icon

3 týždňová dcérka stále spí, nedá sa budiť na papanie

lalia2
8. mar 2012

Ahojte. Prosím vás o radu, ak mi viete pomôcť. Máme doma takmer 3-týždňovú dcérku. Narodila sa v termíne, avšak s nízkou pôrodnou váhou 2600g. Okrem toho, že bola pár dní v inkubátore kvôli tomu, že si nevedela udržať teplotu, nemala žiadne iné známky nedonosenosti alebo problémy. Jediný problém je ten, že stále spinká, aj 6 hodín vkuse v noci, 5 hodín cez deň. Dr. mi ju kázala budiť na kojenie, lebo vraj nemôže mať také dlhé prestávky, nakoľko za týždeň pribrala len 50 g. No ja ju na to kojenie neviem zobudiť. Nech robím, čo robím, stále spí. Keď sa sama zobudí po tých 5 hodinách, tak len tak cucká, proste nepije poriadne, medzitým zaspí, zas pocucká len ako cumlík, potom dva glgy prehltne a tak. Toto robíme aj tri hodiny, myslela som si, že jej to teda stačí, ale nestačí, keďže nepriberá. V nemocnici ju naučili na fľašu, dnes som jej skúsila dať aj ja fľašu, aby som videla, koľko naraz vypije, no tú odmieta a z prsníka pije veľmi málo aj to po dlhých prestávkach. Neviem, čo mám robiť, som z toho zúfalá. Viete mi poradiť? Ďakujem

amouramour
8. mar 2012

to ze spinka viac by som nebrala ako taky problem ako to ze nepapa, skus to riesit ozaj s lekarkou...moja mala zas je opak som nestastna z toho, ze velmi malo spi...asi ziaden extrem nie je dobry

dai
8. mar 2012

@amouramour len ty mas len nepokojne alebo narocne dieta - teda nie je to lahke - moja mala bola narocna a to ked si spomeniem bol horor prve mesiace - spala najviac 20 minut vkuse, dokopy mozno 9 hodin a to bol novorodenec.... ale v pripade laily to moze ohrozit babatku zdravie - neprospievanie je velmi vazna vec, ako som pisala my sme kvoli tomu boli 2 tyzdne v nemocke, lebo malinky nepriberal a nevedel papat...
my sme sa kvoli tomu vykaslali na kojenie, proste dolezitejsie bolo v danom momente ze sa maly naje a zacne priberat - ja som odsavala, casu bolo dost - maly stale spal pokial som ho nezobudila...
laila , skus preverit tu hypotomiu - to je nedostatocne svalove napaetie - ako som pisala, my to mame a zial na zaciatku ked je malinke male a slabe, vedie to aj k tomu ze nevladze sat... my sme kvoli tomu sledovany na neurologii, ako maly silnie tak sa to zlepsuje, ale tie prve 2 mesiace bolo s tym papanim vela trapenia - aj 2 hodiny som do neho tlacila z flasku 30ml mliecka ☹ ( a to uz babatka v jeho veku papali 120...)

seva
8. mar 2012

tiez to vidim na tu zltacku ... nemusi sa ti zdat zlta, to "opalenie", to je ono. pozri jej pripadne ocne bielka, ci su nazltle. byt tebou, idem k doktorke. a este nieco - ak chces kojit, neplet ju flasou. ked, tak striekackou. skus ju krmit cim castejsie, ak zaspinkava na prsku, tak jej jemne prejdi po licku, pripadne ju vybal z perinky a krm len tak, v plienocke (pod perinou). kazdopadne, urcite chod dat skontrolovat tu zltacku.

dai
8. mar 2012

@seva neviem seva, ona pise ze ju ma rozbalenu a aj tak ju nevie prebrat... pochybujem ze jemne prejdenie po licku bude stacit - ja som maleho stimulovala reflexnymi bodmi a aj tak ledva na mna kukal... to co ona popisuje nie je normalne spave babatko...
kedze sme predcasniatko, mozem len napisat ze vela maminam sa po mesiacoch flaskovania babatka ( kedze im islo o prezitie - vtedy sa nehra na kojenie a nekojenie a co je lepsie otazky - deti potrebovali MM - to dostavali hadickou rovno do bruska, neskor striekackou a ked potrebovali viac tak flaskou, sat tieto deti nevladali - sily potrebovali na ine veci...) a odsavania mliecka podarilo prejst na plne kojenie... ja by som teraz v prvom rade riesila priberanie a prospievanie... mne to zase na zltacku vobec nepripada - neviem si predstavit zeby niekoho pustili so zltackou domov a nepovedali mu ze jeho hodnoty su hranicne a treba nato davat pozor - detto ked uz ju babatko ma, tak mamina obycajne nato podla ociek pride...

no nic, my nie sme lekary a tvoje ba batko nevidime, takze len trepeme do vetra... chod sa poradit s laktacnou sestrou - mozno zle prikladas a preto malo pije... ak nie, tak to bude v babatku a to treba riesit s lekarkou

anjelicek26
8. mar 2012

Nas sa narodil tiez taky malicky (2550g a 45cm) a ako pises - budil sa v noci len kazdych 6 hodin od porodnice a cez den nie castejsie ako 4 hodiny, inak to dieta prvy mesiac-dva cisto len a len spalo. Prebrat ho bol nemozny ukon, ale tak on nam doma na treti den ozltol hodne a zlty bol takmer 6 tyzdnov, kym to zmizlo, len tu v UK take nieco nikto neriesi... Lenze on pribral za prvy mesiac 1,6kila 😨

Pokial ti mala nepribera, treba to isteze riesit, ci uz ju budit, alebo dokrmovat, mozno ma nejaky problem z metabolizmom, o ktorom nevies, urcite by som aj ja bola znepokojena.

lalia2
autor
8. mar 2012

@bv_alexandra ale nemala by mať aj očné bielka žlté? no ledva sme do nej natlačili 30 ml mlieka z fľaše...

mimikas
8. mar 2012

tvoja mala ma asi zltacku, aj nas maly tak vela spal ked sa narodil, bolo to tou zltackou, tak ako hovoria kocky treba ju davat na slnko a ak ju nevies zobudit tak jej umy ritku vo vode to ju urcite zobudi (to nam poradila moja detska lekarka 😒 ) a skus krmenie cez hadicku alebo striekacku. Vyskusaj flase LOVI alebo Tomee Tipee, tie su skoro ako bradavka. Tiez pomaha ak malu vyzlecies len do plienocky a aj ty sa vyzlec a nezakrivaj ju, bude jej trosku chladno a bude dlhsie bdela a papkat. Inak cim viac bude mala spat tym bude menej papat a bude mat menej energie a zas bude viacej spat, takze ju musis kruto budit. Ale neboj moj maly bot tiez taky a teraz pekne vsetko dobehol a este si aj nadbehol :o))))))

mimikas
8. mar 2012

este ma napadlo, ohladom kojenia porad sa s laktacnou poradkynou aj tie ti budu vediet dobre poradit ohladom kojenia.

lalia2
autor
8. mar 2012

@kralicica čo je to tá fontanela?

lalia2
autor
8. mar 2012

@mimikas pred hodinou som ju aj vyzliekla len do košieľky, síce ja som bola oblečená a nič. už sa mit o zdá horšie ako včera. no ledva sme do nej natlačili 30 ml mlieka. môjho z fľaše. ale aj to vypľúvala. lyžičkou sa aj bojím,neviem si to predstaviť. veď práve, mne sa zdá, že spí čím ďalej tým viac a papá čím ďalej tým menej. zajtra asi zas zbehnem k dr.

rosinka
8. mar 2012

@lalia2 🙂 veľmi dobrá otázka na pobavenie, jediné čo ťa ospravedlňuje je to že ešte nemáš deti 🙂)))
Fontanela je na hlavičke novorodenca, je to miesto kde ešte neni zrastená lebka taká fontánka, mäkké miesto, to zrastá úplne až okolo roka.

lalia2
autor
8. mar 2012

@seva bielka nemá žlté. len sa mi zdajú akési bledé ručičky, ináč vyzerá asi ako vždy. žltačka môže prepuknúť aj v treťom týždni života. už druhý týždeň sme doma, v nemocnici povedali, že to už nedostane. no lenže ja sa už o ňu tak bojím, že mi je jedno či bude piť z fľaše, len aby mi "neumrela" od hladu. jasné, že chcem radšej kojiť, ale fakt už neviem, čo mám robiť. a dr. sú tiež takí múdry. keď som sa v nemocnici pýtala sestričky, či mi môže ukázať ako sa kŕmi tou striekačkou lebo som sa bála, tak že nemá čas.

lalia2
autor
8. mar 2012

@rosinka no neviem, ja som to fakt v živote nepočula 🙂

zuzi118
8. mar 2012

@davidka27 ako mama jedneho velmi spaveho dietata, ktore skoncilo dehydrovane a dvoch neuveritelne uvrieskanych deti ti mozem povedat, ze sto krat radsej uvrieskane dieta, ako to spave. Pretoze ked ti dieta len spi a spi a spi.. a vidis ako nepije, necika, ako ti chrci... tak ver tomu, ze je to sto krat horsie ako dieta, ktore bojoje o svoj zivot malicky a vrieska a vrieska az kym ho neuspokojis.

@lalia2 jednoznacne treba zvysit prijem tekutin, pokial nechce flasu dojci neustale. Ja som svoje baby na zaciatku dojcila prakticky non stop. Ak mas malo mliecka a treba dokrmovat, da sa aj na prsniku. Je naozaj dolezite, aby ti mala teraz "ozila", aby sama zacala kricat a bojovat ked bude hladna.. ak len spinka a spinka, tak nema energiu nato aby sa napapala. Urcite necakaj a okamzite kontaktuj poradkynu dojcenia.

lalia2
autor
8. mar 2012

@rosinka dúfam, že nie som jediná...

lalia2
autor
8. mar 2012

@zuzi118 ako ti chrčala? aj mne sa zdá, že sa jej ako keby zle dýchalo, tiež také chrčanie, akoby mala zapchatý nos. ale soplíky nemá...

lalia2
autor
8. mar 2012

@zuzi118 mlieka mám dosť, veď aj odsávam. no zajtra idem k dr. opíšeš mi to chrčanie?

dadda02
8. mar 2012

Podla mna, jednoznacne k lekarovi. Bez debaty. Aj sa Ti ulavi, ze sa na babo pozrel odbornik. Tu Ti nikto lepsiu radu nemoze dat, lebo Tvoje babatko nevidime a nie sme lekari. Ak to bude brat na lahku vahu, skus ineho. Neboj sa, vsetko sa vyriesi. Drzim palce.

lalia2
autor
8. mar 2012

@dadda02 díky. zajtra idem. ale napr. kaká normálne, stolica niekoľkokrát denne. pretos om si aj myslela, že papá celkom dosť. no ale keď som videla, koľko vypila z tej fľaše, je mi do plaču ☹((

zuzi118
8. mar 2012

@lalia2 neviem ti to dost dobre opisat... proste moj syn chrcal akoby bol chory. myslela som si, ze prechladol. Povedali mi potom, ze to je z toho, ze je dehydrovany. Pozri sa svojej malej na hlavicku, tam ma take makke miesto - to je ta fontanela. Ak tam ma priehlbinku, to je velmi zle.

Pises, ze kaka, ako vyzera stolica skus ju opisat - akej je farby, konzistencie?

lalia2
autor
8. mar 2012

@zuzi118 žltej farby, ani moc riedka, ani hustá. niekedy ako také malé hrudky keby tam boli... mi neprišla zvláštna...

kralicica
8. mar 2012

@lalia2 to je to makke na hlavicke co este nie je zrastene...

anjelicek26
8. mar 2012

@lalia2 - ta stolica je pre dojca normalna a ak je par krat denne a dost ako pises, mozno papa dobre. Ono je skor otazka, preco z toho nepribera. Aj spave dieta sa ti na hlad zobudi. Ak a na jazycku slinky, nema suche pery, prepadnutu fontanelu (uprostred hlavicky hore), tak nie je dehydrovana. Ale to uz by ti naznacovali suchsie plienky.

Mozno ma fakt problem s metabolizmom, spalovanim, treba spravit krvny obraz.. Nas maly spal rovnako ako tvoja. Ale on zdvojnasobil porodnu hmotnost v 6 tyzdnoch.

lalia2
autor
8. mar 2012

@kralicica viac v predu, áno? no cítim tam priehlbinku. veď to je normálne, keď to nie je zrastené, nie?

lalia2
autor
8. mar 2012

@zuzi118 viac v predu, áno? cítim tam priehlbinku. veď to je normálne, keď to nie je zrastené, nie?

lalia2
autor
8. mar 2012

@anjelicek26 pery sa mi nezdajú suché, slinky má tiež, aj keď sa budí, tak zvykne vyplazovať jazyk a slinky... no papá málo, jednoznačne. myslela som si že dosť, keďže som len kojila, ale teraz vidím, že nie. dnes jej dávam iba z fľaše, aby som vedela, koľko vypije. pred chvíľou sme ju vyzliekli do naha, lebo zas zaspala a aj tak spala ďalej...

siu3333
8. mar 2012

@lalia2 ahoj,,,tak citam co sa tu pise,,drzim palce,,ab vsetko bolo ok,som zvedava co ti povie dr,,len sa nenechaj odbit,,,mne sa tiez zda ze nejak vela ti spinka,,drzte sa,,,

lalia2
autor
8. mar 2012

@siu3333 ďakujem...

anjelicek26
8. mar 2012

@lalia2 - neviem, ci je to riesenie, davat len z flase, dieta z prsnika z mojej skusenosti vzdy vytiahne viac a max pil v 4 tyzdnoch tak 50ml... predovsetkym treba hodit rec z lekarom, kym si malu uplne odstavis od prsa. Lebo flasa je nie moc dobre riesenie, lepsie suplementor na prsnik a tak striekackou popri kojeni striekat mliecko navyse. Nemoze manzel zbehnut do lekarne a kupit?

kralicica
8. mar 2012

@lalia2 ano rovno nad celom. priehlbinka tam moze byt jemnucka, je to tam predsa makke ale urcite nie nejaka 0,5 cm hlboka...