icon

Tandemové dojčenie - za a proti

janifer
11. apr 2016

Ahojte, budeme mať rozdiel medzi deťmi 2r.4 mesiace, som teraz v 13.tt., mlieko už takmer nemám, bradavky zmenili farbu, prsia prázdne, syn nervózny, ťahá na prázdno a je to dosť nepríjemné. Zatial sa dojčíme na zaspatie cez obed a večer a v noci niekolko krát. Cez deň si nepýta "na požiadanie".
Čítala som niekolko ospevných článkov o tandemovom dojčení, aké je to zdravé pre dieťa a pre psychiku, ulahčí to žene život, súrodenci menej žiarlia.... ale rada by som poznala iné názory.
Zaujíma ma:
1. vekový rozdiel medzi deťmi
2. ako dlho ste ešte dojčili staršie dieťa po narodení mladšieho
3. ako ste riešili uspávanie cez obed a v noci / spali ste spolu s oboma deťmi v posteli? Tu sa obávam, že bude budiť jeden druhého. Starší má spánok ako zajac, tak asi mu to bude vadiť....
4. išli by ste do tandemového dojčenia znovu? Alebo čo iné vás napadne.
Ďakujem za názory.

alicka1982
13. apr 2016

S ursate sa same na zaklade mojho nazoru. Ja na niloho neutocim a vy mate ohromnu pottebu sa obhajovat. Ved ak vase deti su nekojene a aj tak podla vas stastne a aj vy ste stastne tak potom je vsetko v uplnom poriadku. Netreba sa tu rozhorcovat a rozpisovat zr vasmu dietati stscil mesiac co rok kojenia a presadzovat to. Ak myslitr ze mu stacil alebo ze mu stacili 2 roky a odstsvili str ho, hadam si stojitr za svojim rozhodnutim a ste spokojne. Tak pteco stale mne vypisovat ze mam odsyaviy.moje starsie dieta ? Mavnite nad tym rukou a vy budte stastne ze ste si vy ako.matky urcili kedy ten "zlozvyk " kojenia ukoncit alebo odstavit.lebo uz to nepotrebuje. Ak ste vy spokojne a deti podla vas spokojne to je najdolezitejsir. A co vas potom , nech si kojim aj 4 deti naraz.

mima4
13. apr 2016

@vejula ono ten rozum nam dal Pan Boh. Nie sme preto "pudovi"...pudovost je skor typicka pre nizsie formy uvazovania... a teda zvierata..napr. skus mnozit mysi... 😉 a preto v krajinach, kde je to najhorsie so vzdelanim, kde su neraz diktatorske a vojenske rezimy... extremna bieda, sa rodi najviac deti...

mima4
13. apr 2016

@alicka1982
ja ti nevycitam kojenie, je to kazdeho vec, len to co si pisala mi nedavalo ziadnu logiku, je to cisto postavene na tvojich pocitoch..na co mas pravdaze pravo, ale urcite sa to neda zovseobecnovat.

alchemilkazltozelena
13. apr 2016

tu sa este stale diskutuje? fuuuuha 22 stran, uz davno mimo temy a stale to iste dookola....zenyyyy uvedomte si ze debilovi nevysvetlis ze je debil lebo je debil...cize dlhodobo DOJCIACEJ nevysvetlite ani za sto rokov, ze jej dieta mlieko nepotrebuje, lebo ona mu ho aj tak bude davat a aj tak to nikdy nepochopi a ani nezmeni, a rovnako to plati aj naopak, takze uplne zbytocne diskusie sa tu donekonecna vedu o tom....

alicka1982
13. apr 2016

@mima4 a na com inom je matersyvo postavene ? Na dave mamiciek co kupuje umele mlieko cumle s flsse este pred porodom lebo to vidi u ostatnych ? Ako ovecky rad radom robia to iste ? Ja pocuvam.svoje deti a moj materinsky instinkt. A preto ze 3 mamicky mi povedia na MK xe mam odstavit starsie dieta si hadam niekto nemysli ze ho naoxaj odstavim. A nerozumiem preco vam to vafi a vsetci mieria svojimi prispevkami k yomu ze je yo prilis flho. Co oni vedia ? Odkial ? A preco to je prilis dlho pre moje dieta ? Ozaj nerozumiem. Ja nic nrzovseobecnujem. Mam len pocit ze matky sa tu same pred sebou osprvedlnuju a odovruju si vo svojich prispevkoch svoje dlzky ci nedlzky kojenia (namtyoto stacilo nema traumu odstavila som v 10 mesiacoch a je ok, mam zdrave sikivne dieta atf. ) ved yo im.nik neberie tak preco ked niekto napise ze koji 3 rocne dieta maku tie matky zly pocit ??? Lebo z pridpevkov je vidiet zr hj maju. Prevo nrnapisu ah, fakn, skvele ked to tvoje deti tak chcu urcite rovis dobre. Ale pisu : odstav 3 rocne, je velke, naco, nema vyxnam a podovne hluposti.

marcelatje
13. apr 2016

@alchemilkazltozelena ak niekto nejde s davom je debil?

alchemilkazltozelena
13. apr 2016

@marcelatje nie..asi si nepochopila..tak zopakujem - dlhodobo dojciacej nikto na svete nevysvetli ze je to zbytocne, ona to bude robit jednoducho dalej a moze sa o tom napisat aj sto stran diskusii..chapeme sa?

alicka1982
13. apr 2016

@marcelatje ano s davom na svk akonpred 30 rokmi. A kto nejde s nimi "no no no !!!"

dominikav123
13. apr 2016

@alicka1982 nerozumiem preco ženy co sa na materstvo chcú nachystat a kúpia krabicu UM a flašku nazývate ovce. Co Vám dáva právo takto castovat ženy co este nevedia ci im to pojde alebo nie ?

alchemilkazltozelena
13. apr 2016

@dominikav123 to kde bolooo? takze aj ja som ovca poslusne sa hlasim 🙂 juchuuuu ci vlastne mééééééé....
ja som pred porodom ani netusila ze budem kojit 20 mesiacov ale v zivote by som nikoho neodsudila preto ze kupil dopredu flasu...ani cumel som nevedela ze nebude mala potrebovat, tiez som nakupila dopredu, ... boze to je sila co sa tu clovek dozvie 😔

ivanka.7
13. apr 2016

nejdem ani citat veci, co su tu popisane, lebo polovica budu bludy typu ze dojcenie po roku nema zmysel...
najlepsie najst si skupinu tu na MK o dlhodobom dojceni, je tam kopec zien, co dojcia tandemovo
ma to svoje pozitiva, ma to svoje negativa, u nas doma pozitiva jasne prebili negativa, co robia ostatni je mi fuk
uplne najlepsie je, ked v tomto radia zeny co to nemaju vyskusane resp. o tom nikdy neuvazovali... mam pocit ze v uvodnom prispevku si maminka pytala priame skusenosti

za mna:
1) 2r. 10m
2) este stale
3) cez obed starsiu neuspavam, vecer uspavam na etapy, nebudia sa
4) ano

alicka1982
13. apr 2016

@dominikav123 tie co tak spravia ze vsetko nakupia dopredu znizuju doveru v samych seba.povazuju to za nieco normalne kedze to rovia vsetky. Z mojho pohladu je to samej sebe nedoverovat a neverit vo vlastne schopnosti dieta nakojit a utisit.

alicka1982
13. apr 2016

@ivanka.7 oresne tak rafia radia ale nikdy tandemovo nekojili. Lrn du dyrasne mudre a samozrejme vedia ze dlhsie nez vek co povedal dr, pediater alebo co sa im zda je to zbytocne. V tom su si uplne usplne iste. Ale nikdy to nezazili. Nevadi.

ivanka.7
13. apr 2016

@alicka1982 za mna je to v poriadku, kazdy nech si robi ako chce. Ale ked sa niekto bude pytat na to ako bolo dietatu riesene skulenie po roku, tak ja mozem max. napisat ze prajem, ze to dopadne dobre. Lebo skusenost mam nula nula nic.

mima4
13. apr 2016

@alicka1982
OK, ja ti tvoj nazor neberiem.

podla mna materstvo je postavene na laske.

alchemilkazltozelena
13. apr 2016

@ivanka.7 fuha tak ty si inak sebavedoma, som zvedava ci ti to ostane aj o rok ked sa ti bude dieta chystat do skoly a este bude od teba pytat tvoje mlieko

ivanka.7
13. apr 2016

@alchemilkazltozelena moje dieta o rok nejde do skoly a aj keby, bude to moj problem, nie tvoj 😉
okrem toho obdivujem tvoju schopnost urobit si okamzity sud. Ja svojim dojcenim nikoho neotravujem. Tu si maminka pytala konkretne skusenosti a staci vidiet pocet stran a clovek si domysli ze sa to zvrhlo na debatu dojcenie-nedojcenie a pod. Co je smutne.

alchemilkazltozelena
13. apr 2016

@ivanka.7 to veru bude problem, a velky, nechcela by som

bebeno
13. apr 2016

Dobrý deň, prepáčte, že som sa zamiešala do rozbehnutej témy ale som tiež matka a prvé dieťa som kojila päť rokov a druhé zatiaľ kojím 19 mesiacov a ak sa nič vážne nestane /lebo pre mňa nebola prekážkou v kojení ani operácia žlčníka/, tak budem aj to druhé kojiť do päť rokov a sme s manželom na to hrdí, že napr. naše deti nikdy neboli choré. Je to naozaj drina, hlavne na začiatku keď som celé hodiny kojila ale pre nás to bola priorita, manžel skoro všetko robil doma za mňa okrem toho, že nás živil. Záleží to od preferencie hodnôt, ktoré sú u každého iné a preto nikoho neodsudzujem. Ale ubezpečujem Vás, že nie som z osady ani z domorodého kmeňa, mám aj vzdelanie aj zamestnanie na Rektoráte Univerzity, takže žiaden primitivizmus sa tu nekoná. Kto nechcel ísť touto cestou nech neuráža.
Mala som rozhovor s kolegyňou profesorkou z univerzity a dosť často mi opakuje, že na tej materskej úplne osprostela lebo dala na názor iných /ktorí jej chceli veľmi dobre/ a odstavila dieťa v dvoch rokoch užívaním tabletiek z ktorých mala len samé problémy. Teraz si to vyčíta, no ja si myslím, že môže byť hrdá aj na tie dva roky, ktoré si takto oddrela.
No ja som odborník na inú oblasť a šarlatánsky by som sa nevyjadrovala k veci ako to robia kojace alebo nekojace matky, veď existuje odborná literatúra a tá hovorí za všetko.

alicka1982
13. apr 2016

@dominikav123 a preco sa dnazis " rozbehnut porod "?? Preco mrmechas telo a dieta v klude a ked bude cas pride porod ?

ivanka.7
13. apr 2016

@alchemilkazltozelena ale dakujem ti, ze mi prajes problemy 2 a pol roka dopredu. Take konikovske 🙂

alchemilkazltozelena
13. apr 2016

@ivanka.7
@ivanka.7 ja ti to vobec neprajem, nemam dovod, ty si to sama sposobujes, ja neprajem nikomu nic zle, ale ked je niekto prehnane sebavedomy dobre to nemoze dopadnut

ivanka.7
13. apr 2016

@alchemilkazltozelena ty budes vestica, ked si si odniekial vycucala moje prehnane sebavedomie len preto, ze neriesim ostatnych

alicka1982
13. apr 2016

@dominikav123 namiesto citsnia zbytocnuch komentov na MK ti radim.radsej pozriet videa michaela odenta na youtube ak sa pripravujes ako prvorodicka na porod

alchemilkazltozelena
13. apr 2016

@bebeno 5 rokov? potiahni do maturity 😉 toto je tu uz fakt chore, vypinam kona lebo naozaj osprostiem 😠

dominikav123
13. apr 2016

@alicka1982 Co vas do toho pani zlata ? 🙂 dochádzajú Vám nenávistne splechy tak sa idete starať do mojich prechádzok ci ako ? 🙂

alicka1982
13. apr 2016

@dominikav123 nedochadzaju to bola uprimna rada 🙂 ked si pisala ze po take sem chodis. Tak ma mapdslo zr ak sa zujimas o kojenie mozno ta bude zaujimat aj prirodzeny porod. A reagovala som, lebo si to pisala vo svojom prispevku mne. Ale vidim,ze cumle mas uz asi doma aj flasky, tak potom ja asi neporadim.

bebeno
13. apr 2016

@alchemilkazltozelena
To bude asi najlepšie keď pôjdeš hľadať odpovede niekam inam

mojkamojka
13. apr 2016

@alicka1982 tvoja logika je pre mna naozaj ako okna vesmiru dokoran. Ja ked som cakala prve dieta som nakupila vselico mozne od potrebnych veci az po debiliny prveho stupna. Jednou z nich bolo aj lehatko do vanicky na kupanie. Pouzila som ho 1x slovom jeden Nekupila som ho preco, ze by som nedoverovala svojim schopnostiam okupat vlastne dieta, ani som nekracala s davom (ani len netusim, ktore kamosky ho mali a ktore nie), ale preto, ze som ako prvorodicka netusila co naozaj vyuzijem a co nie, chcela som byt pripravena na vsetky mozne aj nemozne alternativy. Len tak medzi nami, ja som pri prvom aj druhom dietati bola neuveritelne tlacena do dojcenia zo vsetkych stran od porodnice az po poslednu susedu. A to aj napriek tomu, ze lekari videli, ze mojmu dietatu materske mlieko dobre nerobi.

vejula
13. apr 2016

@mima4 povedať, že niesme pudoví je dosť silný výrok. Dokažeme svoje pudy korigovať, no napriek tomu vždy budu našou sučasťou. . Ešte stále žijeme vo svojom tele, ktoré funguje na určitých principoch vychadzajucej z našej biologickej podstaty. Ked sa z nás stanu nejaké astrálne bytosti, potom môžme prehlasovať, že niesme pudoví.