icon

Ako vysvetľujete deťom, že Zlatovláska klame?

luxxx
11. nov 2017

Ahojte, chcem sa spýtať aký postoj máte k audio-rozprávke Zlatovláska z Lidlu. Ako deťom vysvetľujete, že Zlatovláska klame?

dzina007
12. nov 2017

A co take dobsinskeho horory. Junak zachrani princeznu pred drakom a ma si ju vziat za zenu. Ale sluha to vyuzije odsekne junakovi hlavu a princeznej povie ze ak to prezradi zabije aj ju a vydava sa za hrdinu ze to on zabil draka a ma si vziat princezmu. Medzi tym junakove ochocene zvierata medved vlk a neviem kto najdu specialny liek aby mu prilepili hlavu k telu. Prilepia ju junak oziva ale zvierata si vsimnu ze mu prilepili hlavu naopak tak medved ho zdrapne a odtrhne junakovi hlavu z krku a nasledne otovi a nalepi spravne... 😂😂😂 krvak neskutocny... 😂😂😂

trinka
12. nov 2017

To ste asi nepočuli rozprávku Pani mačička ... tam donesie mačička junakovi bič a ten ju bije do ziva... úplne 50 odtieňov sivej- po slovenský 🙈🙈🙈🙈

martini
12. nov 2017

táto téma priniesla peknú analýzu ľudovej slovesnoti 🙂 fakt som sa pobavila. ale každá doba prináša zaujímavé rozprávky a svedectvá 😉 My sme minule u svokry našli kazetu s rozprávkami z 90tych rokov. Len ako fakt uvediem, že to bolo dielo nejakého katolíckeho spolku. Prvá rozprávka sa volala Videokazeta a bolo to o hroznom chlapcovi, čo mal veľa videokaziet a jeho otec bol korupčný sudca a všetko mu kupoval, najmä videokazety a chudobné deti boli cnostné a dobré a nemali videokazety a ten s videokazetami bol zlý... druhá rozprávka bola s názvom cisárove nové šaty, ale bola o tom ako na svadbe homosexuálneho páru hostia oslavujú a tlieskajú, ale v skutočnosti sú všetci pokrytci... a zasa dnes keď si deti pustia nickelodeon tak letím rýchlo pozrieť čo tam ide, lebo občas sa fakt nedá na tú hrôzu čo nazývajú tvorcovia rozprávky pre deti pozerať...tak si teda človek musí vybrať...a hľadať...

janulik2008
12. nov 2017

Pane Bože TOTO riešiť? :D my keď sme boli deti sme toto neriešili taký Tom & Jerry sa naháňali niekedy sa naozaj skoro prizabili a nemám ujmu aj iné rozprávky kt. tu ženy spomínajú keby som riešila tak len čumím na dokumenty aj keď aj v nich napr. zvieratá žerú "slabšieho"

0silvia0
12. nov 2017

@luxxx a tvoje deti sa priamo na klamstvo Zlatovlásky pýtali alebo len tebe to vŕta v hlave?

andrejta
12. nov 2017

Skoda, ze sa autorka uz neozvala. Aj mna by to zaujimalo

kittykat22
13. nov 2017

@dzina007 moja mama doniesla synovi dobšinského rozprávky - že aby mal doma aj klasiku. Na druhý deň, dobšinský putoval ako dar do mestskej knižnice 😅

montemotherone
13. nov 2017

@petruldo jaaj, tak to je nejaká iná Zlatovláska, akú poznám ja.
Nuž toto je už zložitejšie klamstvo. Keď je potrebné klamať pre dobrú vec. Keď niekomu nechceme ublížiť. Menším deťom sa to bude ťažšie vysvetľovať, aj horšie aplikovať v praxi 🙂 Lebo zase tu hrozí ten subjektívny pohľad a relativizácia. Celkovo, tento príbeh mi príde dosť krutý a ešte zložitý (Zlatovláska obetuje svoje dieťa, svoj život pre iných...) a rovno by som sa mu vyhla a deťom ho nepúšťala (nečítala) 🙄

montemotherone
13. nov 2017

@kittykat22 Ja mám originálneho Dobšinského v polici, ale nie pre deti 🙂 mama to nemyslela zle. Len rovnako, ako 99% Slovákov, to vníma tak, že dielo Dobšinského je zamerané na deti. Prostonárodnie slovenské povesti ktoré zozbieral, si ale rozprávali dospelí, a mladí počas zimných večerov. Deti ich počuli len náhodou, niekde spoza pece... 🙂 Ak ich aj deťom rozprávali, tak skôr preto, aby ich trochu vydesili a aby potom poslúchali 🙂 V tých časoch nebol čas ani energia na nejaké zdĺhavé výchovné postupy 😉 Za komančov sa Dobšinského rozprávky akosi pretransformovali do literatúry pre deti a dokonca pre tie najmenšie 😨 ...no, doteraz mi nikto z odborníkov nevysvetlil, čo pozitívne prinesie dieťaťu, keď počúva v origináli napríklad Sedem zhavranelých bratov... Hotový horor. Prekliatie synov vlastnou matkou, krvilačné havrany... 😨 ... 😉

kvetinka75
13. nov 2017

@stormie bože slimáčik nie!!!!! 😅, toho mi neberte, to bola moja oblúbená riekanka.
ako sme to mohli aj s tými rozprávkami prežiť, čo? 😂
ale perfetkná téma, asi jediná ktorú čítam celú,
rozmýšlam, čím to je, že teraz sa všetci nad všetkým zamýšlajú a hľadajú problémy , vtedy nás ani len nenapadlo rozmýšlať nad takýmito vecami.

kvetinka75
13. nov 2017

@matazirafa jáj tak toto si pamätám, to sme na čom vyrastali? až teraz si to človek uvedomí. 😅

marse
13. nov 2017

Mňa skôr trápi ako svojim vysvetliť, že vajco ma nohy a ide na vandrovku

sticker
stormie
13. nov 2017

@kvetinka75 aj ja som sa nad tym zamyslala a mozno je to preto tak ze vsade je toho uz vela - vojny, vrazdy atd tak sa snazime tie deti od toho chranit a zamyslame sa hlbsie nad tym co im citame a pustame.
Mne ako malej tatko citavala povodne Dobsinskeho rozpravky a to je iny masaker ale nepamatam si ze by som z toho mala nocne mory, lenze vtedy slova ako vrazda, vojna, mrtvy, zraneni atd nebolo pocut

kvetinka75
13. nov 2017

@marse treba im hneď povedať definíciu rozprávky - vymyslený príbeh a to hovorí za všetko 😉

0silvia0
13. nov 2017

a čo hovoríte na ľudožrútsku kanibalskú ježibabu ktorá skúšala Jankov prst či je dobre vykŕmený v rozprávke Janko a Marienka?

0silvia0
13. nov 2017

@stormie inak aj ja som sa zamýšľala nad absurditou niektorých príbehov ako dieťa, samozrejme väčšie dieťa...

marse
13. nov 2017

@kvetinka75 myslela som to ironicky... moje baby vedia, a beru rozpravky ako vymyslený pribeh so zaujimavým dejom a to je vsetko... 😉

siouxk
13. nov 2017

A nielen rozprávky, ja už vyše mesiaca spievam pred spaním dcére "Slávik a ruža" od D. Rolincovej ...bez nej nezaspí....😉

kvetinka75
13. nov 2017

@marse veď ja som to tak aj brala,

martini
13. nov 2017

@siouxk aj ja tuto pesničku spievam večer detom, ale priznam sa, poslednu slohu som zmenila na happyend 😉

vroni
13. nov 2017

Sa tu smejete, ale moje dieta malo skutocne minuly tyzden na domacu ulohu najst a odovodnit moralne poucenie z rozpravky o Modrofuzovi (kto nepozna - Modrofuz odkragloval uz sest manzeliek a vybral si dalsiu. Vsade smela chodit, len do pivnice nie. Tak tam pochopitelne pri najblizsej prilezitosti vliezla a uvidela zavrazdene manzelky. Chcela utiect, Modrofuz ju chytil a nez ju stacil zabit, dobehli jej bratia a zachlostili Modrofuza. Happy end) Ake z toho vyplyva poucenie?
(publikovatelne v 6. triede) Poucenie “neberte di chlapa, ktory uz mal pred vami 6 manzeliek“ je sice logicke ale nebude zrejme tym, co pani ucitelka chce vediet....

montemotherone
14. nov 2017

@vroni poučenie: naše školstvo je v r.ti...

grelu
14. nov 2017

Ja som ako dieta citala tie rozpravky dokola....dobsinsky, grimmovci, nemcova a vobec ziadnu traumu som z toho nemala...a ani som to neriesila🙂

slavik2012
14. nov 2017

... čo Zlatovláska! ale ten jej "princ" najprv mu pritom nevadí, že je nemá a potom mu má vyjaviť kde sa podelo dieťa? ... nehovoriac, že jej dá skrátiť hlavu :-O ... a ak by sme išli do detailov pre deti sa stráca vysvetlenie pojmu "prezencia neviny"? .... každopádne aspoň táto rozprávka v deťoch vyvoláva otázky, čo je dobré a čo zlé ... a hlavne premýšľajú, veď to je určite dôležitejšie ako bezduché načúvanie ... naučia sa kriticky myslieť a neprimať všetky informácie ako nemennú realitu .... aj moja Xenky si po vypočutí urobila o princovi hneď obraz a povedala že je hlupák keď chcel zabiť Zlatovlásku a ona mala len zachrániť kráľov z 13 komnaty ... jednoznačne pochopila, že "účel svätí prostriedky" :-OOO

0silvia0
14. nov 2017

@grelu mňa na rozprávkach najviac štvalo, že z troch kráľovičov alebo z troch princezien vždy ten najstarší/najstaršia boli najsprostejší a najškaredší. Sama som najstraršia z troch sestier a vždy sa ma to nejako dotklo😠

vroni
14. nov 2017

@montemotherone, v tomto pripade by tam muselo byt francuzske skolstvo 😉

grelu
14. nov 2017

@0silvia0 ja som tiez najstarsia🙂))

petruldo
14. nov 2017

@slavik2012 ja len tak mimo, je to prezumpcia neviny

slavik2012
14. nov 2017

@petruldo na mobile sa mi znova zliali písmenká stále robím chyby ... ospravedlnujem sa

mafiankamirka
19. dec 2017

@stormie das typ na knihu s bajkami?