icon

9 mesačná dcéra neštvornožkuje

limenka
3. mar 2016

Ahojte maminky. Zacnem tym ze dcera cca po 2ockovani robikataky pohyb ako ked sa psik otrasia. Ale trvalo to dlksie a sli sme na neurologiu a Dr ze sledovat a hned zvozena som bola ze za mesiac ma stvornoskovat. Ja som kukla na nu ze co a v tom case sa neplazila ani len kruzila okolo osi ta max. 90stupnov. A teraz je problem mame ist na kontrolu a nevie to samozrejme. Ale posuva sa do zadu a pohybune sa tak aj sa prataca intezivne ked je na podlozke. Skoro stale je na brusku sama sa toci a pekne a teraz som s toho zmetena lebo neviem co robit. Neni som zastanca ze dieta musi presne v tom case to robit. A nutit neviem ci jej nieco neposkodim ked nieco nasilu sa predsa robi. K plazeniu sa snazim hu motivovat ale ona to ma uplne na salame. Prehodi sa a uplne ine robi. Nemali sme ziadne problemi nikdy s nou snazime sa pekne papat,hrat sa s nou. Inak uplne normalne dieta az to co nevie na svoj vek ma trapi hlavne Dr.hrozila a bola som prekvapena ze musi a basta. Co mam robit.

Strana
z2
katkakovac
3. mar 2016

Syn zacal az stvornozkovat, mal 11 mesiacov. Neplazil sa, len skusal vyliezat napr. na mna ked som lezala. Kazde dieta je ine

segga
3. mar 2016

@limenka Zatial nie som mamina, ale poviem Ti to takto. Ked sa mojmu bratovi narodil syn, tiez nevedel stvornozkovat. Ked sme ho dali na styri, skaredo na nas kukal a ani sa nepohol 🙂 A potom sa zvalil na brucho. Dnes ma 14 a je z neho normalny pubertiak. Stvornozkovat na nikdy nanaucil, zacal sa rovno dvihat na nohy a chodit... No stress 😉

milota164
3. mar 2016

neviem co sa tzka toho ockovania to snad ten neurolog posudil ci je vsetko ok.
Co sa tzka stvornozkovania, ved su predsa deti co nikdy nestvornokovali a hned zacali chodit.Tymto by som sa asi az tak netrapila, ale chapem ze ta postrasili. na nohy sa stavia?

katkakovac
3. mar 2016

Niektore deti su lenivsie. Moj v 4 mesiacoch nedvihal hlavicku a v 6 stal pri sedacke a rehotal sa. Navrhujem ti vymenit doktorku za nejaku normalnejsiu. Dieta nie je robot a nemusi spadat do tabuliek. Pokial je pohybliva, spokojna usmievava, tak to nechaj tak. Doktorku posli tam kde sa konci chrbtica....

pribinak
3. mar 2016

Este sa neplas, uvidis co doktorka povie, neurologicka bude hodnotiť viac ako len to ci dcerka stvornozkuje
Posúdi svalový tonus a celkový psychomotoricky vyvoj dietata
Niektore deti fázu stvornozkovania jednoducho preskočia

Netreba sa prípadnej rehabilitácie báť, tym nic nepokazíte

luba41
3. mar 2016

nerobiť nič..divná doktorka, ked hrozí ..k takej by som už nešla.. pokial vidím, že dieťa primerane napreduje..niektoré deti sa len plazia-aj to je v podstate "štvornožkovanie"...a má ešte na "všetko" čas.. takže klud.. a na to striasanie čo povedala?

jajka257
3. mar 2016

@limenka nasa neplazila,nestvornozkovala. Rovno zacala chodit. V 10 mesiacoch sa postavila k stolicke a bolo.

gabika_tkacikova
3. mar 2016

išla by som k inej doktorke, nie vsetky deti stvornozkuju, ja, ani moji dvaja bratia sme nestvornozkovali.....

aaddeell
3. mar 2016

ahoj ani moj syn nikdy nestvornozkoval, postavil sa a chodil popri nabytku a v roku chodil uz sam 😉 ja by som nestresovala, kazde dieta je ine

qidko
3. mar 2016

@limenka syn ties nevedel chodit po styroch a Ked mal 8 zacal sa posuvat do zadu....potom siel na nozicky ...dnes ma 21 a vobec nevadi ze " nechodil ako psik"🙂 kazde babo je ine...jedny su sikolky druhy lenivucky....zaklad ze su zdrave a napreduju hoci pomalsie🙂

limenka
autor
3. mar 2016

@pribinak
dneska sme boli na poradni mame cca mesiac na to tak uvidim co a ako bude ale rehabikitacie boli doporucene len 2mes sa u nas doma stale tocilo prechladnutie chripka kasel a to s dietatom sa neda pendlovat

@luba41 ze to mame sledovat. Pokym registrujem tak uz tak nerobi casto ale stale ju nemam na ociach len ja. Ja tam bohuzial musim lebo syn musi tiez na kontrolu a pri nom to bolo uplne bezproblemove vsetko aj jednanie tak ja nechapem. A takto sa vyrutit na mna. Asi aj preto ze muz bol v tom case doma. Inak sa s nami bavila normalne mne pripada ze musi byt tabulkova ale co ju mam ako co robit s nou sak ked sa jen nepaci nieco huci ako hrom a to jej ja nerada robim

limenka
autor
3. mar 2016

@qidko presne aj syn bol taky v tom case naprv sedel a potom ze jeee da sa stvornoskovat a potom na 2. Medzi fazami mal len 2tyz a slo dopredu.

aadulik2110
3. mar 2016

jeden syn štvornožkoval v 10 mesiacoch a mladší, ktorý bol od začiatku "šikovnejší", čo sa pohybu týka - štvornožkoval až v 11 mesiacoch. Obaja mi začali chodiť v 13 mes a 3 týždňoch, každé dieťa je iné a netreba robiť veci nasilu - ten správny čas príde

pribinak
3. mar 2016

@limenka niektorým babatkam pomáha dost cvičenie na lopte ci baby plávanie

uhnakova
3. mar 2016

syn stvornozkoval ako desat mesacny a dcerka devat a pol mesacna. Nestresuj sa, moze to prist kazdym dnom.

limenka
autor
3. mar 2016

@jajka257 no ja neviem co spravy sama sa musi ona rozhodnut a dotoho fakt nebudem nutit a ja som ani zastanca choditok neni ale kazda maminka si spravy ako chceõ
@aadulik2110
sak to a ona by to podla mna mala zohkadnit aj ale dr som ja neni tak len musim respektovat aky ortiel nas bude cakat

@pribinak chodili sme pekne sa aj chytila ale 2mes sme mimo lebo chora cela rodina furt a teraz sa rozbiehame

limenka
autor
3. mar 2016

@uhnakova
bodaj by si mala pravdu

laura2912
3. mar 2016

@limenka podľa mňa si z toho vôbec nemusis robiť ťažkú hlavu. My budeme mať 9 mesiacov a od 8 mesiaca malý rovno behá. Stvornozky možno prídu keď ho behanie prestane baviť a možno vôbec😊

limenka
autor
3. mar 2016

@laura2912 no mas doma ineho spunta 😇

m_lucia
3. mar 2016

Zaujala ma tato tema. Lebo Starsi syn zacal stvornozit, ked mal 10m a to som si myslela, ze je "pomalsi". Ten mladsi ani za svet. Vsade sa plazi, lenze ako vojak. Pouziva len jednu ruku a jednu nohu... tiez ma na rehabkach postrasili, ze musi cimskor na 4., ze je to zle na jeho chrbticu taketo plazenie...no co narobim. Kupili sme koberec, valceky na ktorych trenuje a neviem co viac spravit. Aj z vojtovky ma cvik predpisany ale akosi zatial nezabera. Tak uvidim co prinesie cas.

m_lucia
3. mar 2016

Mladsi syn ma 10m teraz.

luba41
3. mar 2016

@limenka pýtam sa preto na to striasanie, pretože dcere sa tiež objavilo /a ešte som o pár takých čítala/..vobec sa mi to nepáčilo, trvalo to niekolko týždnov,potom prestalo..ale dalšie očko som už nedala..
a s tým neštvornožkovaním si ozaj nerob ťažkú hlavu..raz to príde..

miricka77
3. mar 2016

A čo keď nestvornozkuje?však nie sú všetky deti podľa šablóny.to čo máš za doktorku?preč od nej.moje dvojčatá sa narodili mesiac a pol skôr.rátala som,že začnú chodiť tak v 13-14 mesiacoch.začali chodiť presne v roku.a kamoskina dcéra, narodená v termíne mesiac pred nami ešte nechodí,má skoro 14 mesiacov. no a čo.nie sme na pretekoch.každé dieťa je iné.nič v zlom,ale čudujem sa ti,že sa tým vôbec trapis.keď aj nebude stvornozkovat,chodiť sa isto naučí.nepoznám zdravé dieťa čo by sa to nenaucilo.

katriona1
3. mar 2016

@limenka ahojky, moje dcera ve stejném věku jako tvoje dělala to stejné, přetáčela se - válela sudy a odstrkovala se dozadu, takto se věděla přemístit o 2, 3 metry po obýváku, plazit se začala v necelých 10 měsících tak že po celém bytě a lézt po čtyřech začala skoro v jedenácti měsících a to se rovnou i postavila a začala obcházet nábytek a sama se pustila chodit těsně po 15. měsíci, nebyla líná nebo pomalá, ale spíš opatrná, prostě delší dobu něco "trénovala" a když to pak konečně začala dělat šlo jí to perfektně,od začátku chodila bez pádů a velmi sebejistě, nikdy jsem za ní nemusela běhat a chytat jí a moje doktorka s jejím vývojem nikdy neměla problém, nikdy neřekla že je malá pozadu a měla bych s ní cvičit, ale já mám takovou moderní doktorku, co nevyžaduje aby dítě v 6 měsících sedělo 🙂 vždy mi opakovala, že mám nechat dítě dělat to co samo zvládá a nemám jeho vývoj nijak urychlovat a jsem ráda, že jsem odolala a dnes je dcera úplně zdravá a šikovná a vůbec nezáleží na tom kdy začala chodit nebo lozit, tak vám přeju hodně úspěchů a nechte to na vaší malé, ona ví co má dělat a bude to dělat až na to bude připryvená 🙂

siska53
3. mar 2016

@limenka nas sa v tom case plazil (to zacal uz pred 6.m.) a hoci v tom case uz stal,lozit zacal az smerom k 10.m.
Dcera zas zacala za okolo roku lozit a az vtedy sa pokusala stat..A plazit sa zacala az okolo 8.m.
Ona mala slabsi svalovy tonus.

Nechapem,preco ti dr.hrozi,ked vzdy je rozpatie normy +/- 2mesiace.

Synov maly kamos dokocna tuto faeu preskocil. On len sedel,ked sa uz presuval,tak nadskakujuc na zadku. Tiez sa ho snazila vselijako motivovat..No a potom chodil..okolo 14.m.

jankastubka
3. mar 2016

Moja zacala presne v 9 mes aj s plazenim 2 tyzdne na to so sedenim a 2 tyzdne na to so stvronozkovanim. Nikto to neriesil.
Svagrina chodi od malicka kvoli maleho chorobe na rehalitacie a tiez v kuse stresuju, ze teraz uz mal toto vediet a teraz hento. Ale keby videli vsetky deti aj tie zdrave, tiez by zistili, ze polovica to nevie. Tak neviem.
A teda chodit zacala az v 17 mes.

dooomca
3. mar 2016

malý sa začal plaziť ked mal 9 mesiacov aj 3 týždne, v roku začal stvornožkovať a sadať si a v 16.mesiacoh choodiť :D...ale chodili sme aj na rhb, ale on mal proste svoje tempo, on je taký pohodáčik 🙂

bmagdalena
3. mar 2016

Môj starší syn v 6 mes.krásne sám sedel, pretáčal sa z bruška na chrbátik a opačne. V 7.mes.sa začal ťahať v postialke na nožičky a v 8.mes pomaličky sa posúval popri nábytku. Na 4 sa síce dal, no len sa pohupoval a fázu štvornožkovania úplne preskočil...začal až v 11.mes aj to ako rak pospiatku...v tej dobe už vedel chodiť za pomoci 1 ruky. Skrátka 4nožkovanie ho neoslovilo. Mladší ten v 8.mes. 4nožkoval, skúšal sa stavať na nohy, ale chodiť začal až v 10.mes.
Dcérka má o týždeň 9mes. pretáča sa, posadí sa, plazí sa ale len dozadu, na 4 sa dá, no len sa pohupuje a akosi nemá ani snahu sa ťahať do stoja....keď ju postavím a pridŕžam, tak to hej, ale sama zatiaľ nechce.

Pokiaľ neboli zistené žiadne zdravotné dôvody....tak by som to neriešila. Skrátka každé dieťatko je iné.

uhnakova
3. mar 2016

@limenka oni potom aj neskor chodili, obaja si odstvornozkovali styri mesiace, takze syn chodil 14-mesacny a dcerka 13 a pol mesacna.

espresso
3. mar 2016

Ja by som asi zmenila lekara... Ma nieco poradit, nie vystresovat mamicku.

Strana
z2