icon

Dvojročné dieťa stále behá a nie je v kľude

karkulka111
26. mar 2015

poradi mi niekto ako sa bavit s dvojrocnym dietatom aby bolo v klude a nebehalo o sto sest?

Strana
z2
lulistek
26. mar 2015

@karkulka111 a co mu chces povedat ?

janickacrazy
26. mar 2015

@karkulka111 U nás pomáhalo čítanie knižiek, vtedy vydržal sedieť aj hodinu v kuse. Ale musíš čítať primerane veku, čiže najskôr skor rozprávať, čo je na obrázku a tak, neskor sa dá aj krátky príbeh. Ale zase nie všetky deti v tomto veku dokážu obsedieť pri čítaní, moj vydržal už od roka pri čítaní sedieť dosť dlho.

siska53
26. mar 2015

@karkulka111 ? To ma alebo nema v natureli..nas tiez bol stale v pohybe..jedine,co vydrzal kupodivu dlho boli knizky....
Skus ho zapojit aby ti pomahal v domacnosti.. Co ho skludni na to musis prist ty,lebo kazde dieta zaujme nieco ine.

rebeka11
26. mar 2015

Ved dieta prirodzene potrebuje pohyb, akokolvek sa ti zda tvoje dieta neskrotne, bud rada, ze je take..

maslenka47
26. mar 2015

@karkulka111 preco ti vadi, ze beha? 😕

karkulka111
autor
26. mar 2015

@janickacrazy my citame tak ze otvori knizku kde opica papa banan a ona oca papa bajan a automaticky zatvori knizku a hodi ju zahlavu za seba a tak dokolecka alebo kresli po stenach a nie na papier tak steny mame krasne a tak vsetko opacne ja uz nechapem preco to nevie normalne sa hrat a ma take kolky velke postavi ku stene vsetky za radom a ukazuje mi ze jej jak postavila a potom po sekunde ich vsetky rozhadze kde sa len da a vcera tak behala od jedneho roha k druhemu a spadla ze dasno napuchnute so zubami tak ze na zajtra je objednana k zubarovi lebo dasno ma napuchnute do polovice zubov ta tak ... neposedi toto dieta ani minutu 😠

karkulka111
autor
26. mar 2015

@maslenka47 vadi mi to velmi lebo trpnem kedy a hlavne ako si ublizi ved to nie je tyzden co modrinu nema nie to este uraz vacsi tak ako sa vcera stal , pretoze ked sa udrie sem tam tak ok ale stale dookola 🙄

karkulka111
autor
26. mar 2015

este dobre ze jej neobliekam sukne a katasy lebo to ako muchotravka na nohach je 😲

janickacrazy
26. mar 2015

@karkulka111 Takýmto deťom prospieva hlavne dlhý pobyt vonku, tam nech sa vybehá a možno doma bude trošku viac kludná. Ja som chodila s mojím každý den vonku doobeda aj poobede, aj ked pršalo, lebo moj do 2 rokov vstával o 4 ráno a poobede od roka nespával, takže sme mali veľmi dlhé dni. Chodila som aj so sestrou, deti sa spolu zabavili, unavili, jej potom malý doma spal 3 hodiny hotový, moj doma ani nezívol. Som rada, že už chodí do školky, konečne trocha kludu u nás. 😀

danulicek
26. mar 2015

@karkulka111 náš behá stále a vkuse. a keď nebehá, tak skáče alebo tancuje. pomáha ho zamestnať - čítať knihy, stavať spolu kocky, hráme sa s autami, kreslí, dám mu misku a varechu, varí. posielam ho pozerať, či neprišiel tata z roboty - cez balkónové dvere. tam vydrží aj 15 minút, lebo na ulici sa stále niečo deje. inak ho všetko baví pár minút. chvíľu ho nechám behať, potom zas zamestnám niečím a tak dokola.

môj muž stále na malého hučí, resp. ho upozorňuje, vysvetľuje mu, ale to je opačný efekt. myslím, že pri takýchto deťoch je najlepšie, ak sú zamestnané niečím iným, no musia si aj pobehať - kdesi minúť tú prebytočnú energiu - modriny k tomu patria. u nás sa nestihne zahojiť jedna, už sú ďalšie dve 😅 😅

jankastubka
26. mar 2015

Niektore deti su zial take zivsie. Jedine naozaj vymyslat mu stale nejake aktivity. To cim si moze ublizit dat z cesty... ak rozhadze veci ok, ale zapojit dieta do upratovania...
A mozno este pozriet na stravu, vyradit sladkosti, sladene napoje,mcelkovo nezdrave veci, ktore davaju prilis vela energie a deti su z toho potom hyperaktivne. Jamie Oliver mal raz o tom celu sou, kde neviem ci v amerike abo anglicku pomahal rodinam upravovat stravu a ich make deti sa zrazu zazracne skludnili a zacali posluchat.

janickacrazy
26. mar 2015

@jankastubka Niektorým ani to nepomože, moj do 3 rokov nemal žiadnu sladkosť, bola som veľmi prísna v tomto a behal od rána do večera ako divý. 😀

ichbinich
26. mar 2015

Kludne dvojrocne dieta? To existuje? 😉 😀
No, moje deti sa hybu menej, ked spia 😉 😀

Este syn bol sice zivy, ale dal si vysvetlit, ze co moze a co nie. V jednom sufliku sa mohol hrabat, to mu stacilo. Dcere nie, ta vyhadzuje VSETKY sufliky. Uz som dala poistku na dva sufliky a chladnicku! Tie poistky, co som kupila este kvoli synovi, ale nikdy ich nebolo treba... 😲 A teraz mi treba este 10 dalsich...
Hrozim sa dna, ked si bude vediet otvorit dvere, teda ked dociahne.
Ona je v moduse katastrofa, tomu tak hovorim.
Idem na wecko, ona stihne najst malu dozu so sezamom, a rozsypat ho po polke bytu. By ste neverili, KOLKO sezamu su asi 2 polievkove lyzice. Tak mam co dalsich minimalne 5 minut robit, lebo musim vysavat.
Zacnu si spolu kreslit na stole na papier, ja chystam v kuchyni. Dcera pride hrda, ze nakreslila lietadlo. Vies kde? Na parkety v obyvacke!!! Ona zliezla od stola a kreslila na zem. A syn si to ani nevsimol, on si pekne sedel a kreslil dalej. No a ja oci na stonkach este nemam, tak som to nevidela hned.
Ostali otvorene dvere v kupelni, tak si dcera zobrala ten hokerlik, co maju pri umyvadle, aby si mohli umyt ruky, aby dociahli. A doniesla si ho do kuchyne k SPORAKU a uz isla kontrolovat hrnce... Tam este zabranu nemam, ale budem musiet kupit.

Vybit energiu vonku, no ano, pokial su vonku, tak behaju, hraju sa. Doma ale pokracuju 😉 Obaja su vonku dva az tri krat za den: v skolke/jasliach idu aj doobedu aj poobede vonku, no a po prichode na nase sidlisko ostavame do 18 vecer este na ihrisku. Takze malo cersveho vzduchu nemaju 😉

Proste mame male tornada a musime s tym zit. Ja sa cez den utisujme, ze uz iba niekolko hodin a budu v posteli. A ja budem "moct" upratat 😀

Zabavit knizkou sa da, niekedy dokonca pozrieme 2-3 knizky naraz. Alebo sa hra s plastelinou. Lenze to su cinnosti, pri ktorych musim byt aj ja. A ja nemam kedy ani nachystat veceru... Niekedy pozeraju nejake video, a ja som v kuchyni, mam zhruba 10 minut cas. Klud nie, lebo sa biju o kazdy milimeter gauca, co ma 215cm sirku. Ale aspon nieco stihnem nachystat. echat pomahat nehrozi, skusala som. Bud vydzria 30 sekund, alebo mi rozhadzu vsetko alebo zacnu chytat to, co nesmu,... Ked mi dcera podava riady z umyvacky, to je adrenalinovy sport. Ja nestiham tak rychlo davat do skriniek... Detto so stipcami, ale to ju bavi trochu dlhsie. Par mi ich poda, ostatne vysype a hra sa s nimi. Ale aspon ju vidim a nerobi inu neplechu.... No moje tornado...

timea7
26. mar 2015

@karkulka111 keď mi dvojročné dieťa v škôlke ticho sedí, tak mu idem zmerať teplotu 😎 😎 😎 😎 😎 ,píšeš, že kreslí po stenách, nie po papieri, vysvetli jej to s tým, že jej farbičku hneď vezmeš, ak nebude kresliť na papier, čo aj urob. Dvojročné dieťa to už veľmi dobre chápe, ale zároveň potrebuje na kreslenie veľkú plochu, čím menšie dieťa, tým väčšiu. Tak jej to umožni - nalep na dvere lepiacou páskou baliaci papier, kúp voskové pastelky - majú hrubšiu stopu a kreslite - napr. podľa riekaniek, na ulici môže kresliť kriedami na chodník, maľovať prstovými farbami na výkres, hrubým štetcom na veľký papier, nechaj ju presýpať fazuľu, ryžu z jednej nádoby do druhej, daj jej tých nádob viac - rôznych, môže aj prelievať vodu - daj na zem igelit, na to osušku, strihaj jej farebné papiere, nech nalepuje, modelujte z plastelíny, kúp jej detské hudobné nástroje - len vždy jej ukáž, čo sa s tým robí....veľa námetov nájdeš na www.montessoridoma. K tomu obmedzeniu cukru v strave sa prikláňam, nepotrebuje ani sladené nápoje.

sosanna88
27. mar 2015

@karkulka111 moja este aj ked nahodou sedi, tak pohupuje nohou alebo ma skrabka alebo nieco. skratka sa nevie vypnut, pokym je bdela 🙂
ale na druhej strane mi dobre spi. mozno aj vdaka tej neposednosti. Volam ju mala mrľa. Manzel husenica 🙂

...niekedy som zufala, ale ked sa tak zamyslim, tiez neviem byt v klude 🙂

timea7
27. mar 2015

@sosanna88 tiež som taký akčný typ 😎 , možno preto tie deti lepšie chápeme 😎

sense
27. mar 2015

aj nasa je zivy typ ale su urcite hranice, takze ze cmaranie po stenach neexistuje ani keby sa 5x o zem hodi, s pastelkami moze len na stole v opacnom pripade sa nekresli, u nas pomaha dost zemstnavat ju tym co robim ja ...varim tak dostane sitko, varesku trochu suchych cestovin a miesa, necham ju prestriet na stol, pradlo dat do pracky , vytiahnut z pracky a co ze to trva namiesto 2 minut desat nech, ale aspon nerobi veci kt. by nemala a vela casu travime vonku....

sardinka333
27. mar 2015

Aj moje deti chceli kresliť...ale keby to spravili na steny tak im ,,pazour urazim,, Kresliace deti tohoto veku treba mať na očiach, ja som v kuchyni varila a deti za stolom na novinách mohli malovať aj štetcom, robili s plastelínou. Dcera má už 5 rokov a ked ide malovať nachystá si to sama, má taku svoju krabicu kde ma všetky ,,pakšametle,, a ja len jedným okom mrknem či po jej výtvoroch neostane katastrofa. Kupila som jej aj korkovu nastenku v Ikea a tam si svoje vytvory može davať. Teraz robí všelijaké ,,pokusy,, s vodou a solou, mukou...ok, v kupelni pri umyvadle može.
Samozrejme že deti bavi všetko len chvílu, zvlášť tie male. Ale tiež nie je dobré ked od každej činnosti po pár minutach odidu, naučia sa tak, že všetko začnu a nič nedokončia. Pekne píšu baby - robiť veci spolu, vytvoriť podmienky na to aby mohli deti bezpečne kresliť, modelovať. Ale na druhej stane nastaviť aj pravidlá za akých sa kreslí, modeluje, prelieva voda a podobne.

ichbinich
27. mar 2015

@timea7
Suhlasim so vsetkym. Akurat u mejej dcery je veeela obmedzeni.
Raz som jej dala sosovicu, dve rozne velke misky, dve rozne velke lyzicky, v kuchyni na zemi, aby som mohla spravit veceru. S "colateral damage" som ratala, vedela som, ze mi trochu rozsype. ALE s cim som neratala bolo, ze jej potom "pomahal" aj syn a oni tu sosovicu rozsypali po celom byte. Este po 3 tydznoch mi sem-tam vyskakuju sosovicky po celom byte!!! A to sme vysavali nasledne asi pol hodiny a medzitym som vysavala este x krat. Takze montessori sem, montessori tam, to by musela pani montessori sediet osobne s mojou dcerou 😉 😀

timea7
27. mar 2015

@ichbinich chyba! Musíš najskôr ukázať, čo sa s tým robí a čo je neprípustné. A čo bude nasledovať, ak bude robiť s danými vecami niečo iné. Okrem toho, ak by si sa viacej do montessori ponorila zistila by si, že dieťa všetky tieto činnosti vykonáva na ohraničenej ploche - tácke, koberčeku...jedine tam a zásadou je aj to, že je na nej systém, teda poriadok. Ťažko opísať v pár vetách, je toho viac. Určite by som od dieťaťa neodišla, kým by som sa nepresvedčila, že to zvládne samé. Nepracujem v montessori MŠ, ale tam majú deti všetky tieto pomôcky v otvorených skrinkách a poličkách, kde dočiahnu, sú stanovené pravidlá, ktoré sa dodržiavajú a ver mi, že tam chodia aj akčné deti a nie jedno, ani dve. Oni sa naopak veľmi upokoja pri takýchto činnostiach, naučia sa počkať, kým kamarát svoju činnosť dokončí, lebo každá pomôcka je v triede len v jednej verzii. Deti to učí systému, poriadku, tolerantnosti, ohľaduplnosti. Čítala som štúdiu, že zo ZŠ vypadlo pracovné vyučovanie v takej podobe, ako bolo pred rokmi a deti tieto manuálne činnosti veľmi upokojujú, myslím, že je v tom veľa pravdy. Takže určite neodísť, ale naučiť deti, čo sa s tým robí a ako. Je to zo začiatku náročné, ale po čase naopak, pohoda.

sue
27. mar 2015

@karkulka111 koľko hodín denne trávite vonku? 😕 prípadne aktívnym pohybom, ak je von naozaj neznesiteľné počasie? (čo reálne býva tak 20 dní v roku...) 😕

ichbinich
27. mar 2015

@timea7
No to mi je jasne, ze je za tym vela. Tu stranku som pozerala, este aj pri synovi. Synovi stacilo par krat nieco povedat, vysvetlit, ale dcera je ina liga 😉
Povedat nie nestaci. Musim fyzicky zasiahnut. VZDY. A to je jedno, ci som jej akoze dala cinnost alebo ci si vybrala nieco sama. Varit veceru? Len kym osupem a nakrajam zeleninu, musim si 15 krat umyt ruky a ist zasahovat... ☹ Kym sa "iba" hadaju o nejaku hracku, tak ich ignorujem, lebo sa nemozem naklonovat. Ale ak mi vylezie na stol a podobne, musim zasiahnut. OKAMZITE.
Inak pravidla definujeme niekolkokrat za den (jest s priborom, ostat sediet na zadku pri jedeni, nestrkat prsty do pohara, neolizovat nozik,...). Stale tie iste, samozrejme 😉 A chodi aj do jasli, kde maju tiez stanovene pravidla. Ale doma je neriadena strela 😉 😅
Ja sa jej snazim dat vela spolocneho casu, ze spolu nieco robime s plastelinou, spolu kreslime, spolu citame... Ale jest musime tiez 😅 A ma vynimocny talent, ze znici do 3 sekund hocico, co ma v ruke. A vacsinou ani nie umyselne. Nepodari sa jej otvorit krabicu? Tak odtrhne dekel. Alebo si chce zobrat Lego dom, co ma syn, a chyti ho tak blbo, ze sa rozpadne... A pritom som pri nej a dozeram na nu, aby mu nieco neznicila... No proste specialny talent...
No nic, uz je to len otazka rokov 😉 Najlepsie je naozaj byt vonku, ale ako som uz napisala, musime aj jest a ist spat a teda byt doma vnutri...

timea7
27. mar 2015

@ichbinich možno ťa trošku uteší fakt, že tieto deti bývajú veľmi šikovné a v živote to ďaleko dotiahnu. Mám takého brata, keď bol malý, celá rodina bola z neho na nervové.....ale teraz sme na neho veľmi hrdí. 😉

jana_eyre
27. mar 2015

@karkulka111 nepoznam dieta v tom veku, ktore by vedelo obsediet.. ja som to vzdy /aj ked som davala pozor na synovcov a netere, aj pri svojich detoch/ riesila dlhym pobytom vonku.. ziaden kocik, vysedavanie v piesku, ale aktivny pohyb, prechadzky absolvujeme bezne denne aj 2-3hodiny doobeda a poobede ak je dobre pocasie.. ak je pocasie horsie, tak je to kratsie, ale je to na dennom poriadku..

deti su potom doma kludnejsie, hoci behaju aj doma - mame domov upraveny tak, aby behat mohli stale aj vnutri.. a ma to este jednu vyhodu, ja si udrzujem kondicku, kedze beham s nimi - hoci teraz nam to ide troska pomalsie, lebo druha dcera chodi este len za ruku.. ale kocik uz nepouzivame..

janickacrazy
27. mar 2015

@jana_eyre Existujú aj kludné deti, dokonca aj v tomto veku, sestrin syn bol taký od narodenia kam ma posadíš tam budem sedieť, dokázal sa hrať s jednou varechou 3 hodiny na jednom mieste, ani nemrkol. To dieťa snád ani behať nevedelo. 😀 Ale to je fakt výminka, ktorá potvrdzuje pravidlo.

jana_eyre
27. mar 2015

@janickacrazy fiha, ja mam teda deti z tych kludnejsich v porovnani napr. s kamaratkou, ale take ze tri hodiny s jednou varechou - to je asi fakt vynimka 🙂

karkulka111
autor
27. mar 2015

@timea7 presne tak ked sedi ticho pomeram jej teplotu ci nie je chora 😎

precudziedeti
27. mar 2015

Každ= druhé dieťatko je také ako Vaše- Nie ste v tom sama 😀

timea7
27. mar 2015

@janickacrazy áno existujú aj kľudné deti, občas jedno také strážim a som pri ňom normálne nesvoja 😎

bubelko
27. mar 2015

@janickacrazy ja mam doma tiez raky exemplar. dnes ma 7,5r. Ked mal 2, som ho posadila do piesku, precitala knihu, o 2,5h vzala z piesku a isla domov 😉

Strana
z2