icon

Tandemové dojčenie - za a proti

janifer
11. apr 2016

Ahojte, budeme mať rozdiel medzi deťmi 2r.4 mesiace, som teraz v 13.tt., mlieko už takmer nemám, bradavky zmenili farbu, prsia prázdne, syn nervózny, ťahá na prázdno a je to dosť nepríjemné. Zatial sa dojčíme na zaspatie cez obed a večer a v noci niekolko krát. Cez deň si nepýta "na požiadanie".
Čítala som niekolko ospevných článkov o tandemovom dojčení, aké je to zdravé pre dieťa a pre psychiku, ulahčí to žene život, súrodenci menej žiarlia.... ale rada by som poznala iné názory.
Zaujíma ma:
1. vekový rozdiel medzi deťmi
2. ako dlho ste ešte dojčili staršie dieťa po narodení mladšieho
3. ako ste riešili uspávanie cez obed a v noci / spali ste spolu s oboma deťmi v posteli? Tu sa obávam, že bude budiť jeden druhého. Starší má spánok ako zajac, tak asi mu to bude vadiť....
4. išli by ste do tandemového dojčenia znovu? Alebo čo iné vás napadne.
Ďakujem za názory.

nyusika
12. apr 2016

@alicka1982 sprosta ako tacky si akurat ty...

dolijalu
12. apr 2016

Zaujimava diskusia. Moje deti sa odstavili same, dcera, ked mala 2r a dvojicky uz v 16m...ak by sa neodstavili same, najneskor v 2,5r by som to urobila ja....skusenosti s rozdielne velkymi detmi naraz teda nemam, teda by som sa nemala do diskusie zapojit, skoro ako 80% zien, co reagovali😀 Ale zarazilo ma, ako sa tu medzi sebou urazate. Ja som teda nemala problem svoje deti nakojit aj na verejnosti, ale urcite nie niekde v strede obchodaku alebo namestia. Plienka cez plece musela byt. Hanbit som sa nehanbila, ale kvoli okoliu, kvoli reakciam ostatnych matiek a ludi, co na mna hadzali pohorsene pohlady, lebo som sa neschovala niekam na zachod v obchodaku....dost smutne, ze takto reaguju aj matky, ktore same dojcili...nie som zastanca extremov, ale nemam problem otocit hlavu, ak sa mi nic nepaci. Kazdy, nech si poradi, ako vie...nikto nas nenuti pri dojciacej zene stat a pozerat sa na nu

alby2014
12. apr 2016

mna napada taka otazka, ked sa vsade vravi, ze mlieko sa prisposobuje potrebam dietata, ked zena dojci tandem..ako to je? Z jedneho prsa sosa dvojrocny, z druheho novorodenec v kazdom mlieko ineho zlozenia? A co, ked novorodenec potrebuje kojenie z oboch prs? Alebo, prv sa napije maly a nasledne sa mlieko zmeni, ked docucava dvojrocny? Tomu fakt nerozumiem a fakt ( bez rypania sa pytam) ma to zaujima. Nie ej to potom tak, ze to mlieko ma proste jedno zlozenie a bud ochdobnuje clovek novorodenca ( co fakt potrebuje asi ine latky) na ukor starsieho, alebo podobne.

dolijalu
12. apr 2016

@alby2014 tiez som nad tym rozmyslala🙂

alicka1982
12. apr 2016

@nyusika pozri do zrkadla a veselo urazaj. Sprosta ? Lebo nekojis tak sa zle citis ? Ale fajn ze si si ulavila.

alicka1982
12. apr 2016

@sardinka335 ja ich stretavam denne. Ahaha. A ty myslis ze reklama vplyva na cloveka vedome ?preco teda nakupuje cumle a flase pred porodom ?

alicka1982
12. apr 2016

@sardinka335 prizemny prispevok. Chvalabohu ze nemaju na umeliny.

alicka1982
12. apr 2016

@sardinka335 tie deti su mozno stastnejsie nez vase s 1000 kruzkami a 3 vs.

alicka1982
12. apr 2016

@nyusika zeny dlho kojace nemaju rozum. Tak to si teda poriadne mimo

mircalla
12. apr 2016

@alicka1982 vacsina zien nekoji zo zdravotnych dovodov alebo skratka nema mlieko, nie kvoli reklamam. ja som syna kojila 2,5 roka a u dcery som vobec nemala mlieko, takze ma flasu a cumel.

dovolis si ma nazyvat hlupakom?

anjelicek26
12. apr 2016

Och zeny, kam to zasa tato tema ide...

mircalla
12. apr 2016

@alicka1982 tie cumle a flase zeby nakupovala pre istotu, keby kojenie neslo? ci ty si myslim, ze kojenie ide kazdemu automaticky lusknutim prstov? ja som urobila vsetko, co sa dalo, aby aj dcera bola kojena a neslo to.

nyusika
12. apr 2016

@alicka1982 pardon...toto (zeny dlho kojace nemaju rozum) som ja nenapisala, asi mas problem s citanim 🙂

sardinka335
12. apr 2016

@alicka1982 moje su zatial v škole to je asi problém čo? Ty si cela umelina...kolko deti tam zomiera na podvyživu a povedat ze chvala bohu ze nemaju na umeliny to je ako suhlasit s tym ze by ich teda nenakrmili aj umelym ak ine nie je...fuj hnus...a pre toto mam averziu na kojace fanatičky nech si mysli kto chce čo chce, ...trafena armadnym prakom fakt...

alicka1982
12. apr 2016

Zakladatetlka temy uvazuje o tandemovom kojeni abpyta sa na skusenosti. Nechapem, preco sem pisete tie, ktore ai myslia ze kojenie je pedofilia a podobne kanibalizmu a briezke a rozne podovne nezmysly. Myslim, ze ona sa pytala zien, ktore maju skusenost a ked sme jej odpovedali zacli sa navazat do nasich prispevkov zeny co nekoja a hromziy proti kojeniu. Asi ked zakladatelka zvazuje tandemove kojenie nepyta si nazor na flasu alebo navod na odstavenie a ani na to ake je dlhodobe kojenie hrozne. Ale na prakticke rady a skusenosti. Zalozte si vlastnu temu umele mlieko, cumel a flasa a praca od 3mesiacov pre zenu. A tam sa podporujte v umelom odstavovani alebo absolutnom nekojeni 🙂

alicka1982
12. apr 2016

@nyusika bapisala si ze porodili rozum miesto placenty a to teda neznamena ze nemaju rozum ?

nyusika
12. apr 2016

@anjelicek26 tema bola OK, aj ked tu boli zastupene rozne nazory.

ale prichodom aktivistky z dojcenskej ligy sklzla presne tam, kde vzdy - do osobnych urazok.
ale verejne prezentovat nazor, ze zeny, ktore nekoja, su hlupe...to sa vam zda byt normalne ??

alicka1982
12. apr 2016

@mircalla napisala som o zenach, ktore nemusia. Nauc sa citat. Mlieko neexiaruje ze nie je pokial zena koji od zaciatku hned po porode.

anjelicek26
12. apr 2016

@mircalla tak niekomu to ide a nevie si predstavit, ze to ist nemusi, empatia na bode mrazu 😝 Ja ked si predstavim seba po poslednom porode, kde mi zliiiii lekari a zlaaa nemocnica zachranovali dieta a aj mna na jis-ke obaja, po tyzdni stale bez mlieka, slzy, plac, zufalstvo a nervy, uplne vyflusnuta, zavodnena, znicena, no dakujem pekne... To ich odsavajte kazde tri hodiny poctivo, musite, je to pre vase dieta a vy vytlacate len kvapky a ste uplne na dne fyzicky aj psychicky, davaju vam transfuzie krvi a zeleza, len aby vas nejako postavili na nohy a vy jedine, co v hlave riesite, je mlieko mlieko mliekoooo, lebo kojit sa musi! Nase dieta ale odmietlo komplet flasu, sondovali ju, kym mne nakoniec mlieko predsalen nabehlo. Nasledovali zapaly, zle prisavanie, nervy v kybli, ale tak ved doma "len" tri dalsie deti, co matku vooobec nepotrebuju... ale tak no kojime, slava, radost, tak to musi byt. Ale tak strasne vydrete to bolo, nech sa teda nehneva niekto, kto porodi a ma mlieka habadej a nikdy ziaden problem, ze je trosku mimo v tom, ze vzdy je to take easy...

alicka1982
12. apr 2016

@nyusika ano, pisala som o tych ltore nemusia. A nie je hlupe nedat dietatu to najlepsie ak matka moze ? Kolko matiek nekoji z pohodlnych dovodov ?

kllamarka
12. apr 2016

Ja by som len chcela dodat, ze co sa tyka dojcenia na verejnosti - snad nikto nie je striktne proti. Ale sa mi zda, ze niektore matky nepouzivaju zlatu strednu cestu intimity. Ja si myslim, ze ako dospeli a tak aj deti si zasluzia trochu kludu pri jedeni. Tym jedine odsudzujem tie, ktore vytahuju prso pri pokladni a podobne (aj dospely si sadne a vklude sa naje niekde na mieste na tom urcenom). Ludia sa zahaluju, nechodime s holymi bradavkami, ceckami - pretoze to je nasa kultura, civiliziacia. Takze ja osobne, sa hanbim vytrcit von cecok ci s deckom ci bez decka. Proste moj cecok nema co robit vonku inym na ociach. Prikryjem sa, idem dakam bokom do kludu. Ako baby...je jedno ci vytahujete cecok s deckom ci bez decka..ale ho vytahujete. Je vas, mame na nich podprsenky a odev z nejakeho civilizacneho dovodu, nie kazdy ho xce mat vo svojom zornom poli.

nyusika
12. apr 2016

@alicka1982 nuz...treba niektore veci brat s nadhladom. nie doslovne, ze ano.
ako dospela zena by si mala vediet, ze nie je mozne porodit mozg namiestio placenty... 😀

cize to bolo len take akoze...a nebolo to "dlhym kojenim sa straca rozum"

nyusika
12. apr 2016

@alicka1982 mozno tie pohodlne matky raz zachrania aj tvoje dieta, ked bude chore...

mircalla
12. apr 2016

@alicka1982 ja take zeny (co nechcu kojit) nepoznam - ani jednu jedinu, dokonca aj tu na koniku kazda zena kojit chce a ked nemoze, tak ju to trapi, mna to trapilo tiez. nepoznam ani jednu taku ani v okruhu mojich znamych a to mam dost znamych s detmi - bavime sa o minimalne 25 mamickach - bud kojili (drviva vacsina) alebo nemohli.

alicka1982
12. apr 2016

@nyusika to ceeu viem, ale teda reagocala som na tvoju metaforu, tak to teraz nehraj ze si blba ale priznaj co si napisala. Jasne z toho vypkyva ze zeny co dlho koja podla teba nemaju rozum. Bohuzial pri blbych prispevkoch sa potom sama dostanes do blbych momentov

dolijalu
12. apr 2016

Mam v okoli vela Nemiek, ktore uz pred porodom povedali, ze kojit nebudu, pretoze by prisli o pohodlie, nemohli ist vecer von a pod. nie je to len o tom, ze po porode nemaju mlieko a kojit nemozu...urcite ich neodsudzujem...ale ak mam v okoli kamaratku, ktora kojit chce a ma problemy, rada poradim, co pomahalo mne a som stastna za nu, ak sa podari...
A aj ja som mala pred kazdym porodom doma kupene UM, ak by sa nepodarilo...a aj flasku...a moje deti mali cumle
A niektore komentare tu, urazanie, uplne bez respektu...na hlavu ako capice...

majulino
12. apr 2016

@janifer ahoj mam deti presne s rovnakym vekovym rozdielom tiez som sa pripravovala na tandemove dojcenie, ale osud to zariadil inak, ked som bola v 7 mesiaci zacal syn s mlieka zvracat, bola to katastrofa, tolko co potiahol hned sa vyzvracal, takze po 3 dnoch sa sam odstavil, popravde ak by som bola opat tehotna(dceru este dojcim), zo strachu ze bude aj dcera takto zvracat by som sa na to nedala.

Oproti tomu sestra ma medzi detmi iba rocny rozdiel ale ked bola tehotna syn sa jej sam ostavil nechcel pit, ale na sestru neziarlia ani synovec a ani moj syn 😉

Kamaratka, ktora tandemovo dojci uz 10 mesiacov ma vsak velky problem, starsia dcera ziarli na mladsiu a ked mladsiu koji tak sa jej snazi vytrhnut prsnik a kamoska hovori ze sama citi ze ma malo mlieka pre obe, a ze lutuje ze sa na to dala

ak uz mas teraz prazdne prsniky pochybujem, ze sa ti podari tandemovo dojcit ani ja, ani sestra a ani kamoska sme pocas tehotenstiev neprisli o mlieko

michaelkanr
12. apr 2016

@alby2014 byva to tak, ze jeden prsnik je pre novorodenca a druhy pre starsieho surodenca, takmer vylucne. Ak je nadprodukcia, tak to ma vyhodu, ze starsi potom moze odcucnut aj z toho druheho a tym sa da predist problemom z nadprodukcie. Ako bonus niekedy starsie dietko aj pekne priberie🙂 pretoze zlozenie je ine, pre novorodenca je mlieko sytejsie, vydatnejsie.

alicka1982
12. apr 2016

Ja poznam veeela matiek, ktore nekoja presne preto ako pise @dolijalu. Ubera to na pohodli, musia byt neustale pri dietati a nemozu nikam ist von, na veceru, na party, na nakupy a pod. ich priority.
@majulino pocas tehotenstva sa mlieko meni na kolostrum, takze samozrejme ze v 30 tyzdni nebude mat mlieko akobpo porode. Ale po porode sa spusta cely proslces znova a ver, ze mlieka je dost pre tolko deti,.kolkos a ich od zaciatku pravidelne (neznamena casto ).koji. takze nie je preco pochybovat ze bude mat malo.mlieka. v tehotenstve je individualne kedy sa mlieko.meni na kolostrum, u niektorych zien v 35 tt a u niektorych uz v 10tt. Ale kolostrum ma benefity a ked dieta chce, nie je dovod ho odstavovat nasilu. Su pripady, ze sa starsie dieta pocas tehu odstavi samo a teda vserko je na nich. Takze kto rozhoduje o tandemovom kojeni je prave starsie deti / dieta a nie matka ako to tu niektore z nevedomosti pisu.

dolijalu
12. apr 2016

@alicka1982 dakujem za odpoved
Som sa dozvedela zas nieco nove🙂