Dali by ste dieťa znova do jasiel?
Ahojte Maminky.
Veľmi
Ešte by som chcela dodať, že sú dni, kedy by som ich najradšej obe prehodila cez plot ( pretože máme škôlku hneď pred domom) a vyzdvihla by som si ich až najlepšie na druhý deň 😀DD ale to je len taký chvíľkový pocit, keď vymýšľajú a ja som už fakt v koncoch a túžim aspoň po piatich minútach svätého pokoja...ale ktorá mama nezažíva takéto situácie? Ja to mám každý deň. Ale do jasiel by som ich nedala, keĎ nemusím.
@didamt..ja som napisala, ze nedala a nedam. Moja segra nedala malu ani do skolky ako 3 rocnu ked sa narodil maldsi, nebola proste zrela..ja nemoralizujem, len nesuhlasim s tredom davat do zariadeni deti mladsie ako dva roky, alebo ak pribudne surodenec, lebo ako to boze zvladat...v pripade, ze mama naozaj nemusi ist pracovat. Mozem snad nazor vyjadrit.
alby2014 ja som nenarážala na teba, iba všeobecne konštatujem, že debata sa míňa účinku. Každé dieťa je iné, nie každé to zvládne, nie každá matka to zvládne, je to úplne individuálne v každom prípade. Nemyslím že je to trend dávať do zariadenia mladšie deti ako 3 roky....skôr je to bohužiaľ doba v akej žijeme. Nie každý si môže dovoliť byť doma 3-4 roky a keby som to mala brať tak že ok nebudem môcť byť s dieťaťom doma 3 roky tak ho radšej mať nebudem ? Každý má na to svoj dôvod. Nájdu sa aj mamičky kt. si oddýchnuť a svoje dieťa dajú do jaslí, nájdu sa aj také kt. sú bez muža, otca a sú jedinými živiteľkami rodín a musia pracovať a predsa by svoje dieťa za nič na svete nedali a radšej volia toto riešenie. Čo rodina to iný dôvod.Je tu veľa príspevkov kt. moralizujú, nemyslím si že som o niečo horšia matka ked moje dieťa navšetvovalo jasle...
Ja si myslím, že je to maximálne individuálne. Ja úplne chápem mamičky, čo sa rozhodnú pre homeschooling a sú s deťmi doma trebárs aj po strednú školu, a chápem aj mamičky, ktoré dajú v roku dieťa do jaslí a idú pracovať. Každá sme iná, aj každé dieťa je iné. U nás na Slovensku sa zvykne všetko odsudzovať. Robíš homeschooling? Si nejaká čudná alternatívka. Ideš do práce a dieťa má rok? Si karieristka. V zahraničí, kde nie je rodičovský príspevok tri roky ako u nás, málokto zostane s dieťaťom tri roky doma. A je to normálne, nikto sa nad tým nepozastavuje, že prvé tri kľúčové roky má byť dieťa doma. Ale zároveň je obrovské množstvo mamičiek, ktoré robia homeschool a sú doma celé roky, a aj to je normálne, a nikto to neodsudzuje, že deti budú asociálne. Je toľko možností, a žiadna nie je nesprávna. Ja by som dala na svoje inštinkty, potreby dieťaťa, potreby rodiny, a nedívala sa na to, čo na to povedia druhí.
Každá matka predsa svoje dieťa miluje nadovšetko, a je jedno, či je v jasliach od roka alebo doma 6 rokov. Keď sú ľudia už dospelí, málokto povie: "ty si bol iste v jasliach, keď si taký" alebo "ty si isto nechodil do školky, keď si taký". Tie rozdiely na dospelom človekovi ani nebadať, či chodil do škôlky alebo nie, takže si myslím, že keď sa na to človek pozrie objektívne s odstupom, v podstate je to jedno, na osobnosť človeka to nejaký mega vplyv nemá, je to indi-vindi.
tak na dospelom to uz nebadat, či chodil do MŠ....ale na prvakovi v ZŠ je veeelmi badat či chodil do MŠ a ešte aj do akej...či sukromka alebo štatna.
Suhlasim, ze treba sa zariadit tak ako to rodine vyhovuje, ale zaroven ak je moznost prihliadat na dieta a jeho zrelost. Uz som sa v praxi stretla s detmi kde skora separacia sposobila zajakavanie, pocikavanie a niektore deti na čas stiahli domov. ....sak jasne, preziju to tie deti, ked sa inak neda. A nie ho capnut do jasli aby som si kukla doma na gauči telenovelu a vypila kavu zatial čo mi ročne dieta reve v jasliach na raty. A je mi jedno či to niekto berie ako moralizovanie, psycholog vam povie to iste ak by mal posudit dieta so sklonom k separačnej uzkosti, ale jemu nikto nepovie ze ,,moralizuje,, ak nejake dieta vyhlasi za nezrelé a odporučí odložiť zaškolenie.
dala som ju v 2,5r na pol dna najprv 2x do tyzdna a nakoniec sa sama pytala na dlhsie postupne sme pridavali dalsie dni a nasledne v 3r nastupila do skolky na cely den a nemali sme najmensi problem a musim povedat, ze to bolo nase najlepsie rozhodnutie a pri dalsom baby, uz by som zaala asi od 2r.!!!
Mne sa skor nepaci, ked niekto ma bezdovodne doma skoro 4r dieta a furt sa stazuje aki su z dietata unaveni, dieta im skace po hlave, ziadna vychova a spravanie :(
Nelutujem.Dala som.Od 1 roka.A dala by som znova.Nech si vravi kto chce a co chce...Bol spokojny....je samostatnejsi...Uprimne....ziadna ...ale ,ze ziadna matka...a nech si vravia co chcu...sa dietatu nevenuje plne 8 hodin.....Plne myslim tym,ze sa nevenuje nicomu a nikomu len a len jemu...V jasliach...sa dietatu venuju ....samozrejme je tam viac deti...ale vsetky aktivity su zamerane LEN na deti...nikto pomimo toho neupratuje,nevari,nevybavuje...A teraz pravdu povediac...v dnesnej dobe....sa cudujem zenam ,ktore sa biju do prs,ze oni by dieta do jasli nedali....ved materska bola predsa rok!!!!90% z nas bolo od roka v jasliach....Zijeme....dychame...a milujeme svoje matky!!!
@xclusive krasne si to napisala....
@pragmaticka pretoze do takychto zariadeni da naozaj len niekto, kto sa strasne potrebuje realizovat a bez prace nevydrzi alebo naozaj musi a ma plat taky, ze napriek vydavkov za tieto drahe zariadenia ich prijem je sale vyssi ako vyska rodicaku.
moje starsie bolo velmi spolocenske, ale teda ked sme take nieco skusali dokonca u cloveka, co strazi deti, coze mini skolka, neuspeli sme.. A ani ked sa do statnej neskor nedostal, tak sme ho zo sukromneho zariadenia vzali. A aj v statnej trvala adaptacia 3 mesiace, hoci mal uz 4,5 roka..
mladsia nie je spolocenska vobec a velmi naviazana na mna.. Dost jej ublizilo,ked bola ako 7m.bezo mna s tatinom, babkou a bracekom kvoli mojej operacii a aj to slo len o 4dni..
Ma 4,5 r., doteraz nie je adaptovana..
ja som nejaku velku zmenu po nastupe nezbadala.. skor k horsiemu, ked sa naucili sprostosti typu utieram si usta do rukava a opakovanie nespravneho drzania lyzice.. A pod..
jedine, ze mala sa asponv skolke trosku zacala hrat s detmi a konecne sa uz trosku hrava aj vonku..a maly v 5.rokoch si oblubil kreslenie, no to by mozno prislo aj doma..
a doma mi zas pomahali, najma maly velmi rad sa zapajal, teraz uz pomenej, do domacich prac, co zas je tiez pozitivne a tiez ich to nieco nauci..
a nemala som pocit, ze sa nudia, bud sme sa hrali spolu alebo mi pomahali alebo sa nejaku dobu, ked chceli, zahrali aj sami..
deti sa s rodicom doma nudia len vtedy, ked na ne kasle.. A ucitelky sa zas tak strasne a uz vobec nie individualne detom nevenuju.. Urcite nie 8hodin!! Viem od mojich deti, ze sankopec casu prehraju len s detmi a ucitelky sa im,venuju maximalne v ramci naucnych aktivit.. Mozno este u tych menisch, ktore este dost placu (u malej po prazdninach polovica triedy plakala) aj kazdy den, rak viem, ze si ich pritulia a mozno tak viac sa s nimi rozpravaju.. cest vynimkam vo vyssich triedach, ale ucitelky maju aj ine administrativne povinnosti..
@xclusive bohvie kolko by z nas chodilo do skolky, kebyze mamy mozu s nami zostat dlhsie?? Moja mama by bola prva, ktora by to vyuzila.. A moja babka asi tiez, lebo moja mama jasle i skolku neznasala, kedze nie je spolocensky typ.
a zas netvarme sa, ze v zahranici vsetky matky pracuju..je tam kopec takych, co su doma.. Dokonca aj maju au-pairky k detom, aj ked do prace nechodia.
alebo robia len kratke uvazky.
Ja som davala dceru do jasli ked mala 2 roky a 3 mesiace, od 15m som uz robila na polovicny uvazok a bola doma so svokrou a potom opatrovatelkou. Jasle boli najlepsia volba, zrazu skoncili zachvaty hnevu a obdobie vzdoru, chodila tam rada, dokonca sme neboli ani na adaptacnom pobyte, isla hned naplno bezomna. Ani raz neplakala, mala rada deti. Nasledne isla ako 3 rocna do skolky a chvalili ju pani ucitelky, ze je to vidiet, ze ma navyky atd. Druhy syn pojde ako 2 r. a 5m. v maji, nastupujem do prace. Bude to asi narocnejsie, kedze som s nim doma dlhsie, ale zvladneme to. Ja osobne by som nikdy nedala dieta do jasli, lebo si chcem oddychnut. V mojom odbore si nemozem dovolit byt doma 10 rokov, uz by som bola asi nepouzitelna. Takze po tych 2 rokoch to povazujem za dobre pre dieta navstevovat jasle/ skolku ak mama pracuje
Urcite ano.
Ahoj, ja som dala mladšiu do jaslí v 23. mesiachoch... do montessori škôlky a neváhala by som a urobila tak znovu... aj napriek počiatočným slzičkám si krásne zvykla, veľa sa naučila, panie učiteľky boli fantastické, prostredie ako doma a montessori pedagogika... super. Veľa sa naučila, bola šikovnejšia ako staršia, ktorú sme dali až v 3 rokoch do škôlky. Takže to mám s čím porovnať... a citovo absolútne neutrpela 🙂
@lemata ja mam take dve deti, ze sa cudujem, ze som ich davno nedala do jasli/skolky a rovno aj samu seba. mozno niekomu sa lahko sudi, ked mu deti spinkaju 2-3 hodky poobede. a potom si otvoria suflik s plastovymi nadobami v kuchyni a zahraju sa v nom na hodinu :D jasne, prehanam, ale vies kam tym smerujem. jasle som sice nevyuzila, ale ABSOLUTNE NEODCUZUJEM mamy, ktore to potrebovali. zeny, ktore "nechapu ako ine zeny mozu dat deti do jasli, aby si oddychli" pravdepodobne nemaju deti, od ktorych si obcas oddychnut treba. (predtym ako ma niekto ukamenuje: 4rocny, ktory od 2 rokov nespi cez den - takze je cely den hore + 1 rocna, ktora spi 2x 40 minut denne - niekedy ani to nie - a to ju treba niekedy aj hodinu uspavat + praca). takze sice som ti neodpovedala na otazku, ale kedze sa tu tema zvrhava, nedaj sa! 🙂
jasné, že by som dala znova, aj to tak bolo a nevedela som si to vynachváliť a nie si zlá, ak cítiš, že potrebuješ oddych, tak to sprav, nie je nič horšie ako nervozna mama
@siska53 strasne vela zalezi aj od povahy dietata a inych okolnosti.. co znamena ze 4.5r nie je adaptovany? a v skole ako 6 rocny sa adaptoval v pohode? moj 4r sa tiez niekedy rano snazi manipulovat situaciu a place, pokym sa nezavru dvere..ale to robi aj doma, aj sa sam polutuje🙂 on je taky herec, ale ked pre neho pridem, tak vzdy mi rozprava, aky mal pekny den a niekedy musim cakat kym sa dohra.. a niekedy aj prevracia oci, ze uz som prisla🙂
v UK je vela matiek doma, lebo si financne nemozu dovolit skolku ( stoja tak od £780/mesacne hore..).. ale vlada im dava 15h tyzdene skolku zadarmo od 2r. aby tieto deti ked nastupia do skoly po dovrseni 4r. neboli prilis pozadu.. v mojej praci sa vsetky matky vratili po materskej do prace ( ani jedna nema au-pair), jedna sa vratila docasne na polovicny uvazok, lebo si nemohola dovolit platit skolku pre 2 deti.. teraz je starsi uz v skole, tak robi full time..
na Slovensku sa stale hovori o 3 rokoch doma, ale to len preto, ze system je tak nastaveny.. ak by skratili matersku na 2r., tak zrazu uz 2rocne by boli pripravene do kolektivu..
ja osobne si myslim, ze kazda cast zivota dietata je rovnako dolezita... aj ta pred narodenim aj ta po 3r... tak si to treba tak zariadit, kazda rodina je ina.. lebo darmo budes 3 roky doma s dietom, ked potom nastupis do prace, co ti mozno zaberie vela casu dochadzanim, alebo budes robit dlhe hodiny a nebudes na moct venovat uz vacsim detom dostatocne po praci.. to ich do buducna moze negativnejsie ovplyvnit ako par hodim stravenych v jasliach, ale vela spolocneho a aktivneho travenia casu vecer a cez vikendy..
@xclusive
Neviem o čo budú ukrátení.Take malé dieťa má byť pri mame v kľude a nie ráno nasilu vstávať, tahat ich do zimy, choroby v jasliach, skolke.A také mamy, že dieťa malo spi a potrebujem si oddýchnuť vôbec nerozumiem.A v mojom okolí a to mám po 35 tke nepoznám nikoho čo chodil do jasli zase nezvelicuj, že to bolo bežné.Deti majú byť v kľude pri mame a trebárs s ňou aj robit tie domáce práce.Mas trocha skreslené predstavy o jasliach škôlke a ucitelkach žiadna individualita len stadovitost.Vsetci na WC, všetci jesť všetci spať bit sa o hračky, a prenášať si choroby.
Aby som to uviedla na správnu mieru 🙂
Synček má 2 roky je veľmi šikovný, ako 16 mes.ovládal značky áut, abecedu, čísla...
Dnes chodíme na ANG, kt. mu pomerne dosť ide. Vie rátať do 30 a mnoho iného....)
Obľubuje tiež čítanie náučnej literatúry. Snážim sa mu venovať (na úkor upratovania) :P
Nie som odborník no viem, že dieťa od 2-3 rokov si upevňuje dôveru.
Dnes stojím pred otázkou či jasle áno či nie. Keď sme v kolektíve s deťmi v jeho veku, tak malý na nich pozerá a nerozumie im, že prečo mrnčia, kričia ... to, ale neznamená, že nemáme za sebou prvé obdobie vzdoru a jeho odpoveď NE NE sa opakuje denne často.
Bojím sa, že stratím s nim dôverný komtakt.
Popri MD ešte pracujem v nočných hodinách a poobede, keď malý spinká.
Neviem či by som mu jasľami neublížila, žeby nemal tam to čo ho zaujíma, keď mám pociť, že tam len detičky papajú ...a učiteľky pri všetkej úcte sa neviem či dokážu dieťaťu venovať individuálne
No na druhej strane ma deti veľmi veľmi rád.
a odkedy dieta potrebuje aby sa pozornost venovala len a len jemu? samozrejme ze matka pri tom robi aj ine veci a tak je to dobre, lebo to dieta sa k nej pripoji a uci sa. uci sa rozbijat vajicka a miesat cesto, uci sa utierat riad, uci sa umyvat okna... ale ok ak si niekto mysli ze kvalitne dieta rozvinie iba pedagog, ktory mu vymysla umelo aktivity...tak a teraz si nakreslime kvetinku, tak a teraz budeme modelovat psika...a cely den dokola iba okolo rozvijania dietata...ok ak si niekto mysli ze takto to je iba spravne. napr ja som v jasliach nastastie nebola lebo si ma vzal dedko a som za to vdacna, ze ma neodlozili niekde do jasli a sama by som to dietatu nikdy neurobila, pokial by ma hlad nedonutil...lebo ako matka ho tuzim ucit tu spustu novych veci ktore v tomto veku kazdy den objavuje... ak niekto toto s lahkym srdcom prenecha cudzim ludom lebo veri ze oni to urobia lepsie ako vlastna matka tak potom to akurat tak svedci o tom ze si ten clovek ako rodic moc neveri. nedokazem si predstavit ze by ktokolvek moje dieta naucil zakladne a zasadne veci lepsie ako ja
ta odpoved bola pre
@xclusive
nie pre zakladatelku
@lemata ved mozeš skusit dat maleho len na par hodin..nemusí tam byt cely den...mozno len doobeda...a uvidiš ako bude a sama vycitiš čo a ako. Ked sa budeš riadit svojim srdcom, intuiciou tak iste urobiš to najlepšie. Ale samozrejme chapem ak mamička musi do prace.
@andisko Tak ja tiez okrem financnych dovodov, ak id enaozaj o existenciu nechapem umiestnenie do jasli..
A nie, nemam deti kam ich dam, tam ich o hodinu najdem.. Maly mi zacal vynechavat spanok od 16.m., najprv jeden, postupne coraz viac poobednych spankov, v 3.rokoch prestal spat uplne.., v 2.r.spal tak 3-4spanky asi hodinove..je zivy, aktivny, vyzaduje pozornost, takze take nieco, ze ja si citam alebo v pokoji upratujem, nikdy nehrozilo, do toho zo zaciatku mala kolikova, revajuca velmi vela hodin vratane noci, spanok'v rovnakom case bol tak vynimocny, ze by som ho spocitala na prstoch jednej ruky. Napriek tomu by som nikdy dieta z tychto dovodov, aby som si ja oddychla, nedalal..a to ani v pripade, ze by nemohli chodit nasi.. Chodili tak raz-2x do tyzdna, niekedy len mama, dakedy otec, ale to zas ja som,vtedy behala po lekaroch ci v klude upratovala (ano, az ked malej presli koliky) a v jej roku chodievala raz do tyzdnz cvicit, kedze vecer to uz neslo, drahy chodi tak zvacsa okolo 18 domov..
Kebyze mozem, dam malu do skolky az vo veku 5rokov, .no bez prijmu si nemozeme dovolit ostat..
@kale13 revaval cele tri mesiace, takmer sa nezucastnoval aktivit a to v tej triede mal kamosov z ihriska, navyse kym bol doma, bolo na nom vidno, ze mu rovesnici chybaju, no po nastupe smutok prevazil nad tym, ze tam ma kamosov. Plus este x dalsich veci - vracanie napr.
do skoly pojde tento rok. Ale on uz je ok, po tej adaptacii nebol uz ziadny problem... Ksor mal doteraz kazde rano narieka, no potom je ok, uz neplace,aj sa hra, jedine stale nechce papat.. Ona si prosto nejaky maly protest najst musi. Ale viem, ze nie je jedine nepapajuce a placuce dieta, napriek tomu, ze uz vacsina deti do skolky chodila vlani vratane nej, este takto reaguju.
@xclusive cielom rpedsa nie je venovat sa deitatu 24/7. Cielom je dieta zaclenit do zivota rodiny, tiez nesedim na deke a nestavam si cely den kocky, normalne urpatujem maly so mnou varim maly so mnou, idem niekde maly so mnou, niekedy dokonca ho necham cakat, kym nieco dorobim, necham ho hrat sameho, stretavam sa s kamoskami a ich detmi. Dieta nemusi mat montesori aktivity, dieta ma vidiet realny zivot, lebo sa uci jeho kopirovanim. To sa nenauci v jasliach, nenauci v skolke. Zivot rodiny proste musi zazit vidiet. Ja nevravim, ze nie su dni, cim zdravim maleho zuby...ked ho chcem odniest do babyboxu a ze takych dni este bude, ale dala som sa na boj, tak bojujem. Dnes moze byt dieta s mamou a mat milion aktivit, ked ide o ten rozvoj, co sa tak zdoraznuje a podla mna precenuje. Ja som matka, ja ho mam naucit zaklady, prepac, dobry den, jest, dakovat, chodit na wc, byt slusny, nie nejaka institucia. Pricom nepopieram, ze v urcitom veku potrebuje dieta rovesnikov, kamaratov, ale fakt az po 2 rokoch, moj sukromny nazor, ze dokonca az okolo 3,5 a neskor. Samozrejme sa nebavime o pripadoch, ked fakt mama musi do roboty, no vtedy hold musi.
@alby2014 lepsie by som to nenapisala...uplne presne

@pragmaticka uplne s tebou súhlasím