22 mesačne dieťa nerozpráva a nič ho nezaujíma
Ahojte, je normálne že 22 mesačný chlapček nerozpráva, vie iba ukázať čo chce a povedať toto?
Nikdy nepovedal mama, baba, nič .. povie iba toto
Nereaguje na svoje meno, hračky ho nezaujímajú. Nereaguje na otázky, nič ho nezaujima, keď mu niečo ukazujem odíde preč lebo ho to nezaujima. Počas dňa vôbec neposedí iba ak pred tv.. Ma rad rozoberať hračky, znova ich skladať, stále behá so zubnou kefkou, rád púšťa autíčka, sem tam sadne na odrazadlo, rad vyberá hrnce, búcha s nimi, pozerá aj rozprávky, rad “číta” knihy s autami, po každom členovi rodiny lozí, nenechá ho napr najesť sa, rad mieša kávu alebo čaj s lyžičkou.. . vraví len svoju rečou ktorej nikto nerozumie. Už ma nebaví stále počúvať prečo nerozpráva, prečo nepočúva, prečo ho nič nebaví,prečo nereaguje na svoje meno, prečo ma stále plienku, prečo nepočúva napr “pod sem”, “nechod tam”
Ak niečo nie je podľa neho, čo chce robiť tak sa hodi o zem a začne vrieskat.. potom sa postavi a búcha si hlavičku o stenu, dvere. Niekedy plače tak, že sa pozvracia..
myslite, že to môže byt neurologického pôvodu ?
Dr s tým nič nerobí, vraj je to normálne veľmi živé dieťa a je v poriadku.
@saska121212 budem uprimna, nepríde mi úplne vsetko co popisujes ok, ja nemam az take problemy, iba mi hovori pár citoslovies, ale ukazat vie vsetko, pekne sa hraje, reaguje na meno, aj chodi na nocnik ked jej poviem a skusa obe potreby, este treba dotiahnut aby sa pytala sama... ja osobne som sla na logopediu, za klinickou logopedickou, ta zistovala info o nej, a podla toho usudila, ze neurológ nebude potrebny a pracujeme len na reci... isla som tam ako dovrsila 2r, ja na tvojom mieste necakam, navstiv viac odbornikov, nech vies na com si cim skor, ked ma mat problém, nech sa podchyti co najskor, nie je nic. lepšie... nepocuvaj ako je lenivy, zivy, ma čas a ine dristy... ani moja pediatricka nevedela o moznostiach a prístupe odborníkov, ona tvrdila ze je skoro, odborník nadseny, ze som necakala dlhsie...
Ahoj, tiež som názoru, že je to normálny živý chlapček. Taký malý salámista, ktorý keď chce počúva, keď nechce nepočúva 😁 V tomto veku deti majú pozornosť malú, nevydržia dlho pri ničom a samozrejme najzaujímavejšie sú veci bežného užívania a nie hračky.
Čo sa týka tej reči, skôr by som sa na ňu zamerala. Chlapček sa môže rozbehnúť sám a aj nemusí a treba mu pomôcť A ty žiaľ nevieš do akej skupiny patrí, to nikto. My s manželom riešime reč našej 2,5 ročnej dcéry, ktorá je šikovná, odplienkovaná, porozumie má úplné ale je tam narušený vývoj reči. Sú parametre podľa ktorých má dieťa buď oneskorený vývoj reči alebo narušený. Je to podľa počtu mesiacov- koľko zaostáva za normálnym vývojom reči. Návšteva logopéda nemôže uškodiť. Aj keby syn nespolupracoval, Vám dá logopéd vzácne rady ako mu pomôcť, ako ho učiť. To sa bežne nedozviete. Držím palce
Ešte doplním, že reč sme začali riešiť veľmi skoro u nej. Ako 1,5 ročná bola už vyšetrená neurologičkou, hneď sme sa objednávali na logo ale žiaľ kvôli korone sa posunul termín. Teraz už navštevujeme Inštitút detskej reči.
Pozerala som videa, rozdiel medzi zdravými a autistickými deťmi.. určite ideme za dr, môj maly sa správa úplne ako autistické detičky na videu.. mam strach už teraz
@saska121212 vies dat link na video prosim ta?rada by som to pozrela
Este tazko povedat ci je to ok ci sa mas bat ze je to diagnoza. Ja mam dost akcne deti no obe dcera aj syn vedeli mama dada mnam baba uz v 6m+ ale kazde dieta je ine. Vacsinou to vsetky do 4r dobehnu. Pokial nemaju nejaky problem. Znama ma autistu 7r a vie iba mama povedat. Koli plienke sa vobec netrap. Kludne ju moze mat aj do 3r hlavne ked nebude mat problemy ako niektore deti co zadrziavaju. Niektore moc a potom maju zapal ine sa vie trebars len do plienky este v 4r aj to musi byt v skrini skovane atd . Poznam jedneho co do 3r nepovedal slovo a potom spustil take info vsetko vedel co sa rodicia pri nom bavili aj veci co nechceli aby vedel Niekto iny. On hovorit vedel len nemal o čom 🤣teraz je riaditel banky. Hlavne nanho musis vela hovorit vsetko co snim robis opisuj . “Ano mas auticko je cervene. Auto robi brmm.. “ Ak sa bojiš neuskodi skocit k logopedovi.Aj ked si myslim zeby stacilo v 3r.
@saska121212 presne ako môj v jeho veku. Rozprávať začal ako 2.5 ročný a vtedy sa aj odplienkoval. Tiež sme si vypočuli hlavne z mužovej strany, a to ešte nerozpráva a aj plienky ešte má.....? Doktorka nám odporučila logopedičku. Chodili sme tam necelé tri mesiace a malý sa pekne rozrozprával.
@megyi1711 písala som správu
@saska121212 môj syn má skoro 22 mesicov a je na tom veeeeľmi podobne. Tiež každý hovorí, že normálne dieťa, ale občas ma to dosť trápi. Hlavne keď vidím rovesníkov akí sú šikovní. Vie povedať mama, tato, toto, ham, bá, hav, mňau, mú, bé a tam to končí. Niekedy tiež nereaguje na meno, lebo má svoj svet a práve ho zaujali nejaké hrnce v kuchyni alebo mucha 😂 ale inak keď sa nesústredí sa niečo iné, tak počuje a pozná svoje meno na tretie-štvrté oslovenie začne vnímať 🤦🏻♀️ Musíme robiť to čo chce on, nie to čo ja vymyslím, nemá rád žiadne plánované aktivity, takže keď hrnce tak hrnce... pri všetkom vydrží 10 sekúnd a už meníme činnosť. Nosí plienku, na nočník nikdy nešiel, raz počas ulritného revu tam kakal a raz cikal. Inak nočník úplne bojkotuje, tak čakám na vhodnejší čas pre neho. Myslím si, že to prejde ak je po neurologickej stránke v poriadku 😊 ak máš zlý pocit, požiadaj o odborné vyšetrenie, v tom ti nikto nemôže brániť 😊
@saska121212 ahoj mohla by som aj ja poprosit link dakujem
@saska121212 pošleš aj mne ten link?
@saska121212 z toho, ze nosi plienku, si ozaj nic nerob. Nasho sa mi podarilo ZACAT oducat od plienky, az ked mal 26 mesiacov. Islo to pomalicky, ale islo. Na spanie sme plienku zrusili, az ked zacal chodit do skolky, to mal 3,5 roka. Mas uuuplne normalne zdrave dieta, hlavne nestresuj, nepocuvaj, co ti hovoria ini a pocuvaj seba a hlavne svoje dieta 😉😊. A co je podstatne, nezabudaj, je to chlap a s chlapmi je to tazke uz od malicka 😉😁.
@saska121212 pochybujem že v takomto veku mu bude niekto robiť diagnostiku
Je príliš maličký.
Tak moj bol taky v tom veku a tiez som sa napocuvala prevo je taky a preco nerozprava a preco nerobi to a hento..
Teraz mi cely den vyspevuje pesnicky. Sice nejak vela nerozprava zatial ale ked sa mu chce hovorit tak slova pozna. Pomalicky sa uz zacina aj tak hrat tak ozajstne. A stale vrieska alebo sa hadze o zem ked sa mu nieco znepaci. Mne to pride normalne dieta neviem preco dnes kazdy ocakava ze uz rocne dieta bude plynule hovorit a skladat puzzle, to su skor vymimky.
Ja by som pre pokoj v dusi zasla k neurologicke, ale skor mi to pride ako normalne dieta s ,, tazsou-tvrdohlavou,,povahou,,
@simapett tu povahu bude mat zrejme aj po mne.. tiež som taká a malo čo narozprávam, väčšinou som ticho, ale pri malom sa premaham veeeeeelmi
@saska121212 dcéra sa tiež vonku vedela hrat aj hodinu s kamienkami, bola v tom senzitivnom obdobi, čo bolo úplne v poriadku, že to robila a bolo to treba podporit. Tiež nevydrzala pri inych činnostiach dlho, ani pri knižkách. Má 2,5 spieva pesnicky, do 2 rokov ani raz necurala do nocnika, potom ako 26 mesačná sa odplienkovala v podstate za dva dni a je úplne v poriadku, takze toto nič neznamena. Autizmus potvrdzujú až okolo tretieho roku, skôr si poloz otázku, či chape pokyny a čo mu hovoris(vyber pradlo, prines autíčko, ideme do kúpeľne)
@saska121212 podľa mňa treba ešte počkať a potom sa časom ukáže, ale zas čím skôr sa "to podchytiť", tým skôr sa dá s tým pracovať.
Matka väčšinou vycíti keď niečo nie je v poriadku, tú intuíciu pre niečo máme.
Sama píšeš že sa správa ako detičky na videu. Zašla by som s ním za odborníkom, poprípade svojho nahraj aby mal aj nejaké videjko, kde odborník uvidí čo a ako robí.
Môj tiež začal neskôr rozprávať, chodiť, WC až po 3roku, ale zas bol kľudný, pekne sa hral na mieste, poslúchal na slovko atď.
Ak máš pochybnosti, určite ho daj vyšetriť. Možno má len autistické črty, poprípade mentálnu zaostalosť. A možno nakoniec nič z toho. Držím palce.
@saska121212 podobne ako moj syn,,rozpravat zacal az v dvoch rokoch
@saska121212 nemyslim podla toho co pises ze je autista...mam 4 rocneho syna a 99% z toho co si napisala sedi aj na mojho a 5rocneho synovca ktoremu nedavno diagnostikovali slabsiu formu autizmu,,ze nieje nieco v poriadku bolo celej rodine zjavne uz dva roky dozadu...
Moj syn zacal rozpravat az v dvoch rokoch,dovtedy od roka a pol len dve slovicka,a zvieratka iba macku vedel.je zivy,neposedni,myslela som ze bude mat adhd,,neni dna kedy by som nebola z neho nervovo vycerpana,do zhruba trochbrokov nemal oblubenu hracku,ci cinnost ktora by ho zabavila,stale vyzadoval plnu pozornost,prilusnunenergiu sa nedalo vybit...pises ze cas od casu zareaguje na meno,,prosim ta, ked nieco robis napriklad pises mail tiez nie vzdy zareagujes ked zas niekto doma na teba zavola,,nezareaguje lebo hobto vyrusuje, ...plienky nato ma veru cas este..mna skor zaraza ze pises ze tvoje okolie reaguje prihluplymi otazkami a zbytocne ta stresuju...
Skus pokus: autisti sa vraj nevedia hrat rolove hry, hry na predstieranie - akoze sofer,akoze kuchar,lekar,postar... Predstierat domace prace - ze si vezme napriklad krabicu od topanok a akoze umyva riad, vari ti kavu, atd. Alebo si vezme napriklad ovladac od telky a predstiera telefonovanie,,zdravev deti to robia,autisti maju ovladac za ovladac a nedokazu si ho predstavit akoze telefon..autisti sa sice dlho venuju jednej cinnosti a kazda zmena ich rozrusi,ale je bezne ze aj zdrave deti si ukladaju auticka,pozbieraju kamienky,desatkrat za sebou hraju kolo kolo mlynske...
Ono na autistoch aj laik pozna ze to dieta je ine,ale diagnozu a zaver uz mozu dat len lekari.
@saska121212 a čo by si chcela ? Mne dcérka začala poriadne rozprávať až keď mala 3 roky. A sa vykašli na otázky okolia tvoje dieťa tvoja starosť keď ma niekto s tým problém pošli ho niekam
Syn bol odplienkovany v takmer troch rokoch, rozprával skôr ako chodil, je veľmi citlivý a vnímavý, málokedy udržuje vedome očný kontakt, zaujíma ho všetko na svete. Na prehliadke v 4 rokoch nepovedal u doktorky ani slovo, lebo vedel, že ho čaká očkovanie. U zubárky a na dent.hygiene perfektne spolupracuje. Stále kreslí, strihá, lepí, ale puzzle skladá pre 18-mmesacne deti. Tak čo, má nejakú diagnózu? Pre tvoj kľud by som požiadala o vyšetrenie sluchu, ak treba, ale píšeš, že netreba. Inak sa mu naďalej venuj, a hlavne odpinkavaj kecy okolia.
Mne to úplne v pohode nepríde. Mali sme raz návštevu s chlapčekom, o tri roky starším než náš syn a ten rozdiel bol vidieť hneď. Jeho mama si nechcela pripustiť, že je chlapček nejakým spôsobom postihnutý, snažila sa ho ospravedlňovať spôsobom ako to robia ženy tu na koni. Má čas, každé dieťa je iné, každé dieťa má svoje tempo, bla, bla. Až keď jej to u nás udrelo do očí sa prebrala zo sebaklamu. Dali ho do špeciálnej škôlky a chlapček sa veľmi zlepšil. Ak je dieťa iné oproti ostatným, tak sa netreba klamať, treba to riešiť. Porovnať dieťa s inými si vie snáď každá mama. Čím skôr, tým lepšie.
@saska121212 Nedaj na rady okolia ani tu na fore. Ty najlepsie vies, ak sa ti nieco nezda, pytaj sa na vysetrenia.
@saska121212 vôbec nerieš, máš uplne normálne dieťa.....Je veľa detí čo začnú rozprávať až pred 3rokom, veľa detí sa rozbehne hlavne v škôlke....Tým že si s ním sama pravdepodobne dostane všeto čo chce, takže nemá potrebuju rozprávať, stačí ukázať😉
@saska121212 inak ak už pôjde do škôlky, tam ti učiteľky najlepšie povedia či je tam rozdiel medzi ostatnými deťmi....naša teda chodila do triedy od 2rokov kde boli deti od 2-3rokov a tiež rozprávala málo, väčšinou svoju hatlaninku a teda uplne zapadala, sama riaditeľka mi potom hovorila že ti deti sú všetky rovnaké, jendo skôr rozpráva, iné, je šikovnejšie motoricky, ďaľšie pohybovo.....ak rozumie, tak reč nerieš. Ak sa ti nezdá to nepočúvanie/neposlúchanie učiteľka ti najlepšie povie či tam bude rozdiel oproti iným deťom.....

@majamat dakujem trochu si ma upokojila..ja si nemyslim ze mu nieco je lebo je zlaty poslucha hra sa vsetko ho zaujima,aj si vydobija svoje ukaze mi co chce taha ma ku hracke alebo k niecomu co chce..myslim si len ze je lenivy a velmi velky špekulant..on zacal aj lozit az v 11mes a chodit v 14 mes.takze zatial pockam a uvidim po novom roku ak sa nerozhybe mozno sa budem pytat k logopedicke aspon zato len nech mi povie ukaze ako ho este mozem k tomu motivovat