icon

Ako motivovať štvorročné dieťa ku kresleniu?

mama4444
20. júl 2025

Dobrý deň, prosím vás mám štvor ročného syna ktorý odmieta kresliť, nechce kresliť, nemá k tomu vzťah, teraz pred 2 mesiacmi začala chodiť do škôlky Síce sa to trošku zmenilo a zlepšilo ale keď doma s ním robím grafu motoriku, ja mám strašne málo trpezlivosti učím sa to celý život už som niekoľkokrát aj plakala nad tým že vybuchnem a začne kričať ale prosté on nemá k tomu vzťah nevie kresliť ani hlavonožca jeden celý rok kreslí len taký nejaký kruh povieš že to je jedna postavička z rozprávky, inak je úplne normálne dieťa bežné rád si stavia hra šport atď. Ale prosté kreslenie -20 bodov a učiteľky v materskej škôlke na mňa pozerajú že už má 4 roky už by mal vedieť ovládať veľa veci. ja sa s ním snažím doma robiť aj sme si kúpili farbičky aj temperové či vodové farby ale prosté nič. 😞😞😞 Veľmi ma to trápi

Strana
z2
kris_tin257
20. júl 2025

Môj syn to rovnako odmietal, od dvoch rokoch chodil do škôlky ale kreslenie ani za svet. Prihlásila som ho na grafomotoricky kurz (keď mal 5 rokov), lektorka a max 5 detí, to ho nakoplo a veľmi mu to pomohlo. Chodil pol roka a obrovský posun vďaka tomu urobil 😊

denkabemommy
20. júl 2025

@mama4444 môj syn začal kresliť až v predškolskej -nik na nás krivo nepozeral, ale nebol v štátnej škôlke. A síce má škaredšie písmo, aspoň má ku kreslenie pozitívny vzťah. Prosím nenúť to dieťa kreslit, ak nechce alebo nájdi spôsob, kde ho to bude baviť. Napr von kriedami. Neupravuj mu úchop, môže mu este stále spôsobovať bolesť, ak nemá dostatočne uvoľnenú ruku 🙂

doriiis
20. júl 2025

Nijako.Prosim ťa nenút ho,ak k tomu nemá vzťah.Kreslit nemusí vedieť každý a jednoducho nie každý k tomu má vzťah.Moj syn plakaval,keď dostali úlohu z výtvarnej.Neznasa kresliť.

mdse
20. júl 2025

Na moje dieťa sa sťažovala učiteľka v škôlke, že nechce kresliť. Nič nepomáhali, kreslil nasilu s nechuťou. A zrazu v 7-8 rokoch začal kresliť a veľmi pekne.
Mňa kreslenie nebaví doteraz 🙂

majulino
20. júl 2025

Môj má 14 a dodnes je pre neho kreslenie ako za trest

dennissa16
20. júl 2025

@mama4444 nerieš učiteľky. Čím nasilnejsie sa to robí, tým horšie. Pamätám si keď učiteľka v skolke učila môjho akože kreslit kvetinku, lebo nevedel a postavila sa od stola a prišla mi s úsmevom povedať, že nevie kreslit a že všetko co dieta vie a nevie, je vizitka rodiča. 😆 Potom sa vrátila k nemu naspat a mordovala ho s tou kvetinku dalej. A vieš co, kvety nikdy nekreslí tak, ako mu to ona vysvetľovala.
A teraz? Kreslí rad a ešte snáď nikdy neprišiel z skd bez nejakého obrázka. Kreslí každý deň doma aj v škole. A hlavne kreslí preto, že sam chce, nie preto, že nad ním niekto stoji a musíš a musíš..

anavixy
20. júl 2025

Moja 3,5r tiez velmi neoblubuje taketo veci, vyfarbovat nehrozi, par ciar alebo kusok vyfarbi a nazdar, tie vykresy v skolke 🙈🙈 tiez si musia mysliet o nas ucitelky, lebo aj to co doma so mnou urobi a vie, tak v skolke nedokonci alebo ledva zacne… no co uz 🙈 ja verim, ze sa to este zlepsi, nutit nema zmysel

biba_18
20. júl 2025

určite nekrič na syna že nechce kresliť. proste nechce 🤷‍♀️

biba_18
20. júl 2025

btw, mám syna s talentom, keď mal 12 vyhral medzinárodnú súťaž v maďarsku. ale keď nechcel, neprinútil ho nikto, učiteľky na zuške ho mohli aj na kolenách prosiť. kreslil a maľoval iba keď mal chuť…

mdse
20. júl 2025
@biba_18

btw, mám syna s talentom, keď mal 12 vyhral medzinárodnú súťaž v maďarsku. ale keď nechcel, neprinútil ho nikto, učiteľky na zuške ho mohli aj na kolenách prosiť. kreslil a maľoval iba keď mal chuť…

@biba_18 😁 perfektný...no však múza nie je na povel

danica2711
20. júl 2025

@mama4444 a dieťa musí vedieť kresliť? Ja maľujem, kreslím a modelujem na vcelku slušnej úrovni a rada, ani jedno z mojich detí to nezdedilo, dobrovoľne ceruzku alebo štetec do ruky nechytili a nikdy som ich k tomu nenútila. Písať sa napriek tomu naučili celkom pekne, jemnú motoriku majú dobrú. Prečo ťa to tak trápi? Možno sa len musíš vzdať predstavy, že tvoje dieťa bude ovládať všetko dokonale. Čím viac naňho budeš naliehať, tým viac mu to sprotivíš

kiki68
20. júl 2025

Skuste palickou do piesku, alebo na Papier na zemi natiahnuty, pripadne je dobre aj kriedou vonku. Nas syn tiez nechcel dlho a toto zabralo.

mikadooo
20. júl 2025

@mama4444 juuuuj moja, to ma mrzí. Skús ten krúžok, s inými deťmi... Ty neprídeš o nervy - prevezmú to lektorky a synček si tam možno nájde kamošov. Nie každého baví kresliť. Moje dieťa má 7 a podľa mňa kreslí ako 4 ročný teraz. Ide do školy, tak som zvedavá na to písanie, doteraz som to neriešila, lebo sa zubami nechtami bránil kresliť "len tak" doma. A ja som veru lenivá mater, priznávam (už je tretí v poradí, už fakt sa mi nechce 😄). Písať bude musieť nejako, takže teraz príde ten pravý dril. Ale prežili to starší dvaja súrodenci, prežije aj on...

kacena4
20. júl 2025

odporucam zvacsit kresliacu plochu napr na velky papier (baliaci nie a3) na chodnik... kriedou, na velku tabulu (napr. lidl) magneticku stieratelbnymi fixami. zrus klasicke ceruzky zacni s dlanovymi teraz ich maju v lidli. ono ak chces riesit grafomotoriku musis zacat velkymi klbmi (ramennymi) az potom cez laket prechadzat k zápästiu az k prstom ruk. skus si o tom nieco nastudovat ak ta to trápi. a hlavne nekric, co budeš robit keď bude v skole a nepojde mu pisanie?! zdeptas ho a znenavidis mu skolu len pre To ze ty nemas trpezlivost?! zamysli sa nad sebou nad cielmi ktore si davas aby dosiahol, nemusia sa zhodovat s tym co chce tvoje dieta a ake ma on potreby. drzim palceky

jamidea
20. júl 2025

@mama4444 moji obaja synovia a kreslenie =ohen a voda. Starsi nevedel nic nakreslit, v rak.skolke to nejako specialne neriesili. Dnes ovlada 2reci +sj na urovni materinskeho j., doktorat na lekar.uni, cize nie je blbec. Trochu sa precenuju tie psychokecy o kresbe.
Neboj, mozno bude mat dvojky v skole z vytvarnej, mozno nie, nakolko tam ide aj o inu tvorbu ak je kresba.
Druhy syn dtto, kresby su hrozne, inak je velmi sikovny.
Dcera kreslila miniobrazy, tak jej to vyborne islo. A bola slabsia v uceni, hoci tiez chodi na VS.
Kazdy clovek, vynika v inom.

ika02
20. júl 2025

Ahoj, môjho mladšieho syna som učila kresliť postavu tesne pred zápisom do školy, lebo jeho kresby zo škôlky bola katastrofa. Psík vyzeral ako dvojcentimetrová spermia, človek mal obrovskú hlavu a paličkové telo a končatiny..... Skoro som pri tom pokuse zinfarktovala. Celú ZŠ má najhorší predmet výtvarnú, pýtal sa k zubárovi, lebo im šupli 2 VV za sebou v jeden deň. Skoro plakal. Inak, vedel čítať aj trochu písať od 5 rokov, ale to kreslenie je stále škaredé.

sulavikova
20. júl 2025

@mama4444 mám vyštudovanú VYV, tešila som sa na prvé kresby syna. V škôlke bol od 2 rokov, výsledky mizerné, nič na nástenke a odpoveď učiteľky:”on nechcel”. Grafomotoriku, prvé čiary som
ho teda učila ja. Rozkreslil sa až ako 10 ročný (plagáty), ale viac ho bavilo modelovanie: hlina aj plastelína.

nikaeli
20. júl 2025

Začala by som inými aktivitami, ktoré tiež rozvíjajú grafomotoriku. Hra s plastelínou, s kinetickým pieskom, s prstovými farbami. Maľujte si dlane a odtláčajte. Kresliť môžete prstom do múky, do piesku, mokrým štetcom na chodník. Trhajte a krčte papier, lepte, pečiatkujte. Ak nechce ceruzky, farbičky, daj mu fixy, štetec - sú aj také hrubšie, ktoré chytí dlaňou - ak ešte nemá správny úchop (lebo nemá dostatočne vyvinuté svaly ruky). Skús omaľovanky vodou.
Môj syn tieto aktivity miloval. Prišiel do škôlky, keď mal 2,5 a utlo. Niečo sa stalo. Odrazu neznášal nič výtvarné, odmietal kreslenie. Má za sebou prvý ročník. Na začiatku sa trápil s grafo tvarmi, dnes píše možno nie krasopisom, ale čitateľne. A každé popoludnie si kreslí fixami superhrdinov.

benit
20. júl 2025

Moj ma 18 a odmieta to doteraz. Neznassl vymalovanky, kteslenie. V skolke snad 3 obrazky za rok. Na zakladke mal super susedu, ktora vsetko kreslila, strihala za neho. Preco ho nutit? Dobry bude v inom.

januska12323
20. júl 2025

Ďalšia premotivovaná matka. Nájdi aktivity, ktoré ho bavia a nenúť robiť čo si myslíš ty. Grafomotorika sa dá trénovať aj inými činnosťami a pozerať na mamu ako sa rúti mu tiež nijak neprospeje.

oceanahory
20. júl 2025

Moj syn ma 3 roky...naposledy, ked som sa ho spytala, ci si nejdeme kreslit, tak na mna unudene pozrel a povedal "Budes spokojna, ked ti zase nakreslim toho slimaka a potom mozeme robit aj nieco lepsie?" 😅
Neznasa kreslenie, nenutim ho...stale to niekedy navrhnem, ci sa nahodou nechyti, ale ak nie, tak nie. Dufam, ze vacsi problem nikdy nebudeme mat 😁.

anonym_182676
20. júl 2025

@mama4444 skús nechať na rok-dva tento "problém" na pokoji, nech nekreslí, keď nechce. Možno bude matematik, stavbár, hudobník, športovec. možno sa trošku naučí neskôr. Môj
kolega, vyše 30 ročný, mal velký problém keď sme hrali hru Pictionary, po slovensky Aktivity. Mal kresliť niečo, a my sme mali hádať čo. Nevedel vôbec nakresliť motýľa, ani budovy na brehu rieky. Smiali sme sa najskôr. Povedal, že on to ináč nevie. Pritom má prácu a rovnako inteligentný ako ostatní kolegovia vo firme. Nevadí, že nevie kresliť.

mama4444
autor
20. júl 2025
@kris_tin257

Môj syn to rovnako odmietal, od dvoch rokoch chodil do škôlky ale kreslenie ani za svet. Prihlásila som ho na grafomotoricky kurz (keď mal 5 rokov), lektorka a max 5 detí, to ho nakoplo a veľmi mu to pomohlo. Chodil pol roka a obrovský posun vďaka tomu urobil 😊

@kris_tin257 dakujeem moc za odpoved 🙏🏻🩷

mama4444
autor
20. júl 2025
@anonym_182676

@mama4444 skús nechať na rok-dva tento "problém" na pokoji, nech nekreslí, keď nechce. Možno bude matematik, stavbár, hudobník, športovec. možno sa trošku naučí neskôr. Môj
kolega, vyše 30 ročný, mal velký problém keď sme hrali hru Pictionary, po slovensky Aktivity. Mal kresliť niečo, a my sme mali hádať čo. Nevedel vôbec nakresliť motýľa, ani budovy na brehu rieky. Smiali sme sa najskôr. Povedal, že on to ináč nevie. Pritom má prácu a rovnako inteligentný ako ostatní kolegovia vo firme. Nevadí, že nevie kresliť.

@kris_tin257 🙏🏻🩷
@anonym_182676 🙏🏻🩷🩷🩷

mama4444
autor
20. júl 2025
@dennissa16

@mama4444 nerieš učiteľky. Čím nasilnejsie sa to robí, tým horšie. Pamätám si keď učiteľka v skolke učila môjho akože kreslit kvetinku, lebo nevedel a postavila sa od stola a prišla mi s úsmevom povedať, že nevie kreslit a že všetko co dieta vie a nevie, je vizitka rodiča. 😆 Potom sa vrátila k nemu naspat a mordovala ho s tou kvetinku dalej. A vieš co, kvety nikdy nekreslí tak, ako mu to ona vysvetľovala.
A teraz? Kreslí rad a ešte snáď nikdy neprišiel z skd bez nejakého obrázka. Kreslí každý deň doma aj v škole. A hlavne kreslí preto, že sam chce, nie preto, že nad ním niekto stoji a musíš a musíš..

@mama4444 VY STE MI TAK VELMI VSETKY POMOHLI JA VAM Z CELEHHO SRDCA VELMI DAKUJEEEM 🩷🩷🩷 uplne ste mi zdvihli naladu , den a celkovo postoj k tomu. moc Vam dakujem ‼️‼️‼️🙂
@dennissa16 ano toto mi hovori kazda ucitelka aj kamaratky ucitelky yze to je MOJA CHYBA :(

mama4444
autor
20. júl 2025
@mikadooo

@mama4444 juuuuj moja, to ma mrzí. Skús ten krúžok, s inými deťmi... Ty neprídeš o nervy - prevezmú to lektorky a synček si tam možno nájde kamošov. Nie každého baví kresliť. Moje dieťa má 7 a podľa mňa kreslí ako 4 ročný teraz. Ide do školy, tak som zvedavá na to písanie, doteraz som to neriešila, lebo sa zubami nechtami bránil kresliť "len tak" doma. A ja som veru lenivá mater, priznávam (už je tretí v poradí, už fakt sa mi nechce 😄). Písať bude musieť nejako, takže teraz príde ten pravý dril. Ale prežili to starší dvaja súrodenci, prežije aj on...

@mikadooo 😀😀 zlataaa dakujeeeeem moc za podporuuu

mama4444
autor
20. júl 2025
@kacena4

odporucam zvacsit kresliacu plochu napr na velky papier (baliaci nie a3) na chodnik... kriedou, na velku tabulu (napr. lidl) magneticku stieratelbnymi fixami. zrus klasicke ceruzky zacni s dlanovymi teraz ich maju v lidli. ono ak chces riesit grafomotoriku musis zacat velkymi klbmi (ramennymi) az potom cez laket prechadzat k zápästiu az k prstom ruk. skus si o tom nieco nastudovat ak ta to trápi. a hlavne nekric, co budeš robit keď bude v skole a nepojde mu pisanie?! zdeptas ho a znenavidis mu skolu len pre To ze ty nemas trpezlivost?! zamysli sa nad sebou nad cielmi ktore si davas aby dosiahol, nemusia sa zhodovat s tym co chce tvoje dieta a ake ma on potreby. drzim palceky

@kacena4 pravda 🙏🏻 dakujeem

mama4444
autor
20. júl 2025
@kacena4

@kacena4 myslis dlanove farby akoze PRSTOVE ? tie mame doma 🙂

nyphadora
20. júl 2025

@mama4444 dcera nechcela kreslit, resp ju to nebavilo, lebo nevidela, skuste ist skontrolovat zrak, aj ked si myslite, ze je v poriadku, tiez sme o tom boli presvedceni. Teraz ma 5,5 a velmi ju to bavi, kreslenie aj tvorenie.

tiika
20. júl 2025

Pomohlo by, aby mal z toho zábavu. Žiadne nútenie, stres, tlaky. Pusti strach, uvoľní sa, vezmite si farbičky, kriedy, paličky, vodu, cmarajte len tak spolu, nech vás to baví. Vyfarbujte, hrajte sa, užite si to. Postupne sa verím prepracujete i ku kresleniu, písaniu.

Strana
z2