icon

Aký je váš názor na fyzické a psychické tresty?

vm123
28. mar 2023

Aký je váš názor na fyzické a psychické tresty na deťoch od rodičov?
Podľa mňa keď k niečomu takému dojde tak človek zlyhal ako rodič. Je pre mňa choré na jednu stranu ľutovať týrané deti a na druhú stranu zdvihnúť naň ruku.
Je choré čakať od detí, že sa budú správať ako dospelý človek.

vm123
autor
28. mar 2023

@sheila121 nikoho nepucujem pokiaľ neviete diskutovať s tým že dokážete akceptovať aj iný názor aký máte vy tak radšej nepíšte pod diskusiu
Ďakujem🙂

tosomja
Autor odpoveď zmazal
vm123
autor
28. mar 2023

@tosomja hovorím že nevidím dôvod prečo dieťaťu nekúpiť sladkosť a na tú pokiaľ človek nemá deti nech si ich nerobí nie je to len o konderku ale neskôr o iných veciach vzdelaní a pod nerobiť si deti keď im nie som schopná dať to čo budú potrebovať

vreckovka2
28. mar 2023

@vm123 choré nechoré, nikdy nevieš, čo má daný dospelý rodič za sebou. Čo si nesie, ako to dokáže/nedokáže spracovávať. Tie deti čo má dokážu sakra jatriť rôzne detské boliestky, ktoré ostali dospelému z jeho vlastného detstva. Neospravedlňujem tým nevhodné správanie dospelého voči dieťaťu, ale ani neškatuľkujem správanie "takých" rodičov ako choré. Mám len takmer 2 ročné dieťa. Veľmi sa s manželom snažíme o inú výchovu ako sme mali my dvaja. Ale občas zlyháme. Považujem to za prirodzené. Zároveň som učiteľka. Či na malé deti, či na pubertiakov, či na žiakov s problémovým správaním, vždy mi viac zaberal rešpekt, dohoda, kľudné slovo ako nejaký príkaz, zákaz, nebodaj krik a trest. Nie som za tresty, ale za prirodzené dôsledky. Mám svoje pevné hranice. Ale mám aj hranice, ktoré upravujem, posúvam. Prichádzam na to, že len preto, že som tak ja mala zaužívané ako dieťa, tak to nemusí tak mať aj moje dieťa. A čo je za mňa dôležité - nestarám sa do výchovy iným ľuďom. Ak sa mi niekoho výchovný štýl nepáči a zároveň odo mňa nechce rady, čo by možno zabralo lepšie. Neriešim. Prípadne minimalizujem stretávanie sa, ak mi je ich správanie vyslovene nepríjemné. Ale nesúdim. Tiež zlyhávam.

vm123
autor
28. mar 2023

@vreckovka2 do nikoho sa nestarám len som vytvorila voľnú diskusiu nič viac beriete to tragicky ako keby som niekoho zabila 🙂

tosomja
Autor odpoveď zmazal
tosomja
Autor odpoveď zmazal
vm123
autor
28. mar 2023

@tosomja jedno konderko dieťa nezapečie ale to je jedno už tu človek založí diskusiu s nie zlým úmyslom a už je to to najhoršie čo sa na svete stalo 🙂

29simona29
28. mar 2023

@vm123 najľahšie sa vychovávajú deti nenáročné, také, ktoré sa podvolia..Tie náročné- povahou a svojou výraznou osobnosťou sú ťažký oriešok aj pre skúseného odborníka od fachu, nie to pre rodiča laika..Vyvhova každého dieťaťa je náročná, tých komplikovanejších niekoľkonásobne viac. Mám doma 2 kusy tohto druhu a som odborník od fachu. A nedovolím si nikdy súdiť nikoho výchovu. Btw- týranie v žiadnom prípade neuznávam, je to však oveľa komplikovanejšia problematika ako sa zdá a úplne irelevantná na riešenie na takomto fóre..

rebellefleur
28. mar 2023

@vm123 - nerozumies vobec dievcatam, co ti tym prikladom s kinderkom chceli povedat. Vacsina deti - chce nieco,kupis, zajdes za roh, chce aj tam..to nie je o peniazoch, ale good luck ak dietatu kupis vsetko na co si zmysli. 🙈🙈🙈 nechcem vidiet, co z neho vyrastie v dospelosti. P.s : nie, svoje deti nebijem

rebellefleur
28. mar 2023

@29simona29 este si jej tam mala pridat deti nielen viac narocne,ale aj deti s roznymi dg..to je ina "sranda". Ale nemozeme cakat, ked ma doma 8m dieta, ze dokaze pochopit,co jej tu baby pisu.

tosomja
Autor odpoveď zmazal
vm123
autor
28. mar 2023

@rebellefleur viem že to kinderko bol len príklad ťažko viesť normálnu tolerantnú diskusiu keď niekto ide svoje a iná pravda neni
Radosť sa tu vôbec niečo slušne opýtať 🙂
Niekedy mám pocit že takéto mamičky len čakajú za rohom čoho by sa chytili a naskákali a odbavili sa na niekom ako kobylky

Prajem pekný zvyšok večera 🙂

sheila121
Odpoveď bola odstránená
vm123
autor
28. mar 2023

@sheila121 ja neakceptujem? 🙂 dobre no nemám čo viac k tomuto povedať majte pekný večer 🙂

sheila121
Odpoveď bola odstránená
vm123
autor
28. mar 2023

@sheila121 zamyslite sa trošku ako o mne píšete ja sa s vami takto nebavím tak si to vyprosím 🙂

rebellefleur
28. mar 2023

@vm123 vies, ono pisu ti tu vacsinou baby, co maju viac deti v roznych vekovych relaciach a ked ti vascina napise priblizne to iste,vid priklad s kinderkom, ze realita pri detoch je zvacsa uplna ina ,tak zrejme na tom nieco bude,nemyslis? Ci si myslis, ze vsetky baby tu sú jednoducho neschopne matky a ty s tvojou predstavou ako to bude v buducnosti fungovat, pricom mas 8 mes dietatko mas isto pravdu? A nie, toto sa ta nesnazim zhodit,ani nic podobne. Tiez som mala svoje predstavy a nazory,ked som mala male dieta a krutila som kolkokrat hlavou nad vecami co som tu citala.. mam dve deti, chlapcov, z toho jeden adhd a lahsie mentalne postihnutie a uz som plne v detskej realite 😁

beata_k
28. mar 2023

@vm123 Pobavila si ma 🙂

vm123
autor
28. mar 2023

@rebellefleur nikde som nenapísala že mám určite pravdu len som chcela viesť normálmu diskusiu ale žiaľ sa to nedá keď sa nájdu normálne mamičky ako vy ktoré nesúhlasia ale vedie normálne diskutovať a potom mamičky čo dobre že ma pomaly nejdu urážať 🙂

mikadooo
28. mar 2023

@vm123 hlavne mne sa páči tvoj začiatok "tak dieťaťu vysvetlím...". No, sklamem ťa. Často krát nevysvetlíš. A čo ďalej? Dieťa reve, chce kinderko, ty vieš, že nemôže (napríklad môj nesmie kakao), takže - čo teraz? Inú alternatívu NECHCE, žiadne potom neakceptuje. A vlastne - on ťa ani nepočúva v tomto záchvate. Takže? Čo spravíš?

vm123
autor
28. mar 2023

@mikadooo riešiť takú situáciu budem keď nastane každá mama si svoje dieťa pozná a vie čo v takých situáciach robiť

neznamaznama
28. mar 2023

@vm123 vieš čo je diskusia? Ty chceš diskutovať, ale namiesto diskusie si ideš stále svoje. Ja chápem, že máš nejaký predstavu o výchove dieťaťa. Každá sme ju mali. A potom prišla realita a každá jedna z nás musela svoju predstavu prispôsobiť realite. Lebo každá osoba na svete má svoju povahu a čo platí na jedného neplatí na druhého. Je ľahké odsúdiť matku, ktorú vidíš, ako čiapka svojmu dieťaťu na zadok, alebo ako po ňom ziape a kričí. Ale nikdy nevieš, či všetko za tým je. Priznám sa, že aj mne sa to stalo. A potom som sama vybuchla a navrieskala na dieťa na verejnosti. A pochopila, že nie každá matka, ktorá dieťa capne po zadku, či po ňom nahuci je zlá matka. Len toho na nie možno už príliš a nezvládla to. Ale neznamená to, že je hneď zlá. A mne neprináleží ju za to súdiť.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
neznamaznama
28. mar 2023

@vm123 a k tomu kinderku a k tomu, že každá mama si pozná svoje dieťa, poviem ti vec, o ktorej som ani ja sama netušila. Čo na dieťa platí dnes, zajtra nemusí. Dokonca to na neho nemusí platiť ani za hodinu. Takže musíš stále manévrovať a hľadať riešenia. Niekto má nenáročné dieťa, ako ja prvého syna a všetko mu stačilo povedať maximálne 2-3 krát a pochopil. A potom ma niekto náročné dieťa, ako mám najmladšie dieťa, ktorému niečo vysvetľujem 15-ty raz a stále nič. Hoci všetky svoje deti milujem rovnako, stále budem tvrdiť, že keby prvý syn mal povahu môjho najmladšieho, tak asi ďalšie deti nemám. A to sa bavíme len o úplne normálnych a v podstate zdravých deťoch.

mikadooo
28. mar 2023

@vm123 no, práveže koľko krát na začiatku nevie 😉😉😉. A tak skúša hentaká výchova, onaká nevýchova, montessori, klasika, na hlavu sa postaviť, pochopiť, pomojkať, nechať ho revať, akože odísť, vyhrážať sa, sľubovať, tváriť sa, že to dieťa nie je moje,... A to decko fuuuuurt ide svoje 😄. Je to zábava, ti poviem. A hlavne - to, čo sa osvedčilo včera, dnes už nefunguje 😁. Ale, kým nezažiješ, neuveríš mi. Takže, predstavy máš pekné, držím ti palce, nech sa ti podarí dieťa hlavne vychovať slušného človeka.

vm123
autor
28. mar 2023

@neznamaznama každý človek môže zlyhať že sa stane že zdvihne hlas aj keď inokedy by to neurobil a ani rodič byť nemusí ľudia sú vyčerpaný z rôznych situácii. Ale vybíjať si svoju frustráciu tým že dieťa vycapem po zadku tým ho od seba vo väčšine prípadov len odťahujem toto budem praktizovať ž do puberty a potom sa rodičia čudujú že im dieťa nič nepovie keď ho niečo trápi. A keď viem že je toho na mňa veľa a nezvládam stále sú tu psychológovia nie je to hanba. Ja osobne radšej spravím niečo preto aby som to ľahšie zvládala ( netvrdím že dokonalo) ako by som mala na dieťa ruku položiť. Moje problémy to nevyrieši a ani dieťa si nepovie aha minule som dostalo tak teraz už to neurobím…no urobí lebo deti nerozmýsľajú ako dospelý a to sa snažím celý čas povedať beriem názory aj ostatných mamičiek každá má svoj štýl výchovy svoj spôsob života ale neberiem názor ktorým sa niekomu bude posmievať len preto aby sa možno cítila lepšie že si na niekom vyliala svoju frustráciu.

mandarinka555
28. mar 2023

@vm123 Tak ty by si mu "vysvetlila" ????? (myslím to s tým kinderkom) Iba skonštatujem, že o deťoch nevieš nič....a ideš tu všetkým mamičkám dávať overené rady a návody...No mám dosť 👎

vm123
autor
28. mar 2023

@mandarinka555 nedávam nikomu rady každý nech si z toho zoberie čo chce nenútim tu nikoho ani neznevažujem jeho názor 🙂 keď myslíte že neviem nič tak kedm to vy poviete asi to tak bude no

taga
28. mar 2023

Pises:

len príklad ťažko viesť normálnu tolerantnú diskusiu keď niekto ide svoje a iná pravda neni

A presne takto sa my vsetky citime pri debate s tebou 🤣 ides si svoje a nikto iny nema spravny nazor...

Ale vies co, taketo najmudrejsie ako ty najlepsie vycvicia vlastne deti 🙂