Ako pomôcť dieťaťu začať rozprávať po 4. roku?
Ahojte chcela by som sa opýtať,kto má dieta ktoré začalo rozprávať po 4 roku.Moj malý je veľmi rozumný hráme hry,ako pexeso,puzzle,basketbal fodbal všetko krásne ovláda,myslíme si že je veľmi nadaný za basketbal..Podpise sa,všetko mu ide škôlky ho chvália.Len to rozprávanie má trápi.🥺 Ja som zo zahraničia slovenčinu mám dosť zlú..Ale sa snažím a malý ako keby nechápe otázkam.napr.Kedy prídeš k nám on nevie odpovedať.Zakladne veci samozrejme povie aj všetko zopakuje..Len ako mu pomôžem ešte viac rozbehnúť.Sama neviem som uz zúfalá..
@nyusika už rok chodíme,ale raz mesačne čo je veľmi málo.
špecialnu pedagogicku nemáte v školke? zeby si ho zobrala na sedenia.
a v školke čo nato hovoria?
@jarulienka121 a dostavate aj nejake cvucenia na doma ?
ved prave ptreto tam chodite, aby vam o i povedali, co a ako
Otazka kedy prídeš k nám je pre 4 ročného fakt tazko zodpovedatelna. To asi ťažko 4 ročne dieťa odpovie odpoveď akú čakáš.
@bellaa3007 v škôlke ho chvália, že je šikovný..
@jarulienka121 tak potom to chce asi cas - predpokladam, ze je dvojjazycny, vtedy sa rec rozbieha pomalsie.
Ty si teda Slovenka a žiješ v zahraničí alebo si vyrastala v zahraničí a žijete na Slovensku?
Deti vnímajú čas inak. Pre neho existuje len prítomnosť, minulosť a budúcnosť. Nepozná hodiny a časové intervaly. Otázka "kedy prídeš?" je pre neho mätúca.
Pokiaľ reaguje správne na otázky "akú farbu má toto auto?" alebo "koľko máš prstov na ruke?," tak by som zbytočne nestresovala.
@januska12323 som zo zahraničia a žijem na slovensku
@jarulienka121 tak môže byť problém aj v tvojej komunikácii ak hovoríš nie úplne dobre.
@tanyan áno toto už dávno vie ,aj ako sa volá kde býva aj kelko má rok..to už dávno vie..Len také otázky,mu nejdú kedy prídeš,ťažšie spája dlhšie vety..Snaží sa ale ide mu ťažko..Môj 2 ročný lepšie vysloví ako moj starší..
Akože ak nie si rodená slovenka a vieš takto písať, aj skloňovať, tak klobuk dole pred tebou. Naozaj 👏🏼 Podľa mna to bude len tým že malý je dvojjazyčný a možno aj tichšia povaha... Dôležité je že rozumie.
@jarulienka121 ak to nie je tajomstvo tak z ktorej krajiny?
@jarulienka121 a to vam obvodny lekar este nedoporucil logopeda? ale slovencina ti ide dobre. neviem ako sa s malym doma rozpravate ale mal by rozumiet obom jazykom co od neho chcete. jednoznacte vyhladajte logopeda.
@tanickalab ja som Slovenka narodená v zahraničí,určite je to ďaleko on vašej slovenčiny 😅 keby ma neopravuje klávesnica na tel.tak by som mala veľa chýb.Syna učím po mojom potom zistím že je to zle( samozrejme opraví má manžel,svokra svokor.) Potom ho zase musím učiť správne...Ja mám takú inú Slovenčinu ako tu na Slovensku 😅
@tanickalab už som písala vyššie že chodíme k logopedicke už rok,len je to raz mesačne čo určite nestačí.
@pribinak Srbsko
@jarulienka121 Môže to byť aj súčasťou osobnosti. Nie všetci ľudia rozprávajú v dlhých vetách a súvetiach. U niektorých sa to rozvinie neskôr (napríklad pri čítaní) a niektorí ľudia rozprávajú jednoduchšie. A možno len zatiaľ necíti potrebu veľa a dlho rozprávať.
@tanyan on práveze stále rozpráva,len tak svojsky,zabúda si,sa,nevie sa ešte niekoho niečo opýtať,napríklad prečo atď. aj keď ho každý deň učím,ale rozkazovat napríklad vie,učí mladšieho že toto sa nerobí,takto sa to nehovorí,ale takto..atď ale že by sa opýtal niečo to tiež ešte nevie ..
Daj mu čas a trénuj čo odporúča logopéd.
@jarulienka121 veľmi pekne a dobre pises
@pribinak ďakujem snažím sa 😊
@januska12323 no tak krásne spoluprácuje u logopeda,veľmi ho aj chváli len 1x za mesiac je extrémne malo..Určite by viac napredoval keby viac chodí .Ja ho učím stále,hráme atď len ide to pomaly.
Logoped dáva domov cvičenia.Tie treba robiť každý deň.
@jarulienka121 To môže byť aj súčasť zrkadlenia. Ty sa ho pýtaš "prečo?" Odkiaľ odpozeral to "rozkazovanie?"
@tanyan odomna,ale pýtam sa ho stále aj prečo ale to ešte nehovorí :/
@jarulienka121 ty s ním rozprávaš srbský? Pretože ak ste bilingválna rodina, tak tieto deti bežne začínajú rozprávať neskôr. V tomto prípade naozaj len potrebuje čas.
@jarulienka121 dieťa si potrebuje ten jazyk napočúvať, na to je ideálne veľa mu čítať (rozprávky primerané veku) a rozprávať s ním. Treba používať jednoduchý jazyk, radšej kratšie vety, rozprávať o tom čo ho zaujalo, čomu venuje pozornosť. Nedoplnaj zaňho slová čo nepovedal, nerob veci ktoré síce vieš že chce ale on to nepovedal, nech vždy najprv povie čo potrebuje. V tomto veku ešte nemusí hovoriť gramaticky správne, najmä ak ty nemáš úplne správnu slovenčinu, má na to ešte čas. Ak by jeho vývin nebol v norme tak by vám logopedicka odporučila častejšie návštevu alebo konkrétne cvičenia, takže ak vám nehovorila nič na túto tému, mal by byť ok.
A hovorí aj po srbský? Moja dcéra tesne pred dovŕšením 4tého roka sa rozrozprávala v slovenčine...dovtedy rozprávala len a len v angličtine...ja som si myslela, že po slovensky ani rozprávať nebude..aj sama to odmietala.....síce počúvala, rozumela všetko, ja som s ňou rozprávala po slovensky, ona mi odpovedala po anglicky...potom prišiel zlom a zo dňa na deň začala rozprávať po slovensky...a dnes...má 6 rokov, rozpráva dvojjazyčne...teda s nami doma, v škôlke, s kamarátmi po slovensky...s jej otcom v angličtine...

ja by sim v tomto pripade vyhladala logopeda