icon

Tandemové dojčenie - za a proti

janifer
11. apr 2016

Ahojte, budeme mať rozdiel medzi deťmi 2r.4 mesiace, som teraz v 13.tt., mlieko už takmer nemám, bradavky zmenili farbu, prsia prázdne, syn nervózny, ťahá na prázdno a je to dosť nepríjemné. Zatial sa dojčíme na zaspatie cez obed a večer a v noci niekolko krát. Cez deň si nepýta "na požiadanie".
Čítala som niekolko ospevných článkov o tandemovom dojčení, aké je to zdravé pre dieťa a pre psychiku, ulahčí to žene život, súrodenci menej žiarlia.... ale rada by som poznala iné názory.
Zaujíma ma:
1. vekový rozdiel medzi deťmi
2. ako dlho ste ešte dojčili staršie dieťa po narodení mladšieho
3. ako ste riešili uspávanie cez obed a v noci / spali ste spolu s oboma deťmi v posteli? Tu sa obávam, že bude budiť jeden druhého. Starší má spánok ako zajac, tak asi mu to bude vadiť....
4. išli by ste do tandemového dojčenia znovu? Alebo čo iné vás napadne.
Ďakujem za názory.

vejula
15. apr 2016

@mojkamojka nikoho som tam neuražala 🙂 to je rozdiel, ano tema sa niekedyy môže uplne zvrtnuť iným smerom, ale určite by som neodpovedala zakladatelke na temu čo dať fararovi za krst superstrunami 😀 tam to muselo byť v kontexte a zrejme som už reagovala na príspevok niekoho iného ... inak dlho si niečo hladala? 😀

vejula
15. apr 2016

@mojkamojka a môj prvotný príspevok v tej teme bol absolutne k veci 🙂 moravské kolače, tie neodmietol. O peniazoch nechcel ani počuť a to mu moja babka samozrejme chcela napchať

vejula
15. apr 2016

a inak tomuto ja hovorím posledné zašklby pred koncom... hladať a patrať v iných temach len aby soom ho nejako zdiskreditovala 😎

siska53
15. apr 2016

@mima4 ked tvrdis,ze si takou zastankynou prirodzeneho materstva,tak co ta irituje na niecom takom,ako je tandemove ci dlhodobe dojcenie?

Lebo pre mna prirodzene materstvo znamena,ze prirodzene porodim (jasne,kazdej a ani mne to nebolo umoznene,ale patri tam ako jedna zo zloziek), uolen prirodzene svoje dieta nosim,dojcim kolko potrebuje a kolko zvlada moje telo.

My sme,zial,uz casto tak daleko od prirody a od toho co kedysi vsetci nejak instinktivne vedeli,ze normalne veci sa povazuju za nenormalne,neprirodzene.

A teda ja som nikdy este nevidela na ulici ci v nejakom centre (sice tam takmer nechodievame) dojcit sa dieta starsie ako 2roky.
Zato som videla kopec deti starsich ako dva roky s cumlom v ustach. Ale to nikomu asi nevadi,to uz nie je pohorsujuce. Ani nahe cecky v stankoch asu nikohi nepohorsuju. Ale mamicka dojciaca babatko ano. Inak ja som ani nikdy nevidela mamicku babatka s odhalenyli prsami. Vzdy boli zakryte tak,aby nic nebolo vidno. Tak som dojcila aj ja. Mnohym slecnam a paniam vidno viac z prs vo vystrihu ako kedy vidno dojciacej matke.

michaelkanr
15. apr 2016

@mima4 tolko nenavisti voci mamile a to kvoli comu? Mas s nimi nebodaj nejaku osobnu skusnost? Ja ti len prajem aby si ich rady nikdy nepotrebovala😉

marcelatje
15. apr 2016

@michaelkanr aj ty si postrehla tu zlobu a nenavist? 😲 take necakane zvraty od prispevkov plnych empatie (nie v tejto teme) hop rovnymi nohami do ironie, sarkazmu, prapodivnych dedukcii az po vyslovene zlo. Mozno si vahu a dopad niektorych slov neuvedomuje lebo vlastne deti este nema. Tiez vela veci po narodeni deti vnimam inak ale aj tak......
Podou na tuto uvahu boli prispevky z roznych tem ktore som citala.

@mima4 Vskutku ma velmi nemilo prekvapuje ze clovek co sa otvorene a hrdo hlasi k viere je schopny takej zloby. Ved Boh je laska. Je mi z toho smutno ....

mima4
15. apr 2016

@siska53

to:

- ze pre vacsinu zien to nie je prirodzene, ale maju strach a kedze internet je momentalne najsilnejsie medium a ze u nas zeny nepracuju cele roky, tak maju kopec casu, citaju ostosest a idu do veci, v ktorych sa necitia slobodne. Mnoho zien aj tu na koniku snazi sa v tychto zenach vzbudzovat dojmy, ze pokial nebudu robit toto a toto, ich dieta bude emocny kripel, spravaju sa tak, ze v realnom zivote by ich ludia poslali rovno do kelu s takymi hlaskami, ale internet im povoluje na druhe zeny tlacit, manipulovat s nimi a robit atmosferu strachu, potom su tu temy, kedy zeny sa necitia hodne materstva, lebo nie su schopne kojit, ci nechcu z opravnenych dovodov, ktore nemusia byt take podstatne pre ine... Moja svokra vychovala svoje deti skvele, ma ich styri, minule som sa spytala ze ako riesila uspavanie, nosenie.... a ona si tukla do cela... deti dala do ohradky a okopavala v zahrade... bolo praci na roliach, v zahrade, okolo zvierat... zeny neriesili zivot na "internete" a to co sa moze, co toto a hento... zili podstatne prirodzenejsie. A to hovorim o zene, ktorej deti uz maju vlastne deti....a vysledok teda vidno

- prirodzene materstvo predstavuje pre mna materstvo zalozene na laske, na sebaprijati, prijati dietatka, tvorbe rodiny, nie "kojenie, nosenie, spolocne spanie".

- mna nepohorsuje kojenie, ja sama budem rada, ked mi Boh da tu milost a budem moct kojit, ale taktiez budem respektovat nielen potreby dietata ale aj svoje a ked nebudem moct kojit z nejakeho dovodu, nebudem psychopatit, ze som nehodna matka, ze mu nedavam to najlepsie..nebudem mat vycitky... lebo ho budem lubit ako dar mne zvereny od Boha

- to co ma zaraza je absolutna absencia logiky u vacsiny zien ktore aj tu vystupuju... darmo kladiem logicke otazky, darmo sa pytam... proste aj ako alicka, nieco trepne, ale logicky to obhajit nevie... proste "uvahy" postavene na vode... Nemam problem akceptovat "ano, ja to tak chcem" ale teorie o opiciach, primatoch su strasne pritiahnute za vlasy

- a dalsia vec, idu generacie, ktore svoje potreby povazuju za vysostne... ktore nehladia na potreby inych, lebo cely zivot sa im vyhovuje, aby neplakali, aby neviem co... mame enormny narast deti, ktorym chyba empatia, sudrznost, pokora, neha... schopnost vediet sa vzdat aj svojich predstav v prospech inych...

mima4
15. apr 2016

@michaelkanr ich "ucenie" mi pripada ako sektarske

@marcelatje Boh je laska, ale laska pozna aj zdrave hranice, laska sa uci pokore, schopnosti vediet respektovat, vazit si a nedehonestovat druhych, ktori idu druhou cestou.

michaelkanr
15. apr 2016

@mima4 ako kazda organizacia, maju aj oni svoje muchy. Ale v radach ajo dojcit-technika prisatia atd su nenahraditelni, pretoze nase matky toho zial vela nenajdocili.
Ty ich inak mas takych nastudovanych? Mne pride dost zvlastne takto nenavidiet (uz tolka negativna emocia! Kde sa berie?) ked nemas s nimi skusenost a nemozes tiez vylucit ze ich rady-napr aj na nete (maju mnoho tem spracovanych, ked uz aj opominieme osemetnu temu liekov) raz nevyuzijes. Pride mi to z tvojej strany take tendencne, teraz je vlna-kopnime si do mamily a fuj propagacia kojenia-tak sa pridam.

A este k tvojmu poslednemu prispevku-prepac ale mne na zaklade svojich vyjadreni ako clovek v bohu neprides. Tolky vysmech a urazky, to by sa s cloveku pokornom a respektujucom asi nemalo najst.

mima4
15. apr 2016

@michaelkanr to nie je o nenavisti, len nemam rada manipulaciu, agresivitu a "umyvanie si ruk" ked nieco sa prevali.

Je super poradit, viest, byt oporou, ale je dobre nezakryvat si oci pred realitou a neburcovat v zenach sebaobvinovanie.

bluka2
15. apr 2016

@mima4
Absencia logiky u zien co tu vystupuju? marcelatje vejula, autorka a viacero inych tu diskutovali na urovni a ich argumenty boli minimalne dobre. Ak niekedy neboli 100%ne, tak sa nehnevaj, lebo ani Tvoje nie su take.
Z celkom mudrych zien tu robis teraz nejake, co su zmagorene z internetu (inokedy z dlhej rodicovskej dovolenky...) - fakt si zasla do nepeknych rovin...

vejula
15. apr 2016

@mima4 pápež Franišek vyzval ženy - matky aby sa nebáli nadojčiť svoje deti v kostole 🙂 Velmi milo ma tým prekvapil

mima4
15. apr 2016

@bluka2 ale ved ja som nikoho nemenovala... ja pisem "vacsiny"... damy, co si spomenula, ja napr. rada citam, v niektorych veciach s nimi dost suhlasim... ale opice nieeeeee 😀

mircalla
15. apr 2016

Jej toto tu este bezi....

mojkamojka
15. apr 2016

@mima4 suhlasim a tiez na mna mamila posobi sektarsky, fanaticky...A nehovoriac o tom, ze poradenstvo je celkom slusny biznis a tipujem aj nezdaneny 😉

sardinka335
15. apr 2016

@michaelkanr tak svoje muchy maju....lebo nekriticky propaguju dojčenie hlava nehlava ...opakujem to ako verklik, ale ak niekto povie zene, ktora ochorie na laktačnu psychozu, ze dojčenie je pre nu a pre jej dieta velmi dolezite, tak ako konečna...troška presiahli svoje kompetencie.

mima4
15. apr 2016

@vejula v pohode, preco nie, ja sama by som s tym problem nemala, ale pravdaze by som zahalila dotknute miesto, rpetoze respektujem, ze inych nemam tym obtazovat a mam aj inych respektovat.

michaelkanr
15. apr 2016

@mima4 a tvoje reci o pedofili-tie nemozu v niekom vyvolavat pocit sebaobvinovania? Toto uz z tvojej strany nie je kritika, pozri si svoje prispevky este raz. A ten dojem nemam len ja.

nyusika
15. apr 2016

@vejula
Teraz opäť otázka, nerýpačná - zvedavostná.

Aký môže byť dôvod na to, aby som musela nadojčiť dieťa nie plne odkázané na dojčenie práve počas omše. Jediné, čo mne napadne je to, že "prečo by som nedostala vtedy, kedy sa ja rozhodnem a je mi jedno, že X ďalších ľudí moje rozhodnutie privedie prinajmenšom do rozpakov "
Píšem o deťoch nie výlučne odkázané na materské mlieko.

vejula
15. apr 2016

@mima4 no ja som mala pocit, že dojčenie na verejjnosti prirovnavaš k sprepačením sraniu na verejnosti ako si to napísala, František to vidí inak... chvalabohu 🙂 inak obaz dojčiacej Madony s Ježišom patrí k jedným z najstaríších symbolov kresťanov. Najstarší známy obraz Márie je freska v rímskych katakombách z tretieho storočia, znázorňujúca Ježiška, ako cicia jej odhalený prsník.

mima4
15. apr 2016

@michaelkanr chapem, ze toto je len internet a hlavne pisany text, kde meira porozumenia je dost uboha neraz, ale nikoho som z nicoho neobvinovala, iba som napisala, ze za tym moze byt vselico... a proste aj to sa stava. Pedofil nemusi byt iba muz ako si myslime.

mima4
15. apr 2016

@vejula no vies, ja som akcny clovek a urcite nebudem ako matka malickeho babatka doma kvoli dojceniu, ale kam pojdeme, tam sa najeme...kazdy podla moznosti 😉 ale urcite sa nebudem odhalovat a budem respektovat svoje okolie. S takym kojenim podla mna nema nikto problem, pretoze ide o decentny postoj k tejto veci... Osobne vela zien koji decentne, iba raz som sa stretla s jednou mamkou tu na koniku v buse a videla som poriadnu show... a ujko za nou si uz s prepacenim masiroval gule...

vejula
15. apr 2016

@nyusika myslím, že viac ako dojčenie ludí v kostole vyruší, ak dieťatko, ktoré napríklad spadne, alebo si buchne začnie plakať na plné hrdlo a nik nebude počuť čo farar rozpráva, ako ked mu dám prsník aby sa ukludnilo.... môj názor, sama tu skusenosť nemam.

bluka2
15. apr 2016

@vejula Ja som bola minule v kostole a tam nam duchovny (pardon, neviem presnu funkciu) hovoril o first supper. Ja som si na zaciatku myslela, ze hovori o poslednej veceri... sa ma spytal, ci viem, co je first supper. A ja, ze nemysli last supper? Zaviedol ma k oknu a bola svatica s ODHALENYM PRSNIKOM a na nom viselo babatko. Ze prva vecera je nakojenie 🙂 🙂 Bolo to v Anglicku, Newcastle.
Uz sa mi davno tak nepacilo v kostole 🙂
(Foto stiahnute z netu, lebo mam fotky na druhom pocitaci)

bluka2
15. apr 2016

@vejula No vidim, ze kym som nasla ten obrazok, si to aj sama stihla napisat 😀

bluka2
15. apr 2016

@vejula Ja tu skusenost mam, na svadbe v kostole teraz v marci (inak tam velmi nechodim), kopec prsnikov v puse a pred kostolom sa ludia rozpravali, ze wow, kolko malych deti tam bolo a nikoho nebolo pocut, ake poslusne boli deti 😀 Mozno by nejaki z tejto diskusie rozpravali, ze fuj...

nyusika
15. apr 2016

@vejula Ja neviem...ja mám stále ten pocit, že sú situácie...a toto konkrétne je jedna z nich...keď je to nevhodné. Vzdy5sa dá nájsť prijateľnejšie riešenie. Sú detske omše, tam vôbec nevadí,kedy detičky behajú-spadnú a mamy ich upokojujú, ako uznajú za vhodné.
Viem, že kostol je len jeden konkrétny príklad. Ale dá sa to aplikovať aj na iné príklady.
Určite nebudem vyhľadávať miesta, kde je bežná zvýšená prítomnosť matiek a detí a nebudem sledovať dojčenie a potom sa rozhorčovať ☺

sardinka335
15. apr 2016

bol taky članok kdesi na krestanskej stranke, kde pisatelka bedakala, ako sa ,,nedostane na omšu aj niekolko rokov,, ak si nebude moct nadojčiť dieta počas omše v kostole...Ja som videla jednu mamičku v sakristii, kde je sukromie a divne mi to neprišlo, mala novorodenca. Staršie deti - tie ktore behaju zvyčajne nepotrebuju cez omšu jest. Hodinu sa vydržať da. A na detskej omši nema čo komu vadit, ze dieta zapišti alebo zmrnkne, nehovorim keby tam malo vyrevavat na raty pol hodinu tak ok rušilo by to, ale take bezne ,,mrnčanie,, sa snazim tolerovat.
@nyusika

sardinka335
15. apr 2016

http://www.cestaplus.sk/cestaplus/clanok/reaguj...

tu je o tom celkom zaujimave čitanie...dojčenie v kostole - ano či nie...

nyusika
15. apr 2016

@sardinka335 ja ti vnímam rovnako. Akurát doplním, že keď chcem ísť na omšu a viem, že dieťa tam neobsedí, nebudem ho tam ťahať...ale toto už zase odbáčame od témy