9 mesačné dieťa a jasle - váš názor
Čo si myslíte o tom, že by mi malý išiel do jasiel od 9 mesiaca približne na tri štyri hodinky denne, aj to od utorka do piatka? Je to príliš skoro? Alebo to zvládne v pohode? Neviem čo robiť, podnikám a v tieto časy ho jednoducho nemôžem mať pri sebe, so svokrou je to na nervy a kamošky nechcem stále otravovať. Nešlo by ani o každý deň, niektorý týždeň by možno šiel len 2x, niekedy 3x, pondelky a víkendy vôbec. A jasle sa platia na dni ktoré tam je alebo treba zaplatiť celý mesiac? A vezmú mi ho aj poobede? Máte skúsenosť? Trhá mi to srdce, mám pocit, akoby som ho odkladala.. ☹
@anatalia77 @lenocka123 Vsimla, len som nechcela vyvolavat dalsiu zbytocnu diskusii. Take silne slova, ake tu boli napisane, zabolia aj od niekoho, koho vobec nepoznam. Ocividne ale moje dieta nie je jedine, ktore sa vobec nemalo narodit, hned mi je lepsie na dusi 🙂
existuju zeny aj na zapade, ktorym nevadia pohlady a reci ludi a ostavaju doma aj dva az tri roky s dietatom - lebo vedia, ze je to pre to dieta najlepsie, co mozu spravit - ak teda do prace nemusia kvoli financiam a muz je schopny rodinu zapezpecit iba svojim prijmom
@seemani ked to potrebujes, tak potebujes... neviem ci na tych par hodin by nebola lepsia opatrovatelka, hlavne kvoli jasliarskym chorobam.. aby si neskoncila doma na PNke viac ako v praci (osobna skusenost ;) ) Co sa tyka platenia, to je individualne, niekedy maju pausal a ten sa musi platit stale kazdy mesiac ( u nas v sukromnych je to stanovene aj na poldenne deti aj na denne inak + strava podla toho ci pridete) a je na tebe ci bude nakoniec doma alebo nie. V statnych neviem. Ja by som si to spocitala a nasla si opatrovatelku aspon na nejaky cas este... alebo skuste jasle a ked nepojde ostane s drobcom opatrovatelka ... ja som takto uz zufala dala dceru (1,5rocnu) a bola som s nou viac menej pol roka doma co bola stale chora, cize aj tak som z toho nic nemala... trvalo viac menej do teraz kym nejak vydrzi byt "nechora".
@pallacinka Ale, ale, hádam si sa v tom obraze vzhiadla? Veď ani slovo nepadlo o tebe... Hovorila som o matkách, ktoré napriek tomu, že nemusia, trepú sa do práce, lebo akosi celodennú starostlivosť o dieťa nezvládajú. Pokladáš sa hádam za takúto matku? Nejaké húsky tu tuším začali gágať...
@bibianka No comment 😀
@lenocka123 @anatalia77 Toto stoji za precitanie 🙂 A potom uz naozaj pekny a hlavne pokojny zvysok vikendu vam prajem 🙂
@sharlotta Viem, že niečo od štátu dostávala, a bola to celkom slušná suma. Na MD šla zo zamestnania, nezamestnaná nebola nikdy. Pravdaže manžel mal celkom iný príjem, ktorý bohate stačil na pokrytie všetkého, takže sa nemusela do práce ponáhľať. Má tri deti za sebou, do práce sa vrátila až teraz, keď má najmladšie 3 roky.
Takto sa opytam.potrebujes dieta umiestnit do jasli alebo nie?ak nevyhnutne ano v com ti pomohli casto negativne nazory mamiciek na jasle?tym ze si ich precitas zmeni sa nieco na tvojej situacii ak proste potrebujes aby siel do jasli?
Podla mna bolo pre teba samu nie velmi stastne zalozit tuto diskusiu,lebo si myslim ze skor ty vnutorne pochybujes a po tom co si si tu precitala pochybujes este viac.presne poznam pocit ktory v sebe mas.nepotrebujes nici nazor,potrebujes si to len uzrozumiet sama v sebe.preto proste ak vies ze je to potrebne prestan to riesit,ber veci tak ako su.Obehaj si jaslivky a vyber si tie,z ktorych budes mat najlepsi vnutorny pocit.mysli na to co dobre to malemu prinesie a ak vzniknu nejake komplikacie budes ich riesit operativne.Drzim palce aby si maly jasle uzival a vela sa pri detoch naucil 🙂
@zita19 Ja si myslim ze je to tak,ked musis tak musis.dolezite je najst tie najlepsie jaslicky pre dietatko a potom si zariadit volny cas tak aby ho mohla maminka na maximum vyuzit s dietatkom.darmo je horekovat nad tym,nic to nezmeni a nakoniec je z toho mamina este viac na nervy ako dietatko.nikomu to nepomoze.verim ze aj dietatko ktore chodi do jasli je stastne dietatko a vie ze je to prave jeho mamina kto ho lubi najviac na svete 🙂
@seemani ak tomu dobre rozumiem, pracujes a potrebujes, aby si o dietatko mala dobre postarane ... mas pravdu, take "pohadzovanie" medzi kamoskami a svokrou, to nie je najlepsie riesenie, dieta potrebuje aj nejaku pravidelnost, system ... Ty sama sa musis rozhodnut, ci jasle, alebo opatrovatelka ... v jasliach su zeny, ktore maju skusenosti (ale tiez je pravda, ze nie so vsetkymi su rodicia spokojni, treba si pozistovat-aj ten system platenia, lebo to bude asi v kazdom zariadeni ine), ale zrejme tam bude aj dost vysoka chorobnost a tu potom treba riesit ... opatrovatelka ... ta moze byt fajn a moze byt aj otrasna ... cize treba dobre vybrat-toto vsak moze byt velmi tazka uloha 😉
Hadka o tom, ci je lepsia matka taka, ktora je doma 3 a viac rokov alebo taka, co ide po 6-tich tyzdnoch pracovat, je uplne nezmyselna a zbytocna ... ak raz matka musi ist pracovat, tak musi ... to vsak este neznamena, ze sa svojmu dietatu venuje menej ako taka, co je doma do jeho maturity 😉 ... ja som mala to stastie, ze som mohla byt doma 3 roky a dokonca som aj tu karieru stihla a deti tym nijako netrpeli ... ale v zivote by ma nenapadlo povedat zene, ktora musela ist pracovat a dieta dat do jasiel, ze sa mu venuje menej 😉 ... ak ma nejaka zena jedinym zmyslom zivota deti a rodinu, tak ma ... je to jej vec a nikomu do toho nic ... nemusi byt zato menejcenna 😉
@pallacinka Milá Palacinka, možno by ti ten opovržlivý úsmev zmizol z tváre, keby si si predstavila hypotetický rozhovor so svojim 2,5-mesačným dieťaťom. Čo myslíš, že by ti odpovedalo, keby si sa ho opýtala, či bude chcieť chodiť do jasličiek a presviedčala ho, že tam mu bude lepšie, ako s tebou? Je rozdiel riešiť takto existenčnú/finančnú situáciu alebo vlastné ego.
@bibianka si jedna protivna zena, ktora v sebe nema absolutne hranice, a nevie si povedat kedy stacilo.
@lenocka123 ved len vyjadruje svoj nazor a co je na tom? ... a to co pise je predsa pravda ... je ine, ked matka naozaj musi pracovat, aby ta rodina vyzila a mali vsetko, co treba a je ine, ak sa matka rozhodne odist do prace "len tak", aby si riesila svoju karieru a svoje sebavedomie a nebola za domacu buchtu - tak odide od troj, stvor alebo neviem kolkomesacneho dietata
@zuzkaanicka A kolke su s dietatom doma do troch rokoch a nevenuju sa mu ani tolko kolko ta co si ho po robote vyzdvihne z jasli.... Vsak kedy by potom stihli napriklad tolko "santit" na MK? A su na MK chronicke "santivky", ktore sa vystauju tym, ze su vzorne matky, lebo su doma s dietatom a nestrcili ho cudzim ludom....
@seemani necitala som vsetky prispevky, moja bola v jasliach od pol roka , nie keazdy den len 2x do tyzdna a uplne v pohode.....co sa tyka separacnej uzkosti sla tam uz pred tym ako nasstupila a nebol problem, aj ked uzkost prisla nemala problem ostat v jasliach ani neplakala.....musim ale podotknut ze u nas v jasliach je max. 10 deti a tri ucitelky plus praktikantka....pravda je ale taka ze zijem v krajine kde je materska 14 tyzdnov....keby mam matersku tri roky tak by ostala dlhsie doma, ale tri roky asi nie, potom je tu milion tem, ako dieta v skolke strasne place bodaj by nie ked visi tri roky mame na sukni a matky dobre ze neprezivaju hlboku depresiu ako opustaju dieta a este sa aj cuduju ze zamestnavatel o nich viach nema zaujem.......a nech sa paci mozete ma aj ukamenovat za taky nazor...
@zita19 presne tak
@zita19 jasne, co si budeme nahovarat ... niektorym detom je mozno lepsie v jasliach 😖 ... mna skor zaraza, ze sa tu rozputala hadka, pritom zaladatelka nechce dieta dat do jasiel z recesie, ale preto, ze pracuje ... no, ale sme na MK 😝
@lenocka123 Milá Lenočka, neviem o tom, žeby na tomto fóre museli všetci vo všetkom súhlasiť, ani si nie som vedomá, že by som nejak urazila teba. Keď si myslím, že nie je správne, aby matka "odložila" dieťa do jaslí, ak nemusí, prečo by som si ho mala nechávať pre seba, len aby sa niekto neurazil? To by sa potom mohli pourážať vzťahovačné matky kvôli tomu, že niekto iný tvrdí, aké je to super, a ony s deťmi ostali do 3 rokov, tak, ako to umožňuje naša legislatíva. Skús svoje rozhorčenie predýchať a zamyslieť sa nad problematikou hlbšie, než začneš byť takto agresívna.
@zita19 presne mas pravdu... raz, tak davnejsie tu bola taka podobna tema, teda zaklad bol, ze nas stat sa nepostara o rodiny s detmi, resp. o tom, ze rodicak je ubohy... a tam sa matky strasne jedovali na to, ked sa im pripomenulo, ze ved nemusia byt s detmi doma do troch rokov... to bola "bitka"... pritom ako sa tu "bili" na MK mohli predsa zarabat... tak isto sa deckam nevenovali, ako keby mali napr. home office, alebo keby boli v praci....
ja osobne by som si len dala pozor na jasle/opatrovatelku... ja som si tych sukromnych zariadeni presla dost a teda z ani jedneho som nebola nadsena...
@bibianka ja som si o tebe mienku uz urobila, a nielen ja 🙂 ,trosku vidim ze si uz aj zmenila retoriku. Ale kto cital pozorne tvoje prispevky vie co mam na mysli. Viac reagovat na mna nemusis, nestojim o to, dakujem 🙂
@bibianka mila bibianka, nechcela som, ale neda mi nereagovat. To ubohe zanedbane opustene a nechcene dieta pallacinky ma v troch rokoch ocividne vyssie iq ako vy teraz. Precestovalo so svojimi rodicmi skoro polku sveta, vie sa pohybovat v spolocnosti, v restauracii...komunikuje na nepochybne vyssej urovni ako vy ste predviedla tu a teraz. Malo to stastie ze sa narodilo dvom takym skvelym rodicom, ktori mu venuju tolko casu, pochopenia ale hlavne tolko lasky. Mozete sa hanbit za svoje slova, ale jedno je iste, co clovek vysiela, to sa mu vrati. A prosim vas, neunuvajte sa odpovedou, nezaujima ma vas nazor.
Mna by len zaujimalo, ako tato hadka pomohla zakladatelke temy 😕 ... ved toto si mozete vypisovat do IP a tam sa porovnavat, ktora ste lepsia mama 😉
Mile zastankine 3 a viacrocnej vyhradne domacej starostlivosti o dieta sa, prosim, ukludnite. Na to aby ste sa vy vzorne alebo "vzorne" mohli starat o svoje deti a poberat rodicovsky prispevok musi v prvom rade niekto zarobit a zaplatit odvody. Zarabaju a platia statisice ludi a medzi nimi su aj mamicky deti do 6 rokov. Takze tak...
Mozte sa starat, lebo vam to ako tak ti co robia odsponzoruju. By som bola zvedava kolke z vas by ostali doma bez tohto sponzoringu. Mozno by sa prevelice rychlo toto cislo otocilo a mnohe by ste hladali jasle, opatrovatelky, babicky, tetusky kam by ste svoje dietky dali aby ste mohli zarobit na zivobitie. Budte rady, ze je to tak ako je a nerypte do tych, co sa rozhodli inac. Obzvlast ked nepoznate vsetky suvislosti. Alebo ich poznat ani nechcete, chcete len tvrdo obhajit alebo presadi ten vas, jediny spravny nazor.
@kaya60 Prepáčte, vy máte na tomto fóre nejaké zvláštne privilégiá? Palacinku osobne nepoznám (evidentne na rozdiel od vás) a reagujem len na to, čo píše (a ospravedlňujem sa, ale žiadnu sofistikovanosť v tom nevidím). Vaša kamarátka je možno skvelá osoba, ale z toho, čo tu písala, sa to poznať nedá. A že vy dokážete vyčítať niečo, čo sama vzápätí urobíte (zotrieť človeka len na základe niekoľkých príspevkov), by malo niečo napovedať aj o vaše "sofistikovanosti". Ja vás ale nepoznám, takže sa zdržím ďalších komentárov na tento váš apologetický príspevok do debaty. A ak si na seba neželáte reagovať, v prvom rade nereagujte na iných.
@seemani statne jasle tak dlho nefunguju teda do pol siestej ako potrebujes a tam sa neda na poobedny pobyt .. takze sa orientuj na sukromne tam sa da skor dohodnut ... ale teda do pol siestej je dost dlho ... takto dlho normalne ani sukromne jasle velmi nefunguju ...
ja by som si skor zaplatila opatrovatelku ... co sa bude venovat len malemu a podla potreby ...
ad diskusia tak ak zena musi tak musi, ak nemusi tak preco by neostala s detmi doma ... sak sa odvodov naplatila dost predtym a naplati sa este dost potom my uz ani na dochodok nepojdeme co stale predlzuju tu dobu nastupu ... ak nemusi ist pracovat a chce tak nech je kludne doma stara sa o deti a domacnost ... predtym sa tak kedysi normalne fungovalo ... a v zahranici je to tiez bezne ze zeny ostavaju doma a staraju sa o rodinu a ak robia tak skor v tretom sektore a dobrovolnicku pracu ... pokial ich manzel uzivi tak preco nie ... to ze je niekto doma neznamena ze ma IQ tykve ...
jasne chapem tie ktore podnikaju vybudovali si klientelu a snazia sa sklbit rodinu a pracu .... to je fajn ale ak niekto nemusi alebo nechce tak preco ho do toho nutit ...

@anatalia77 😀