icon

Aký je váš názor na fyzické a psychické tresty?

vm123
28. mar 2023

Aký je váš názor na fyzické a psychické tresty na deťoch od rodičov?
Podľa mňa keď k niečomu takému dojde tak človek zlyhal ako rodič. Je pre mňa choré na jednu stranu ľutovať týrané deti a na druhú stranu zdvihnúť naň ruku.
Je choré čakať od detí, že sa budú správať ako dospelý človek.

vreckovka2
28. mar 2023

@vm123 nepisala som, ze sa staras. Len som pisala, ze si nedovolim sudit.

neznamaznama
28. mar 2023

@vm123 ja som tiež mala predstavu, že svoje dieťa nikdy neudriem a nebudem po ňom kričať. A vieš čo, priznám sa bez mučenia, zlyhala som v tomto smere. Prišla realita a moje deti sa začali prejavovať svojsky a často úplne mimo kníh a rád, ktoré som dovtedy čítala. A musela som naučiť manévrovať v nových situáciách. A k tomu psychológovi. Len taká rada, hľadaj psychológa už teraz, čakacie doby sú neuveriteľne dlhe. To je ako v tom vtipe. Kardiológa začni hľadať v 15-tich. Možno ťa do 40-tky vezme na prvotné vyšetrenie.

rebellefleur
28. mar 2023

@vm123 - a k tomu psychologovi . Jednak ako ti pisala kocka vyssie,cakacky su take, ze to by si sa fakt veru nacakala,kym by si sa k nemu dostala a hlavne, vies,ono ja moc neverim tomu, ze dake hodinove sedenie u psychologa ta da tak do pohody, ze budes uplne v klude a iny clovek z teba,ked sa vratis domov do toho kolobehu doma..
Priklad s mojim synom, ten,co ma adhd & lahke ment zaostavanie.
Odkedy vysiel z brucha,len reval. Stale, stale,stale..popri nom som tam mala este starsieho 3r.syna,kt takisto potreboval mamu. Chlap tahal 12ky. Reval tolko, ze som ho povlacila po vsetkych vysetreniach, vsetko negativne. Reval stale. Ked mi aj dosiel niekto pomoct, najprv som pocuvala mudrosti, ze citi zo mna nervozitu a vies ako skoncila kazda pomoc od blizkych? Nedali to s nim ani polhodinu ( reval a amoky chytal do takmer svojich 4r pre upresnenie situacie) rozpravat zacal az ako 3,5r takze take,ze by povedal,co je zle alebo co chce,nehrozilo. Ano, deti si nebijem,ale keby ma vidis aka nervozna,zufala,na pokraji sil som kolkokrat na neho zhucala, asi by si volala socialku na mna rovno vtedy.
Preto ako ti tu pisu baby, nesud druhych..

tosomja
Autor odpoveď zmazal
vm123
autor
28. mar 2023

@rebellefleur nesúdim len skôr vyjadrujem môj pohľad na vec tým netvrdím že sa nemôže stať že v tom kričaní občas človek zlyhá nikto nie je dokonalý

vm123
autor
Autor odpoveď zmazal
vm123
autor
28. mar 2023

@tosomja opýtajte sa ktorejkoľvek socialnej pracovníčky či sa “výchovná” považuje za normálnu vec

vreckovka2
28. mar 2023

@vm123 aký majú názor na "výchovnú" sociálne pracovníčky? naozaj ma to zaujíma.

tosomja
Autor odpoveď zmazal
tosomja
Autor odpoveď zmazal
vm123
autor
28. mar 2023

@vreckovka2 tak sa u nejakej informujte a uvidíte čo vám na to povie kedže je to človek ktorý pracuje hlavne v záujme detí

@tosomja Keď je to tak normálne a bežné a nič na tom neni tak asi preto sa vo veľa štátoch zakazuje a trestá 🙂 a jedná sa vyložene o telesné tresty čo vyprask aj po zadku je 🙂

vreckovka2
28. mar 2023

@vm123 mala som česť s niekoľkými sociálnymi pracovníkmi a presne viem ako pracujú - a žiaľ málokedy to bolo podľa mojich predstáv a v záujme detí. Preto som sa pýtala 🙂.

tosomja
Autor odpoveď zmazal
vm123
autor
28. mar 2023

@vreckovka2 tak to ma mrzí že máte takú skúsenosť mám rozvedených rodičov a čo majú súrodenci svoje pracovníčky pridelené tak majú fakt záujem o to aby bolo deťom naozaj dobre

vm123
autor
28. mar 2023

@tosomja z vlastnej nie ja mám zatiaľ ( lebo deje sa v živote kadečo) fungujúcu rodinu ale viem podľa mojich súrodencov že sa o nich zaujímajú v dobrom bratová napr sa zaujíma aj či nepotrebuje mamina finančnú pomoc alebo či nepotrebuje prispieť na krúžok a tak 🙂

thoughtfulweirdo
28. mar 2023

Ahoj, ja nie som vôbec zástancom trestov ako takých. Trestov rozumej vo význame s problémom nesúvisiacich. Som ale vášnivým zástancom následkov správania, kde to ide prirodzených bez zásahu rodiča, kde to nejde, tak logických, s problémom priamo súvisiacich 😁 problém trestania totiž je, že trest dieťa síce naučí, že toto, čo urobilo, bolo zle. Už ho to ale nijak nenaučí, ako tú situáciu zvládnuť lepšie. My dospelí často zabúdame, že všeličo, čo sa nám už v našom veku zdá samozrejmé, je pre deti úplne cudzí koncept, ktorý sa proste musia praxou naučiť 🙂 to ale nie je žiadne "ťuťumuťudieťamôževšetkoleboješéf", naopak je to hlavne o poctivej dôslednosti rodiča a veľkej práci so samým sebou. Ďalšia vec je, že každý robí chyby, každý jeden rodič. Každému jednému prdnu občas nervy, nakričí, zavrie dieťa do izby, aj capne. To nie je katastrofa, je to skvelý "teaching" moment pre oboch. Najskôr sa sám zrovnať a potom si s dieťaťom sadnúť a spolu prebrať, čo kto nabudúce urobí v rovnakej situácii lepšie. Niekedy je až neuveriteľné, akú sebareflexiu dokáže už škôlkar, keď je k tomu odmala príkladom vedený 🙂

tosomja
Autor odpoveď zmazal
vm123
autor
28. mar 2023

@tosomja áno na Slovesnku predstavte si 🙂

vreckovka2
28. mar 2023

@tosomja ono sú skúsenosti a skúsenosti....Tu zjavne ešte chýbajú. Ja tiež poznám perfektnú sociálnu pracovníčku, dokonca 2 :D. Ale poznám aj kopec ďalších.
@vm123 Môžu mať záujem, predpokladám, že nebudete uplne komplikovaný prípad 🙂. Záujem je jedna vec, reálne vyriešiť tie komplikované rodinné situácie vec druhá. A zase, nech nie som taká zlá, nie je to len chyba pracovníkov, ale aj celého systému.

vm123
autor
28. mar 2023

@vreckovka2 záleží čo je pre vás už komplikovaná situácia pretože sú veci ktoré sú v moci soc. pracovníkov a potom sú veci ktoré musí riešiť súd a tam už to dopadá na kameň úrazu

mimi3008
28. mar 2023

@katka700 preeesne toto mne napadlo. Bud autorka nema deti, alebo ma take (poznam take), ktore su uplne kludne, zvacsa ale dost utiahnute, az nezdravo nesmele, ktore ostanu tam, kde ich polozis a nacupitaju hned, este skor, nez si rodic pomysli. Ja mam 3,5rocneho a 17 mesacneho a obaja, ale najma ten starsi, maju od takych kludnych a poslusnych deti veeelmi daleko. Nedovolila by som si davat nevyziadane vychovne rady, ani hodnotit "dobre" a "zle" vychovne metody

tosomja
Autor odpoveď zmazal
mimi3008
28. mar 2023

@galganka Coby pod tri roky. Pod jeden😆

tosomja
28. mar 2023

@mimi3008 moja prvá dcéra bola kľudná, ja som si naozaj užívala a nepoznala zle či ťažké dni. Spala ukážkovo, jedla, aj von bola zlatá, pekné sa hrala, chápala, neutekala, neplakala pre nič za nič. Ale teraz 3r jak čert, postrah Denis 😃 vkuse hučí, všetko ničí, bijú sa s mladšou, naťahujú sa. V obchode zatiaľ nevystrajali, ale čakám už aj to. Keďže nechcú byť už v kočíku.
Čo dieťa, to iná povaha.

mimi3008
28. mar 2023

Citam dalej diskusiu, je tu plno novych zvratov😅tak ona ma 8 mesacne🤣🤣🤣uz chapem. Ale pozoooorrr!!! Ma 3 mladsich surodencov. Tak fajn...8 mesacnenu sa necudujem, ze nemala este chut capnut na zadok. Ved kto ano???

vm123
autor
28. mar 2023

@tosomja otec nie je mŕtvi ani v base ani deti týrané ani mama alkoholik ani problematické deti a predsa si predstavte majú ju pridelenú 🙂 majú ju skrz súdy medzi mamou a otcom čo sa výživného a takých vecí takže asi až taká nevedomá nebudem ako tvrdíte🙂

vm123
autor
28. mar 2023

@mimi3008 neviete vôbec nič o mojom živote aby ste mohli tvrdiť že o deťoch neviem nič neviete aký bol dôvod aby som sa musela starať o tých súrodencov tak nededukujte úvahy 🙂

mimi3008
28. mar 2023

@vm123 Jaaasne a napr.2 rocne ti urcite povie: Dobre mami, tak hned som kludnejsi, ked slubujes, ze zajtra mi to kinderko kupis. A odkraca pekne s usmevom s tebou domov za rucku😅😅😅

vm123
autor
28. mar 2023

@mimi3008 to netvrdím ako matka by ste mala vedieť alebo aspoň mať snahu prísť na to ako na deti 🙂

tosomja
Autor odpoveď zmazal