icon

21 mesačné dieťa a plienky

nikolet_89
19. nov 2013

Maminky je tu x milionov diskusii o odplienkovani a problemy s tym spolocne, ja by som sa chcela spytat ci by ste mi vedeli poradit. Dcerka ma 21 mesiacov este sa ju niako nesnazime odplienkovat lebo nocnik aj wc zatial odmieta berie to skor ako hracku alebo oddychovu lavicku na pozeranie rozpravky, alebo hru. No a moj "problem". Dcerka ked ide kakat zatne pasticky a ukaze ze tlaci. Cikanie este niako neukazuje ani nepovie ze ide cikat alebo jej treba. Cize jedine co vieme rozoznat je kakanie. Vcera sa postavila a ukazala mi pasticky tak som si povedala skusim. Sla som s nou na wc z toho mi hned zliezla tak som ju dala na nocnik a krasne sa vykakala. Povedala som si, ze to skusime aj dnes a ze sa mozno nauci zatial aspon na kakanie vyuzivat nocnik. Dnes to iste dcerka mi naznacila ze chce kakat, dala som ju na nocnik a spustila plac tak som ju zabavila, rozosmiala a ona pustila jeden bobek a chcela ist prec. Dala som jej teda plienku a vykakala sa do nej. Zaujimalo by ma co si o tom myslite ze vcera mala len svetly den ? alebo ja neviem... Je pravda, ze malu dnes strazil dedko pokym spala ja som musela odist a ked som sa vratila mala strasne plakala a dedo ju nevedel ukludnit asi zly sen sem tam sa jej to este stava a cely den je mrzuta, zmoli si oci. Je mozne, ze preto sa s nou zle "manipuluje dnes " ? Dakujem

opicaskorica
19. nov 2013

Urcite s tym kakanim uz bud vediet... ked zatne pasticky snaz sa ju na tom wc udrzat, ked spravi co ma zopakuj jej ze kakala, opakuj klucove slovo kakat 🙂 vychval ju, odmen, aj pred ostatnymi ju pochval co sa jej podarilo. Potom to uz pojde ako po masle. Nasa je tiez v tom veku, uz sa pyta kakat (povie kakat) a od vcera skusame bez plienok uplne a pochvala, nove gatky a prve uspechy na nu funuju... myslim, ze za par dni to bude v cajku 🙂 drzim palce!

nikolet_89
autor
19. nov 2013

@opicaskorica dakujem jasne chvalim ju vlastne vsetci co sme doma sme sa vcera tesili ako na silvestra a isla si sama splachnut potom WC tesila sa, len som sa asi az moc potesila, ze to pochopila a dnes ma trochu schladila tou plienkou 😒

opicaskorica
19. nov 2013

Este ma asi v tom hokej trosku, treba jej dat najavo, ze kakat do plienky je fuuuuj a ze kakat do serblika je fasa. Mas vyhodu, ze to vies vypozorovat, uz len ju tam udrzat 😉

nikolet_89
autor
19. nov 2013

@opicaskorica vsak toto dufam, ze to dnes bola len blba zhoda okolnosti a zajtra sa budeme opat tesit 🙂

miku1
19. nov 2013

@nikolet_89 Určite v tom pokračuj. Ja som malú dávala na nočník od 10 mesiacov, našťastie sa jej na ňom páčilo. Bez plienok je malá od 2 rokov. Pýtať sa vtedy ešte nevedela, ja som to robila tak, že som mala vždy po ruke nočník - či už v detskej, obývačke, proste kde sa malá pohla, tam som šla s nočníkom a nechala jej ho na očiach. Raz za pol hoďku som ju na nočník dala, a pokiaľ sa vycikala alebo vykakala tak sme tlieskali a tešili sa 🙂 Malej sa to tak zapáčilo, že postupne sa pýtala na nočník aj sama, no aj vtedy, keď jej netrebalo. Priznám sa, že sa pýtať sama začala fakt sama od seba, jednoducho prišla a ťahala ma k nočníku, alebo si ho rovno doniesla, nech ju naňho dám. Ešte aj teraz, hoci má 2apol roka, keď sa vyciká alebo vykaká tak si sama zakričí Anóóó, zatlieska si a príde sa pochváliť 🙂 Takže ak ju chceš odučiť, stále sa jej pýtaj ty, prípadne skús preventívne na nočník alebo wc dávať. Čo sa týka kakania, tak už vlastne vieš, ako to odhaliť. Je však predsa len ešte maličká, takže nejaká nehoda sa občas proste stane. V tom prípade jemne pokarhaj, že sa neciká do gatiek, ale do nočníka a uvidíš. Jasné, že to chce čas, a nenaučí sa to dieťa za týždeň ani za dva. Ja som potom v lete na tie 2 roky prestala dávať plienku aj na poobedňajší spánok, a už asi 2-3 mesiace je malá bez plienky aj v noci. Hlavne nedávaj malu na nočník na silu, nech k nemu nemá odpor. Moja doteraz keď sedí na nočníku, tak automaticky ho odnesie do obývačky, chce pustiť rozprávku a popri tom robí čo treba 🙂

llia
19. nov 2013

Ste na dobrej ceste, ja som začala malého odpienkovať, keď mal 23mesiacov, skôr sa nedalo, lebo nechcel sedieť na nočníku, záchode...nič sa mu nepáčilo, protestoval, tak sme nenútili. Jedného dňa som si povedala, že plienku nedám, celý deň som chodila za ním a utierala moč po dlážke, ukazovala som mu, že sa ciká na nočník a podobne. Na druhý deň začal cikať aj do nočníka, sem tam nehoda bola, ďalšie dni boli stále lepšie, no občas sa pocikal aj vonku. Dlhšie som ho musela k cikaniu vyzívať, inak bola nehoda. Potom neskôr sa začal pýtať sám a aj intervaly medzi cikaním sa predlžovali. Teraz aj dve hodiny vydrží a predtým chodil každú pol hodinu.

matozazzo
19. nov 2013

Je super,ked sa zacina kakanim. To je vacsi problem nez pisanie... takze ak budes vidiet,ze chce kakat,sup na nocnik. U nas zabera,ked je mala na nocniku a ja na zachode a kakame spolu 🙂 ked uz bude kakat,skusis pomaly aj vypisat sa. Drzim palce. A ked nemusis,nedavaj ju kakat alebo dokakat do plienky..

azbestica
19. nov 2013

my detto.....raz sa jej podarilo vykakat do nocnika a odvtedy nocnik ani vidiet ......viem kedy kaka ale ked sa jej spytam ci ide na nocnik tak povie ze nie a ked ju tam idem rovno usadit tak sa rovno rozplace......skusala som na zachod ale tiez nic moc rozumie ze sa ma kakat do nocnika ale ona bude radsej kakat do plienky
neviem co s tym mam robit :(