Tandemové dojčenie - za a proti
Ahojte, budeme mať rozdiel medzi deťmi 2r.4 mesiace, som teraz v 13.tt., mlieko už takmer nemám, bradavky zmenili farbu, prsia prázdne, syn nervózny, ťahá na prázdno a je to dosť nepríjemné. Zatial sa dojčíme na zaspatie cez obed a večer a v noci niekolko krát. Cez deň si nepýta "na požiadanie".
Čítala som niekolko ospevných článkov o tandemovom dojčení, aké je to zdravé pre dieťa a pre psychiku, ulahčí to žene život, súrodenci menej žiarlia.... ale rada by som poznala iné názory.
Zaujíma ma:
1. vekový rozdiel medzi deťmi
2. ako dlho ste ešte dojčili staršie dieťa po narodení mladšieho
3. ako ste riešili uspávanie cez obed a v noci / spali ste spolu s oboma deťmi v posteli? Tu sa obávam, že bude budiť jeden druhého. Starší má spánok ako zajac, tak asi mu to bude vadiť....
4. išli by ste do tandemového dojčenia znovu? Alebo čo iné vás napadne.
Ďakujem za názory.
@alicka1982 a skusim ťa vyviesť z omylu.....dieťa sa vie ukludniť......ak je najedené aj bez dojčenia, aj bez fľaše aj bez cumla.......bez toho aby malo a zažilo nejakú traumu. neviem, kde berieš ten názor, že dieťa čo sa skludní bez dojčenia má odžitú tramu......prečo?
@vejula sa ti čudujem ze to berieš vážne...ved petra777 nie? čo nepoznáš jej prispevky? Ze vždy ,,zabije,,? Ja som si jej prispevok ,,rozmenila na drobne,,...ked si predstavim non stop nočne krmenie, decka nasosnute na sebe v posteli, tak chlap sa kludne moze dostať na vedlajšiu kolaj lebo zena da materstvo na piedestál a chlap - vztah ide bokom lebo neni čas ...to nie je nič nezvyčajne aj ked ja osobne som presvedčena ze to nie je tvoj priapad len si Peťa rypla, ale ved ,,známe své lidi,, takze asi tak.
@alicka1982 Ver tomu, ze tusim, kojila som 2,5 roka a nie som propagator umeleho mlieka. Napriek tomu som tolko bludov, co je v tvojom prispevku uz davno necitala
@marcelatje nenasla si posmesne poznamky na temu flase a dudle, pripadne nazyvanie ludi hlupakmi? - strana 4 @alicka1982
@janifer neviem ci to tu niekto flasu so sunarom odporucal, ja som o nom len pisala ako to bolo u nas, tak nechapem ten rozculeny ton - ja ti nic neodporucam, pisem len vlastnu skusenost..
Ak si chces do porodu "uzivat" diskomfort dojcenia s prazdnymi prsiami, nech sa paci a sorry ze som si dovolila reagovat aj ked som dieta nedojcila s jeho surodencom..
@katarinamarkova práveže matka sa nepotrebuje realizovať. Ona sa vôbec nerealizuje, práveže svoju aktivitu stiahne a nechá ju na dieťati, teda odstavenie iniciuje ono. REalizuju sa matky, ktoré bradavky natru horčicou alebo koreníím aby sa dieťa odstavilo, to je iniciatíva matky, v opačnom smere je to iniciatívna dieťaťa. Poznám viacero matiek, ktoré dojčili deti do prirodzeného odstavenia. Gro detí sa odstavilo medzi 4 a 5 rokom... Nepoznám dieťa, ktoré by sa odstavilo 6plus. PRedchádza tomu viacero faktorov. Dieťa už stráca tu vlastnosť čuchu intuitívne vyčuchať bradavku a prisať sa bez toho, že by ju muselo vidieť či rukou nahmatať. Straca sací reflex, čiže už ani samo nevie čo má robiť.. atd je toho viac. . Samozrejme matka prirodzene už koriguje to dojčenie staršieho dieťaťa, lebo ono už vie pochopiť, ked poviem teraz nie. Určite svojej tri a pol ročnej nedavam na požiadanie prsník na ihrisku alebo v nejakej herni, pokial to nieje krízova situacia, že si fakt moc ublíži napr.... A čo sa týka materského mlieka a jeho zloženia, no ono sa z neho po druhom roku života nestáva voda, dokonca naopak. PRečo nevyužiť ked mam zadara taku super potravinu, ktoru tvorí moje telo. Ved je to podla mna užasné, fakt pečené holuby do huby. Radšej nakojím ako kupovať predražených marťankov vyhadzovať prachy a ta učinnosť je z môjho pohladu pochybná. Proste mne by bolo luto obrať moje deti o také niečo fajn. Ale opakujem nikoho neodsudzujem za to, ked svoje dieťa nedojčí do samoodstavenia, každého vec. Ale tvrdiť, že už mlieko namá žiaden význam v tom a tom veku sa fakt nezaklada na žiadnych faktoch. Má význam, aj ked ano, dieťa by neumrelo, ale prečo nedať svojmu dieťaťu niečo také fajn prospešné navyše, ked ma dieťa o to zaujem.
@sardinka335 je to jej štýl, to berem, myslím, že moja odpoved jasne ukazala, nakolko vážne berem jej príspevky. JA len píšem že jej štýlom ostáva i prenašanie vlastnej strategie na druhého, preto som to spomenula.
@vejula ale trosku uber prosim paru :( Ja ti rozumiem, ze si nadsena z niecoho, co funguje, napriek tomu... moji UM nepili, nebolo treba, Max dostaval ciastocne pokusne rozne druhy kvoli poskodeniu criev, ale bez uspechu, ked sa narodil mladsi a nabehlo materske mlieko, tak nabehol na neho aj on a veru mu vyrazne pomohlo, zahojilo, co sa dalo... Nepopieram, ze materske mlieko je zazrak, ale odstavovanie prirodzene v 4-5 rokoch? Och joj ved to su skolkari, ukecani, velki jedinci...nic, co treba v nasich koncinach odporucat kazdemu, ved tu nie je nedostatok inej stravy pre to dieta. Moji sa odstavili prirodzene vlastne vsetci... v 2,5roku - 3,5 roku - 9 mesiacoch... ano presne tak, vsetci sami... mala boh vie, dokedy bude pit, nebudem to hrotit. No proste ja chapem uplne aj tu druhu stranu...ak je to vobec nejaka strana, ved matky sme kazda jedna... len na forach to vzdy vyznie ako bojovy tabor A a bojovy tabor B a nic medzi tym.
@anjelicek26 suhlasim....a netreba extremy
@anjelicek26 prosím kde mam konkretne ubrať paru? Ešte raz sa opakujem, je mi jedno, kto kolko dojčí, nikomu neodporučam všeobecne kolko ma dojčiť. Tak isto budem ja dojčiť tolko kolko bude nam vyhovovať. A ano môj syn sa odstavil prirodzene v 4 a pol roku... či čo maš pocit, že som ho nasilu držala na prsníku? Maš pocit, že by takého niečoho bol niekto schopný? Ved to sa ani nedá. Ja hovorím čo prevažne vidí v okolo u matiek, ktoré dojčia do samoodstavenia. Hovorím fakty, takže neviem o akom nadšení to hovoríš. Ja dojčím už 6 rokov vkuse, takže nejaké to prvotné nadšenie už dááávno opadlo. Dojčenie berem ako normálnu prirodzenu sučasť materstva, uplne obyčajnu biologicku sučasť. Neglorifikujem ho. Dojčiť je pre mna normálne, nič eterické anie neviem aké... PRoste normálne.
@vejula tak asi mame v okoli ine matky, tym to bude...skor myslim, ze kazdy sa rad obklopuje ludmi, co maju rovnaky nazor, ako on sam a nejde do konfliktov a vysvetlovania inym... samoodstavenie - nepoznam nikoho, kto by to v mojom okoli tahal tak dlho, len z netu a aj tam sa deti odstavili okolo tych 2,5 roka, takze o niecom ako v 4,5 roku, no pocujem prvy krat az od teba... pre mna je dojcenie po rokoch narocne, vycerpava ma, casto som chora, imunita je na bode mrazu, mavam zapaly prsnika, stale stresujem, ci je dost mliecka (ano moj problem), lebo malicka je stale 95% kojena... no proste... budem rada, ked sa nauci postupne na ine a nebude na mne zavisla....
@janifer
tiez by som chcela pridat prispevok k teme
1. vekový rozdiel medzi deťmi- 3 roky
2. ako dlho ste ešte dojčili staršie dieťa po narodení mladšieho- pocas tehotenstva sa starsi dojcil uz sporadicky, v podstate len cca 1x cez den a vecer na spanok, dojcia sa obaja doteraz, teraz mali 2r a 5r
3. ako ste riešili uspávanie cez obed a v noci / spali ste spolu s oboma deťmi v posteli? Tu sa obávam, že bude budiť jeden druhého. Starší má spánok ako zajac, tak asi mu to bude vadiť.... - on uz nespaval poobede, takze to odpadlo, v noci spavame vsetci spolu, mozno zo zaciatku sa starsi trocha prebral,ked mladsi plakal, ale nic strasne, a postupne to zacal ignorovat, vecer som najprv uspala mladsieho,starsi pozeral rozpravku, neskor cca od 3-4m sme chodili spavat spolu
4. išli by ste do tandemového dojčenia znovu? Alebo čo iné vás napadne - isla by som znovu, zo zaciatku je to narocne,ale postupne sa to lepsi a stale si myslim,ze to ma viac pozitiv ako negativ
v podstate tu mas 2 tabory- tie co sme to skusili a tie napisali realne skusenosti a vacsina z nas je za a podporuje ta
a tie co co to neskusil ( niektore ani jedno dieta tak dlho nedojcili) a vsimla som si,ze prave tie su najviac proti tomu a odhovaraju ostatne
urob ako vam najviac vyhovuje a drzim palce!
...ale aj nasilu to ide napr. niekde mamička napiše, ze dieťa odmieta prsnik a ma neviem 2 roky a gro jej tu radia ako si ma zavolat laktačnu a ze je to rastovy špurt a ma ponukat...pritom dieta uz nechce, tak mu nasilu nuka. Ty si odstavila v 4 a pol roku preto lebo si stale na RD a lapíš doma. Tie ktore idu do roboty na 8 a pol hodin maju ine starosti ako nejake dojčenie do 7 rokov....ja ked si predstavim moju 6 ročnu dceru, ktora plava 50m bazen...ze by sa mi prisala tak sa mi panenky pretačaju. V dnešnej dobe je dojčenie pre matku a často nie pre dieta. Ale inak ja proti tomu nič nemam, pre niekoho je prirodzene dojčiť a ja som si ,,sprirodzenila flašu,, - kazdy ako mu vyhovuje.
@vejula
@anjelicek26 ale ako hovorím, mne je to fakt jedno kolko kto dojčí. Doteraz som ani v jednom príspevku nikoho neskritizovala nnikoho nezosmiešnila za to kolko dojčil, naopak na dlhodobo dojčiace matky su tu posmešky. A ty v príspevku tiež krutiš hlavou nad dojčením škôlkarov a v zápätí napíšeš, že ja mam ubrať paru? Tak toto fakt nechapem. Píšem svoj postoj svoj názor a pohlad na dojčenie do samoodstavenia. Nikoho neurazam, nezosmiešnujem ako som zosmiešnovana ja a mam ubrať paru? Ja proste nechapem.
@sardinka335 poznám i pracujuce matky, ktoré dojčili dlhodobo.
@mircalla ten prispevok na strane 4 prisiel az po prispevku moni. Dovtedy tam nic take ako opisuje nevidim. A popravde co je oznacenie hlupak proti oznacovaniu matiek za pedofilky ....
@marcelatje a co zle som ja napisala? Nic odsudzujuce ani podobne, len som napisala vseobecne, ako reaguju dlhodobo dojciace matky a ani netrvalo dlho a jedna taka sa ozvala
@moni244 😀 napisala si ze sa odsudzuju dudle a flase. Nic take tu nebolo to je fakt. To snad vidia aj nedojciace matky. To je cele.
@marcelatje este raz a naposledy, pisala som vseobecne, ako to taketo matky beru a je to vidno vsade, nielen v tejto teme, tak nechytaj za slovicka, ked nevies, co napisat,tak radsej nepis
@moni244 nebudem sa tu v tom teraz rypat do siedmeho kolena. Mircalla napisala konkretne tak som jej konkretne odpovedala prepac ze to bol prave tvoj prispevok. Extremy su na kazdej strane ale nazor si moze povedat kazdy. Za mna nech si kazdy robi ako mu vyhovuje nebudem ho pranierovat len preto ze ja to robim inak.
@marcelatje necitala som celu diskusiu
@marcelatje a neodsudzuju sa? Takze fakt je uplne opačny...ale chapem ze siahodlhe prispevky sa nikomu čitať nechce. Citujem alicku1982 zo strany 4 : Ale bohuzial , dnesna supermoderna formulova a cumlova spolocnost valcuje hlupakov a ti nielenze nevedia poskytnut a uspokojit zakladnu potrebu dietata. ...ale tak ja tieto prispevky beriem s rezervou, čo je doma pod ,,pokličkou,, by sme zírali..
@sardinka335 😀 podstatne ze pochopil a caka opravara...
@katarinamarkova 7 rocne dieta bolo spomenite na zaklade vyskumu a ja som ai to nevymyslela. A preco sa teda potom dieta v 2 ci 3 rokich aitomaricky neodstavi a treba to robit nasilne ? Kojenie je instinkt a nejde o ziadny sebarealizaciu matky. Obriezka ziadny instinkt nie je, s tym sa dieta nerodi, ale so sacim instinktom ano, to je prva vec ktoru dieta ovlada ked sa narodi. Ako mozes porovnavat neporovnatelne ? A kanibalizmus s kojenim ? To uz je absolutne mimo temu. Ano, v afrike je vela zvlastnych veci ale zda sa ze aj tam aj v juz amerike este nacuvaju svojim instinktom v kojeni a potrebam drti. Mam tam znamu co.kojila 9 deti vzdy aspon niekolko tandemovo a ma 87 rokob. Ziadna 50 rocna neumrela. Je vitalna a zdrava.
Pardon za preklepy, pisem z mobilu.
@moni244 ahaha. Ziaden prejav som.si nepripravocala. Napisala som to za 2 min ako odpoved zakladatelke temy a ako.moj nazor. Nikoho neodsudzujem a nech si kazdy robi ako chce a koji alevo nekoji. Len mam povit ze zeny dnes hlavne po porodoch vt ych strasnych slovenskych nemocniciach nadopovane epiduralmi, liekmi, hormonmi a vyvolavackami uz absolutne stratili prirodzeny instinkt. Asi si nepohopila o com pisem. Vsetko sa to odvija od uplneho zaciatku a porodu, ak ma.niekto zaujem odporucam videa fr. doktora porodnika s 50 rokmi praxe a ten veru o tom nieco vie. Michael Odent ma videa na youtube. To len pre inspiraciu.
@mircalla cumel aj flasa je nahrada kojenia. Ano v mojich ociach ludia co nahrqdzaju kojenie cumlom a flasou s umelym.mliekom ked nemusia a ovplyvnuju ich reklamy na umele mlieka a nakupuju flase a cumle este pred porodom - pre mna su ti ludia hlupi.
@alicka1982 vo všeobecnosti deti koja preto lebo na umele mlieko nemaju nielen peniaze ale nie je ani k dispozicii - to je druha a dost podstatna strana mince okrem sacieho inštinktu, ktorý je prirodzeny. O ostatných veciach by som radšej pomlčala ako načuvaju potrebám detí - nedostupnost vzdelania a jeho velka obmedzenost - tu sa im skladame na rozne projekty aby deti vobec mohli chodit do školy ako je adopcia na dialku, nedostupnost vody, leikov a lekarskeho ošetrenia v mnohých oblastiach, nerovnost medzi pohlaviami,silné kulturne pozadie, animizmus. Tak ale som si vydychla...ved deti koja a nosia v šatkách (určite pre ich dobro a nie preto ze nemaju na čačorik - rozumej kočiar) takze všetko je ,,ól rajt,,.
@alicka1982 vyskum koho ??
aktivistiek z mamily ??
ked je kojenie instinkt, preco jed okolo toho take halo, preco chodia tie mamilacke dojky robit kampan do SKOLOK.
viem si zivo predstavit, ako tam agituju za kruzok dojcenia a prijatie zopar dojok, co namiesto olovrantu budu detom prsniky ponukat.
sorry, uz som hnusna. ale uvedomujete si, co tieto vase trieskanice dokazu narobit s psychikou zien, ktore z akehokolvek dovodu nedojcili ??
mate pocit, ze tym, ze ste vyprdli z maternice par deti, ste zaroven nasali univerrzalnu mudrost ?
ja mam skor pocit, ze niektore z vas namiesto placenty porodili kus mozgu.
@alicka1982 ale inak nikoho neodsudzuješ že? Čo ty vieš prečo zeny nekoja..ja som nestretla taku, ktora by nekojila koli reklame v televizii.

@alicka1982 odporučam cestu do afriky alebo tej južnej ameriky.....áno, tie ženy dojčia aj 7ročné deti.....prečo? lebo by inak chúďatká dosť pravdepodobne umreli na podvýživu, preto, lebo im často nemajú čo dať jesť......odporúčam sa pozrieť na tie ženy, čo takto prirodzene dojčia svojich 5detí.....30ročné vyzerajú na 50 a 50ročné umierajú.nikdy by som netvrdila, že je prirodzené to a to, len preto, že to tak robia v afrike....v južnej amerike aj dnes prirodzene jedia ľudia ľudí, ženy chodia len s letmými sukničkami hore bez.....áno je prirodzené chodiť nahý keď je horúco a zjesť rituálne človeka....ale je to prirodzené pre práve tú skupinu ľudí, určite nie pre našu spoločnosť.
v afrike je bežná ženská obriezka, bez ktorej sa žena ani nevydá....super, sprvia jej obriezku a vydá sa ako 10ročná....daná spoločnosť to považuje za normálne, bežné, žiadúce.....pochybujem, že niekto v európe by to bral za to najprirodzenejšie, lebo to tak robia v afrike.
tým nechcem dojčenie dehonestovať, naopak, je to to najrkajšie čo môže byť - pre matku a miminko, pre ktoré je materské mlieko jedinou potravou.....ale pre dieťa čo už má za potravu dávno niečo iné, 7ročné dieťa.......hmmm.....stále za tým vidím len: mamička sa potrebuje realizovať....a asi iným smerom to nejde.....samozrejme v tej afrike, kde by jej dieťa od hladu umrelo, je to o niečom inom.