Chodíte von s detičkami, keď ich odúčate od plienok?
mamicky idem si po radu, ja viem, urcite je tu vela tem na odplienkovanie, ale fakt sa mi to nechce hladat ktora je najnovsia, chcem sa teda spytat, vcera vecer o 16 som malej dala dolu plienku s tym,ze sa ideme odnaucat, bude mat dva a pol roka za 3tyzdne, na nocniku obsedi, samozrejme bola bez plienky na 4x pocikana aj pokakana, dnes rano som ju zas dala na celel doobednie bez plienky, pocikala sa dva krat ale ani raz do nocnika, ma na sebe nohavicky a teplaky, a ked sa vycika, niekedy to ani nevie, a niekedy pride za mnou a uz vidim,ze je mokra tak sa jej teda aspon spytam,ze ci cikala a odpovie mi ze ano, chcem ale spytat, chodili ste s detickami von? alebo mame byt zavrete doma kym sa to nenauci? dakujem velmi pekne za aku kolvek odpoved 🙂
teraz taku malu opatrujem ako je tvoja a nikdy sa nevypyta len ju dam na nocnik a vycika sa kazdu hodinu ale nenechaj dlho sediet 5 minut a dost za hodinu opat
ja mám dcéru čo sa s nou trápim už od leta s odplienkovaním, doma je bez ,ale musím ju dávať každú hodku cikať a ked ideme von tak jej dávam takú tú naťahovaciu nohavičkovú plienku a ona vie, že tom á také gaťky navonok 😀
super tema i nazory, tak prosim poradte aj mne. my nedavame na nocnik, ale na WC na redukciu. mala zacala asi 18mesacna hovorit kako pred kakanim, skusila som dat na redukciu a slo to, odvtedy sa pytala. potom sa zacala semtam aj na cikanie, bavilo ju to. ale teraz sa odmieta hlasit. plienku stale davam. na kakanie este ano, hoc i zo 2x dala do plienky, ale na cikanie nie. alebo robi falosne poplachy - hlasi kako a tesi sa, ako ju rychlo berieme na wecko a tam nic. ma teraz 22mesiacov. ako by ste postupovali? nechat plienku a cakat, kedy sa zacne naozaj pytat, alebo skusit dat dole plienku, aby pochopila, ze nehody su neprijemne? lebo mam pocit, ze zadrzat vie, aj si to uvedomuje, ale naco by prerusovala hru kvoli cikaniu, ked sa nic nestane, ked sa vycika do plienky. inak na zachode travi aj pol hodinu, ked uz ide. pyta si knizku. len tak preventivne tam nechce ist, napr. v pravidelnych intervaloch. dakujem?
neviem ci to tu bolo spomenute, ale odporucam precitat si
https://www.modrykonik.sk/blog/macocha/article/odplienkovanie-za-tyzden/
My sme odpliekovali behom tyzdna, ale az ked mal drobec 3 roky+1 mesiac pocas jesennych prazdnin. V pondelok rano som mu povedala,ze jeho najkamarat uz nenosi plienky, ci skusime aj my. Ze ano. (O. i. uz dlhsiu dobu, ked musel kakat alebo cikat, tak sa schoval do kuta.Tu sa caka kym ditko samo povie co robi, ked to robi, alebo da najavo, ze je pripravene) Prvy den- pranie 2x. Vtedy trochu vystrasene ukazoval, ked sa pocikal. "AAaaaaaaa, nevadi, nabuduce povies skor vycikas sa do nocnika.Druhy den len 1x pranie a velke stieskanie- takmer oslava, ked mi povedal,ze cikaaaat a aj sa vycikal. Od zaciatku hlasi, ked musi ist kakat. Po tyzdni doma super zvladal, tak som po dohovore s ucitelkou ani do skolky nedala plienku. Vacsinou hlasi aj ucitelkam, ked treba cikat, kakat. Len ked maju velmi zaujimave aktivity a ucitelka zabudne ho spolat, tak ma velmi zriedkavo nehodu. Inak, na noc davame plienkove nohavicky, ale rano su aj tak suche... Vsade hlasi- ci sme v obchode, pri svokrovcoch, alebo aj ked sme teraz boli na SVK- az bola moja mama prekvapena, ako dobre mu to ide. Ozaj, ked sa vykaka, tak zamavame ze papaaaa hovienko a spolu splachneme.
@noname26 Tu napr. gastro-entro neodporucaju nechavat ditko dlho na nocniku, ani dospeli ludia by nemali sediet dlho na zachode, nie je to dobre pre creva a panvove dno. Ze sa ma kniha citat na stolicke a nie na zachode.
tato tema mi padlo ako do huby 🙂
moja ma za tyzden 2roky..ano, som nazoru, ze kazde dieta je ine, ze bla bla bla..ale tu uz som neni taka ista svojim presvecenim a ked ma kazdy upozornuje, sice jemne, ale stale, ze kedy chcem malu oducit, tak uz mam mindraky. lebo aj sama to chcem popravde.
ja som robila tak, ze nechala som plienku, ale cca kazdu hodku som malu dala na nocnik. respektuje ho, sedi..niekedy nieco spravila, to sme sa samozrejme tesili, tlieskali...inokedy nic.
prisli sme do stadia, ze ked kaka, vidim to na nej, no zvycajne uz na nocnik nedobehneme, tak sa jej spytam co robi, povie mi ze kaka...alebo sa vykadi a pride za mnou,ukaze na zadok ,,kaka,,
sem tam aj ,,pi pi,,- piskanie...ale to pomenej...
no neviem prist na to, ako jej vsugerovat, ze sa ma pytat predtym a nie potom oznamovat 🙂
takze podla tohto neviem posudit nakolko si co uvedomuje. uz som skusila cca pred 3mesiacmi dat dole plenu, ale mala sa mi 2x popisala a neriesila...
teraz to odkladam z tyzdna na tyzden, lebo mi pride take mätuce dat dole plienku na doma a na von jej ju naspät dat...ze na noc to este budis ale toto je take...hoci mama mi tvrdi, ze aj ona tak robila a chapali sme to.
ach...sama neviem a ani sa mi do toho nechce. pravdupovediac som dufala, ze ju zo dna den odhodi sama 🙂
ale zas na to cakat nemienim do aleluja.
Moja staršia sa dala ukecať na nohavičky, farebné, obrázkové. Videla ma na záchode a aj ona by chcela takéto. Tak ja jej dobre, ale aj Ty musíš cikať do šerblíka alebo záchoda. Išli sme spolu do obchodu, sama si navyberala a vybavená vec. Tak jasné nehoda sa stala, ale toto zafungovalo. Inak stále je na oblečenie.
No druhá dcéra, tej sa strašne páčilo splachovať záchod, tak sme splachovali.
Super tema, presne aj my teraz riesime odplienkovanie. Dcera ma 21 mesiacov a tiez ma rodina stale bombarduje, preco este nosi plienky, ked je taka velka. Ale k odplienkovaniu ma "nuti" skor to, ze dcera sa nechce prebalovat, vzdy je to s cirkusom a ja ju uz nevladzem drzat nad umyvadlom, ked ju umyvam. Moj chrbat to uz nezvlada. Tiez sa casto osiva, ze ju plienka skriabe a nechce ju. Sama si ju zacne odlepovat. Niekde som citala, ze ked ma dieta starsie ako dva roky plienky, nie je to zdrave a hrozia tam nejake trvale nasledky. Nastudovala som si vyssie spomenutu metodu odplienkovania za tyzden. Dali sme jedneho dna iba nohavicky a teplaky, ked opat nechcela na sebe plienku. Do hodiny sa pocikala 6 ci 7 krat. Vobec nevedela ze cika, az ked citila, ze je mokra, utekala na nocnik. Nezda sa mi, ze by to malo znamenat, ze nie je na nocnik pripravena. Skor mi to pride tymi plienkami, ktore ju drzia stale v suchu. Nema dovod si potom vsimat, ze cika. Nikdy sa nad tym nezamysla, ked ju to nijako neobmedzi. Vtedy sme to po tej hodine vzdali, lebo mi pomaly dochadzalo nahradne oblecenie 🙂 Ale chcela by som to dalej skusat. Myslim, ze rozum uz na to ma. Uvitam rady skusenejsich mamiciek.
@noname26 naseho musim otocit tak, aby nic nevidel, co ho moze rozptylit. Ziadna tv, nocnik ma v kutiku... Inak, napr. doma chce len na nocnik, v skole len na zachod (maju aj nocniky) a u mojej mamy tiez len na zachod a splachuje tiez sam. Pokial vidim,ze tazko kaka (hlavne pocas cestovania) nakrajam mu salatovu uhorku- jeho aj tak oblubena zelenina. potom mu to ide lahsie aj hovienko nie je take tvrde...
@ervenka no my chodime od prveho dna na redukciu, pride mi to hygienickejsie, plus mame male wc, tak s nocnikom sa tazko otocime a navyse je tam vsetko, co k tomu patri az po umytie ruk) az som sa bala, ze nocnik nebude pouzivat napr. v centre, ale nema problem. ale na nocniku mi tazsie obsedi ako na wc. citam 7dnovu metodu prave zo zvedavosti. podla bodov pripraveni sme uz davno. tam pisu davat nocnik tam, kde dieta je a aj zabavat hrackami, knihami. moja ked je v izbicke na nocniku, uteka si po vsetko mozne, kym na wc sedi, kym neurobi, co treba a nemusim ju tam drzat, ak ma pravda knizku. dokonca i sama tam sedi a hlasi mi, co zrovna robi, ci cika, alebo kaka. potom pekne splachne, umyjeme ruky. takze stahovanie do izbicky ma moc nelaka a ani to davanie na nocnik kazdych 15min a pripominanie. prave to sa mi zdalo, ze ju stresuje. akonahle som ju chcela preventivne davat sediet, hoci sa nepytala, kricala nie nie. potialto, kde sme, sme sa dostali intuitivne, bez nutenia. tak teraz neviem. uz by to akoze zvladla, keby som ju nechala bez plienky (uz aj par noci mala plienku suchu, hoci sa koji niekolkokrat denne), ale nepyta sa, teda pyta, ale zriedka, resp. prestala sa pytat cikat. mozno nam to pokazili len ocaky, co zrovna idu.
@noname26 plienku nedavaj uz vobec. Moja sa tak sama zacala pytat tyzden pred 18mesiacom. Tiez som sa pytala na to iste ci este davat alebo uplne vynechat. Baby mi poradili uplne vynechat ( aj na vonku aj do auta obchodu atd.) Takze som pocuvla a sme pekne bez plienky. Odvtedy mala dvojtyzdnovy problem ked mala zapal mocovych ciest. To sa nam pocikavala tak som vratila spat plienocku a teda nespravila som dobre lebo teraz jej musim davat ked ideme do detskeho centra ( pred tym som nemusela davat ale za tie dva tyzdne si zvykla ze v centre sa nemusi pytat) Takze urcite bez vsade, a chodit von teraz v zime radsej castejsie a len na chvilku popripade stale niekde kde je wc rychlo dostupne. Nam to trvalo niekolko tyzdnov kym nam prestali nehody
@saska2208 univerzalna rada podla mna nie je,som dieta "socializmu"a mama ponahlala,starsiu sestru hresila a ja som vraj pozorovala situaciu a ked ma ako 9mes.posadila na nocnik,tak som sa tam vzdy vycikala a prestala mi davat plienku.Ja z vlastnej skusenosti som na dieta nijako netlacila.Iba sme neustale o tom hovorili.Ako bude velky chlapec,ked uz bude nosit slipky,ako jeho kamarat,bratranec a pod.uz nenosi plienku,ako pojdeme kupit paradne slipky a nocnik,dosku na zachod...😊.Proste neustala tema,ak suhlasil,obliekli sme slipky,stale som sa pytala,ci sa mu chce cikat,nech povie,ze rychlo dame nocnik,ked na zachod(rad splechoval 😊),tak mal dovolene splachnut,to bolo radosti,ze dame cikanie prec 😊.Casto sme cestovali,takze do auta plienka s vysvetlenim,ze je to iba do auta,pripadne na spinkanie a na nocne spinkanie.Stale castejsie mu plienka prekazala,az sme ju uplne prestali davat a nesmierne sme vychvalovali kazdy uspech,pred tatinom,babkou...Dalej,ze ked nekupime dalsie balenie plienok,tak nam zostanu peniazky na velike auto,co chcel,aj ho dostal a pod..Ked sa stala nehoda,samozrejme sprcha,nove slipky,teplacky,ked toho bolo v niektory den privela,dali sme plienku a dalsi den nanovo.Bavilo ho to,velmi sa snazil,ked sa nezadarilo,aj sa hneval,hanbil a kadeco,aj niekedy sam pytal plienku,ale nakoniec sa podarilo,bol na seba strasne hrdy 😊,aj my nanho,chce to asi len velku trpezlivost,vela teplackov a spodneho pradla.
@mimake no neviem si to dost realne predstavit sa priznam teraz von. uz ked ju presvedcim ist von tak nechce ist dnu. ved kym ju vobec vyzleciem z oblecenia, tak to trvaaaa. a ked chodime na plavanie a hned aj nakupit, trva to dost dlho. prave preto akosi mam pocit, ze by som to mala skusat najprv doma. viem, co sa pise v tej metode, ale niektore veci mi akosi nejdu do hlavy. mozno to stoji za pokus, ale minimalne musim pockat, kym jej vyjdu zuby, teraz idu ocaky, a to by som ju nechcela trapit este tymto. no porozmyslam veru este. tie zaciatky sli samy od seba, az som sa cudovala ako bez nutenia, nervov. ale teraz sme sa zastavili.
@meja3 presne cim castejsie som sa pytala, ci ide kakat alebo cikat, tym bola podrazdenejsia. a ked sama ohlasila a vsetko urobila a pochvalili sme, mohla splachnt, cistit kefou, bola pysna. mozno sa nechce pytat cikat, lebo nemoze cistit potom kefou🙂)) to som jej nedovolila, aby ju moc nechytala, ze to len ked sa kaka. skusim jej to dovolit aj pri cikani
@saska2208 no ja neviem, u nas sa bez stresu odplienkovavalo jedna radost.. uplne inym sposobom. Asi som mala stastie :P Mala pravidelne isla na serblik, ci bolo treba cikat, ci nebolo... isla tam rano ked sa zobudila, po ranajkach, a proste o nicom sa netocilo, len netreba cikat, serblik bol v strede izby... v jaslickach ich tiez davali doradu vela seba naraz na serbliky, plienky sa davali na spanie a von kym sa same deti nezacali pytat, potom len na spanie... a ked sa prestali pocikavat v spanku, co bolo dost rychlo, tak sa prestalo davat na obedny spanok a neskor na noc. Ta prva cast isla super rychlo, aj obedy spanok.. to bolo do mesiaca oducene bez stresu a pocikanych veci a dlazok a nehod... nocne spanie sme mali este trochu dlhsie plienkou a potom jedneho dna ju mala odhodila, nechcela a bolo po plienke... A neoducala by som teraz v zime, pockala by som do jari.. my sme to zvladli v maji a viac sme plienku nemali okrem spanku v noci. Ani v aute, ani nikde.
no na co sa stresovat?
@saska2208 Ahoj, ja som sa riadila vyššie spomínanému článku ako odplienkovať za týždeň. U nás to bolo super a podarilo sa za týždeň v podstate. Len sme urobili tú chybu, že sme práve chodili aj po Dr. s malou na kontroly, tak sme mu dávali na cesty plienku. A tým sme ho pomýlili. Keď sme už boli doma tak sme plienku vôbec nedávali ani na poobednajší spánok. O pár dní nechcel ani večer a tak sme boli za týždeň úplne bez plienky. Teda tým chcem povedať a poradiť Ti, aby si sa snažila byť aspoň ten týždeň doma, nechodila nikam kde by si jej musela dať plienku, mala trpezlivosť a plienku jej nedávala a tým ju nemiatla. Môj názor 🙂 Syn mal týždeň pred druhými narodeninami, keď sme už boli bez plienok.
@noname26 No je pravda ze teraz v zime je to o dost tahsie. My sme to riesili v lete, to som len stiahla gatky 😉 Tak vyskusaj prvy tyzden len doma a potom postupne na chvilku vonku, ale najskor nech sa vytlacia ocaky. Asi by to bolo vela na nu. Inak tu knihu som necitala a zvladli sme to aj bez nej. Mamka najlepsie vie kedy to dieta zvladne 😉
ja mam deti zimne obe a tu druhe som zacal odplienkovavat minuly rok takto v januari na serbel mi sila tak som zacaka skusat jeden den n aserbel a v pohode jasen ze sa mi pocikala ale sme prezliekli a isli sme dalej ale ja som nedala plienku ani na von isla normalne v nohavickach dala som ju cikat predtym ako sme isli vonku a ona celkovo cez zimu malo pijde takze bola mala pravdepodobonost ze sa mi pocika ale aj tak som motkala len okolo domu a skolky a vzdy som jej vravela ze ide sem do skolky a deticky plienku nemaju do tyzdra bola bez plienky cez den uplne aj na von a na spanie isla plienka prec asi tak o 1,5 mesiaca neskor a to ju v noci nebudim na cikanie pocikala sa mi 2 krat aj to len cez obednajsi spanok .Podla mna ma uz najvyssi cas aby bola bez plienky vsak aj nasa dr.vravle ze je to lev v pohodlnosti maminiek a vyhovaranie sa na to ze ma cas este zglbala aj mna ze drobec ma 2 roky a este mala plienku.Jasne ked ju jej nechate do 4 rokoch plienku tak naco sa bude pytat ked je jednoduhsie sa vycikat a nedavat pozor na to ze mi treba .Syna starsieho som riesila cez leto ked mal rok aj pol ale aj tak bez plienky sme ostali uplne na konci zimy.Praveze cez zimu ked su v overale obaja tak sym len vytiahne a vycika sa len so rozipsuje overal ale horsie je to s dcerou ked zaveli ze treba cikat lebo tu musim vyzliet uplne tak v skolke ked idem po nu tak sa musi vycikat a ked nejde tak utekame domov cikat
v tomto obdobi a pocasi by som bez plienky ak dietatko este len zacina s odplienkovanim prip.to este nie ONO urcite nesla....po 1. je naobliekane a ked sa aj vypyta lahko sa stae ze nestihnete sa povyzliekat a uz je cik a po 2 hlavne, staci ze si cikne a raz dva moze dost prechladnut ...my sa cca mesiac pytame na nocnik,ale bez plienky von neideme urcite este, aj na noc mava plienku, vydrzi sice do rana uz necikat ale tak ....to moze byt nahoda zatial aj nemusi kedze este to nie je dlho co sa pyta...btw....si uvedomuje ze treba cikat na nocnik....takze ja z toho tragediu nerobim...je to na dobrej ceste 🙂 🙂
ja som mala štastie že sme sa učili a bolo leto takže keď sa stalo že sa pocikal tak som vyzliekla 🙂 a aj s holým vajom behal alebo som ho nechala mokreho a ked mu to vadilo tak sa sám vyzliekol... ale naučil sa 🙂 teraz v zime ideme pred vonkom na nočník a vonku mu plienku nedávam... keď sa vypýta cikať tak narýchlo rozopneme kombinézu a vyciká sa ... ale keď ideme kamsi na dlhšie tak mu plienku dám lebo sa mi stalo že sa mi pár krat pocikal a to dvoje oteplovaky pri sebe nemám 😀
ja by som urcite odplienkovanie nevzdavala. My sme sa trapili 2 tyzdne a potom nastal sek a rozhodla sa, ze nas uz nebude trapit a nezacala sa ani pytat, ale rovno cikat do nocnika a zvladala hned aj celu hygienu po. Co sa tyka pobytu vonku, my sme odplienkovavali v marci, bolo este chladno, takze sme chodili na viac vychadzok, ale kratsich a bez plienky.
Moj tiež nosil plienky v 2, 5 roku. Odplienkovala som tak, že mal normálne plienku a viackrát cez deň som ho dávala cikať aj každý chvíľu do nočnika. Aj keď si uvedomil že sa mu chce cikať potom sme začali plienku nedávať a tiež každú chvíľku na nočnik. Nám to vyšlo na jeseň, tak zo začiatku som mu dala plienku iba na von a vonku hocikedy cikať , postupne sa sám začal pýtať. V tvojom prípade by som počkala do jari aspon. Keď neni toľko oblečenia, dovtedy dávať na ten nočnik po pití tekutín. Alebo doma bez plienky ale von určite by som dala. Kým pôjde do škôlky to určite stihnete tak ako baby pisali ešte máte 8 mesiacov. To je dosť.
@noname26 celkom to dobre zvladate, sikovna je! Nieee, pytat sa kazdych 15min. to by aj velkaca otravovalo. Ani take, ze dam preventivne. Myslim si,ze ditko musi same prist a povedat, svokra skusala nechat drobca na nocniku a este s pokrikom- SED! Tak som jej povedala,ze on nie je pes a ked mu bude treba, vtedy povie. 😝
Co sa tyka ocnych zubkov, tie mozu dobre narusit system dietata. Nas mal pri kazdom ocnom+ stolicky jeden den 39,7 teplotu a prespal cely den. Potom uz bol vesely. Takze asi trpezlivost a ono to pride. A ziadne plienky cez den. 😉
@saska2208 Ja by som zacala urcite v teplejsom pocasi a nie teraz v januari. Pockaj do aprila a mozes zacat riesit odpliekovanie. Do septembra mas stale kopec casu a ked si malicka bude uvedomovat cikanie a kakanie, odplienkovanu ju mas do mesiaca urcite mozno aj za kratsiu dobu. Davaj si vsak pozor, ked raz vezmes plienku, malo by to byt uz nastalo. Ked ju malickej po case vratis, ze to vzdavas, byva dalsi pokus o odplienkovanie omnoho zlozitejsi ako na prvykrat. Nemusi to byt pravidlo, ale vacsinou to tak je. Drzim palce.

tak tak neni pripravena v amerike davaju plienky aj do 4 rokov vraj je to normalne , normalne chod von a daj jej plienku ked pojdes doma davaj na nocnik kazdu hodinu postupne si zvykne a hlavne vzdy ked sa naje a napije