icon

Chodíte von s detičkami, keď ich odúčate od plienok?

saska2208
9. jan 2015

mamicky idem si po radu, ja viem, urcite je tu vela tem na odplienkovanie, ale fakt sa mi to nechce hladat ktora je najnovsia, chcem sa teda spytat, vcera vecer o 16 som malej dala dolu plienku s tym,ze sa ideme odnaucat, bude mat dva a pol roka za 3tyzdne, na nocniku obsedi, samozrejme bola bez plienky na 4x pocikana aj pokakana, dnes rano som ju zas dala na celel doobednie bez plienky, pocikala sa dva krat ale ani raz do nocnika, ma na sebe nohavicky a teplaky, a ked sa vycika, niekedy to ani nevie, a niekedy pride za mnou a uz vidim,ze je mokra tak sa jej teda aspon spytam,ze ci cikala a odpovie mi ze ano, chcem ale spytat, chodili ste s detickami von? alebo mame byt zavrete doma kym sa to nenauci? dakujem velmi pekne za aku kolvek odpoved 🙂

saska2208
autor
9. jan 2015

@timea7 lebo minuly rok na nom nechcela sediet vobec,ani cez leto ani na jesen, tak som skusila teraz, viem ze to nebude zo dna na den, ja som len chcela vediet ci snou ist vonku, aby nebolo domotana, ked raz ma plienku a raz nie...

jankaroy
9. jan 2015

Kazde dieta je ine. Ked odmieta cikat do nocnika, tak to nechaj tak, zbytocne stresujes ju aj seba.
Syna som chcela prvy krat oducat ked mal 20 mesiacov a po 3 dnoch som to vzdala, nakoniec som ho odplienkovala za 4 mesiace pred tym ako mal nastupit do skolky.
Dceru som zacala oducat ked mala 19 mesiacov, podarilo sa mi ju odplienkovat tak ze cez den je uplne bez plienky a uz ma plienku len na spanie a na noc. Ked pride jar bude teplejsie tak ju budem oducat aj na spanie bez plienky a v pohode to stihneme, kym nastupi do skolky.
Netreba tlacit na pilu.

timea7
9. jan 2015

@saska2208 to sú ale dve rozdielne veci - sedieť na nočníku a ostať suchá celý deň. Ráno ju daj na nočník, pochváľ ju, zatlieskaj jej, keď sa vyciká, ale potom jej daj plienku, nemôžeš od nej chcieť, aby ostala suchá celý deň, keď si neuvedomuje, že sa pocikala. Neskôr pridaj nočník po popoľudňajšom spaní, a tak stále častejšie, motivuj ju obrázkovými nohavičkami, plienky jej môžeš zrušiť, až keď si uvedomuje vylučovanie a keď bude teplejšie.

ushuaia
9. jan 2015

konecne normalna tema bez zbytocnych hadok...tiez malu skusam na nocnik ma 15 mesiacov, niekedy usedi, ale vacsinou to konci ,,revom,, nechcem ju tiez zbytocne nutit ci stresovat, svekra sa furt pyta ci ju ucime ...no nastastie cez skype, zijeme v zahr..., uz som zacala mat stresy aj ja...ale to sa niektorym ludom tazko vysvetluje , ze deti niesu rovnake ako roboti...a vobec to nieje o pohodlnosti matky...A co tu citam, vidim , ze moja nieje tiez pripravena...,ale tak co budem skusat neskor...

jankaroy
9. jan 2015

@saska2208 ak ti mozem poradit, tak zacni tak ze bez plienky bude len doma a ked pojdete vonku kludne jej daj plienku, predtym ju daj vycikat a neber jej pitie. Predsa len v zime je cikanie vonku zlozitejsie A ked bude mat plienku suchu tak jej ju uz na vonku nedavaj aby sa zacala sama pytat.

katka1981
9. jan 2015

@maribell, nasa sa na den odplienkovala asko 23 mes., kakala do serblika od 10. ,es. to som ju ja davala. S plienkov na den aby do nej necikala sme zacali v maji, ale tiez mavala nehody, a ked ma uz utieranie dlazky nebavilo, nechala som to tak a skusila o tyzden a uz to vyslo. Ak ma nehodu viac ako raz za den, tak nie je podla mna este zrela. Netreba to silit. Osobne by som v zime urcite nezacinala.

katka1981
9. jan 2015

@jankaroy, presne tak

zitaje
9. jan 2015

Ked ma dieta do dva a pol roka nonstop plienku a dovtedy sa stale vyprazdnovalo vylucne tam, ako ma chapat, ze teraz zarzu ma cikat a kakat do nocnika? A preco zrovna teraz? Ide o dieta, malo by v tom mat nejaky podiel aj ono, v tom odplienkovani, nie? 😉
Moj maly ma 15 mesiacov, plienky mu davam, ale velakrat za den sa vycika do nocnika a pokakava sa len vynimocne, to ide skoro vzdy do nocnika. Proste nocnik pozna od babatka, vie na co sluzi, svoje vylucovanie vnima o to viac, ze mu davam latkove plienky, ale este nie je pripraveny byt uplne bez plienky, tak mu ich davam. Casto nam vystaci jedna plienka pol dna, casto ho nechavam len tak v teplakoch, ked je cerstvo vycikany.
@saska2208

timea7
9. jan 2015

@zitaje absolútny súhlas, tiež si myslím, že s nočníkom treba začať skôr a postupne, nenásilne, aby dieťa nemalo k tejto činnosti odpor.

zitaje
9. jan 2015

@ushuaia podla mna neprestavaj skusat 😉 a nie skusaj neskor.
Ved o co ide? Ked sa vycika, super. Ked sa nevycika, nie je to zas taka strasna namaha, skusit to.
Moj uz je celkom nauceny - ked sa ho opytam, ci chce cikat, kyve hlavou, ci ano alebo nie 🙂 nasilu ho na nocnik ani neviem posadit, lebo sa vspiera, vtedy viem, ze nechce - ale opakujem, moj velmi dobre vie, na co je nocnik a pozna aj svoje vlastne vylucovanie.

ushuaia
9. jan 2015

@zitaje dam na radu... 🙂 , ako ona niekedy aj usedi, ale niekedy za malu chvilu pusti plac a za ziadnych okolnosti tam nechce byt...este sa nevycikala, len vykakala 2x aj to s partnerom ked boli spolu na wc... 🙂 a pravdu povediac, este sama neviem ci mala cielene vie na co to je...ale dakujem za radu a budeme skusat nadalej... 🙂

zitaje
9. jan 2015

@ushuaia no ono je to tak, raz jej to docvakne 😉
Ja som drobca davala nad cinsky nocnik od jeho troch tyzdnov (v polohe klbko, hned po zobudeni - vacsinou sa tam vycikal a v tej polohe sa mu aj lepsie kakalo 🙂 ) takze moj si cely zivot uvedomuje, ze cika-kaka, akurat nie vzdy som sa trafila do jeho rytmu - vtedy sa samozrejme pocikal do plienky. Zas nejaku vedu som z toho nerobila, boli horsie aj lepsie dni. Ale aspon vie, ze cika-kaka a teraz je to skor o tom, ze sa mu nechce, "nema cas", lebo to je jednoznacna blbost, ze babatka a male deti neovladaju zvierace a pod. Mam x prikladov z praxe, sestrina dcera sa vo veku 2 rokov pytala, co to ma moj maly na zadku, lebo si uz nepamatala, ze aj ona niekedy nosila plienky (byvaju na samote, takze ine plienkove deti stretava zriedka). Len ked su deti nonstop zabalene v pamperske a nik nereaguje na ich nepokoj, ked chcu cikat (aj uplne male babatka zmenia spravanie tesne pred cikanim), casom si odvyknu a prestanu vylucovanie riesit. No a potom zrazu je uz cas, a chcu po nich, aby cikali do serbla... No cele naopak, a pritom sa to da pekne postupne 🙂

brisilda
9. jan 2015

@saska2208 skus odplienkovanie za tyzden 🙂 u nas to pekne zabralo ..... pocas odplienkovania sme chodili vonku 😉 no pokial je vonku zima a mrzne tak jej vonku tu plienku daj ...... ak bude teplejsie a vonku minimalne aspon tych 15C nad nulou tak skusite aj bez plienocky 😉 drzim palce

kristinaanna
9. jan 2015

ahoj, ja si tiež myslím že to nechaj na leto, ja som pri prvej aj pri druhej skúšala skôr a skôr sa to nenaučili ako bol ich čas, obe sa naučili na na nočník až po 2,5 roku a tak že behom týždňa v lete, mladšia mala 2,5 roka v lete ešte na začiatku júla mala plienku, a v septembri do šk§lky to už zvládla sama na nočník 😉

astonka
9. jan 2015

@saska2208 no neporadim ti ako v zime...my sme sa odplienkovali v lete-všetke 3 deti...no a vonku sme chodili...

jaroska
9. jan 2015

Ja som našu odúčala tiež v lete,vtedy mala 2,5roka(teraz má 4).Začali sme vtedy,ked už bolo vonku teplo,že mohla byť na dvore a aj vnútri len tak v nohavičkách 🙂 Ani si presne nepamätám koľko to trvalo kým sa to normálne naučila,no zo začiatku jej to tieklo po nohách-vždy som umývala dlážku 😀 Našťastie sa nepokakala,vtedy som videla,že asi niečo bude,tak som ju posadila na nočník a podarilo sa 🙂 No ona potom dlho nechcela cikať ani do trávy vonku ani na beton a dokonca ani do WC....neviem prečo....iba do nočníka.Trvalo to rok,od leta potom z jedného dňa na druhý cikala aj do trávy aj do WC...Už som sa obávala,čo bude v septembri v škôlke,ked nebude chcieť do záchoda,ale našťastie sa podarilo 😀 Dovtedy sme všade museli brať so sebou nočník-napr.ked sme šli do Tesca,tak sme na parkovisku vytiahli nočník,vycikala sa a mohli sme ísť nakupovať 😀

bis
9. jan 2015

náš prípad,dcérka dva a pol roka a s plienkami,lenže aj napriek snahe sa ešte ani raz do nočníka nevycikala...nenútiim ju,len posadím,ked je dlho suchá ale nič..neviem prečo,snažím sa ju motivovať,odmenami a tak,no nejde jej to,môže mať nejaký blok?nikdy sme na nu nekričali ani nič podobné,tiež ked ostala bez plienky tak jej to nevadilo a nevadí jej ani ked sa riadne do plienky pokaka..tak isto už počúvam dookola,že či ešte nosíme plienky:-/

hamca
9. jan 2015

@saska2208 ja som oducanie riesila pred 2 mesiacmi a chodili sme normalne von, ale vzdy som mala nahradne oblecenie. Vonku sa mi parkrat pocikala a nebola to sranda v zime davat mokre pancuchy a leginky dole, ale zvladli sme to. Dcerka mala 2 roky a 4 mesiace. Ale ja som si pockala na to, kedy sa sama vypyta. Nikdy predtym mi nechcela sediet na nocniku a jeden vecer zahlasila, ze chce cikat, tak az vtedy sme zacali s oducanim. A musim povedat, ze od toho momentu bola doma viacmenej uplne bez nehody, akurat vonku sa nam parkrat pocikala, ked bola v zapale hry s detmi. Ja by som na tvojom mieste pockala s oducanim. Pokial sa sama neopyta, resp. Zacat fakt az na jar.

saska2208
autor
9. jan 2015

@bis je to unavne, kazdemu vysvetlovat, ale snad to teda nejak zvladneme do toho septembra...
😉

hamca
9. jan 2015

@bis to bol presne aj nas pripad, ako cez kopirak, ja som ju vobec do nicoho netlacila, ani neposadzala, len som ju upozornila, ked jej kamosky vonku cikali, ze oni uz cikaju do travicky, ale inak som to neriesila. Az jeden vecer sa opytala, my sme s muzom na seba pozreli jak telata, rychlo utekali po nocnik a ona sa fakt prvykrat v zivote vycikala a odvtedy sme bez plienok. Asi treba este kusok pockat, ono to fakt pride same, ked na to dieta dozreje

bis
9. jan 2015

@saska2208 ja to ani nevysvetľujem,ved čo už poviem...naučia sa raz určite všetky deti🙂jedno skôr druhé neskôr..🙂

@hamca a kolko mala vtedy?našej len ked spomeniem nočník tak nie a hotovo,ona nechce ani wc,neriešim zatial aj ked by už nebolo zlé aby sme sa tých plienok zbavili🙂

noname26
9. jan 2015

@ervenka no na spanok hlavne denny musim. ona zaspava na prsniku, aj ked sa v strede obudi, musi cucat. a plienku po nom ma plnsiu ako po nocnom spanku. no pockam po zuboch ci sa to vrati a budem riesit intuitivne. zatial nie sme v stave vyhodit plienku, necitim to tak.

noname26
9. jan 2015

@ervenka ale dakujeme za pochvalu i povzbudenie🙂

hamca
9. jan 2015

@bis no takmer 2 roky a 5 mesiacov. Na mna uz vsetci tlacili, ale ja som popri druhom babatku fakt nemala cas to riesit a som fakt rada, ze som si pockala. bolo to bezproblemove odplienkovanie. A my sme pri tom prvom vycikani vymysleli trik, ze po kazdom vycikani si mohla na nocnik nalepit nalepku a tak ju to krasne motivovalo, velmi sa z toho tesila, az som sa bala, ze sa nalepiek nezbavime ale tak nejako po mesiaci to samo odznelo. Teraz ju zacalo bavit tie nalepky zoskrabavat 🙂

deninka82
9. jan 2015

necitala som celu diskusiu...ale...ja som to teraz s malym tiez zacala skusat...ked ho posadim na nocnik alebo na zachod a poviem aby sa vycikal, tak sa vycika, takze viem, ze to uz ovlada. Ked sa ho ale spytam, ci chce cikat, vzdy odpovie nie a odmietne ist na nocnik. Takze uz davam len otazku kazdu pol hodku az hodku (podla toho kolko pije) ci chce ist na zachod alebo na nocnik....tam jednoducho nemoze byt odpoved nie a on je spokojny, ze si moze vybrat 😀 ...tak len taky maly tip aj pre vas

mizupizu
9. jan 2015

ak ti to nejako nesuri, tak tiez by som pockala az kym bude sama na to pripravena, sama som si odskusala na dcere, ze ked som sa ja rozhodla ju oducat od plienky to mala asi 2 roky, tak aj ked rozumela co od nej chcem, tak ma ignorovala a ziadny zachod ani nocnik neriesila. potom asi o 3 mesiace prisiel ku nam na navstevu chlapec v jej veku a on sa uz pytal cikat tak ju to zaujalo, ze on sedi na nocniku a ked sa vycika tak mu vsetci tlieskali. Bola som s nou v tom istom tyzdni u kamosky a ona mala nocnik v tvare kresielka a to sa jej velmi pacilo ked si tam sadla, ze je princezna a este u nas zafungovalo lepenie nalepiek na obkladacky v zachode za kazde vycikanie. Tak ju to chytilo, ze za 2 dni sme prestali mat plienku cez den. V noci este plienku ma a vzdy ju ma rano pln. dufam, ze sa nam jej podari tiez zbavit casom bez problemov. Von s nou kludne chod, my aj teraz nosime pre pripad nehody "ruksacik prvej pomoci s nahradnym oblecenim" 🙂

dity13
11. jan 2015

ja som dcerku odplienkovala, ked mala 2 roky, ona sa totiz sama zacala zaujimat o wc, ked videla nas. nasla som na internete taky oducaci program, teraz si ale nespominam na stranku. kazdopadne mi velmi pomohol, a tam sa pisalo, ze v prvych dnoch by sa mali prechadzky mimo domu obmedzit, lebo tym, ze doma bez plienky a vonku s plienkou, to dieta moze mylit. a vlastne ho tak budes posuvat nazad.. skusim pohladat na nete tu stranku a ked tak, tam ju sem hodim 😉

dity13
11. jan 2015

nasla som to, nam velmi pomohla tato stranka
http://www.dvojickovo.sk/index.php/starostlivos...

slavka1307
11. jan 2015

Ja som obe odplienkovala v lete, chodili sme von bez plienky a prezliekali sa vonku, keď bola nehoda. A ani v noci som im nedávala plienky, aby som ich nemýlila. Zvládli sme to.

didi51100
11. jan 2015

my sa pokusame odplienkovat teraz, maly ma 19 mesiacov a s nocnikom nema nastastie problem. po dome ho nechavam bez plienky, aj pekne vydrzi a obcas sa aj sam vypyta na nocnik. no zhruba kazdu polhodku sa ho opytam alebo rovno ho posadim. 😀 a vonku zatial vzdy s plienkou, ked je taka zima.