9 mesačné dieťa a jasle - váš názor
Čo si myslíte o tom, že by mi malý išiel do jasiel od 9 mesiaca približne na tri štyri hodinky denne, aj to od utorka do piatka? Je to príliš skoro? Alebo to zvládne v pohode? Neviem čo robiť, podnikám a v tieto časy ho jednoducho nemôžem mať pri sebe, so svokrou je to na nervy a kamošky nechcem stále otravovať. Nešlo by ani o každý deň, niektorý týždeň by možno šiel len 2x, niekedy 3x, pondelky a víkendy vôbec. A jasle sa platia na dni ktoré tam je alebo treba zaplatiť celý mesiac? A vezmú mi ho aj poobede? Máte skúsenosť? Trhá mi to srdce, mám pocit, akoby som ho odkladala.. ☹
@mima4 suhlasim s tym, co si napisala - az na posledny odsek - to vobec pravda nie je 😉
@zuzanockamt si ma predbehla-presne ten isty koment som chcela napisat 😉
@zuzanockamt
nemyslela som vsetky zeny, ale je ich hojne... a uvazuju uplne normalne. Ak zena zije niekde kde sa vrany otacaju, nema kvalitne vzdelanie, moze maximalne robit v dedine v jednote za minimalnu mzdu pravdaze smenovo sviatky - piatky, tak prirodzene je jej doma ovela lepsie a urcite sa netaha do prace a snazi sa, ked ma dieta dva roky znovu otehotniet. Je to uplne normalne a neodsudzujem ich za to. 🙂
😀 😀 😀 😀 mat tak vase starosti 😀 😀 😀 😀 😀 moje dieta si budem vychovavat podla seba,vlastneho uvazenia a pocitov a rozhodne sa nebudem pytat ludi na fore kt.som v zivote nevidela ani vidiet nebudem a kt.vedia o mne len to co im sama napisem ... chces dat dieta do jasly - tak ho tam daj - jasle vznikli na zaklade dopytu - nebude tam same do jasly chodi vela deti ...
@mima4 tiez suhlasim,az na posledny odstavec-nie je to pravidlo,ani pravda
@anatalia77 pravidlo to nie je, to suhlasim.
@mima4 "Zdravy a vyrovnany clovek totiz vie emocionalne nacuvat, vie bit empaticky a nezije v krabicke, ale chape, ze kolko ludi, tolko povah, nazorov, rozhodnuti...a nemusia byt zle, len mozno jemu samotnemu nevyhovuju." Áno, do určitej miery je to pravda, avšak ak to dovedieš do absurdna, môžeš takto relativizovať akýkoľvek model správania. Extrémny príklad: Rodičia dieťa týrajú. Im to vyhovuje. Som málo empatická, ak si myslím, že je to nesprávne? V žiadnom prípade to nechcem klásť na rovnakú úroveň, ako dávanie bábätiek do jaslí, dúfam, že je to jasné. Len chcem naznačiť, že sú modely správania, kde nejde len o nejaké spoločenské klišé a kde je napr. časom, skúsenosťami etc. overené, že sú alebo nie sú vhodné. (Pokiaľ ide o posledný odsek, do tejto škatuľky nespadám nijakým spôsobom 😉, navyše, ako som už uviedla, som za 3 roky RD, ale sama som si to dovoliť nemohla, žiaľ...)
ja odporucam radsej opatrovatelku. v tomto veku a aj v neskorsom, teda do troch rokov. a k sa da potrebuje jednu osobu pre seba a svoje potreby. a bohuzial s nazormi ake su jasle skvele, ako im to prospieva, ake su vdaka nim samostatne nemozem suhlasit. samostatne su, vsak co im zostava, individualne sa im nikto nevenuje. staci sa spytat uciteliek , psychologov, odbornikov na detsky vyvin. myslim, ze nikto z nich nevidi jasle ako vyhru pre dieta a jeho vyvoj. teda ak, tak radsej opatrovatelku.
@pallacinka a ak sa smiem spytat, ty nejaku taku zenu poznas? lebo ja nie 🙂
na slovensku vacsina matiek pracuje na plny uvazok plus domacnost a deti, btw. ja tiez, hoci som vyuzila dve plne materske a hodlam aj tretiu 🙂 a je fakt, karieru nerobim, to robi moj manzel, ja som tu apiori pre rodinu, mam obycajnu vysokoskolsku profesiu
@pallacinka pocuj, pises, ze zijeme v spolocnosti, ktora diktuje zene ze ma ostat tri roky doma na materskej, to predsa vobec nie je pravda 🙂 mozes odist slobodne do prace od dietata kedy chces, mozes ho dat slobodne na adopciu, dokonca su nastastie zriadene aj hniezda zachrany pre nechcene deti
mas pravo si zvolit za matersku osobu manzela, matku, opatrovatelku a nastupit do prace
ak sa trapis z toho, ako na teba budu nahliadat ine matky, ktore maju iny nazor ako ty, je to len a len tvoj osobny problem, nie problem tejto spolocnosti, ta ti umoznila uplne vsetko
@ellahop suhlasim uplne s tebou aj ostatnymi maminami, co pisu, ze ak teda treba, radsej opatrovatelku a riadne preverenu
@seemani moj syn bol doma s manzelom od 14 mesiacov (manzel popri tom aj pracoval) a sestrin syn bol v jasliach na 2 az 3 dni v tyzdni od 8 mesiacov. viac krat som pocula nazor, ze ked das dieta do jasiel, tak ho neuvidis vyrastat. z vlastnej skusenosti ti hovorim, ze ak nepracujes 24 hodin 7 dni v tyzdni, tak to pravda nie je. uvidis ho vyrastat, budes s nim - trochu menej - ale o to viac si to uzijes. drzim palce
a ty si akoze zdravy a emocionalne vyzrety jedinec, presne podla tych odkopirovanych pouciek, ako si sa ponamahala v svojom prispevku, kde nakoniec sorry za vyraz naseres na vsetko, co si dovtedy napisala a napises takuto katastrofu: "Na slovensku z vlastnej skusenosti tri roky vacsinou (nie vsetky) chcu byt doma zeny, ktore maju ubohe vzdelanie, ziadnu pracu, pripadne pracu co ich frustruje, pripadne zly vztah s muzom a preto ich nehne aby sli do prace..."
to snad ani vazne nemoze niekto mysliet toto 🙂))))))))))
@bbbarunka tiez sa pripajam nazoru ze napriek jasliam dva tri krat dieta uvidis vyrastat a urcite taka zena nic nezanedba,
@seemani, lebo prides z prace a cas stravis aktivne s dietatom , ....ja si stale vravim do prace si chodim oddychnut od stresu z domu a potom sa tesim domov na oddych z prace a na moju malu "zabu"
@seemani je to úplne normálne, zároveň sa dostane do kolektívu seberovných detí. Naučí sa samostatnosti, základom sebaobsluhy. Opatrovateľky alebo starí rodičia sú pre malé deti "starci". Dcéra začala chodiť do jaslí v 7. mesiacoch. Na jasle nedám dopustiť. Neviem totiž čo je to učenie na nočník, obliekanie a mnoho iných vecí. Nemám pocit, že by sa to na nej nejako odrazilo. Boli sme spolu po jasliach, cez víkendy......
Bohužiaľ doba je zlá a rodičia sa musia veľa obracať, aby zabezpečili rodinu.
Na druhej strane, spýtajte sa svojich mám, koľko boli na "materskej" dovolenke.
@mima4 .... noo @celasapremenim to sice napisala trochu drsne ale v podstate ma pravdu
...velmi pekny prispevok si napisala ale skoda ze v poslednom odstavci si sa v podstate tak trochu zaradila do tej skupinky o ktorej v prechadzajucej casti pises .....
Ja som pri prvom zacala pracovat ked mal 4 mesiace (bravala som ho sebou do prace, tam mi chodila opatrovatelka, ktora ho bravala von, hrala sa s nim vo vyhradenej miestnosti, ked trebalo nakojila som ho.... bolo to podla mna idealne riesenie aj ked viem ze nie vzdy je take riesenie mozne)
.. teraz mame druhe babo uz skoro polrocne a do prace sa nechystam, chcela by som ostat doma aspon do tych troch rokov, ak sa potom bude dat nastupit na polovicny - uvidime, chcem si tie moje deturence uzit
@rebeka7501 " Neviem totiž čo je to učenie na nočník, obliekanie a mnoho iných vecí." - Ani si neuvedomuješ, ako si práve ukázala podstatu takéhoto "oslobodenia". To, čo prirodzene robí matka (aj aj odplienkovávanie a kopec iných drobnosti k tomu patrí) a čo tiež vytvára vzájomný vzťah, si zverila inštitúcii. Hovoriť o "kolektíve seberovných detí" pri dieťati, ktoré nemá ani rok a stále ešte neoddeľuje svoje ja od matkinho, je svedectvom fatálneho nedostatku vedomostí o vývoji dieťaťa. Môžeš ma ukameňovať, ale pri týchto tvojich argumentoch je mi až nepríjemne 😝 Toto nie je vec názoru, to je... Radšej to ani nenapíšem!
bratrancova mala zacala chodit do jasliciek ako 6.mesacna,zvladla to lepsie ako si rodicia mysleli..momentalne ma 22 mesiacov a javi sa ako mimoriadne nadane dieta-sami rodicia pripustaju,ze doma by sa jej nevedeli v tomto smere tak velmi venovat a ze jasle jej dali vela(codi do Montessori typu ..)...Samozrejme je rozdiel 6 mesacne, 9 mesacne, kvoli naviazanosti,ale osobne si myslim,ze to zvladne, v tomto veku su uz deti v ucitom zmysle radi v kolektive inych deticiek a mloze to byt aj osozne pre nich v urcitom slova zmysle.. ...
@bibianka máš pravdu, to je vec názoru, ale musíme jesť, musíme sa obliekať, dieťa potrebuje rovesníkov. To, že ide do jasiel nie je neschopnosť matky. Matka, ktorá je doma 3, 4, 5 rokov sa stará o domácnosť, upratuje, varí, je v jednom kolotoči. Venovať sa mu môže po príchode zo sociálneho zariadenia, víkendy, prázdniny a pod. Koľko matiek behá okolo zadku deťom donekonečna a ako sa mu dieťa odvďačí ? Samozrejme, že nie každé, ale je mnoho prípadov, že dieťa (i keď už má 15 a viac) to zneužíva, a rodičia sú radšej slepí a chluchí.
myslim ze aj matka, ktora nechce dat dieta do jasli ma v dnesnej dobe dostatok moznosti ako zabezpecit dietatu kolektiv rovesnikov... existuje velke mnozstvo kruzkov, materskych centier kde moze mamicka zaroven sledovat ako to jej babo reaguje na ine deti, atd....
@rebeka7501 nevies potom o dolezitych medznikoch svojich deti. nocnik, obliekanie prve slova, vety. ak ti to takto vyhovuje, hm. tak ok
@veriiii Aké predudky, aké dramatizovanie? To skutočne pokladáš za normu zveriť bábätko prakticky na väčšinu dňa do opatery cudzím? No asi som vážne na hlavu, že som chcela byť prvá, ktorá si všimne prvý úsmev, prvý zub, prvé slovo, prvý krok, pre ktorú bude odplienkovanie, obliekanie etc. "spoločné viťazstvo". Že som chcela svoje deti v prvom rade vychovávať ja. Onedlho moju prítomnosť nebudú POTREBOVAŤ, aspoň nie spôsobom, akým ju potrebujú novorodeniatka, bábätká, batoľatá. Lebo to je skutočne vývojová potreba, nie vec názoru matky alebo nedajbože dieťaťa.
podla mna,ked niekto musi ist do prace a nema inu moznost ,tak co ma robit-co to tu riesite?okrem ineho,mamicka sa pyta na skusenosti tych, co takto to museli riesit a nie na "skusenosti " tych co si to nevedia ani predstavit...a sama zakladatelka pise,ze jej toto je velmi luto..budte radi,ze mozete byt na materskej 3 roky, su krajiny, kde je len 6 tyzdnov.. ☹ 🙄

mile mamicky,
ja sice tuto vec neriesim, ale moj nazor vo vseobecnosti je taky, ze pokial clovek sa navaza do protistrany (bud mamky co sli po polroku do prace do mamiek co su x rokov doma a pravdaze aj opacne), uraza ju, ponizuje a degraduje jej rodinu, vychovu, vztah s dietatom atd... tak ten clovek ma vazny, uplne vazny problem so sebaprijatim, sebahodnotou a ma v sebe nevyriesene zakladne veci.
Clovek, ktory pouziva pri presvedcovani pasivnu agresivitu NIE JE TOTIZ STOTOZNENY so svojim vlastnym rozhodnutim, so svojim zivotom, so svojim rozhodnutim a moze vytvarat obraz dokonalosti u inych...
Normalne zdravy jedinec totiz plne akceptuje, ze pre kazdeho moze byt dobre nieci ine, kazdy clovek ma ine podmienky, iny zivotny pribeh, inu mentalitu, uvazovanie, ambicie,..atd .. a kazdy kto vyuziva tuto pasivnu agresivitu (najcastejsie vytvarajucu vycitky u druheho cloveka s prvkami brutalnej manipulacie a spolocenskeho odsudenia) by sa mal zamysliet, ci vobec je stastny a ci skutocne zije zivot, aky chcel zit.
Zdravy a vyrovnany clovek totiz vie emocionalne nacuvat, vie bit empaticky a nezije v krabicke, ale chape, ze kolko ludi, tolko povah, nazorov, rozhodnuti...a nemusia byt zle, len mozno jemu samotnemu nevyhovuju.
Na slovensku z vlastnej skusenosti tri roky vacsinou (nie vsetky) chcu byt doma zeny, ktore maju ubohe vzdelanie, ziadnu pracu, pripadne pracu co ich frustruje, pripadne zly vztah s muzom a preto ich nehne aby sli do prace...