Ako sa rozvíjal jazyk vašich detí v dvoch rokoch?
Ahojte. Moj syn ma 2 roky. absolvovali sme vyšetrenie u našej pediatricky a ta nás odoslala na špeciálne vysetrenie autizmu.. nepáči sa jej že nerozpráva.vraj by už niečo mal vedieť. Vôbec jej nereagoval na žiadnu otázku čo mu dala akurát keď sa ho opýtala kde je mama tak vtedy sa namna pozrel a povedal mama. Nechcel jej ani ukázať papa, no hlavne že v čakárni keď odchádzali ľudia tak všetkým že papa. ostala som z toho v šoku s tým som do ambulancie vôbec neprišla.. každopádne autizmu som sa bála odkedy mal 1 rok. Bol pomalší vo vsetkom a tej diagnózy som sa obávala pretože mal autisticke črty… no všetko sa upravilo okrem tej reci… zdieľa pozornosť, vsetko co je preňho zaujímavé tak mi ukazuje a chce aby som to videla aj ja..tzv.trojuholnik objekt-osoba-objekt.. , ukazuje prstom, ma očný kontakt, rad sa Túli, rozumie mi, hra sa na akože napr kŕmi pandu, dá jej mlieko..akurát že nevie rozprávať. Nesnaží sa ani zopakovat nejaké slova pomne ako to robia iné deti. Vie napodobnit zvieratá, mama, tata, daj, tam, toto, au, bam,brm, kde je,čau, papa,ham a keď mu poviem že povedz pod tak nepovie ale iba ta zavola s rukou..a inak ma rad deti, hra sa s nimi ale ešte to nie je taká normálna hra. S autami sa hra ale funkčne.. rad sa šantí…
Moja otázka znie. Ako vedeli rozprávať vaše deti v 2 rokoch? Mám sa obávať?
Dohromady naozaj len par slov.Dnes ma 4 a uz by mohol byt aj trosku tisko 😁 Doktorka sa vzdy pytala ci mi rozumie.Ak ti rozumie,neries.
@lilka5555 mna prekvapuje, ze vas pediatricka neposlala na usne. Aj ked dieta pocuje, casto je za oneskorenym vyvinom reci porucha v usnom bubienku. No v ambulancii ho aspon preventivne vysetria na PAS. Autizmus sa prejavuje skor problemom v socialnej interakcii. Ma rado tvoje dieta pritomnost inych deti? Zas ak zdiela pozornost, drzi ocny kontakt, je socialny, tak by mi skor robil starosti oneskoreny vyvin reci ako autizmus. Mohe dieta ma 2 roky, rozprava uz vo vetach.
@lilka5555 mate inak zvlastnu pediatricku. Moje dieta rozprava velmi dobre, no netusi, co to znamena „ze je vonku zima“. Je to abstraktny pojem. Je to zvlastna otazka pre dvojrocne dieta. A este-kyvat na pozdrav kyve to moje len vtedy, ked sa s danym clovekom rozlucit chce. Vzedy zacne aj sam. Som rada, ze nereaguje na povel ako cvicena opica😊
@lilka5555 ak ide iba o reč tak kludne to môže dobehnut a nemusi to byt autizmus..Ja čo som mala kamošky prave v tomto vela chlapcov ma občas problem s rozprávaním ,niekto sa zlakne a potom ked to dobehnu sa nevedia zastavit..Ako aj s cumlikom, plienka sa to vyrieši az nastupom do školky.Držim palce..verim že keby to bol autizmus boli by tam v tomto veku aj ine črty.
Moji tiez v 2 rokoch rozpravaju ale tiez sme v okoli vynimka. Bezne do 3r nerozpravaju. Ine dokonca az 4tym rokom ... tak cistejsie.
Ahojte, tiež máme skúsenosti s autizmom. Prejavy začali v útlom veku a po diagnostike sme narazili na kliniku www.symptomedica.sk Autizmus liečia prostredníctvom črevného mikrobiómu. Naozaj nám pomohli a prístup k dieťaťu bol perfektný.
@simona20201309 ano isto rozozna, zarovne snad nie je uplne mimo a ked sa jej nieco nezdalo, tak poslala na vysetrenie, co je na tom zle, ze ich niekam poslala 🤷♀️ ja na tom absolutne nic zle nevidim, no tak tam pojdu zbytocne - pediatricka nic nezanedba, matka sa ukludni a nebude v strese
kiezby aj ine pediatricky radsej posielali preventivne ako sa tvarili, ze sme premotivovane matky, co prilis sleduju svoje deti (aj ked ano niekedy sme premotivovane matky, co svoje deti prehnane sleduju)
@simona20201309 mala som obavy od jeho 1 roka pretože mal autisticke črty ako ešte nereagoval na meno, neukazoval prstom atd. Ale ako to tu bolo spomenuté všetky malé deti majú nejaké príznaky autistu. Tieto príznaky všetky vymizli ako mal 1,5r. Všetko to čo som sa obávala začal robiť. Okrem reci je úplne v poriadku to iste mi povedali aj v škôlke
@zuzuliennka1 áno rozumie mi skoro všetko
@lilka5555 to je dobre ze už nemáš obavy, ale dúfam ze pre istotu určite pôjdeš.
@petamich kde čítaš že píšem že je zle že ich niekam posiela?
@simona20201309 Ano samozrejme. Už mame termin o mesiac tak potom dám vedieť ako sme dopadli
@simona20201309 to bolo tak vseobecne myslene, vobec nie smerom k tebe (osoravedlnujem sa, ak to tak vyznelo)
@lilka5555 moja 2 ročná dcéra rozpráva plynulo dlhé vety, suvetia, používa minulý, prítomný, budúci čas, skloňuje, vie naspamäť básničky a pesničky. Ale je bežné, že dvojročné deti vedia len pár slov. Z tvojho popisu to ale nevyzerá na autizmus, to je však ťažko hodnotiť. Tá jeho hra, ktoru popisujes sa mi na 2 ročne dieťa zdá dosť jednoduchá. Je fajn, že vás lekárka poslala na vyšetrenie. Možno len potrebuje pomôcť s rečou.
@konikkon tak tvoja je veľmi sikovna. Nevypisala som tu všetky hry. Dala som len príklad že sa vie hrať na akože. Akože pije kávu, akože kŕmi macka, akože si umyje hlavu atd. Ma rad knižky ukazuje zvieratka a napodobni ich, kreslí ale to všetko ho baví chvíľu vždy sa vráti k jeho obľúbenej činnosti a to sú autá. Hra sa na buracky, parkuje ich, jazdí s nimi po stene atd. Proste autá… a on aj zopakuje pomne ale nie je to jasne úplne čo povedal. Ide mu to ťažko. Alebo povie len prvú slabiku slova.. uvidíme však odborníci zhodnotia čo a ako..
A ďakujem všetkým za odpovede. No musím podotknúť že svojmu dietatu verím že je v poriadku, moja intuícia mi to hovorí, tak som zvedavá či je správna alebo nie. Milovať ho budem tak či tak, nič sa natom nezmení 💙

@lilka5555 najdolezitejsie je, ci (ti) dieta rozumie, ci proste rozumie, co sa od neho chce, a ked na neho niekto rozprava.