9 mesačná dcéra neštvornožkuje
Ahojte maminky. Zacnem tym ze dcera cca po 2ockovani robikataky pohyb ako ked sa psik otrasia. Ale trvalo to dlksie a sli sme na neurologiu a Dr ze sledovat a hned zvozena som bola ze za mesiac ma stvornoskovat. Ja som kukla na nu ze co a v tom case sa neplazila ani len kruzila okolo osi ta max. 90stupnov. A teraz je problem mame ist na kontrolu a nevie to samozrejme. Ale posuva sa do zadu a pohybune sa tak aj sa prataca intezivne ked je na podlozke. Skoro stale je na brusku sama sa toci a pekne a teraz som s toho zmetena lebo neviem co robit. Neni som zastanca ze dieta musi presne v tom case to robit. A nutit neviem ci jej nieco neposkodim ked nieco nasilu sa predsa robi. K plazeniu sa snazim hu motivovat ale ona to ma uplne na salame. Prehodi sa a uplne ine robi. Nemali sme ziadne problemi nikdy s nou snazime sa pekne papat,hrat sa s nou. Inak uplne normalne dieta az to co nevie na svoj vek ma trapi hlavne Dr.hrozila a bola som prekvapena ze musi a basta. Co mam robit.
Moj maly ma v nedelu ukonceny 10 mesiac. Plazi sa iba dozadu. Ziadne stvornozlovanie, plazenie vpred, sadanie alebo dvihanie na nohy sa u nas nekonalo doteraz! Pri uraze ho kontrolovali neurolog aj ortoped a detska lekarka. Ani jeden nepovedal ze je zaostali. Povedali nezavisle od seba ze nemam stresovat. Ze kazde dieta je ine. Je zdravy, rozumny, tak co viac chcem 🙂
moj 1 ročny borec neštvornoškuje. na štyroch sa hrá ale posuva sa po brušku. máme parkety, asi mu to ide lepšie. Chodíme na neurologiu, lebo napreduje trošku pomalšie, ale je to krásny živý chlapec. nerob si starosti, kamoškina dcéra tiež ročná nelozí vobec, ani po štyroch, ani po brušku - pekne sa v sede hrajká a stačí jej to. do not worry - deti su rôzne.
Ahoj nasa mala ma 10mes.a vie sa iba prevalovat z bruska na chrbat a opacne po celej posteli ide jej to perfektne. Nevie sama sediet. Plazit na brusku to ano dviha zadocek ale stvornozky vobec. Nedavno sme boli tiez na neurologii a dr.vravela ze uz by mala sama vediet stat v postielke teda aspon na kolienkach atd.Ale potom sa usmiala a povedala, ze to ma cas a kazde dieta je ine. Ukazali mi nejake cviky lebo nasa je trosku taky macko, ale nechce so mnou spolupracovat tak ju nenutim. Vravela mi, ze nesmie sediet pokial si nesadne sama, lebo trpi chrbtica. Vraj ziadny chodak, len dat na zem na deku a nech sa hraje. Ja som z toho trosku upustila pretoze parkrat si obila hlavku a tak. Ja nestresujem vobec ked to na nu pride tak zacne aj sediet, stvornozkovat a pod.
Poznam 2-3 deti, ktore zacali stvornozkovat az ako 12-13 mesacne, takze klud..este ma kopu casu..
Je tu sa to ale rozbehlo keď som tu nebola a bola s krpcami vonku. Uvidím čo s tej našej malej bude a či sa rozbehne a keď niečo budeme riešiť zájazdy. Ale som pokojnejšia že ste mi dali za pravdu že dieťa sa nemá nútiť ako tabuľky kazu. Lebo mi sme tiež taký dosť pevný a ja to aj tomu pripisujem hlavne špekáčiky na nozickach. Ale uvidíme čo bude keď sa u nás niečo zmení dáme vedieť. A stále som názoru že tabuľkové deti sú ale nie moje😋
@limenka moja najstaršia dcéra sa v deviatich mesiacoch začala sama stavať na nohy a v postieľke alebo v ohrádke chodila kolom dokola. Ani nevieš čo som sa vtedy napočúvala, že to nesmie robiť lebo ešte nemá vyzretú chrbticu. Som nevedela či mám plakať lebo som zlá matka, že ju neviem udržať v leže alebo na štyroch. Tabuľky by mali slúžiť len na všeobecný prehľad a nie ako dogma.
Moj maly zacal stvornozkovat pred tyzdnom... A o par dni oslavujeme 1. Rok...
Moja malá začala chodit keď mala 9 mesiacov a nikdy nestvornozkovala. V 6 mesiacoch už stala v postielke a hupkala sa. Nikdy som si z toho nerobila ťažkú hlavu . Klbiky mala v poriadku a aj doktor mi hovoril, aby som ju nechala, keď to robí tak je na to pripravená. Dnes má 7 rokov a nič jej nechýba. Dieťa urobí to, na čo je pripravené a v čom si verí. Nerob si ťažkú hlavu všetko casom príde.
stvornozkovanie je velmi dobre na spravny vyvoj organov a priprava na chodzu, tiez poznam deti, co zacali stvornozit v roku, ale potom chodili az v 17mes., niektore aj tuto fazu preskocili, ale mozno to bolo aj predcasnym posadzanim.......dolezity je spravny svalovy tonus....najlepsie skocit na rehabku
@limenka laicky nazor je ze nevadi ak niektoru vyvinovu fazu preskoci. Lenze dieta je "naprogramovane" tak aby tymi fazami preslo, kazda je dolezita pre dalsi vyvin. S tymto pohybom suvisi vyvin mozgu, ak si dieta vsetky fazy neprejde, moze neskor zaostavat, mat rozne dys- problemy. Nemusi, ale ak niektoru fazu vynecha, tak je velky ptedpoklad ze bude mat. Doktorka by ta nemala strasit, ale usmernit. Je dolezite aby dieta 4nozkovalo, ale hrozby asi nepomozu.
Dieta by nemalo byt ani minutu denne v choditku.
Malo by spavat v postielke, nie v autosedacke.
Malo by mat moznost lozit, ak mate parkety, tak mat nesmyklave kolena, capacky, alebo byt na mieste kde je koberec, zem by nemala byt prilis studena aby aj to nebolo pre dieta odradzajuce. Motivovat by ste ju mali hrackami, mozno aj jedlom. Niektote deti nenapreduju ako maju, pretozr maju nejake funkcne zabrany, napr.ked sa narodili mali jednu stranu krcnych svalov skratenu a hlavicka bola vykrutena do strany a nejaky blok tam pretrval. Pre dieta je potom bolestive a neprijemne byt na styroch a mat hlavu zdvihnutu. Odblokovaniu tychto stavov sa venuje osteopat.
My sme boli kuknut pani Sanigovu v Ziline. Mila pani, Kubka ponatahovala. Trosku ma usmernila. Kubko uz stvornozi. Zacal ked mal 10 mesiacov a tyzden cca. Neviem ci to bolo tou navstevou u pani Sanigovej. Skor tak same zrazu prislo. Aj ked tesne predtym som mu dala Magne B6 a to vraj tiez pomaha. Nam asi to zafungovalo. Teraz sa stavia ku gaucu.
limeka - Ahoj, pridám moju skúsenosť.syncek bude mať za chvíľu 11mesiacov.v 4 absolvoval operaciu onojstrannyv hernii - na slabinach.od narodenia nemal rád polohu na brušku.v 10 mesiacoch som bola postrasena ze už by mal štvornožkovať.odoslany sme boli na neurologiu a nasledne na rhb.neurologicka hrozila vojtovkou,.lebo malý sa plazil tak, ze zapajal viacmenej lavu stranu.tak sme cakali na termin rhb, vystrašená ze budeme cvičiť. 4 dni pred terminom ktorý bol teraz v pondelok, sa malý postavil na kolienka, na ďalší deň začal štvornožkovať, na ďalší sa liepal po nabytku a na ďalší sa sám posadil.nechapali sme ako.dlho nic a zrazu 4 nové veci sa naučil.na rhb povedali, ze stvornozkuje spravne aj keď pri plazeni pouziva len jednu stranu.zaver nemusíme cvičiť.o dva mesiace kontrola.ja to stále pripisujem aj tej operácii aj tomu ze nechcel byť a po operacii ani nemohol byť na brušku.v 6 mesiacoch sa zacal intenzivne pretacat v 8 plazit a tetaz aj lozi a to ho mám vraj brzdiť aby sa ešte nestaval na nozky.na jednej strane nas strašia že už má dieťa loziť a na druhej mu teraz mam dovoliť len to a zabraňovať aby sa staval na nohy.takze moj nazor zo skúseností, každé mimco je iné a samo vie kedy a naco sa cíti.ak vam nezistili žiadne naznaky neurologickej poruchy alebo tonus svalov tak sa nemáš čoho báť.sama som este týždeň dozadu stresovala a moje zlatíčko akoby vedelo, ze ideme na rhb tak všetko dohnal za 4 dni.samozrejme je ešte tarbavy ako macko ale logicky
Veď je to čerstvé takze kľud do 11 mesiacika máte čas.
limeka - Ahoj, pridám moju skúsenosť.syncek bude mať za chvíľu 11mesiacov.v 4 absolvoval operaciu onojstrannyv hernii - na slabinach.od narodenia nemal rád polohu na brušku.v 10 mesiacoch som bola postrasena ze už by mal štvornožkovať.odoslany sme boli na neurologiu a nasledne na rhb.neurologicka hrozila vojtovkou,.lebo malý sa plazil tak, ze zapajal viacmenej lavu stranu.tak sme cakali na termin rhb, vystrašená ze budeme cvičiť. 4 dni pred terminom ktorý bol teraz v pondelok, sa malý postavil na kolienka, na ďalší deň začal štvornožkovať, na ďalší sa liepal po nabytku a na ďalší sa sám posadil.nechapali sme ako.dlho nic a zrazu 4 nové veci sa naučil.na rhb povedali, ze stvornozkuje spravne aj keď pri plazeni pouziva len jednu stranu.zaver nemusíme cvičiť.o dva mesiace kontrola.ja to stále pripisujem aj tej operácii aj tomu ze nechcel byť a po operacii ani nemohol byť na brušku.v 6 mesiacoch sa zacal intenzivne pretacat v 8 plazit a tetaz aj lozi a to ho mám vraj brzdiť aby sa ešte nestaval na nozky.na jednej strane nas strašia že už má dieťa loziť a na druhej mu teraz mam dovoliť len to a zabraňovať aby sa staval na nohy.takze moj nazor zo skúseností, každé mimco je iné a samo vie kedy a naco sa cíti.ak vam nezistili žiadne naznaky neurologickej poruchy alebo tonus svalov tak sa nemáš čoho báť.sama som este týždeň dozadu stresovala a moje zlatíčko akoby vedelo, ze ideme na rhb tak všetko dohnal za 4 dni.samozrejme je ešte tarbavy ako macko ale logicky
Veď je to čerstvé takze kľud do 11 mesiacika máte čas.
@limenka
Mne co mama vravela tal ja som nestvornozkovala vobec az po roku rovno chodit a ked som sa riadne naucila chodit dala som sa aj na stvornozky,sestra tu ked som videla stvornozky 10 mesiac a chodenie 0 bodov dost neskoro zacala chodit a ine deti uz vedeli a ak choda jedine na pavuku.Nemala silu v nohach.Teraz ma 13 a chodi na atletiku.Podla mna lekarka blba kazde dieta ine vtedy ma vedoet to tak to musi vediet a basta- uplna hlupost asi riadbe nestudovala lebo by mala vediet ze kazde dieta je inaksie
@limenka netráp sa. Mňa s mojím Alexejkom tiež poslala pediatrička k neurologoičke lebo mal skoro 10 mesiacov a nešvornožkoval ani sa neplazil. Liečil sa na reflux a odmietal polohu na brušku. Dokonca sa nevedel ani posadiť sám, len ak sa mal o čo chytiť a pritiahnúť. Neurologička to vôbec nebrala tragicky. Nie všetky deti lozia a štvornožkujú. A vieš čo je najväčšia sranda? Druhé ráno po tom ako sme boli u neurologičky ma ráno zobudil s tým že v postielke stál a usmieval sa. Potom už len chodil. Najprv popri nábytku, to trvalo cca.týždeň a potom už chodil sám. Mal 10 mesiacov a 2 týždne 😉 . Tak sa neboj. Od vtedy už len behá ako taký uragán. Neštvornožkoval vôbec. Nenechaj sa vystrašiť.
Nas sa najskor zacal stavat na nohy a az ptm stvornozkovat..mal 11 mesiacov ked s tym zacal.. 🙂
Môj sa ani poriadne neplazil, len sa tak zvláštne jednou nohou odrážal, potom sa len nejako zo sedu postavil a začal chodiť. Nikdy neštvornožkoval po kolienkach.
moja dcéra sa začala plaziť, keď mala 10 mesiacov. Lekárka nijako nestresovala, iba sa ma opýtala, či nechceme skúsiť nejaké rehabilitačné cvičenia, alebo či počkáme. Ja že počkáme, veď sa normálne vyvíja. Štvronožkovať začala, keď mala rok a niečo, a chodiť, keď mala 16 mesiacov, samostatne asi ešte 1 mesiac potom. Takže keď vidíš, že v iných oblastich je ok, (moja bola dokonca v jemnej motorike ďaleko dopredu), tak sa tým netráp. Druhá vec je, že lekárka je blbaňa, a pokiaľ máš na výber, tak ju zmeňte. Vykašlite sa na tabuľky a na to, ako to má byť podľa niekoho iného. A očkovanie do toho nemusíš vôbec ťahať 🙂

@limenka moj syn vobec nestvornozkoval, len sa tak zvlastne plazil co ani neviem opisat 😀 a ked mal rok tak chodil sam. Cize na styroch absolutne, a teraz dcerka zacala stvornozkovat ked mala 9 mesiacov aj 2 dni a nijako som to neriesila...kazde dietatko je ine, nemozu byt vsetky deticky uplne rovnake takze vsetko je v poriadku, netreba malu do nicoho nutit 😉