icon

Babka si vydiera pozornosť u svojej trojročnej vnučky

akropola
30. máj 2015

Ahojte, dievčatá. Potrebujem poradiť, ako sa zachovať, aby bol v rodine kľud. Naša babka (svokra) si pozornosť našej trojročnej dcérky priam vydiera. Malá k nej nechce ísť, tak ju láka...."Poď, babka ti dá čokoládku. Nejdeš, tak ti nič nedám a, aby si vedela, nabudúce ti nič nekúpim." Dcérka je v rozpakoch, na jednej strane by tú čokoládku chcela, ale na druhej, nechce k nej ísť. A najnovšie čo si babka zmyslela za novotu. Začala pre malú zbierať centíky, a keď sme spolu, tak malú láka...poď dám ti peniažky a pchá jej ich do vrecka. Toto sa mi už totálne nepáči, učiť malé diaťa na peniaze, keď ani nerozumie ich hodnotám. Babka nevie upútať malú napr.....poď, prečítame si spolu knižku ...... alebo niečo podobné.....to by naša s radosťou prijala. Prosím, poraďte, čo robiť. Ako jej vysvetliť, že sa mi to nepáči .... to vydieranie si lásky a pozornosti, a tobôž nie peniazmi? Ďakujem za Vaše názory.

lucinkaboz
30. máj 2015

absolutne zly pristup, povedz jej to.Ja by som nikdy nepripustila,aby moje dieta dostávalo ako dar peniaze,alebo nebodaj ako šibačkove či vianočne, toto su velke omyly

bosoriak
30. máj 2015

@akropola A co tak skusit babku naucit, ako ma dceru zaujat? Ved je to normalne, je to vnucka, babka ju lubi, tak s nou chce robit nejake aktivity. Mozte napr. robit nieco spolu co malu bavi a babka sa moze pridat. Pripadne zo zaciatku len sediet vedla a vsimat si, co robis, aby to vedela robit aj ona. Nekaz si vztahy hned pri prvom "nespravnom" konani, nepomozes tym ani dcere ani sebe.

Na druhej strane, poznam typy starych rodicov, ktori jednoducho nie su pristupni dohode a svoje vnucata si riesia po svojom. Na to musi byt clovek velky diplomat a velmi sa vediet ovladat, aby to nevyustilo v nejake sceny. Ale zas aspon sa deti naucia, ze na svete su vselijaki ludia. A netreba zabudnut, ze takmer uplne vsetko sa da obratit na laskavy zart, len to chce trening. A nieco na nervy pre rodicov 😀

Vela zdaru!

mimla
30. máj 2015

Hmmm to robila aj moja babka (haliere a čokoládky), ale keďže sa o nás začala zaujímať neskoro a aj to dosť povrchne, tak to nemalo nejaký úspech. Tiež to bolo také, že vlastne nemala záujem o nás, ale skôr chcela náš záujem o ňu. A to sa takto nerobí. Decko nie je blbé a prekukne. Maximálne zhrabne čokoládku a centíky a kašle na babku.

merrien
30. máj 2015

No ja mam svokru ktora si odomna nonstop pyta rocneho vnuka. Ze nech jej ho dam na cely den a som jej povedala ze nie lebo ona mu vsetko dovoli a ja s tym nesuhlasim. Tak isto ked sme v obvhode by mu chcela vsetko kupit a som jej vysvetlila ze nech si urobi vlastme decko ale nech nekazi nase. A ked mu dovolila sa babrat s jedlom a mohol u nej vsetko zhadzovat a som ju upozornila ze sa mi to nepaci tak mi odvrkla ze on je babickin a on moze vsetko. Povedala som to muzovi ten jej vynadal. Svokra sa 2 tyzdne fucala ale pochopila ze ak chce vidiet vnuka musi hrat podla nasich pravidiel. Teraz som znova tehu aj ked len na zaciatku a iz zacala ze starsi bude u nej pomaly na tyzdnovky byvat. Hned som jej povedala ze ja deti delit nebudem a moze prist ona na navstevu ale ziadne prespavanie u babky. A malinky s nou nechce byt lebo je na neho nasilna ze co chce ona tak to sa on chudatko musi prisposobovat. Moja rada vysvetli jej to aj ked sa urazi. Ked chce vidiet vnuca aj sa odfuci🙂a najlepsie je spojit sa s muzom. Nenechaj si kazit dieta.drzim palce!

smatka
30. máj 2015

Nechaj to na malú. Ona má viac rozumu ako babka🙂

katrin21
30. máj 2015

@akropola babka sa ju snazi manipulovat, treba jej vysvetlit, ze iina cesta ako normalny pristup bez vyhrazok " urob lebo inak..." nie je OK...
ak si neda povedať, tak tam obmedzte proste navstevy, lebo nie je dobre pre buducnost vasho dietata, aby bolo v situaciach, ako opisujes..
Reaguj tak , ze ked to babka robi, razne sa ohrad..
Aby si rozumela, ak nic neurobite, dieta sa do buducnosti nauci ( resp. bude to mat v podvedomi), ze sa nebude vediet rozhodovať, alebo sa bude rozhodovať len pod natlakom a bude sa bat povedať svoj nazor, alebo sa rozhodnut podla seba, lebo tym nieco strati....
a to je velmi zle a moze to sposobit v zivote cloveka velke problemy a ani netusi, ze za tym je jedna babka z detstva, ktora nevedela najst cestu k svojmu vnucatu a prevzala zle vzory spravania z minulosti.

Ked k nej mala nechce ist, tak ma na to dovod.. My by sme sa mohli od deti vela ucit..

katrin21
30. máj 2015

@merrien myslim, ze toto je zase nieco trochu ine, ako sa tu riesi......
vasa babka ma pravdu v tom, ze ona nie je na vychovu, na to su rodicia.. OK , mozno to prenaha, ale babky su na rozmaznavanie skor, hranie a postrazenie.... nemoze sa chovať ako rodic, ani my asi nebudeme raz ine..
Ale neboj, dieta dobre chape, kde ake pravidla platia....
ja som to mala doma... mama malej stale dovolovala, co chcela , ja som zakazovala.. hadky boli aj, jasne..
ale vysledok? dcera ma posluchala a mama sa po case aj postazovala, ze ju neposluchne a bla bla.. ked som jej povedala,ze musi byt doslednejsia a prisnejsia, tak to zase nedokazala...
ale dieta to neovlplyvnilo, dobre vedela co je spravne, akurat chapala, ze starka sa da skor nalomit ako ja a niekedy to vyuzila ( sladkosti a pod..) Ale je to OK podla mna... stari rodicia nie su rodicia...
vztah s nimi je iny a je pre dieta nenahraditelny...

jana_eyre
30. máj 2015

@akropola normalne jej povedz, ze "skuste sa jej opytat, ci nechce s vami citat knizku".. proste len nevie ako na nu, ty svoju dceru poznas lepsie a tak treba svokru nasmerovat..

timea7
30. máj 2015

@akropola okamžite by som jej to zatrhla a to veľmi dôrazne!!! To, čo predvádza je choré 😝 ,láska sa nedá kúpiť. Dieťa je tvoje a ona bude rešpektovať tvoje zásady vo výchove. Čo na to tvoj manžel? On by jej to mal prvom rade zartrhnúť.

nela1916
30. máj 2015

NO tak si všímam, tu na mk aj inde, že v rodinách chýba komunikácia. Rozumiem tomu pocitu "som v novej rodine a musím hrať podľa ich pravidiel", ale ono to asi nejde aj cez mŕtvoly. A teda dosť ma desia príspevky žien, ktoré napr. sami dajú svokrám kľúče a potom nevedia vykomunikovať vetu "prosím, nelozte nám do bytu". Ok viem, to je už aspoň storočná veta, ale je to dookola to isté.

@akropola - Veľký súhlas s @katrin21, nech podobné maniére babka vzala odkiaľkoľvek, takéto správanie dosť nebezpečne hraničí s manipuláciou. Myslím, že by si sa mala svojho dieťaťa zastať a so svokrou jednať narovinu. Ak chceš, skús najskôr niečo menej útočné a skrátka vykomunikovať to slušne, ale rázne, no hocičo, čo zaberie. Z detstva aj rannej mladosti mám veľmi podobnú skúsenosť ("no počkaj, už nikdy ti to a to nekúpim, veď počkaj, ty ešte prilezieš") a môžem ti povedať, že je to naozaj extra totál brutál hnusnééééééééé, naozaj hrôza už len spomínať. Možno to babka nemyslí zle, niektorí ľudia sa správajú manipulatívne bez toho, aby im to v živote vôbec došlo, no ale.... Aj tak.

monciky
30. máj 2015

@akropola
povedat jej narovinu co si neprajes a ked to nedodrzi, tak dieta ku nej chodit nebude a basta a mohla by sa aj na hlavu postavit...., pre moju mamu je maly jej jedine vnuca a aj zostane, ale nic neurobi bez mojho suhlasu, lebo presne vie, ze ked bude maly vacsi sa to vypomsti..., a ked nechce mat doma drzeho a rozmaznaneho vnuka, tak bude robit podla mna, kedze ja som prisna a nekompromisna v niektorych veciach....
a svokrou to mam ja jedniduchsie, lebo maly ju netankuje, na rukach ho ma presne 5 minut a od nej maly nic nedostane-myslim duchovne, takze ona nula bodov....

katrin21
30. máj 2015

@jana_eyre podla mna tej babke treba normalne povedat nie len to, ze skuste si citat knizku,ale normalne jej vysvetlit, preco nie je to, co robi OK...
lebo sa tym dieta vychovava v nejakom strachu, nauci sa robit veci, ktore nechce len preto, ze ma strach z vydierania, alebo nasledkov.. v buducnosti si nebude vediet prejavit svoj nazor, stat si za nim, nebude mozno priebojne, alebo bude proste vzdy velmi nerozhodne a ustrachane rozhodovať sa o comkolvek a bude stale riesit, co povedia iní.. a pod...
Mozno potom jej to dojde a mozno to staci raz takto a nie 100x len taak povedat, ze nerobte to, alebo robte toto...
Ked niekoho lubime, ma to byt bez podmienok... rovnako aj babka moze svoje dieta lubit bez podmienok... aj ked ju odmieta, moze to skusat inak a mozno sa raz docka .. chapem, ze ju to mrzi, ale tlacenim na pilu asi nic nedosiahne...

timea7
30. máj 2015

@nela1916 ja mám svokru úžasnú, ale viem, že s niektorými ľuďmi si nevykomunikuješ absolútne nič,mali sme v rodine 😖

jana_eyre
30. máj 2015

@katrin21 to je mozne - svokru nepoznam a teda neviem, ci to je jej normalny pristup vo vychove, alebo sa len nevie vymacknut ako zaujat male dievca..

to by mal najlepsie vediet manzel zakladatelky a ten by to aj mal riesit, nie utocne a poucne, ale normalnym rozhovorom..

tiez boli urcite veci, ktore moja svokra videla inak ako my rodicia a prekazalo nam to.. zhodli sme sa na tom s manzelom, ten to svojej mame povedal a ona to akceptovala a akceptuje dodnes..

nela1916
30. máj 2015

@timea7 NO to mi je veru jasné, poznám aj z rodiny, aj z práce, mám zažité dosť chronické typy na rôznych stupňoch. Len mám pocit, že zakladateľka ani veľmi neskúšala, skôr rieši, ako udržať "pokoj v rodine", aspoň tak sa zdá z prečítaného. Ale tú nekomunikáciu sledujem dosť hromadne, myslím, že mnoho situácií by vyriešilo obyčajné slovo nie, alebo istá vynachádzavosť a výrečnosť, samozrejme môžeme len hádať, či je to aj tento prípad.

evitka83
30. máj 2015

@akropola tak ako si to povedal tu, povedz to aj jej. Ja mam 11 mesacne dieta a tiez nejake predstavy o vychove, darcekoch rezume a pod. Ked sa mi nieco nepaci v spravani starych rodicov k malej, tak im to poviem slusne na rovinu. Ci su to svokrovci, alebo moja mama...ale zas ja som huba nevymachana 😉 zatial sa to zaobislo bez konfliktov, mozno sa im niektore veci nepacia, ale akceptuju to.

timea7
30. máj 2015

@nela1916 ja si to tu tiež všímam, myslím, že to dosť pramení z toho, že ľudia komunikujú viac virtuálne, ako "naživo" a že nedokážu spolu komunikovať.

gabikula
31. máj 2015

no, tak aj my to máme doma 🙂. " Pooď dať babke pusu na privítanie ! Niee? Nejdeš? Dobre, tak ti už druhý krát neprinesiem žiadnu čokoládku ! " Ide ma šľak trafiť, ale naozaj neviem, čo jej na to povedať, aby pochopila a neurazila sa. Ona ani nepochopila, že nemá synov znásilňovať svojimi bozkami (to nehovorím o jednej puse), musím jej ich silou ťahať z ruky, keď sú celí pooblizovaní. Manžel jej povedal, ona sa usmiala , 5 minút bol pokoj a potom znova, alebo keď sme to akože nemali vidieť. Jednoducho nepochopí, nepochopí.

evaveva1
31. máj 2015

@merrien Trošku odbočím od témy.Máš pravdu,že z tvojho pohľadu to nie je správne ako sa babka správa k vnúčatku.Lenže,to nie je vždy jednoduché.Čo ak tú babku niektorá mamina potrebuje k opatrovaniu dieťaťa/sú všelijaké dôvody/.Vtedy je asi mamina nútená na určitú dobu tieto babičkine výstrelky načas zrejme tolerovať.Veď ani škôlka,ani opatrovaťeľky nie sú ideálne,a to nehovorím o financiách.

timea7
31. máj 2015

@evaveva1 nikdy by som netolerovala takéto správanie svokre, a ani náhodou by som jej za takýchto okolností dieťa nedala strážiť, takýmto spôsobom mu kriviť charakter by som nedovolila. Alebo by rešpektovala náš spôsob výchovy, alebo by som obmedzila návštevy na nevyhnutné minimum. A je jedno, či by to bola svokra, alebo mama. Škôlka ani opatrovateľky vždy nie sú ideálne, to máš pravdu, preto treba starostlivo vyberať a čo sa týka peňazí, to si musí každý uvedomiť, že dieťa je drahý špás. Jasle, škôlka, opatrovateľka je ešte stále nič proti škole, strednej, či vysokej škole,krúžkom, koníčkom. Na toto treba myslieť trošku skôr, ako je dieťa na svete, nie padnúť do rodičovstva ani neviem ako,prípadne v nádeji, že si muža pripútam, alebo sa zmení....A teraz je drvivá väčšina babičiek aj tak ešte v pracovnom procese, takže deti strážiť veľmi nehrozí.

akropola
autor
31. máj 2015

Milé mamičky, veľmi pekne ďakujem za Vaše príspevky. Našej babke som už jej správanie slušne vytkla........povedala som to naozaj slušne, asi žiaľ, lebo nie som typ, ktorý vie šplechnúť slová do tváre, nemám to v povahe. No naša babka sa urazila. A presne toto som nechcela dosiahnuť. Som človekom, ktorý sa snaží o pokoj a harmóniu v rodine. Chcela som počuť od Vás názory či sa len ja na to jej správanie pozerám takto, či nie som nejako zaujatá. Ale vidím, aj podľa Vás, že nie. Preto ďakujem, a budem si naďalej stáť za svojím.

akropola
autor
31. máj 2015

@gabikula Tak asi vieš o čom píšem a aké je nepríjemné takéto situácie riešiť.

timea7
31. máj 2015

@akropola ja tiež vôbec nie som typ,ktorý šplechne slová do tváre, neznášam hádky, mám rada rodinnú pohodu, ale nedala by som sa vydierať tým, že sa babka urazila. Možno je to dobre,možno si uvedomí vážnosť toho, čo robila, ty si vôbec nie si zaujatá, rozmýšlaš rozumne, trvaj na svojom, ale mal by ťa podporiť v každom prípade manžel. Možno by bolo dobré rozobrať to pred niekým, kto je pre tvoju svokru autoritou, na koho názor dá. Držím ti palce.

timea7
31. máj 2015

@gabikula obmedziť stretnutia na absolútne minimum a dať najavo, prečo to tak je.

evicita
1. jún 2015

@akropola ahoj, my nieco podobne mame doma, akurat ze je to prababka a byva s nami v jednej domacnosti... :D a ja som presne taka ista ze sa snazim aby sme mali pokoj a harmoniu a nie sa hasterili... no ale tiez po case pohar trpezlivosti pretiekol, nieco som si povedala velmi jemne a babka taka ofucana ze az blesky hromy z oci jej isli... ale potom po nejakom case dusna ju to preslo a uz si trosku davala pozor.. takze za ten konflikt to stoji. ked ti nieco prekaza, myslim, ze je dobre riesit to. lebo potom sa to len nabaluje a to nie je dobre. aj ked cloveku sa do toho nechce, radsej by sme mali svaty pokoj.. nasa prababka teraz najnovsie dranka: Evka, a moze si maly u mna v izbe pozriet televizor, a mozem malemu dat cokoladku? (a uz ju ma maly v rukach a telka ide...) a ked poviem nie vresti aj babka aj maly... tak mas to este dobre, moja. nejako to skus poriesit a najlepsie, ked by si povedala muzovi nech povie presne toto a toto svojej mame... lebo od neho to lepsie vezme ako od teba. vlastna skusenost. drzim palce, pa

sovica
12. jún 2015

Babke musíte vysvetli, že na čokoládu a centíky trojročnú vnučku nenaláka. Čo z toho to dieťa má? Čokoládu zje a centíky si odloží niekde do pokladničky, ale keďže ešte nepozná hodnotu peňazí a nevie, čo s nimi robiť, tak ju nejak veľmi nebaví.
Naopak, povedzte babke, čo všetko by mohla s vnučkou robiť a keby to robila, tak by vnučka k nej s radosťou kedykoľvek prišla - môže jej čítať, môžu spolu kresliť, modelovať z plastelíny, namiesto centíkov, ktoré jej ukazuje, nech idú spolu do obchodu a nech si dcérka vyberie omaľovánku, môžu ísť spolu na ihrisko, zahrať sa na obchod, na doktorku, naučiť dcérku nejakú ľahšiu hru, môžu spolu "variť"... Je toho naozaj dosť, čo baví 3 ročné dievčatká. Len je už otázne, či sa babke bude chcieť. Lebo niektoré by len chceli, aby ich vnúčatá vyobjímali a vybozkávali, ale potom si sadnú k telke a dieťa - hraj sa samé a mne daj pokoj. Tak to, bohužiaľ, nefunguje. Deti nie sú blbé. Vedia oceniť, keď sa im niekto venuje a vedia aj dobre pochopiť, kto o nich prejavuje naozajstný alebo len "hraný" záujem.
Babke to treba povedať v kľude, aby sa neurazila, aj keď viem, že to bude asi ťažké. Držím palce 🙂.