icon

Tandemové dojčenie - za a proti

janifer
11. apr 2016

Ahojte, budeme mať rozdiel medzi deťmi 2r.4 mesiace, som teraz v 13.tt., mlieko už takmer nemám, bradavky zmenili farbu, prsia prázdne, syn nervózny, ťahá na prázdno a je to dosť nepríjemné. Zatial sa dojčíme na zaspatie cez obed a večer a v noci niekolko krát. Cez deň si nepýta "na požiadanie".
Čítala som niekolko ospevných článkov o tandemovom dojčení, aké je to zdravé pre dieťa a pre psychiku, ulahčí to žene život, súrodenci menej žiarlia.... ale rada by som poznala iné názory.
Zaujíma ma:
1. vekový rozdiel medzi deťmi
2. ako dlho ste ešte dojčili staršie dieťa po narodení mladšieho
3. ako ste riešili uspávanie cez obed a v noci / spali ste spolu s oboma deťmi v posteli? Tu sa obávam, že bude budiť jeden druhého. Starší má spánok ako zajac, tak asi mu to bude vadiť....
4. išli by ste do tandemového dojčenia znovu? Alebo čo iné vás napadne.
Ďakujem za názory.

sardinka335
14. apr 2016

@malinkaaninka šak existuje aj ,,adult breast feeding,,, ako moj 9 ročny hra na majnkrafte a bude chodit cucat...a neviem sa ubranit divnemu pocitu ked vidim tie deti 5 plus čo tam cecaju ako dive, ze uz by mohli mat aj ine zaujmy...mrkla som tam nejake videá a teda deti ako v tranze (myslím take velke) a ja ln čakam kedy tam pribehne k druhemu prsu chlap a začne cucat cela rodina....a ked vidim ako jej tam dieta ,,šteluje radio stanice,, (rozumej mrvi bradavku) tak sa mi palce na nohách krutia...je to nechutne nech si hovori kto chce čo chce mrk video komu sa chce.

https://www.youtube.com/watch?v=f41FM9H44L0
mircalla
14. apr 2016

@marcelatje ja nie som extrem, uz som pisala, ze som dojcila 2,5 roka a ani nikoho nepresviedcam
len sa mi zda, ze tieto mamicky by mat aj ine zaujmy, pretoze skutocne nadobudam dojem, ze ich debaty sa tocia okolo jedinej temy, ich zivot sa toci okolo jedinej veci....to mi uz chore pride.

vejula
14. apr 2016

@nyusika samozrejme že mame schopnosť svoje pudy ovladať to nikde nehovorím. Ale ked sa tu pernamentne opakuje, že dojčiť staršie dieťa nieje normálne, nije prirodzené, že dieťa to už nepotrebuje, že to len matka si potrebuje dokazovať svoju potrebnosť atd... Že potreba dojčenia už u starších detí nieje žiadna, tak len ukazujem, že tá biologická potreba tam je, rovnako ako aj u iných cicavcov, konkrétne som dala video na gorily, kde sa dojči 5 ročná gorila spolu so svojim mladším surodencom.
Ano vieme svoje pudy ovládať a korigovať ich do miery, ktoru nam spoločnosť určila, to beriem. Ale nevidím dôvod toho, prečo by mi spoločnosť mala zakazovať dojčiť svoje dieťa, prípadne ma označovať za vykojený mozog, ked je to naša sukromná vec, obaja aj ja aj moje dieťa ju bereme uplne prirodzene a nikoho tým neobťažujeme. Príspevky, ktoré naražaju na sexualny podton dojčenia starších detí vychádzaju z dnešného skresleného vnímania žensykch prs, ktoré su primarne na dojčenia dieťaťa. Myslím, že z vieda jasne vidieť, že dojčenie je normálne, nielen pre ludí, a ta gorila sa dojčením 5 ročnehop mladaťa určite sexualne neuspokojovala, taak ako sa niektoré z vás vyjadruju o dojčení starších detí

mojkamojka
14. apr 2016

@sardinka335 pozrela som si videa a mam na to len dve slova "fuj nechutne". A ta matka na mna posobila uz trocha uchylnym dojmom...

alchemilkazltozelena
14. apr 2016

@malinkaaninka fuj!!!!pedofilia pachana na vlastnom decku ze sa nehanbi za to by som davala do basy a okamzite!!! normalne mi je na vracanie!!!!!!!!a este sa da na internet by som sa prepadla pod zem od hanby!!!!

mima4
14. apr 2016

@vejula to ja netvrdim, ze tie pudy nemame ale (ak sa nemylim) ako povedal Ľudo Štúr 😀 od zvierat nad odlišujú tri ďaľšie veci a dve z nich viem že sú viera v Boha a rozum. 🙂

a potom navstava z toho otazka, ci je dobre rodit od buka do buka, aj ako dodavku pre detsky domov.... bavime sa od zaciatku plodneho obdobia zeny do konca... alebo mat menej deti, podla uvazenia, a dat im okrem lasky aj to materialne, aj vzdelanie, aj cas....

marcelatje
14. apr 2016

@mircalla nemyslela som že ty si extrém to bolo len také konštatovanie že verím že existujú aj také, nezakrývam si oči pred realitou

mima4
14. apr 2016

@sardinka335
@alchemilkazltozelena

no ale baby, ako by povedala alicka..ono sa musi samo odstavit... podla mna prirodzene prejde z prs matky na prsia svojej partnerky po porode 😉

mamila forever! 😀 😀 😀 😀

sardinka335
14. apr 2016

@mojkamojka no tak henta blondina v tom videu je uz fakt extrem...

vejula
14. apr 2016

@mima4 ja som jasne napísala, ze rozumom korigujeme pudy, a nikde nepíšem, že ho nemáme používať a mať deti od buka do buka! Ja sama neplánujem rodiť do prechodu. Hovorím, že tie biologické pudy v nás su a samozrejme sa ozývaaju a je na nas ako s tým naložíme. Bolo to len vysvetlenie k tomu, prečo mnohé ženy pocituju smutok, ked ich deti odrastaju. Nie preto, že by chceli postihnuté deti, ako si ty napísala, ale preto, že ten pud sa v ních ozýva. Ja nehovorím, že ho teraz máme počuvať a mať deti 10 napriek tomu, že ich nemame ako uživit. To som nikde nenapísala, ja len vysvetlujem, že tie pocity o ktorých si písala vychádzaju z uplne prirodzeneho nastavenia ženy mať deti počas plodnho obdobia. U každého su tieto pudy inak silné, preto u niekoho sa ozývaju vo forme týchto pocitov a u niekoho nie.

alchemilkazltozelena
14. apr 2016

@vejula pocuj ty mas strasne vela casu pri tych troch detoch ked tu tolko do nemoty diskutujes....normalne zavidim 😔

vejula
14. apr 2016

@alchemilkazltozelena ked dochadzaju argumenty...

mojkamojka
14. apr 2016

@sisaka citujem: "Ty take zeny nepoznas, ja ano - nastastie trend je vzrastajuci ale stale sa najde percento zien, ktore uz v porodnici vie, ze nechce dojcit, kedze je to kazdeho osobne rozhodnutie, tak sa tu na zeny nevyvyja tlak ziadnym smerom a tak to ma byt. " Toto si nemyslela vazne, ze nie? Pretoze ja vo svojom okoli (aj na sebe samej) vidim ten brutalny tlak zo vsetkych stran aby zena dojcila (pocnuc porodnicou konciac susedu). Jaj toto nie je tlak zabudla som, to je podavanie dostatocnych informacii (lebo tie maju mamicky brutalne malo 😀 😀 ) od aktivistiek mamila sekty.

mircalla
14. apr 2016

@marcelatje ano urcite su - na strane dojciacich
Opacny extrem : Zeny co nedojcia, lebo nechcu - tak nedojcia, neriesia, tym to pre nich hasne. Pokial reaguju, tak si myslim, ze preto, ze do nich niektore fanaticky hustia, ze nerobia najlepsie pre svoje dieta.
urcite nemaju inak potrebu donekonecna rozoberat tuto temu, kedze sa ich netyka

Opakujem - nie som ich zastanca ani s tym nesuhlasim, ale neriesim. Mne vadi prave to, ze kazdy riesi inych a ono myslim, ze nebyt toho, ze niekto vkuse sprdava nedojciace matky a neriesil inych, tak by neboli ani reacie na dojcenie 4-5 rocnych deti.

nyusika
14. apr 2016

@vejula ale tie deti nechcu postihnute dety, preboha...ona len napisala, ze sa vyjadruju AKO KEBY to tak chceli.
ze by bolo fajn, kebyze sa niektore zeny netvaria, ze ide koniec sveta.

potom je tu kopec tem, kde maju deticky problem s nastupm do skolky, lebo ich metere doma fnukaju,
boja sa...namiesto toho, aby sa tesili detmi, ze prisli do noveho stadia zivota.

paci sa mi sposob, ako pisete, ale nie so vsetkym suhlasim. najma s tym prehnanym porovnavanim sa s mladatami.

mircalla
14. apr 2016

@nyusika Absolutne s tebou suhlasim

xfenix
14. apr 2016

je to chore, sama som deti dojcila, ale tandemove? mlieko sa udajne v strukture meni podla potrieb dietata, tak co, jeden prsnik bude pre mensie a druhy pre vacsie, aby mali zodpovedajucu strukturu? zeny, pozor aby vam na materskej nezmakol a nezmliecnel uplne mozog, zivot nestoji len na tom.

bluka2
14. apr 2016

@nyusika Nechapem, ako kojenie suvisi s nastupom do skolky. Moja isla do skolky v 1r. (na doobedie, 3 dni po 1. narodeninach), stale je kojena, tesi sa tam, aj ja sa tesim, no problem. Stavat vsetko na kojeni je chore, ale vidiet takeho "problemy" v spojitosti s kojenim tiez. Si mozete podat ruky.

nyusika
14. apr 2016

@bluka2 to bolo odskocenie od temy, ale k jednej konkretnej poznamke...🙂
nechcela som robit zmatok

bluka2
14. apr 2016

@nyusika Ok, ja som citala iba tvoj komentar

janifer
autor
14. apr 2016

Skoda ze tu neni moznost aby autor temy vymazal zbytocne dristy a ostali len prispevky K TEME! Alebo rovno bloknut niektore co maju moc casu a chut sa vadit

marcelatje
14. apr 2016

@mircalla ak si pozrieš začiatok diskusie kým sa tu neozvali odporkyne dlhodobého dojčenia nikto tu na nedojčiace matky neútočil. Obrana sa tiež dá chápať ako útok. A teda mne tiež jedno či niekto dojčí ale aj to ako dlho dojčí. Tvoje tvrdenie " nebyt toho, ze niekto vkuse sprdava nedojciace matky a neriesil inych, tak by neboli ani reacie na dojcenie 4-5 rocnych deti" plati aj v opačnom garde.
A teda neviem či čítaš všetko ja nikde nedojčenie neodsudzujem.

jajka257
14. apr 2016

@vejula to myslis vazen??? ze kym su mliecne zuby ma pit materinske mlieko? No to moja mama pokaslala, mne zabudnuty mliecny zub trhali v 15, lebo blbec nevypadadol, ale sa zaradil. A ocne zuby vypadavaju az okolo 10 roka, takze budes kojit do 10 rokoch?

guinevre
14. apr 2016

@jajka257 Mne v 19 vybrali mliecny zub o ktorom som ani netusila, ze je mliecny 😀 A nakolko ma mama kojila "iba" pol roka, asi mala nejake zosilnovace v mlieku :D

jajka257
14. apr 2016

@guinevre mna 2 roky a veru, nemam pocit, ze som vdaka tomu silnejsia osobnost, osobnost zo mna vychovali, az ked som zacala chapat svet. 🙂 🙂 🙂 🙂 sosanie ceciku zo mna cloveka nevychovalo 🙂 🙂 🙂 a tulit som sa chodila kym rodicia zili, nasa kojena nebola , asi tak 5 dni a to bol uspech, ze 20 ml za den. A je to tulkac na n-tu, maminkac a osobnost veru poriadna, je vodca triedy, v dobrom aj v zlom 🙂 🙂 🙂 a cecikom to nie je 🙂 🙂 🙂

guinevre
14. apr 2016

@jajka257 Mne je jedno ci niekto koji ci nie, ci koji na verejnosti, v supermarkete, absolutne mi je jedno. Ale uz mi lezie na nervy ta agresivita kojacich matiek s ktoru obtazuju vsetkych ci na FB ci na MK, kojenie do 4r, ci je nosenec ci nie je nosenec, ci kojis tak ci tak, ci praktizujes kontaktne rodicovstvo, jogu, posunkovu rec, Montessori, Brontessori... Dieta potrebuje lasku, pozornost, zdravych a spokojnych rodicov, stari rodicia a sirsia rodina je len plus, potrebuje sa hrat, potrebuje mat kontakt s prirodou, a to ci bude Einstein ci nie je potom uz na genetike.To ja hovorim zakomplexovanost, ked niekto si mysli, ze jedine posolstvo zivota zeny je porodit a byt matka, tak ma v hlave problem. Je to pekne, ale rozhodne nie jediny plnohodnotny sposob zivota, ja na priklad chcem mat aj dobru robotu, nie len mat dieta a po materskej trcat na urade. A, presne tak, ci dieta bude cicat ci nie nerobi nejaky rozdiel v tom ci s matkou bude mat pekny a blizky vztah, ci nie. Hadzat vinu na zeny ktore nemozu kojit (ze to je ich vina, lebo sa nesnazia, uz som take pocula) je naozaj, cista sekta.

marcelatje
14. apr 2016

Je zaujímavé sledovať ako sa niektoré matky cítia byť utláčané, odsudzované či pod paľbou dojčiacich matiek napriek tomu že väčšina invektív je tu práve z ich strany. Nikto tu nikoho dojčiť nenúti.
Veď ak som svojprávny robím tak ako uznám za vhodné.

guinevre
14. apr 2016

@marcelatje Ja praveze vidim to aj naopak, ved ta jedna vypisovala 6 stran o tom ze ona koji a vsetky jej zavidia :D

jajka257
14. apr 2016

@marcelatje ale niektore dojciace matky urazaju a ponizuju tie, ktore nedojcili. Skus si precitat prispevky od alicky a pochopis, preco nekojacie matky su agresivne. Nazvala nas hlupanami a podobne. Nuz kym nezacala, nebolo o com.

0silvia0
14. apr 2016

@marcelatje tiež nechápem, čo iné ako dojčenie sa má riešiť v téme o tandemovom dojčení 😅