Čo si myslíte o nevýchove?
Bije sa to vo mne, nieco sa mi páči nieco mi príde az moc pritiahnuté za vlasy, vysvetľovanie 1rocnemu dieťatu nieco o pocitoch atd 🙃. Nepríde mi to ako 100% funkčná výchova,skor mi občas príde ze dieťa sa tým rozmaznáva.. a potom tu je taka generácia detí aka je .. aký máte názor? Co sa týka fyzických trestov stým súhlasím ale zas ak dieťa naozaj vekmi prestreli,som za to ,ze po zadku mu neuskodi.
Nevychova teraz na mna kuka z každej strany a úprimne som rada keď stretnem mamu ktorá je ,, normálna,, a nerieši tolko tie deti a všetko okolo toho...
Ezte taká pod otázka, .. vsimla som si uz viackrát,ze ked je viac deti vela súrodencov,tak sú vychivanejsi, skromnejší a kludnejsi, poslusnejsi ako ked su deti len jedno alebo dve...cim to je ?
@andreatytler ale takto rozpísané to nie je, že rodič nezasahuje. On zasiahne ak súboj je zjavne nerovný a jedno z detí trpí. (Teda nejde o hlasný krik a štuchanie, kde rodič vidí, že sú s tým deti OK a len sa naťahujú) On zasiahne a vysvetľuje.
Tiež je iné ak ide o väčší vekový rozdiel, výraznú fyzickú či psychickú prevahu jedného nad druhým.
A nemusí ísť len o fyzické strety, kľudne aj psychická manipulácia (pri starsich deťoch)
To, že každý utok je volaním o pomoc je z môjho pohľadu tiež relatívne. Lebo niekomu vadí aj ako naň druhý pozrie a už to ho vytočí.
A aj keď rodičia s dieťaťom pracujú, nemusí byť schopné svoje emócie zvládať. A preto zasahujú a rozhodne nenechajú slabšie dieťa bez pomoci v tej chvíli.
A niektoré deti nevedia prečo tak robia a ani rodič nevie a niektoré veľmi dobre vedia a aj rodič veľmi dobre vie.
A niektoré tak ako dospelí, robia zlé veci lebo proste môžu.
Súhlasím, ale plne s tým, že mnohí si rešpektujúcu výchovu, ktorá má viesť k obojstrannému rešpektu, zamenili za výchovu, kde sa jednostranne rešpektujú len potreby ich dieťaťa.
Ale toto vidím aj v spoločnosti, kde väčšina dospelých chce a vyžaduje byť rešpektovaná, ale oni už druhých nerešpektujú. Lebo oni majú svoje dôvody.
@andreatytler ja som zacinala s webinarmi zadarmo, nemala som na kurz cas a kupila som ho az ked mal starsi 3.5 a mladsi 1.5. cca. Prejst kurzom mi trvalo 5 mesiacov cca. Starsi je kus nervak, nevie zvladat velky hnev, mladsi dokaze taky hnev skor spracovat, starsi ma problem vyjadrit svoje emocie, akoze vobec o nich hovorit, mladsi vobec nie, ten hned povie, co ho trapi, preco je nahnevany a zlostny a vie si povedat, co potrebuje po emocnej stranke. Napriklad ponunikat sa, byt sam, potrebuje klud. Starsi to nevie, az to skonci emocnym kolapsom, co my dospeli pozname pod vreskotom, krikom. Ale pracujeme na tom samozrejme dalej, uz je to lepsie, presli dva roky a par mesiacov. Takisto sme podla mna nezvladli surodenecke vztahy, uz viem ako na ne, z videi z pred dvoch rokov som si vsimla, ako starsi negativne reaguje na mladsieho, nezvladli sme to. Tiez sme na tom pracovali, uz su super truper kamosi, ak by som bola v nevychove skor, uz by sme to mali zmaknute este pred narodenim druheho, starsi by menej trpel prichodom surodenca. Ale vravim, v principoch nevychovy na tom vsetkom pracujeme a vidim vysledky. Len lutujem, ze to vobec musime riesit, mohli sme sa tomu vyhnut.
@andreatytler dieta sa chyti, ale treba si uvedomit, ze ked je sest rokov sekirovane a pocuva len prikazy a zakazy, nezmeni sa zo dna na den. O rodicovi uz ma emocnu predstavu a tiez to trva vybudovat doveru nanovo. Predstav si, ze by za tebou prisiel nejaky alkoholik, alebo nieco extremne co mas mozno v okoli, a bude ti tvrdit, ze uz je vsetko v poriadku, zmenil sa a tak dalej. Uveris mu? Asi nie..budovanie dovery nieco trva.
Pointa je, cim je menej sramov na dusi, tym skor medzi vami zacne fungovat dovera a respekt. To ta nevychova nauci. Nikto z nas ti to tu takto nepopise.
@stanulienkat moje deti mali také záchvaty hnevu keď boli unavený a par krát pokiaľ som prišla na to prečo sa hádžu o zem som ich aj veru capla po zadku, ale ver že vôbec to nezabralo, malo to úplne odlišný efekt a ešte viac začali vrieskať, ale od kedy sme to začali riešiť "po dobrom" skončilo aj hádzanie sa o zem. Je to ťažko povedať, pretože na každé dieťa platí niečo iné...
@monika185243 to je pravda. Mojim prispevkpm som nechcela pukazat, ze sa maju deti mlatit.😁 S niektorymi detmi sa neda ani po zlom, ani po dobrom hodinovym vysvetlovanim. To tu niektore mamicky asi nechapu. Ja som vysvetlovala hodinu co, ako a preco, nezaberal psychologicky rozbor, ani podobne. Proste hrach na stenu....Niektore deti maju na haku. A nie je to vychovou. Je zrejme aj temperamentom. Rozhodne nie som proti malemu capnutiu po zadku. Tu si to mamicky milia s ponizovanim a tyranim. Dnesne deti vdaka milemu dohovaraniu, ktore maju u riti-nepoznaju hranice. Preto su dnesne deti drze, nemaju respekt, nerespektuju autority v skole, doma....
Vôbec nesúhlasím s tým že dvom deťom môžeš dať 100% pozornosti, ja to vidím u nás doma. Dcéra napr. rada kreslí, tvorí... čo zase syna vôbec nebaví, takže spoločné aktivity vymýšľame také, aby to bavilo oboch. Každý z nich má úplne inú povahu, pokiaľ som mala iba dcéru, tak tá pozornosť bola 100 %, ale keď má človek dve a viac detí je to už horšie...
@stanulienkat Je to fakt ťažko povedať a ako keby hádzať všetky deti do jedného vreca. Ja si dosť často všímam vo svojom okolí že niektoré deti sú "iné" hlavne kvôli tomu že sa im rodičia dosť nevenujú, nemajú na nich čas...nechcem to takto písať, pretože do nikoho nevidím a napr. taká matka ktorá zostane sama s dieťaťom, lebo ju manžel opustil, to nemá fakt ľahké...ale niekedy my to príde tak ako keby sme si našu frustráciu zo života, ľudí...vybíjali na deťoch a možno len tie deti potrebujú viacej lásky a porozumenia ❤️
@monika185243 nebrala by som to univerzalne, ze je to frustracia. Moje dieta je milovane, ma 100% pozornost, lasku, podporu, zazemie, vysvetlovanie.... Napriek tomu este aj dnes urobi opacne, ako som jej povedala. Uvedomuje si, ze konala nespravne. Ked sa jej opytam preco, tak povie, ze nevie, niekedy aj povie, ze naschval.
Dieta ma zboznuje.
@stanulienkat veď preto som písala že sa to nedá brať všeobecne. Presne ako keby si písala o mojej dcére 😀
@janage
Ja to chapem tak ze rodic zasahuje tolko kolko portebuje on, alebo dieta, alebo situacia. Len je dolezite akym sposobom to robi. Zase ten spravny sposob moze byt pri dvoch ludoch iny. Nevychova hlavne poukazuje na nespravne sposoby a nabada rodicov sa im vyvarovat.
Suhlasim s tym co si napisala. Deti velakrat nie su schopne emocie spracovat, nevedia preco robia to co robia, robia zle veci lebo mozu.
Ja verim tomu ze u deti je agresia volanie o pomoc. Proste to dieta nezvlada situaciu a potrebuje pomoc rodica. Ak mu vadi ze sa niekto na neho pozrel, tak moze mat obdobie ze sa boji cudzich ludi, alebo ma nejaku nespracovanu predoslu krivdu a ten pohlad sposobil ze to vyplavalo na povrch. V kazdom pripade potrebuje pomoc od rodica, lebo sa s nim deje nieco co nezvlada. Deti su v jadre uplne ciste bez jedinneho zleho umyslu. Neverim tomu ze by boli agresivne preto ze maju z toho potesenie, alebo z nudy. Oni nechcu byt agresivne. Je to vzdy forma obrany. Aj ked vidis dieta co malo pri vychove uplne volnu ruku a nerobi nic ine iba komanduje a terorizuje svoje okolie, tak aj to je volanie o pomoc. Deti maju radi pravidla a ked vyrastaju bez nich, su nestastne.
@olivierko229 Velmi zaujimave, dakujem.
Suhlasim uplne so vsetkym co si napisala.
Ked som ja zacinala aplikovat Nevychovu, syn mal asi 1.5 roka a trvalo asi 3 mesiace kym som videla prvu zmenu, prvu reakciu na moje pokusy urobit dohodu. Cize uz aj 1.5 rocne dieta ma tie imaginarne sramy na dusi a trva mu dlhsie kym zacne verit ze rodic to mysli vazne tu zmenu a nebude to len direktivne zadavanie pravidiel ako doteraz, ale bude ho zaujimat aj nazor dietata. Potom to uz islo pomerne rychlo. Takze si viem predstavit ze pri 4 rocnom ktory este k tomu musel prejst tak narocnym obdobim ako je prichod noveho surodenca to bude trvat ovela dlhsie.
Dobrý deň, prešla som kurzom, dokonca som si ho predĺžila. Pre mna veľmi aplikovateľné veci aj vo vzťahu k iným ľudom, nie len k deťom. Ak by ste mali nejaké otázky, môžete mi napísať správu.

@olivierko229 Zaujimalo by ma v com konkretne je rozdiel medzi tvojimi detmi? Ako inac sa sprava to prve oproti tomu druhemu? Ja som myslela ze to nevadi ak sa s nevychovou zacne aj neskor, ze to sa automatcky chyti v kazdom veku a ako sa zacne menit pristup rodica, zmeni sa aj pristup dietata.