia vteda nedokazes to posudit

vejula
13. apr 2016

@tehula kde tu koho presviedčam? Prosím cituj mi to 🙂 Niekto sa tu pýtal na tu potrebu mládat dojčiť sa, odpovedala som konkrétne na tu otazku. To že tvoja mačka sa schovávla pred mladatami nehovorí o potrebe mládat na ktoru sa ma pýtala gala. Takže nie k veci, hovorím o výskumoch na vyšších prímatoch, ktoré su nam evolučne bližšie a ako som jasne napísala, je na rozhodnutí mamy ako sa chce postaviť k daným faktom. Ani zvieratá sa nechovaju všetky rovnako, tak isto ako ani matky sa rovnako nechovaju. Takže tvoj príspevok mne nebol moc k veci o ktorej som písala. Výskumy, ktoré som spomínala sa robili na väčších vzorkach primatov ako jedna mačka a jedno morča, takže pre mna maju jednoznačne vyššiu výpovednu hodnotu

mircalla
13. apr 2016

@alicka1982 prosim ta daj mi daky link, ze kojenie skolkarov posilnuje ich sebavedomie - dakujem, podla moznosti nezavisly, nie z mamily

alicka1982
13. apr 2016

@aliza ako mozes napisat ze syarsie dieta sa kojit "nepotrebuje ". Na akom zaklade vyvodzujes tento zaver ? Myslisz e ozaj nepotrebuje ked si pyta ? Hadam ono vie co potrebuje a nie cudzia mamicka z fora.

anjelicek26
13. apr 2016

@alicka1982 kojila som syna do 3,5 roka, citaj pozorne, posudit to viem. Len syn mal poskodene creva a bol dovod pokusit sa ich takto zahojit. A aj to pomohlo, to nespochybnujem, ale ze to potreboval na posilovanie sebavedomia??? To ako??

alicka1982
13. apr 2016

@mircalla link ti nedam, kozes nas prist pozrieta sama sa presvedcit 🙂ale preco sa snazis stale hovorit ze je toz bytocne a presviedcat nas ?ved ak podla teba je, tak si spravila to najlepsie, nekojis skolkara a iste si nadmieru spokojna. Ja kojima j syarsie dieta a budem pokial to bude potrebovat neodstavi sa . Ja sa riadim.podla potrieb mojho dietata. Aktebe vyjovuje nekojit, potom nevhapem preco ti vadi ze jiekto syarsie dieta kojo. Ved nech koji, nie ?

mima4
13. apr 2016

@alicka1982
no myslim si, ze ty nechapes rozdiel medzi potrebou a navykom/zvykom.

potreba je nieco, čo človek potrebuje realne pre svoje fungovanie, či je to jedlo, či pocit bezpečia, či ísť na WC... navyk je niečo, čo dieťa nepotrebuje.

Tvoje dieťa ma návyk dudlat prsník namiesto cumlíka, reálne mlieko nepotrebuje prijímať...

alicka1982
13. apr 2016

@anjelicek26 celkovy impakt kojenia na dieta aj syarsie je obrivsky a obsahuje vela spektov. Psychickych aj fyzickych. Vplyva velmi na paychiku us tarsich deti. U nas pozitivne takze ja kojim do samoodstavenia 🙂

alicka1982
13. apr 2016

@mima4 ahaha. Cumlik je nahrada za prsnik, to si snad uz od vceravpochopila z debaty. A nie je tov eru naopak. Najprv bol prsnik potom cumel. Moje dieta nedudla prsnika les a koji. Vypije ca 1.5 az 2l mlieka materskehoz a den. Takze mozno.tvoje cumel cmula a "dudla " ako.pises a nic.mu.netecie. navyse mojed eti potrebuje pre svoje fungovanie lojenie. Tvoje mozno nie , moje ano . Tak.bud spokojna ze nekojis. Ja som sokojna ze kojim. A bidem.pokials id eti.budu pytat.A ziadenz vyk.nemaju. je to ich potreba ktoru ja rada ako laskava matka uspokojim. A preco stale do toho rypes a vadit i to ? Ved bud spokojna ak si vysporiadana so svojimi rozhodnutiami

mima4
13. apr 2016

@anjelicek26 myslim si, ze mozno tym samotnym zenam chyba v zivote laska, a takto si udrzuju urcitu zavislost dietata na sebe samej... Niekedy mi je divne tu aj citat "preco tak rasties, preco sa to neda zastavit".. ako to ako keby si tie zeny zelali tazko postihnute dieta, ktore sa nebude vyvijat...

A taktiez je v tom aj urcita kompenzacia, niecoho, čo im v minulosti chybalo..čo nedostali... častokrat im chyba nejaka zivotna napln, konicky (bez deti), kamosky (bez deti), normalne temy.... atd...

Vacsinou ide o zeny, co su sto rokov doma a az na male vynimky ziju si vo svojom "vlastnom svete" doelziteosti...

dominikav123
13. apr 2016

@alicka1982 prosím vysvetlite mi to, lebo tato otázka mi nie je jasna ani po prečítaní knihy o vztahovej výchove od dr. Searsa. Ak mame 3 ročného škôlkara ktory teda ma stále potrebu sa dojčiť a riešiť si boliestky prave kojením, čiže cez nejakú pomocku, ako môže byt viac sebavedomy ci samostatný ako škôlkar ktory nemá potrebu sa dojčiť ale napije sa vody z pohára a ked ho nieco boli, hnevá tak to povie mame a riešia to cez rozhovor. Lebo mne to teda vôbec nejde do hlavy.

mima4
13. apr 2016

@alicka1982 je zbytocne s tebou o tomto diskutovat... nerozumies zakladnym pojmom..
skus odstavit tvojho skolkara od kojenia a o dva mesiace povedz ako zvladat byt bez tvojej "potreby"... ak je mentalne a emocionalne zdravy..tak uplne v pohode..

jana_eyre
13. apr 2016

@alohim presne - telo si podla mna same urci ci zvlada vyzivovat dieta v bruchu a este aj starsie dieta.. podla mna strata mlieka, alebo vyrazne znizenie je prvy znak a treba ho respektovat..

mima4
13. apr 2016

@dominikav123
zbytocne v týchto veciach hladas logiku, tam ziadna logika nie je...to su proste vymyslene dogmy, nic ine....

alicka1982
13. apr 2016

@mima4 nemam dovod ho odstavovat ked sa chce lojit. To jea ka logika ?

alicka1982
13. apr 2016

@dominikav123 ak to chces pochopit,.musist tos kusit. Bez praxe to iste nepovhopis ak si to doteraz nepochopila 🙂

dominikav123
13. apr 2016

@alicka1982 parádna odpoved od takej skúsenej mamy. Ďakujem 🙂

mima4
13. apr 2016

@alicka1982 logika je v tom, ze ked ho odstavis a mentalne je OK, tak mu to chybat nebude. To iste ako ked sa niekto krmi čokoládou... bez nej dokaze zit plnohonotny zivot, nepotrebuje ju.

bluka2
13. apr 2016

Nahodou kojenie skolkarov je super. Moja nikdy nebola chora okrem 1-2 dni predtym nez vysiel zub a take blbosticky. Pripisujem to tomu, aj ked clovek sa nikdy nedozvie. V praci som zameskala len par dni, co som bola chora ja sama. Myslim, ze oceni mala, ja, aj moj zamestnavatel. Ale kazdy ako je mu po chuti. Az do skoly to nebudem praktizovat. Sebavedomie ma zdrave, vycka v pohode az domov a neriesi si kazdu krivdu na ciciku ups, pardon na prsniku (mam takto vyssie iq? dufam, haha)

alicka1982
13. apr 2016

@dominikav123 je jedno co bys om napisala. Nema vyznam ti nieco pisat ak to nechces skusit alebo ozaj pochopit. Sebavedom sa nemeria podla toho ci dieta pije z povara alebo z prsnika a koji sa. Precitaj aj vyssie pisala som ze moje deti nebezias kazdou malichernostou sa kojit. Koja sa ked potrebuju a chcua ja im vyhoviem. Ak sis pokojna so senoua sos vojimi rozhodnutiami,.potom urcite budes tolerovat aj takyto nazor 🙂

mircalla
13. apr 2016

@alicka1982 len si mylim,ze ak daco takto pausalne tvrdis,bolo by fajn to podlozit

vejula
13. apr 2016

@mima4 vysvetlím ti odpoved na tu otázku prečo tak rastieš, prečo sa to nedá zastaviť. No takže ked na to pôjdem opäť z toho biologického konca, pre ženu ešte do nedavnej minulosti bolo normálne rodiť dojčiť rodiť dojčiť atd... mali bežne 8 - 10 detí, toto je stav, ktorý je pre ženu viac menej prirodzený, že počas plodneho obdobia je nastavená mať deti, to je taka finta prírody pre zachovanie druhu. Momentálne žijeme v dobe, kedy máme 2 - 3 deti za život, počas plodného obdobia. To je taká dan za to, že sme postavili rozum nad ten materinský pud, vieme, že v dnešnej dobe nieje "vhodné" či ako to nazvať tolko detí no napriek tomu ten hnací motor rozmnožovaania kdesi v nás drieme. Preto si niektoré matky povedia, prečo tak rýchlo rastieš. Nie preto, že by chceli postihnuté dieťa, ale preto, že počas ich plodného obdobia je pre ženu prirodzené starať sa o malé dieťa.