icon

Tandemové dojčenie - za a proti

janifer
11. apr 2016

Ahojte, budeme mať rozdiel medzi deťmi 2r.4 mesiace, som teraz v 13.tt., mlieko už takmer nemám, bradavky zmenili farbu, prsia prázdne, syn nervózny, ťahá na prázdno a je to dosť nepríjemné. Zatial sa dojčíme na zaspatie cez obed a večer a v noci niekolko krát. Cez deň si nepýta "na požiadanie".
Čítala som niekolko ospevných článkov o tandemovom dojčení, aké je to zdravé pre dieťa a pre psychiku, ulahčí to žene život, súrodenci menej žiarlia.... ale rada by som poznala iné názory.
Zaujíma ma:
1. vekový rozdiel medzi deťmi
2. ako dlho ste ešte dojčili staršie dieťa po narodení mladšieho
3. ako ste riešili uspávanie cez obed a v noci / spali ste spolu s oboma deťmi v posteli? Tu sa obávam, že bude budiť jeden druhého. Starší má spánok ako zajac, tak asi mu to bude vadiť....
4. išli by ste do tandemového dojčenia znovu? Alebo čo iné vás napadne.
Ďakujem za názory.

sardinka335
13. apr 2016

@marcelatje a čo chceš vedieť? Ja kludne pozrem...aj vstanem do skrine pozrieť..

janifer
autor
13. apr 2016

Offtopic: Dnes sme si kupili kozi jogurt, ja som sala jednu lyzicku, skoro som sa dovracala, syn takisto jednu lyzicku dal, nukam mu dalsiu, skoro mi to vyrazil a omaloval kuchynu. Inak videli ste niekedy, cim krmia kravy, ovce a kozy v zime? Videla som to tento vikend na 1 farme, co sa dost propaguje na navstevy s detmi a cisty humuuus. Ako majova bryndza a podobne maskrty mnam, ked sa to pasie na zelenom, ale normalne uvazujem, ze v zime je zdravsie to mlieko nepit

bebeno
13. apr 2016

@sardinka335 Nezáviď a začni niečo robiť zo sebou a hlavne pre dieťa

sardinka335
13. apr 2016

@janifer a tak kozlacina smrdíííí....občas chodime na jeden ranč a to ked ,,deti doja,, tak to tie veci, oblečenie to smrdi, ked dojdem domov perieme o 106..a zase je to aj o zvyku ta chut, ked ste to mali prvý krát tak sa nečudujem ze to nebolo nič moc. Viem ze kravy ale aj ine ,,konzumne zvery,, krmia takymi zmeskami, vyzera to aj ako take granulky..čo narobime.
A uz ked sme pri tom zdrave, nezdrave..tak tiez som čitala, ze pri dojčeni sa neodporuča pouzivat antiperspiranty - ze to ide do mlieka tie toxiny, ktore sa vlastene tam zadrzuju a nevyplavuju von...ja som si davala ten ,,minerál,, a len take deodoranty no nebolo to 100% ako s tým tuhým antiperspirantom ale tak myslím ze som zase nesmrdela ako tchor.

marcelatje
13. apr 2016

@alchemilkazltozelena radsej budem do konca zivota hlupa ako v diskusii dospelych zien pouzivat vyjadrenia typu "nepokakaj sa lebo tu bude smrdiet"

marcelatje
13. apr 2016

@sardinka335 v podstate nic len ten vitamin D ma zaujal 😃

janifer
autor
13. apr 2016

@sardinka335 jasne kozlacie smrdi, koza je aj maskrtna a hocico pozere ked sa pase na zelenom, ale hento som necakala, uz som jedla ovcie kozie, ale asi viac reagujem na chute nielen pachy, ak som v druhom stave 😃😃😃
A to cim ich krmili, to bolo jak zhnita trava, hnoj. Neviem ci tak to ma vyzerat silaz, ale tie zvierata chudence to jedli. No a kup si potom nieco z rodinne farmy...

Ja sa nevonavkujem ani nesprejujem, odkedy som bola 1x tehotna a poznam viac takych. Pri dojceni detto. podpazusnik Pazuch je celkom fajn a obcas si presuchnut podpazusie mydlom ze jo, ked je clovek doma. Ved by som sa dogrcala z tych vonaviek

sardinka335
13. apr 2016

@marcelatje ja mam ten Nutrilon Pro Futura a tam pišu vitamin D3, rybí olej...inak čo sa tyka toho Dčka vela mamičiek dava ten Jamieson Dvitamin kvapky...miesto Vigantolu. Ale tak teraz bude viac a viac slnka a telo si aj samo vyrobi dečko..

marcelatje
13. apr 2016

@sardinka335 dakujem za info a ze si sa vobec kvoli mne postavila z postele aj ked sme v podstate znepriatelene tabory 😀

sardinka335
13. apr 2016

@janifer no vidiš to som zabudla, ze teraz maš tie vone citlivejšie...tak ta siláž nevyzera vábne, ale ak ju vyrabali biologicky len tou fermentáciou či ako tak by to malo byt ok. Ale vraj to kozie mlieko je velmi zdrave..nie sme zvyknutý na tie chute.

bluka2
13. apr 2016

@bebeno Kojenie je drina? Odmyslime si prve dva tyzdne, kym si prsia zvyknu. Potom naopak, je to naj ulahcovak.... Rano by som si polezala este 10 minut? Odhrinem vystrih a vychutnam si v pokoji posledne minutky pred zacatim dna. V noci vstat z postele robit nejaku flasku? Nikdy!!! Pol roka som si chodila kade tade po cestach a pomaly nic som so sebou nemusela nosit... Aj teraz, prsnik pomoze, ak som niekde, nedomyslela som to s jedlom a este by som sa zdrzala

bluka2
13. apr 2016

@datelinka31 Si precitaj dobre, co odporuca WHO (ked to pouzivas ako argument) a to je konkretne kojit do 2 years of age and beyond! Do dvoch rokov a viac, pricom horna hranica tam nie je, je tam dolna hranica: 2 roky.

sardinka335
13. apr 2016

@marcelatje jáááj, no, išla som do kuchyne pozrieť...šak nemam to kilometer...a čo sa tyka tých taborov ja to vobec tak neberiem lebo napr. ja mam x kamošiek čo koja a super si rozumieme a im flaška vobec nevadi, praveze ešte mi x krat povedia ze dojčia hlavne koli lenivosti lebo ze robit flaše tak to sa im nechce a vobec neriešia nejake ,,priputanie,, alebo imunitu proste normálne baby ..ja to beriem tak, ze ved tu ,,poštekame sa,, ale tak zase verim tomu, ze by sme obe boli prekvapene ako sa vravi keby došlo na ,,lamanie chleba,, ze by sme si vpohode pokecali aj zoči voči a našli spoločne temy a tak...ako mám svoje raple ale inak som v pohode 😀 😀 😀 😀 si myslím 😀 😀

bluka2
13. apr 2016

@vejula S tou pudovostou sa mi pacilo, ako si to popisala. Super! V nejakom tom svojom hlbokom ja by som sa hned pustila robit dalsie deticky, ale... vela rozumnych ale 🙂 Ale asi sa chapeme, lebo ja to citim podobne ako ty; su ale aj ludia, co tieto veci az tak nevnimaju, svoj instinkt, svoje telo a tak.

datelinka31
13. apr 2016

@bluka2 ano precitala som si to a co, moj nazor to nijako nemeni

datelinka31
13. apr 2016

@janifer ja mlieko vobec nepijem, pre dospeleho cloveka je mlieko skodlive, zahlienuje organizmus, zabranuje vstrebavaniu vapnika, je plne antibiotik atd.. Ked uz tak kvalitnu bryndzu, acidko, a mlieka s probiotikami, a syry si neodpustim, aj ked su nezdrave milujem ich.. Ale tiez len kvalitne syry, ziadne bambina a ine podobne neidentifikovatelne hmoty..

bluka2
13. apr 2016

@datelinka31 A co? Iba to, ze prosim nesir nepravdive bludy "WHO odporuca kojenie do 2r." nic viac. cauko

datelinka31
13. apr 2016

Bludy :D tie dva roky su tam uvedene asi z nejakeho dovodu. Ale tak su medzi nami aj taki, ktorym vsetko trva dlhsie..dokonca aj niekolko rokov

marcelatje
14. apr 2016

@sardinka335 to ze dojcenie je super pohodlne je pravda. Viem to porovnat lebo mala bola po prichode z porodnice na flasi a to teda bolo....cela veda 😀

viera27
14. apr 2016

@vejula odpoved na tvoju opakujucu sa otazku, nech ta to uz tolko netrapi. Mliecne zuby sa volaju mliecne oi preto, lebo ich zafarbenie je vzdy svetlejsie ako pri trvalych 😀

malinkaaninka
14. apr 2016
vejula
14. apr 2016

@viera27 vzhladom k tým faktom, ktoré som vyššie spomínala, mám skôr dojem, že to bude odvodene od dlžky dojčenia.

@datelinka31 WHO odporuča dojčiť aspon do 2 rokov, neskôr tak ako matke a dieťaťu vyhovuje, určite neodporuča paušalne v dvoch rokoch s dojčením skončiť

mircalla
14. apr 2016

Kojenie je urcite dolezite a prospesne. urobit si z neho zivotnu modlu a nebyt takmer schopna nic ine v zivote riesit (niektore si to uz ani neuvedomujete, ale presne to robite) uz take prospesne nie je.

vejula
14. apr 2016

gorilí tandem. Staršie mláda je 5 ročne 🙂 Mamička už začína 5 ročáka troška krotiť v jeho chuti po dojčení 🙂 http://hobby.idnes.cz/gorily-kamba-odmita-kojit...

prenadherne video, určite sa oplatí si pozrieť

marcelatje
14. apr 2016

@malinkaaninka toto video nemá nejakú výpovednú hodnotu ide totiž o extrém podobne ako keď niekto povie že 4 mesačné dieťa môže jesť všetko

marcelatje
14. apr 2016

@mircalla pre mňa to nie je modla, popravde ma to už aj otravuje preto končím s tandemom, len nechápem prečo má niekto potrebu presviedčať inak zmýšľajúce matky že ich počínanie je choré. Napriek tomu uznávam že existujú extrémy ako na strane dojčiacich matiek tak aj na strane nedojčiacich. Preto tvrdenia že neexistujú ženy ktoré dojčiť nechcú stojí na hlinených nohách.

vejula
14. apr 2016

@viera27 toto ma byť ako dôkaz?

nyusika
14. apr 2016

@vejula preco porovnavas deti s gorilimi mladatami ?
a vseobecne casto pouzivas slovo mladata.
anoi, je mi jasne, ze deti su ludske mladata.
ale ludia maju, na rozdiel od inych primatov, rozne ine schopnosti. a to nas lisi od opic a inych mladat.

uz aj spomenute pudy - jasne, vsetky zivocichy maju pudy, ale , na rozdiel od inych, ma zdravy clovek racionalnu schopnost svoje pudy ovladat

viera27
14. apr 2016

@vejula ach ty zubar studovany 😀. U nas tomu aj hovorime vsade bol, vsetko videl a kde nebol, tam ide zajtra :D