icon

Ako odnaučiť dvojročnú závislačku od kojenia?

erienka
11. mar 2018

prosim o radu, som uz zufala. Cochvila dvojrocna dcera je totalne zavisla na kojeni. Cez den mi vyhrna tricko asi kazdych 10 minut, ked jej nechcem dat, tak zuri. Pri starsej som to riesila tak, ze som si natretla bradavky horcicou, pri tejto mladsej to nepomaha, nepomaha ani ocot. Mate nejaky tip, cim by som si ich mohla natriet, aby som to uz konecne nejak zastavila? Dakujem

Strana
z2
babucika
12. mar 2018

@derdia ja som dcéru kojila 20m, syn teraz ma 17m,ze prečo tak dlho kojim? Lebo si to dieťa žiada.ukľudnuje ho to, je uspokojeny, a ten pocit,ked vidíš ze tak málo potrebuje ten malý človiečik k spokojnosti, a čo mu môžeš len ty dať je možno aj návykovy. Ta väzba, matka,dieťa teda kojenie je len medzi vami....a nikto ho nenahradí

mediksk
12. mar 2018

@myjusiatko práve ste si odpovedali. Plne dojčiť do 6. mesiaca. Neviem, čo iné som vyššie spomenul, keď nesúhlasíte. Navyše, ak má niečo zuby, tak ich má asi aj využívať. Nenarástli mu len tak zo srandy.

lolita555
Autor odpoveď zmazal
mircalla
12. mar 2018

@myjusiatko Preboha, radsej nerad. Mamila uznavani odbornici? Dufam, ze zartujes. Ja som teda dojcila az do 27 mesiacov, ale nemozem s tvojimi fanatickymi nazormi dojcit donekonecna suhlasit.
Ty len kopirujes nazory par istutucii, ktore uz nemaju mieru ani nadhlad. Uplne zle.

myjusiatko
12. mar 2018

@mediksk MLIECNE zuby.

mediksk
12. mar 2018

@myjusiatko vysvetlite pojem mliečne, ako to chápete vy?

monika4991
12. mar 2018

@mediksk nedá mi nenapísať ze moja veľmi dobrá známa doktorka mi sama doporučila kojenie do dvoch rokov. Potvrdilo sa že dojčenie do dvoch rokov ma význam už len kvôli centrálnej nervovej sústave ktorá sa stále vyvija. Ešte podotknem mam predcasniatko a keď nerátam kostovanie jedál (myslím tým jednu dve lyžičky niečoho nového lebo viac nechcel aj to nebolo každý deň) bol plne dojčeny 9 mesiacov. Priberal ukážkovo tak nech mi niekto nehovorí že mlieko po roku není na zasytenie. Kojila som ho intenzívne aj po roku a ako som zrazu uberala tak začal oveľa viac papať. Teraz máme 22mesiacov a asi dva týždne už nekojim. Bez kriku, plaču a s úsmevom.

alexandraala
12. mar 2018

@mircalla a ty ako mozes urazat mamilu. Pomohla kopu zenam s kojenim. To co je najprirodzenejsie pre matku a dieta. To ze sa dieta chce kojit a je mu to poskytnute, tak to je spravne. Ziadne dieta sa predsa po samovolnom odstaveni nedojcilo do 10 rokov.

mediksk
12. mar 2018

@monika4991 centrálna nervová sústava sa vyvíja do 20. Roku. "pokojne môžete pokračovať"...

alexandraala
12. mar 2018

Doktor tak akurat rad predpise sunar. Este som nepocula doktora ktori poradil matke v 2,3m s kojenim, (ked mala problem)ale mamila ano!

mircalla
12. mar 2018

@alexandraala Skupina fanaticiek, ktorych jedinym zmyslom zivota je dojcenie za kazdych okolnosti - a to napriklad aj pri uzivani roznych liekov. Reputacia Mamily je viac ako diskutablna.

mediksk
12. mar 2018

@mircalla vďaka, že ste pripomenuli liekové aplikácie. Väčšina skupín liekov prechádzajú do materského mlieka.

le4
12. mar 2018

@mediksk dojcit sa ma plne do 6 mesiacov (=dieta prijima vylucne mlieko), potom sa pridavaju prikrmy (pri-krm, popri mlieku) a po case prevazuje coraz viac tuha strava. a ano svetova zdravornicka organizacia odporuca kojenie min. do 2 rokov. Naozaj by ste si mali viac nastudovat o prospesnosti materskeho mlieka aj pre deti starsie ako 6 mesiacov.

mediksk
12. mar 2018

@le4 napísal som. Prospešnosť materského mlieka je v období, kedy sa má výlučne dojčiť. Potom už dieťa nepotrebuje mlieko na výživu a obohatenie a pod.

lenqua_12325
12. mar 2018

Ženy nehadajte sa ;) nech každý vyjadrí svoj národ. Mamička chce radu ako odstaviť dieťa.

lenqua_12325
12. mar 2018

Názor*

dadadada1
12. mar 2018

Ahojte 😊 Ak sa mozem pridat, .... dcerku som kojila 2 rocky a odvykanie bolo tazke. Musim suhlasit s maminkami, ktore tvrdia, " nepoddat sa slzickam dietatka ". Bolo mi dcerku luto, ale po par preplakanych veceroch pochopila, ze mnou nepohne 😊 Prajem vela uspechov

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
prevenar
13. mar 2018

u nas sa kojilo 3 roky 🙂 prechod bol postupny a bez problemovy .

monika4991
13. mar 2018

@mediksk myslela som to tak ze do druhého roku dieťaťa sa našla priama spojitosť že dojčenie napomáha. Nie som z osobitnej nebojte... A ja sa nechcem hádať neviem ci už máte dieťa no možno potom zmeníte názor. Neviem co by ste potom robili na mojom mieste kedy syn odmietal čokoľvek jest okrem môjho mlieka do 9 mesiacov. Troch rôznych doktorov som sa na to pýtala a povedali mi všetci rovnako: mam kojiť keď si pýta priberá dobre je zdravý takže mu to musí stačiť, keď mu príde čas začne aj iné. Ja tiež nie som za kojenie do 4rokov kojila som 22 mesiacov. A malý mi teraz spapa úplne všetko bez problémov.

mon_soon
13. mar 2018

Nechcela som sa zapojiť do nic neriešiacej hádky ale-keď mala dcéra asi 16mes tak som bola u zubára a bol totálne nasraty he ešte kojím a pokaziť jej zuby...naco to je dobre a presne tie argumenty ako dáva mediksk...podstata ke v tom že NIKTO NIKDY nedokáže čo by bolo keby a preto nevidím nikdy zmysel v debate o ne/kojení...moja je odkojená 26mes,zje úplne všetko,je maximálne zlata a sikovna a poslušná hoci ťažšie obdobia mavame takisto...mám kamošky čo kojili 6mes, čo nekojili vôbec a deti sú viac-menej jak cez kopirak...je milión faktorov ovplyvňujúcich dieťa, rovnako i tak jeho výchovu...dolezite podľa mna je že každý to robí s najlepším vedomím a svedomím a kto nie,toho treba odsudzovať...a nie tu riešiť žabomyšie vojny...ja mám na kojenie svoj názor,obhájim si ho pred kýmkoľvek a komu sa nepaci,nech si spravi svoje doeta a rieši svoje problémy...tých mame každý dost no nie 🙂

1katicka
18. apr 2018

Vraj okrem horčice pomôže aj nasoliť...

eloise82
8. máj 2018

@silvitita Moj Tobino ma dva roky a 4 masiace a prave pred 4-mi dnami som ho odstavila-radikalne zo dna na den. Kojit sa chcel dost casto, cez noc zo 3-4x, vzdy pred kazdym spanim a vzdy ked ho bolo treba utesovat pri placi, alebo aj hocikedy cez den. Najprv som to obmedzila len na kojenie pred spanim, no nechapal preco raz dostane a raz nie, bol nahnevany a dlho plakal. A tie sceny na verejnosti... ach joj... Tak som volky-nevolky zvolila tento postup. Natrela prsnik citronom, povedala som ze mliecko mi uz mizne a nechuti dobre. Neveriacky sa pozeral, ochutnal a tak ho 3x natiahlo, ze to bolo naposledy 😄. Povedal ze fuj, ze nechce.. Ani jed som mu opat nukala uz nechcel. Prve tri dni si aj zapytal, zo zvyku, no nenapil sa, namiesto toho vidicku chcel. Teraz na 4.den uz ani mlieko nepyta,lebo vie ze su "ciciky" pokazene 😄😄. Tak verim ze uz mame pokoj(hlavne teda ja ☺️). Ale bude mi to veru velmi chybat, kojenie som mala pri oboch detoch velmi rada, som za dlhodobe kojenie, ale pri nasom drobcovi to bolo niekedy uz fakt privela 😉.

janulka1802
8. máj 2018

@eloise82 vidíš na môjho také finty vôbec neplatia povie že si to mám umyť a citrón mu napr chutil ani horčica mu nevadila ešte čierne korenie som skúšala akurát chren na Veľkú noc ho odradil 😀

janulka1802
8. máj 2018

@eloise82 a tiež má 2 roky aj 4 mesiace a ešte keď mu vravím že cici pokazené tak povie ocko opraviť!

eloise82
8. máj 2018

@janulka1802 Haha 😄, tak to je betar.. No moj neznasa nic kysle, ziadne citrusy, tak tato chut bola prenho sokom 😄. Ale stale to nevzdava,teraz vecer ho uspavam-rozpravka a potim pri nom lezim, ale zas si spomenul a vypytal si. No len skusa, uz nenastoji, ani neplace ked nedam. No drzim teda moc palce, u kazdeho fakt plati nieco ine 🙂.

staniica
8. máj 2018

Pridavam tiez moju skusenost... syncek 25 mesiacov a kojil sa takpovediac stale a uz to bolo vycerpavajuce pre mna a este do toho aj malo jedaval, sice som sa bala, aby odstavenie nemalo opacny efekt, ale zvladli sme to bravurne... davnejsie som skusala aj citron a ten ho neodradil, tak teraz som skusila lepiacu pasku a ta zafungovala, samozrejme, ze sa chvilu dozadoval a boli popritom velke place, ale pri knizke sme vecerne zaspvanie s prehladom dali, teraz mu staci, ze sa prituli a krasne zaspinka... horsie je to zo spankom cez den, to len auto zabera, dnes konecne po tyzdni cez den spal... no verim, ze aj to sa utrasie

ladivina
12. aug 2025
@3009

Moja dcéra minulý rok odstavovala malú závisláčku - mala 2 roky a 3 mesiace - lebo tiež hoc kde liezla po nej a kričala "didi", tak jedného dňa jej povedala, že mliečko už nie je a je len pre malé deti a viac už nedala. A bolo po probléme.

@3009 zdravim
A co v noci ako ju uspala? Alebo na obed?

Strana
z2