Čo by malo vedieť trojročné dieťa?
Už som zúfalá môj maly mi stále nerozpráva, a začal chodiť aj do skolky, no tam ma už učiteľky zdržali že nič nevie že sa nevie ani obliecť a sní obuť, netuším vôbec kedy toto majú deti vedieť, mám pocit že som zlyhala neviem ho nič naučiť všetko si robí po svojom
v tom pripade by som uz riesila neurologicke vysetrenie
@zenazaba prečo?lebo nerozpráva? veľa detí dnes začne rozprávať až okolo tretieho roku....nie je ani prvý ani posledný....a ak je aj dvojjazyčný - tam sa predpokladá že tie deti začínajú rozprávať neskôr.....ja som mala kolegyňu, jej malý mal 3,5roka keď začal rozprávať a hneď pekne čisto a viacslovne....a to dovtedy nechcel ani ceknúť....
@mogaa to mi je jasne...ale uz 2 rocne deti maju rozpravat v kratkych vetach a ak 3 rocny nepovie jedine slovo, tak ho dam vysetrit neurologom. Ak mi povie, ze je po neurologickej stranke ok a jedinou pricinou je dvojjazycna domacnost, spim s kludom. Ako moze clovek vediet, ci pricinou nie je nejaka neurologicka porucha? deti z dvojjazycnych domacnosti nemozu mat neurologicky problem? to ako keby mi prislo na amb dieta s teplotami a ja poviem bez vysetrenia, ze to je chripka, lebo je chripkove obdobie. To je len moja uvaha, nikomu nic nenanucujem.
@alexinka33 no, moze ist v lepsom pripade o narusenu komunikacnu schopnost..v horsom autizmus... navstiv s nim logopeda,ale takeho,ktory sa specializuje na toto, rozvoj reci...
Nie je Ok,ked nehovori ani mama ani nic... moja prva menej rozpravala ,mozno 20 slov ale vsetko ukazovala, rozumela nam,obliekala sa uz ako 2 rocna.... prichodom do skolky sa jej jazyk okamzite rozviazal. Dolezite ale je ,ze ons vo vsetkom spolupracovala, rozumela, komunikovala.. je sikovna dodnes..
Inak ma rozvoj reci velmi pomaha hudba, ide o rytmus ,ktory dieta potrebuje aby vedelo hovorit...pri druhej sme od 2r pustali Jarosa, Spievankovo atd. A jazyk sa jej okamzite pustit, 2.5r hovorila uz krasne vety a 3r uplne vsetko aj ked este doladime vyslovnost..
Ešte chcem povedať že Možno práve preto že sa mu venuješ oveľa viac tak nie je zvyknutí na to že má niečo spraviť sám a využíva to.
Moja mladšia tiež veľmi sa obliekať nechcela hoci Staršia To s prehľadom dávala dávno Ale ako tak sa naučila aspoň obliecť tepláky gaťky vyzuť obuť a tak ďalej kým išla do škôlky a ostatné s pomocou.. ona je jednoducho nemal a trpezlivosť a vyslovene chytila nervy keď je niečo nešlo a nedalo sa s ňou pohnúť. Ale akonáhle nastúpila do škôlky a videla iné deti sa obliekať a aj učiteľka ich k tomu vedie tak nám zakazuje ju obliecť aj vyzliecť a všetko zrazu zvláda sama Čo dovtedy nechcela ani počuť.😂
Keď ešte nerozpráva v troch rokoch a ste dvojjazyčná domácnosť, je to v poriadku. Dieťa má trochu zmätok v hlave, mala som viacerych znamych(aj kolegyne, ktoré majú cudzincov mužov a každé dieťa začalo rozprávať neskôr) a to iste im povedali logopedičky. A čo sa týka toho obliekania, vyzliekania, tak to už by mal zvládnuť. Dcéra má 19 mesiacov a nie je ziaden génius, ale obuje sa sama, vyzlecie komplet a obliec si vie čiapku, šál, tricko, tepláky, ponozky, vie potiahnuť zips, aj keď spojiť ho ešte nevie, takze toto skuste pocvicit(hlavne to chce čas, pockat aj 10 minut, kým sa dieťa oblečie same a nerobiť to za neho). A čo sa týka pokynov, dcéra rozumie, že má niečo priniesť, upratať, preložiť, kauzalna suvislosti(že keď chce doplnit svoju fľašku s vodou, musí priniesť fľašu s dojčenskou vodou a pod), takze aj tvoj synček by to mal ovladat v troch rokoch. Vôbec nemusi byt chyba, že sa mu malo venuješ, práveže to môže znamenať, že mu so všetkým pomahas a preto nie je samostatný, ale neboj sa, všetko sa časom nauci😊
@lianka123 ja tv nepozerám a nie je to priveľa na take malé dieťa?
@mogaa áno hovoril, preto si myslím či zo nebude skôr tým že ja dom bola v zlom psychickom stave keď sme prišli takmer o všetko a museli sme sa nasťahovať opäť k mojim rodičom, asi by som skôr ja potrebovala psychológa, už začínam veriť že toto je tá príčina, akoby sa nám vývoj zastavil.
Viacjazycnostou to nebude..moje deti su 3jazycne..mladsia (v aprili bude mat 3) ma uz naozaj velmi slusnu zasobu vo vsetkych 3 jazykoch sa dohovori.na vsetko odpovie atd..Inak co sa ostatneho tyka, vie sa obut,obliect nohavice,ciapku,vrch len vyzliect,jest vie sama ked len keby sa jej vzdy aj chcelo,sklada puzzle,hra pexeso,detske clovece,lego,kresli rada ( ovalna hlava oci usta nos uz da).To co ty pises mi nepride normalne..keby len nerozpraval ale on pisti a to je teda divne..To ze nic nevie tak su mamicky ktore roky robia vsetko za dieta a deti si na tento luxus velmi rychlo zvyknu.mozno to aj u vas bolo tak
@zenazaba pozerala som to ešte raz lebo som si nebola istá ale 18:36to spomenula že kedysi hovoril mama, tata...naša je trojjazyčná a tiež tak do roka mama tata, ham, mňam...potom skôr zvuky a takú hatlaninu až teraz začína zase používať cielene slová ale len keď chce...tak ale zase ona bude mať len 2
@alexinka33 tiez si to myslime. Ale on je vyslovene dravy za informaciami. Zaujima ho vesmir napr. Ma neskutocnu pamat. Normalne rozpravkove knizky vie naspamat. My sa mu vela venujeme typu ma gymnastiku, plavanie, chodi na kone. Od 5m ma opatrovatelku, ta ho tiez vela naucila.
@lianka123 ono to bude aj tým že som skoro stále naň ho sama a ani moji rodičia mi ho nechcú strážiť už majú vyše 70 a minule u nich skoro zhodil televízor.
@lianka123 čakám ze za chvíľu ho zapíšes na vysokú školu 🙂 budes mat druhe s inou povahou potom uvidis .
@katulienkax 😂😂presne aj mna to napadlo...Taky je vacsinou zivot...😂
@alexinka33 kazde dieta je ine. Niektore sa ucis veci skor, niektore neskor.
Deti poniektorich na tomto fore uz v 3r maju precitaneho Dostoyevskeho a krajaju si sami steak s nozikom. Ani moja sa nevie obliect, (teraz sa zacala snazit trosku) o jedenie nema zaujem ze vobec, akurat teraz zacala rozpravat (tiez dvojjazycne rozpravame). Nevzdavam sa a venujem sa jej na 100%, ono sa to podda a naucia sa. Moja tiez robi vsetko po svojom, tiez som mala pocit ze zlyhavam. Beriem ju aka je, ale snazim sa ju usmernovat kazdy den. Len trpezlivost treba.
@lavender273 uplne suhlasim. Kazde dieta je ine. Netreba to riesit ani co povedia ucitelky v skole. Potrebuje svoj cas, istotu a lask rodicov. A potom uz len trpezlivost. Vsetko ma svoj cas...
@alexinka33 ono to tym detom prospieva byt aj s inymi. Pojde do skolky, bude lepsie
@katulienkax nieee. Ale rozmyslam nad tym zapisat ho na zakladku pre mimoriadne nadane deti. On je fakt prilis mudry 🙂 mam druheho a je iny 😉
Dvojjazycnostou to.moze a nemusi suvisiet teda rec,....obliekanie s tym nema nic spolocne.... ak ti to robi starosti ries to s lekarom pytaj sa na vysetrenia.... tiez msm dieta vyrastajuce dvojhazycne a problemy s recou ani obliekanim sme nemali.v tom.veku
@alexinka33 Tym ze si na dieta sama to nebude. To nemá s tym nic spoločné.
@lavender273 naozaj jestvuju deti, ktore su ine. Su velmi nadane. Maju neskutocnu pamat a su drave za informaciami. Ja mam problem na niektore jeho otazky odpovedat.
A ano. Ak by som mu 3krat precitala morho tak ho odrecituje.
Mam druheho a uvidime 🙂
@lianka123 ja som uz vzdala myslienku ze moja bude expertka na kvantovu fyziku 😂 holt smola no
@lavender273 a mozno ano 😉 neni to dolezite. Pre mna je dolezite aby z neho vyrastol dobry clovek
@lianka123
Ano to je dolezite 🙂
Ja si myslím, že to je úplne o dieťati.
Moja všetko sama. Pýta sa, či to robí dobre. Plynule bez chyby hovorí od dvoch rokov. V septembri začala škôlku sme v zahraničí to má už dva a 9 mesiacov a každý deň prinesie nové štyri päť slov po nemecky dovtedy sme doma nemčinu nepoužívalii sama ju začína používať, pýta sa, ako sa čo povie po nemecky... každé dieťa má podľa mňa svoje tempo.
Inak napadlo ma
.farby pozna..?? Komunikuje ked nieco mu povies,tak to spravi?
@alexinka33 to že malo rozpráva môže súvisieť s dvojjazycnostou. Ale to že sa nevie obliecť nie.

pytajte sa aj na logopediu